کد خبر: ۱۳۵۵
تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۵
مشتركان پرمصرف نقره‏ داغ مي‏‌شوند؛
با وجود تداوم بحران آبرسانی به پایتخت و رعایت نشدن الگوی مصرف توسط شهروندان تهراني؛ هیات وزیران ديروز قرار شد در روزهاي آينده درباره افزایش قیمت آب مشترکان پُرمصرف و برنامه ریزی احتمالی برای قطعی آب برخی مشترکان تصمیم گیری کند.
به گزارش تجارت آنلاین، با بحرانی شدن وضعیت آبرسانی به پایتخت و خشک شدن سدهای لار و لتیان در شرق تهران؛ دولت تلاش های جدیدی را برای تکمیل خطوط انتقال آب از سد ماملو در 30 کیلومتری تهران در دستور کار قرار داده است. طی چندروز اخیر، مباحث فراوانی درباره احتمال قطعی آب و یا جریمه مشترکان پُرمصرف آب در تهران مطرح شده است.

وزیر نیرو، در روزهای گذشته با هشدار شدیدالحن به مشترکان پُرمصرف آب اعلام کرد: در صورت ادامه روند فعلی، قیمت آب برای مشترکانی که خارج از الگو مصرف می کنند، به شدت افزایش خواهد یافت. وی عنوان کرد در روزهای آینده جدول قیمت های جدید آب برای مشترکان پُرمصرف در تهران ارائه خواهد شد.

وی البته معتقد است خشکسالی های اخیر و عدم رعایت الگوی مصرف؛ به عنوان عوامل مهم تاثیرگذار بر بحرانی شدن آبرسانی به تهران بوده است. در همین حال، اسحاق جهانگیری در جریان بازدید از سدهای لار و لتیان اعلام کرد: هم اکنون در مقطعی هستیم که برای عبور از بحران، مردم باید به صورت جدی در مصرف آب صرفه جویی کنند.

معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: اگر در روزهای آینده، وضعیت مصرف آب تهران به گونهای باشد که وزارت نیرو تشخیص دهد برای فصل پاییز مشکل خواهیم داشت، ناچارا تصمیمات دیگری همچون افزایش قیمت آب و یا قطع آب مشترکین پُرمصرف اتخاذ خواهد شد.

*تهران در آستانه وضعیت قرمز آبی

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از مصرف یکچهارم کل آب شرب کشور در استان تهران خبر داد و گفت: در صورت تصویب در نشست امروز هیات وزیران، مشترکان پرمصرف جریمه خواهند شد.

براساس این گزارش؛ «حمیدرضا جانباز» با اشاره به وضعیت بحرانی بارش ها در کشور، اظهار داشت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، میزان بارشها حدود هشت درصد درمقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته کاهش داشته است.

وی افزود: استمرار خشکسالی چالش‎هایی را برای منابع آبی کشور بهوجود آورده است و از طرف دیگر، میزان بارش ها نسبت به جمعیت پراکنده‎شده در کشور موزون نیست.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: متاسفانه پیش‎بینی هواشناسی که حکایت از افزایش 1.5 درجهای دمای هوا در کشور داشت، محقق شده است.

وی با بیان اینکه از پاییز سال گذشته با نشست‎هایی که در وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب برگزار شد، میزان منابع و مصارف آب شرب با تفکیک شهرها و روستاها ارزیابی شد، گفت: براساس این ارزیابی‎ها، میزان تولید و مصرف آب در 517 شهر برابر است که این حکایت از قرار داشتن این شهرها در مرحله تنش آبی است.

جانباز اظهار داشت: بر این اساس، تصمیم‎هایی گرفته شد و با دستور وزیر نیرو و وعدهای که به مردم داده بودیم، تلاش کردیم جیرهبندی آب نداشته باشیم که هماکنون با تلاش شبانه روزی این قول محقق شده است و در تابستان امسال در هیچ شهری جیره بندی آب نداشتیم.

وی از رسیدگی به وضعیت آب 12 کلانشهر به صورت ویژه خبر داد و گفت: شهرهای کرمان و اصفهان بهدلیل بیشتر بودن مصارف نسبت به منابع تولید آب کماکان در وضعیت قرمز قرار دارند و استان تهران هماکنون در وضعیت زرد است که اگر بارش‎های پاییزه را نداشته باشیم یا مردم تغییر جدی در مصرف ندهند، انتظار می رود که به مرحله قرمز آبرسانی بهویژه در سامانه شرق برسیم.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه اگرچه به پیش‌بینی‎های رشد جمعیتی نرسیده‎ایم، اما توزیع جمعیت موزون نیست، گفت: در اطراف کلانشهرها رشد جمعیت و افزایش حاشیه‎نشینی را شاهد هستیم که این رشد ناموزون افزایش تقاضای آب را به دنبال دارد.

