با افزایش شمار خودروها، جای پارک در شهرها به مشکلی بزرگ تبدیل شد. در ماه مه سال ۱۹۰۱ اولین پارکینگ طبقاتی در لندن افتتاح شد.
نگاهی به تاریخچه و زیباترین پارکینگهای طبقاتی در این گزارش تصویری:
با پدیدار شدن کلانشهرها و افزایش شمار خودروها بخصوص مراکز شهرها با مشکل جای پارک روبرو شدند. برای نخستین بار در ماه مه سال ۱۹۰۱ در "دنمان استریت" در نزدیکی میدان پیکادلی سیرکس لندن یک پارکینگ طبقاتی هفت طبقه تاسیس شد که در آن خودروها با آسانسور به طبقات بالا فرستاده میشدند.
پس از لندن در نیویورک در سالهای ۱۹۰۵ و ۱۹۰۶ و همچنین در شیکاگو و پاریس در سال ۱۹۰۷ پارکینگهای طبقاتی برای جا دادن خودروهای پرشمار تاسیس شدند.
اولین پارکینگ طبقاتی بین سالهای ۱۹۱۳ و ۱۹۱۴ در برلین و توسط معماری بنام "آرنولد کوت" ساخته شد.
پروفسور یورگن هاسه، پارکینگهای طبقاتی را "فرزند خوانده معماری" میداند. به نظر او پارکینگهای طبقاتی برای شهرها "لازم و ضروری" بودند، اما کمتر آرشیتکتی با علاقه به آن میپرداخت.
در دهه شصت قرن گذشته میلادی معضل ترافیک باعث شد تا در تمامی شهرهای بزرگ جهان پارکینگهای طبقاتی بتنی و بی روح همچون قارچ از زمین درآیند.
پارکینگهای طبقاتی حالا بیشتر مورد توجه معماران قرار میگیرد و با طرحهایی زیبا ارائه میشوند. برخی از شرکتهای ساختمانی مانند "گلدبک" در آلمان سازههای ویژهای (عکس) را برای مشتریان ارائه میدهند.
پارکینگ طبقاتی در برجهای مارینا در کنار رود شیکاگو در آمریکا دارای یکی از زیباترین چشماندازها است. ارائه میدهند.
معماران مشهور سوئیسی "هرتزوگ و دمورون" در "میامی بیج" آمریکا یک پارکینگ طبقاتی در سال ۲۰۱۰ با هزینه ۵۴ میلیون یورو ساختند که تنها پارکینگ نیست بلکه از رستوران، بار و فروشگاه تشکیل شده و بسیاری از برنامههای فرهنگی و جشنها در آنجا برگزار میشود.
معماران آلمان هاینریش – پچنیک و شرکا در شهر لایپزیگ پارکینک طبقاتی با اسکلت فولادی و نمای مواج با چوب بامبوس را در سال ۲۰۱۱ در نزدیکی باغ وحش شهر ساختند.
والنسیا خود را شهر علم و هنر میداند. در این ساختمان چند منظوره به مساحت ۱۷ هزار و ۵۰۰ متر در طبقه پائین پارکینگی قرار گرفته که رو به آبنما دارد. در طبقه بالا باغی مملو از گل و گیاه و تندیس جای گرفته. سانتیاگو کالاتراوا، معمار این مجموعه است.
پارکینگ طبقاتی ملبورن استرالیا با نمایی که به قطعات رنگین هندسی شکل مزین است.
ثبت ملی
شماری از پارکینگهای طبقاتی در آلمان به لحاظ کیفیت، زیبایی و سبک معماری ثبت ملی شدهاند. این پارکینگ طبقاتی که در سال ۱۹۷۴ در هانوفر و به سبک "زبرهکاری" یا معماری "بروتالیست" ساخته شده، از جمله این پارکینگها است.
معضل امنیت
در دهههای ۶۰ و ۷۰ میلادی قرن گذشته یکی دیگر از معضلات پارکینگهای طبقاتی تامین امنیت بخصوص برای زنان در ساعات شب و مقابله با سرقت از خودروها بود. جالب اینکه این معضل به برخی از فیلمهای سینمایی هم راه یافت و پارکینگها و فضای حاکم بر آن به "لوکیشن" محبوب کارگردانان فیلمهای جنایی تبدیل شد.
تمیز، دیجیتال و با امنیت
حالا پارکینگهای طبقاتی به مکانهایی تمیز، روشن دارای امنیت و امکانات دیجیتال تبدیل شدهاند. در پارکینگهای مدرن جای پارک مخصوص برای معلولان و زنان نیز درنظر گرفته شده است.
چالش خودروهای برقی
حالا پارکینگهای طبقاتی در سالگرد ۱۲۰ سالگیشان با چالش برقی شدن خودروها روبرو شدهاند و باید برای رفع نیاز شارژ باطری خودروها، جاهای پارک به تاسیسات برقی مجهز شوند.
منبع: دویچه وله