روزنامه تجارت- اشكان خسروپور، همين دو ماه پيش، يعني در 25 بهمنماه سال 93 بود كه محسن بيگلري، نماينده مردم سقز و بانه در مجلس شوراي اسلامي از لزوم انتقال صنوف آلاينده به خارج از شهرهاي تحت نمايندگياش سخن به ميان آورد.
او در سخنرانياش در جلسه مجمع امور صنفي، جايي كه مسئولان اتحاديههاي صنفي شهرستان سقز نيز حضور داشتند، از مشكلاتي كه صنوف آلاينده براي مردم اين دو شهر به وجود آورده بودند، سخن گفت و انتقال صنوف آلايندهي مختلف از سطح شهرهاي سقز و بانه در كردستان را يكي از مطالبات به حق مردمان اين دو شهر دانست.
نزديك به دو ماه بعد از اين سخنراني بود كه شهردار سقز از كلنگزني براي احداث يك مجتمع صنوف آلاينده در محيطي خارج از شهرستان سقز خبر داد و در گفتوگو با فارس تاكيد كرد: این مجتمع در مسیری احداث میشود که دسترسی به آن برای شهروندان بسیار راحت است و تمام امکانات مورد نیاز هم با همکاری دستگاههای خدماترسان به آنجا منتقل خواهد شد.
كلنگ شهركي كه از آن صحبت ميشود، در روز 15 فروردين توسط شهردار سقز بر زمين زده شد جايي كه، وسعتي حدود 32 هزار و 774 مترمربع دارد و قرار است 109 دهنه مغازه در آن احداث شود.
محسن بيگلري، نماينده مردم سقز و بانه در مجلس نهم در مصاحبه با بخش اصناف روزنامه تجارت، درباره مشكلات اين صنوف آلاينده براي مردم شهر و راهحلهايش براي رفع اين مشكلات صحبت كرد.
صنوفي كه معتقد هستيد حضورشان در شهر باعث ايجاد مشكل براي شهروندان عادي شده، بيشتر جزو چه دستهاي هستند و چه مشكلي براي مردم ايجاد كردهاند؟مشكلي كه من از آن صحبت ميكنم، منحصر به يك يا دو شهر ايران نيست. مشكل آلايندگي صنوف، معضلي است كه اكثر شهرهاي ايران با آن دست و پنجه نرم ميكنند. مشكل از جايي شروع ميشود كه صنوف آلاينده و صنعتگران در داخل شهر مشغول فعاليتند. اين حضور در داخل شهر از چند جهت مشكلساز شده است. اولا كه باعث ترافيك شديد در داخل فضاي شهري ميشوند، چون خيابانهاي ما گنجايش حضور اين همه خودرو را در خيابانهاي اصلياش ندارد. مشكل دوم صنوف آلاينده، به مشكلاتي برميگردد كه اين صنوف از نظر آلودگي صوتي و زيست محيطي براي انسان و بقيه جانداران ايجاد ميكنند.
اين صنوف بيشتر جزو گروه آهنگران، تعميركاران اتومبيل و صنوف مرتبط با آنها هستند كه ما معتقديم بايد جابهجا شوند.
راه حلي كه براي رفع اين مشكل ارايه دادهايد، ايجاد شهرك صنوف آلاينده است. اين طرح دقيقا قرار است چه كاري در رابطه با اصناف انجام دهد؟حرف من اين است كه اگر اصناف تجميع شوند، اگر تمامشان يك جايي خارج از شهر خدمترساني كنند، هم به نفع خودشان است، هم كار مردم راحتتر راه ميآفتد. فرض كنيد كسي قراراست براي خانهاش يك در بخرد. او ميتواند در يك جاي مشخص، هم در را بخرد، هم قفل را خريداري كند، هم اينكه كارهاي مربوط به رنگآميزياش را انجام دهد. درباره خيلي از كارهاي ديگر هم چنين چيزي صادق است. مثلا براي تعمير خودرو ميشود ماشينشان را ببرند در شهركي كه صافكار، تعميركار، مكانيكي و جلوبندي همه يكجا جمعشدهاند. اگر جايي شبيه به مجتمع يا شهرك صنعتي وجود داشته باشد كه تمام اين خدمات را يك جا به مردم ارايه دهد و در عين حال مزاحمتي هم براي كسي نداشته باشد، چنين اتفاقي ممكن ميشود.
آيا چنين مجتمعهايي در كشورهاي ديگر هم وجود داشته يا قرار است براي اولينبار در كشور خودمان تجربه شود؟چرا سراغ كشورهاي ديگر برويم. شهركهاي صنعتي مختلفي در كشور خودمان داريم كه صنوف را ترتيببندي كردهاند. مثلا در سنندج ما چند شهرك صنعتي داريم يا در خود شهر تهران، بازار آهن در جاي خاصي احداث شده و بازار هر شغلي جاي مخصوص به خودش را دارد. متاسفانه وضعي كه ما در شهرهاي سقز و بانه با آن سر و كار داريم، اين است كه در وسط شهر، جايي كه رستوران، سوپرماركت و سبزي فروشي هست، يك صافكاري يا تعميرگاه خودرو هم باز شده اين اصلا كار درستي نيست. اين وضع را به خصوص در خيابانهاي استاد شيرازي و بلوار كشاورز سقز ميبينيم كه زندگي را براي مردم بسيار سخت كرده است.
صنفهايي كه از آنها صحبت ميكنيد، بيشتر جزو چه گروهي هستند؟منظورم همه صنفهايي مثل جوشكاران، مكانيكها و صنوف وابستهشان است؛ مثل صافكاران، نقاشان خودرو، تراشكاران و... كه اكثرا صنوف صنعتي هستند. وقتي مغازههاي جوشكاري از شهر بيرون رفتند، ناخودآگاه آلومينومسازها هم بيرون ميروند و ابزارفروشها هم دنبالشان كشيده ميشوند و شهر از صنفهاي مختلف كه غيرضروري و آلودهكننده هستند، تخليه ميشود و اين به نفع همه است.
براي انتقال اين صنوف آلاينده به خارج از شهر چه فكري شده است؟جايي در سقز، ابتداي جاده بوكان براي احداث اين شهركها آمادهكردهايم كه با مشاركت بخش خصوصي و شهرداري اخيرا كلنگزني شد و قرار است تا يك سال آينده كار ساختش به پايان برسد. پيشتر براي شهرستان بانه چنين مجتمعي ايجاد شده بود و در اين فكر هستيم كه دوباره محل ديگري را در ابتداي جاده سردشت درست كنيم.
خود صاحبان مشاغل از اين انتقال استقبال كردهاند؟ آيا تسهيلاتي برايشان فراهم شده است؟هنوز در اين باره چيزي مشخص نيست اما هرطور شده بايد با بانكها صحبت كرده و بتوانيم تسهيلاتي براي اين افراد فراهم كنيم تا انتقال مشاغل به شهركها راحتتر باشد.