کد خبر: ۲۰۱۵۸۶
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۹
پژوهشگران موفق به تولید نوعی دوربین فراطیفی شده‌اند که اطلاعات فراوانی را که از زوایای مختلف یک محصول که به آسانی قابل تشخیص نیست، ارائه می‌دهد.

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،در تصویربرداری فراطیفی، اطلاعات طیفی بسیار زیادی از نمونه، ثبت می‌شود که هدف اصلی آن، به دست آوردن اثر طیفی نمونه در هر پیکسل از تصویر است.

دوربین فراطیفی، نوعی سیستم اندازه‌گیری و تشخیص از راه دور است که با ثبت تصاویر از این نوع، اطلاعات ویژه‌ای را از یک محصول یا پدیده ارائه می‌کند

تصویر از 500 باند

تصویر فراطیفی از تعداد زیادی تصاویر طیفی از نمونه در طول موج‌های مختلف تشکیل شده است و آن‌طور که پیمان سلطانی مدیرعامل شرکت پرتو افزار صنعت عنوان می‌کند، در این شکل، تصاویر به‌صورت لایه‌لایه کنار یکدیگر چیده شده‌اند که به‌اصطلاح به آن، مکعب داده‌ها می‌گویند.

دوربین‌های معمولی و رنگی، در 3 باند سبز، قرمز و آبی تصویر می‌گیرند که این 3 باند، فارغ از تصویر، می‌توانند اندازه‌گیری محدودی انجام دهند. دوربین فراطیفی مانند دوربین رنگی است با این تفاوت که به جای 3 باند، می‌تواند از 500 باند تصویر بگیرد.

نمایش مشخصات، از راه دور

این تعداد زیاد تصویر در طول موج‌های مختلف، غیر از شکل و ظاهر، می‌تواند مشخصات دیگری را نیز تشخیص دهد و تمام این امکانات را از راه دور و بدون نزدیک شدن به جنس انجام می‌‎دهد.

این دوربین درواقع نوعی طیف‌سنج است که از هر نقطه جنس، اطلاعات طیفی به دست آورده و آن را در اختیار متقاضی قرار می‌دهد.

کاربرد در شاخه‌های مختلف علوم و صنایع

این کاربرد ویژه سبب شده تا کارکردهای این دستگاه در شاخه‌های مختلفی از علوم و صنایع نظیر صنایع غذایی، کشاورزی، پزشکی، زیست‌شناسی، نظامی و . . . مورد استفاده قرار بگیرد.

از جمله کارکردهای این دوربین می‌توان به بحث تقلب غذایی اشاره کرد. مثلا اگر با این دستگاه، از گوشت چرخ‌کرده عکس بگیریم، می‌تواند توزیع گوشت، میزان چربی و دیگر اقلامی که در آن گوشت وجود دارد را نشخیص داده و درصد آن را اعلام کند.

یک‌پنجم قیمت نمونه‌های مشابه خارجی

در حال حاضر تنها دو شرکت آمریکایی و فنلاندی به‌عنوان تولیدکنندگان بزرگ این دستگاه شناخته می‌شوند. تولید ایران‌ساخت این دوربین سبب شده تا ایران در زمره کمتر از 10 کشوری قرار بگیرد که به فناوری بومی تولید این دستگاه نائل آمده است.

دوربین فراطیفی ایران‌ساخت با قابلیت رقابت با نمونه‌های مشابه خارجی، یک‌پنجم آن نمونه‌ها قیمت‌گذاری شده و به لحاظ حرفه‌ای نیز از همان مقدار کیفیت و دقت تصویربرداری برخوردار است.

ایجاد اشتغال برای 8 نفر

این دستگاه هم‌اکنون تجاری‌سازی شده و 30 پژوهشگاه، مشغول کار بر روی آن هستند. هم‌چنین برخی تلاش‌ها در زمینه همکاری‌های بین‌المللی برای ارتقای دستگاه در حال پیگیری است.

تولید این دوربین، 8 نفر را به شکل مستقیم و برای 8 نفر به شکل غیرمستقیم، ایجاد اشتغال کرده است.

سلطانی با اعلام حمایت معاونت علمی در بحث تولید و توسعه این دوربین گفت: معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری ضمن اعطای تسهیلات، زمینه‌های شرکت دادن این دستگاه را در نمایشگاه ایران‌ساخت فراهم کرده و به خریداران آن کمک می‌کند تا بتوانند به شکل راحت‌تری این دوربین را تهیه کنند.

 

 

انتهای پیام/

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار