«تجارت» مصوبه شورای پول و اعتبار را بررسی می کند
جذب سرمایه ها در تولید یا هدایت آنها به سمت خارج؟
درحالیکه همه چشم ها به سوی شورای پول و اعتبار برای مشخص کردن نرخ سود بانکی بود این شورا علاوه بر تصمیمگیری در این خصوص تصمیماتی هم در مورد اوراق مشارکت گرفت که شاید سرنوشت این اوراق را در سال جدید عوض کند.
روزنامه تجارت- بسیم لاله؛ مطابق مصوبه شورای پول اعتبار، نرخ سود اوراق مشارکت پروژه های دولتی و غیر دولتی و شهرداری ها 21 درصد تعیین شده است که نسبت به سال گذشته 1 درصد کاهش داشته است.
این در حالیست که نرخ سود بانکی 20 درصد تعیین شده که در واقع سیاست گذاران پولی کشور فرق 1 درصدی را از این جهت قائل شدند که مردم را برای خرید اوراق مشارکتی ترغیب کنند.همچنین بر اساس مصوبه جدید این شورا بانک ها از باز خرید این اوراق زودتر از زمان مقرر منع شده اند. بر این اساس اگر صاحب اوراق تصمیم به فروش داشته باشد و بنا به دلایلی به پول خود زودتر از زمان مقرر نیاز داشته باشد باید به اشخاص و شرکت های خصوصی مراجعه کند.
در واقع هدف دولت از این مصوبه این بود که سرمایه ها را از بانک بیرون بیاورد و به سمت تولید هدایت کند.
حال باید دید آیا این مصوبه نصف و نیمه که با تصويب آن ،نه وزارت اقتصاد به هدفش رسید و نه مدیران بانکی و سرانجام بر روی یک رقم آشتی کنان بین این دو نهاد به تصویب رسید می تواند هدف دولت را محقق سازد یا خیر.
با توجه به مذاکرات هسته ای و امیدواری برای رسیدن به توافق، دولت باید آماده ورود حجم عظیمی از نقدینگی به بازار باشد.مطابق اعلام بانک مرکزی در سال 91 رقمی معادل 22 تا 23 میلیارد دلار در دست مردم بوده و با توجه به کاهش ارزش ریال در سال های گذشته ارزهای خارجی برای مردم تبدیل به کالای سرمایه ای شده است.حال در صورت انجام توافق و پایین آمدن قیمت ارزهای خارجی مردم این سرمایه خود را به بازار خواهند آورد و به دنبال بازار سرمایه جایگزین خواهند گشت.
صاحبان این دلار ها دو دسته هستند دسته اول که دارای سرمایه های کلان هستند و دسته دوم صاحبان سرمایه های خرد که از اقشار متوسط و ضعیف جامعه تشکیل شده اند.
سرمایه های خرد
فعالان اقتصادی دولتی تمام تلاش خود را برای برده شدن این سرمایه ها به سمت تولید به کار بستند و با تبلیغ هر روزه بازار بورس از طریق رسانه ها سعی بر معرفی این بازار برای مردم داشتند اما پیچیدگی این بازار و تخصصی بودن آن و رانت های اطلاعاتی که در دست یک گروه خاص است نتوانست اعتماد این گروه از مردم را جلب کند مردمی که جزو اقشار ضعیف هستند و برای حفظ اندک سرمایه خود بسیار محتاط.
با توجه به این شرایط صاحبان این سرمایه ها دو راه پیش روی دارند یا سپرده گذاری در بانک یا خرید اوراق مشارکت که 1 درصد سود آن بیشتر است.در نگاه اول آن سود یک درصدی جذابیت خاصی را برای مردم ایجاب می کند.اما شرایط اجتماعی خاص این قشر از جامعه و فشارهای اقتصادی گاه و بیگاه سبب می شود که گروه همواره به پول خود دسترسی داشته باشد و اصطلاحا پولش زیر سر خودش باشد.
با مصوبه جدید و ممنوعیت بازخرید اوراق از سوی بانکها صاحبان این اوراق مجبور هستند به سمت بخش خصوصی و بازار فرا بورس بروند که این خود احتمال فساد و ریسک دارد.از کلاهبرداری گرفته تا متولد شدن قوانین یک شبه از سوی دلالان که بابت این بازخرید درصد کم کردن و یا به ازای هر ماه باقیمانده تا زمان سر رسید از اصل پول کم کنند.
در صورتی که در سالهای قبل بانک با احتساب سود روز شمار این کار را انجام می داد و احتمال فساد در این بازخرید نیز صفر بود.
با توجه به این شرایط صاحبان این سرمایه به سوی سپرده گذاری در بانک ها خواهند رفت و درواقع دولت از رسیدن به هدف خود باز می ماند.
سرمایه های کلان
صاحبان این سرمایه نیز در داشتن احتیاط و عدم رغبت به بازار بورس با صاحبان سرمایههای خرد مشترک هستند .
اوارق مشارکت21 درصدی و سود 20 درصدی بانکها نیز نمی تواند آنطور که باید و شاید این افراد را جذب کند بر همین اساس سرمایه های این افراد به سمت ملک خواهد رفت.
حال باید دید که این گروه سرمایه گذاری بر روی املاک داخل کشور را انتخاب می کنند یا خارج را.با توجه به بازار داخلی ملک و رکود خرید و فروش که ناشی از پایین آمدن قدرت خرید مردم است احتمال می رود که تا چند سال آینده با استمرار همین وضعیت بازار خرید و فروش ملک دیگر دوران طلایی قبل را نبیند.
از سوی دیگر این روزها بازار ملک در ترکیه و خصوصا در شهر آنالیا که یکی از مراکز توریستی این کشور اروپایی محسوب ميشود از رونق خاصی برخوردار شده است و سرمایه گذاران با هدف قرار دادن ایرانیان و انجام تبلیغات سرسام آور سعی در جذب این گروه از سرمایه داران را دارند.دادن اقامت به کلیه اعضای خانواده که بعد از 4 سال می توان آنرا با شرایطی خاص تبدیل به شهروندی کرد یکی از جذاب ترین امکانات سرمایه گذاری در این کشور اروپایی است.عدم ورود رئیس جمهور و معاون اول او به مصوبه شورای پول و اعتبار و کوتاه آمدن هر دو طرف از مواضع قبلی خود برای رضایت طرف دیگر شائبه معامله را برای فعالان اقتصادی رقم زد معامله ای که در این ميان شايد اقتصاد کلان کشور قربانی آن باشد.