وی تصریح کرد: کمبود بارش، فقر آبهای زیرزمینی و اضافه برداشت از آنها موجب شده است که در موضوع کمیت آب شرب، دچار مشکل شویم.

وی افزود: الزاما آبی که در کشاورزی استفاده می‎شود، مناسب شرب نیست و هماکنون 92 درصد از منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود که اگر در این بخش بازده آبیاری را افزایش دهیم، بهطور قطع به صرفه‎جویی در مصرف آب کمک می‎شود و با نزدیک شدن به استانداردهای جهانی، حجم زیادی از آب ذخیره میشود.

جانباز با بیان اینکه سفره های زیرزمینی با کمبود منابع آب روبرو هستند، یادآور شد: برخی از این سفره های زیرزمینی دیگر توان بازیابی ندارند.

وی پرمصرف‎ترین استان کشور در بخش آب را استان تهران عنوان کرد و گفت: در این استان یک چهارم کل آب شرب کشور مصرف می‎شود و پس از آن کلانشهرهای مشهد، شیراز و اصفهان قرار دارند.

وی گفت: معمولا سرانه مصرف آب در استانهای کویری پایینتر از متوسط کشوری بوده و سرانه مصرف در کم‌مصرف‎ترین استان‎های ایران نیز حدود 20 لیتر از متوسط جهانی بالاتر است.

جانباز سرانه جهانی مصرف آب را 150 لیتر به ازای هر نفر در روز عنوان کرد و اظهار داشت: این درحالی است که این رقم در ایران به‎طور متوسط 250 لیتر در شبانه روز و در استان‎های کم مصرف بیش از 170 لیتر است.

وی افزود: ما کشوری هستیم که پراکندگی جمعیت داریم و در خیلی از مناطق امکان تولید آب وجود ندارد که مجبور شده‎ایم با هزینه‎های بسیار زیاد طرح‎های آبرسانی ازطریق خطوط انتقال آب بلند را اجرا کنیم.

جانباز تاکید کرد: در بخشهای زیادی از کشور با چالش جدی آب روبرو هستیم و آب به سادگی بهدست نمی‎آید که باید به‎طور جدی در مصرف خود تغییر ایجاد کنیم.

وی قوانین کشور را درباره استفاده صحیح از منابع آبی غیرپیشگیرانه دانست و گفت: وزارت نیرو طرحی را به دولت پیشنهاد کرده است که براساس آن کمترین نیاز مصرف هر منطقه درنظر گرفته شده است و افزونبر آن قوانین جنبه بازدارندگی برای مشترکان پرمصرف لحاظ شده است که این بازدارندگی ازطریق وضع جرایم برای مشترکان پرمصرف یا قطع انشعاب آنان اعمال می‎شود.

وی افزود: در بیشتر نقاط کشور با استفاده از کولر آبی، آب زیادی مصرف می‎شود درحالی که می‎توان با ایجاد سایه‎بان بر روی کولرها از تبخیر مقدار زیادی آب جلوگیری و همچنین با استفاده از تجهیزات استاندارد از هدررفت آب جلوگیری کرد.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور بابیان اینکه آب نیمه شرقی شهر تهران از طریق تصفیه خانه های 3، 4 و 5 از سدهای لار و لتیان تامین می‎شود، گفت: وضعیت این دو سد در مرحله بحرانی قرار دارد که اگر بارش‎های پاییزه را نداشته باشیم، قاعدتا امکان استفاده از آب این سدها را نخواهیم داشت.

وی یادآور شد: براساس پیش‎بینی‎های سازمان هواشناسی، وضعیت بارشها در سال آبی 94-93 مشابه سال آبی جاری یا حتی کمتر است که سال آبی خوبی را نشان نمیدهد اما پیش‎بینی ما این است که اگر همیاری مردم را داشته باشیم، وارد مباحث مربوط به جیرهبندی آب نشویم.

وی درباره اتصال سامانه غرب به سامانه شرق در تهران نیز گفت: انتقال آب از سامانه غرب شامل سدهای امیرکبیر و طالقان به سامانه شرق تهران به صورت جدی در دستورکار شرکت آب و فاضلاب استان تهران قرار دارد و با تکمیل کمربندی تهران، آب را از سمت غرب به شرق منتقل می‎کنیم که تعدادی از پروژه‎های آن انجام شده و تعدادی در حال انجام است ضمن آنکه حفر هفتاد حلقه چاه نیز در دستورکار قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه در جنوب شرق تهران سد ماملو به همراه تصفیه خانه هفتم با ظرفیت انتقال 2.5 مترمکعب آب در ثانیه در مهرماه وارد مدار میشود، یادآور شد: با تکمیل سامانه انتقال آب شرق تهران می‎توانیم بخشی از آب ماملو را به تهران منتقل کنیم؛ هدف از اجرای سد ماملو ارتقای سطح کیفیت آب شرق تهران بود اما هم‎اکنون اولویت‎ها تغییر کرده است و ما به دنبال تامین آب هستیم.

وی تاکید کرد: اگر چه با کمبود منابع آب سد لار و لتیان مواجه هستیم، اما وزارت نیرو تامین آب از سایر منابع را به‎طور جدی در دستورکار دارد و اگر مردم 20 درصد در مصارف خود صرفهجویی کنند، مشکلی از بابت تامین آب به وجود نمی‎آید.

جانباز درباره تفکیک آب شرب از مصارف بهداشتی، گفت: کارگروه مشترکی با وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل شده است تا استانداردهای آب بهداشتی را تعریف کند.

جانباز افزود: اجرای این طرح بهطور جدی در دستورکار وزارت نیرو است و به تمام استانها ابلاغ کرده‎ایم که شهرهایی را برای اجرای این طرح درنظر بگیرند و به نظر می‎رسد تا پایان امسال به نتایج خوبی برسیم و بتوانیم این طرح را به مکان‎هایی که امکان اجرای آن را دارند، تسری دهیم.

وی در ادامه میزان آب بدون درآمد را 24.7 درصد عنوان کرد و گفت: میزان تلفات واقعی در شبکه‎ها 13.7 درصد است و ما برنامه داشته‎ایم که میزان هدررفت آب را سالانه یک درصد کاهش دهیم که به دلیل وجود مشکلات مالی این امر تحقق نیافت.

وی افزود: اگر تعرفه ها واقعی شود، آبی که در لوله ها جریان دارد، به عنوان یک کالای اقتصادی به صورت مناسب مورد استفاده قرار می‎گیرد و ما می‌توانیم با اجرای تعمیر به موقع، هدررفت آب را به کمترین میزان برسانیم ضمن آنکه واقعی شدن قیمتها آثار بازدارندگی در مصرف دارد.

جانباز خاطرنشان کرد: وزارت نیرو به دولت پیشنهاد کرده است مشترکانی که بیشتر از الگوی مصرف (متوسط کشور 22 مترمکعب در ماه و در تهران 20 مترمکعب) از آب استفاده کنند، در مرحله نخست مابه ازای آنچه که بیشتر از الگو مصرف کردهاند، جریمه شده و در مرحله بعد درصورت عدم رعایت الگوی مصرف، انشعاب آنان قطع شود.

وی یادآور شد: کسانی که مطابق الگوی مصرف از منابع آبی استفاده کنند، افزایش قیمتی در نحوه محاسبه آببهای آنان اعمال نخواهد شد.

وجود 50 میلیون مترمکعب آب در سدهای شرق تهران

مدیرعامل شرکت آب منطقه‎ای تهران نيز درباره بحران بي آبي گفت: هم اکنون در سدهای سامانه شرق تهران فقط 50 میلیون مترمکعب آب باقی مانده است.

خسرو ارتقایی با بیان اینکه با کاهش برداشت از سدها درصدد افزایش مدت بهره‎برداری هستیم، افزود: در زمان حاضر سد لار 30 میلیون مترمکعب و لتیان 45 میلیون مترمکعب آب دارد که از این میزان 27 میلیون مترمکعب قابل استفاده نیست.

وی با بیان اینکه باید میزان ورودی و خروجی آب را به هم نزدیک کنیم تا چند روز بیشتر آب داشته باشیم، ادامه داد: به دلیل شرایط ویژه سد لار و همچنین وجود پنج مترمکعب فرار آب، انتقال آب از این سد را از پنج مترمکعب به 2.8 مترمکعب کاهش داده ایم.

ارتقایی با بیان اینکه عمق فرار آب سد لار بسیار بالا است و آب‎بندی سطحی در کف دریاچه هم اقتصادی نیست، گفت: آخرین تصمیم این است تا با جمع آوری آب از چشمه های پاییندست و محل های فرار آب، تونلی به طول 29 کیلومتر از سد لار به سد لتیان اجرا شود تا بخشی از فرار آب این سد معادل 170 میلیون مترمکعب را به لتیان منتقل کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‎ای تهران گفت: برای این طرح حدود 800 میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با اجرای آن، انتقال آب از حوزه لار به سمت تهران دوبرابر می‎شود.

انتهای پیام/
برچسب ها: افزایش ، قیمت ، آب
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار