کد خبر: ۲۰۲۱۰۲
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۳
«تجارت آنلاین» تبعات اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین را بررسی کرد
درحالی که طبق اخبار قیمت گاز در اروپا به دلیل مناقشه بین اوکراین و روسیه افزایش چشم‌گیری یافته است، کارشناسان بازار سرمایه بر این باور است که در حال حاضر نرخ خوراک صنایع پتروشیمی براساس قانون مجلس و بودجه درنظر گرفته می‌شود و مناقشه روسیه و اوکراین تأثیری بر شاخص‌های حسابداری شرکت‌های پتروشیمی نخواهد داشت.

مخاطرات جنگ برای بازار سهام

گروه اقتصاد کلان: درحالی که طبق اخبار قیمت گاز در اروپا به دلیل مناقشه بین اوکراین و روسیه افزایش چشم‌گیری یافته است، کارشناسان بازار سرمایه بر این باور است که در حال حاضر نرخ خوراک صنایع پتروشیمی براساس قانون مجلس و بودجه درنظر گرفته می‌شود و مناقشه روسیه و اوکراین تأثیری بر شاخص‌های حسابداری شرکت‌های پتروشیمی نخواهد داشت.
به گزارش «تجارت آنلاین» در هفته ای که سپری شد، بازار سهام در نوسان محدود، حرکت روبه جلویی را ثبت کرد. البته شاخص کل بورس در همان نیمه دوم کانال 1.2 میلیون واحد تثبیت شد. با افزایش عرضه ها در اسفندماه شرایط برای سمت تقاضا سخت تر می شود اما معاملات هفته اول اسفند نشان می دهد که شاخص های عملکردی به نفع خریداران به ثبت رسید. با توجه به توان و موقعیت خریداران در برابر فروشندگان، شرایط برای اینکه خریداران در موقعیت تقاضا بتوانند دوباره شاخص کل بورس را در کانال فعلی تثبیت کنند وجود دارد. بررسی ها نشان می دهد که بخشی از الگوی رفتاری روز شنبه بورس بازان تابع حرکت روز قبل کاری (چهارشنبه هفته گذشته) خواهد بود که البته حرکت روبه جلوی خریداران و تثبیت شاخص کل بورس ثبت شد. هر چند که با حمله روسیه به اوکراین و گمانه زنی ها از مذاکرات وین، احتمال دارد بورس بازان دوباره واکنش نشان دهد و مسیر شاخص را تغییر دهند اما در هر صورت فعلا رویداد یا اهرمی که بخواهد تکانه های شدیدی را به بازار وارد کند، وجود ندارد و همین مسئله میتواند الگوی رفتاری بورس بازان در روز شنبه را شبیه روزهای قبل کند. تازه ترین نظرسنجی‌ها هم نشان می‌دهد که در شرایط معمول خریداران می توانند مانع از افت دوباره شاخص شوند، اما تغییرات شاخص محدود خواهد بود و احتمالا در شرایط خوش بینانه شاخص کل بورس در نیمه دوم همان کانال 1.2 میلیون واحد تثبیت شود. البته با توجه به اتفاقات تازه در روابط بین الملل حمله روسیه به اوکراین و اثر این رویداد روی کامودیتی ها و احتمال بسیار زیاد روی روند مذاکرات برجامی وین، ممکن است روز شنبه واکنش بورس بازان را به دنبال داشته باشد. اما در روزهای گذشته خبرهای بسیاری از جنگ روسیه و اوکراین در رسانه ها منتشر شد و همین مسئله موجب شد تا بازارهای مالی دنیا و قیمت کامودیتی‌ها از جمله نفت به شدت تحت تاثیر این حمله قرار گیرند. نفت قیمت 100 دلار را هم سرانجام به خود دید و حالا سهامداران منتظر روز شنبه و بازگشایی معاملات در بورس ایران هستند. در حالی که طبق اخبار قیمت گاز در اروپا به دلیل مناقشه بین اوکراین و روسیه افزایش چشم‌گیری یافته است، یک کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که در حال حاضر نرخ خوراک صنایع پتروشیمی براساس قانون مجلس و بودجه درنظر گرفته می‌شود و مناقشه روسیه و اوکراین تأثیری بر شاخص‌های حسابداری شرکت‌های پتروشیمی نخواهد داشت. امیر توپچی‌پور، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تاثیر در نظر گرفتن سقف قیمت‌گذاری گاز صنایع از سوی وزارت اقتصاد و سازمان بورس بر سودآوری صنایع در زمان افزایش ناگهانی نرخ گاز اظهارکرد: بحران انرژی در اروپا اتفاق غیرقابل منتظره‌ای نیست و از ماه‌ها قبل بسیاری از تحلیلگران جهانی این موضوع را پیش‌بینی کرده بودند و بسیاری از تصمیمات سیاسی - اقتصادی نیز در جهان با علم به این موضوع اتخاذ شد. وی افزود: در حال حاضر، گاز اروپا با قراردادهای بلندمدت به‌فروش می‌رسد و کشوری همچون روسیه که به ۱۳ کشور اروپایی صادرات دارد با قراردادهای بلندمدتی این فروش را انجام می‌دهد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه افزایش قیمت گاز جهانی در کوتاه‌مدت تأثیر محسوسی نخواهد داشت، توضیح داد: ولی اگر ناآرامی‌ها ادامه‌دار باشد بازارهای جهانی نیز تحت تأثیر این مساله قرار خواهند گرفت. توپچی‌پور با بیان اینکه عدم راه‌اندازی خط لوله نورداستریم ۲ می‌تواند اروپا را با بحران گازی مواجه کند، گفت: همچنین به دنبال آن تحریم‌های صادراتی گاز ایران احتمالاً کاهش خواهد یافت تا بحران گازی اروپا شدیدتر نشود، اما نباید فراموش کرد که در بازار جهانی گاز مازاد چندانی وجود ندارد. در صورت توقف روند صدور مجوز خط لوله گاز نورداستریم ۲ احتمال آسیب دیدن اقتصاد اروپا وجود دارد. وی درباره تأثیرپذیری نرخ خوراک صنایع پتروشیمی از این اتفاقات، توضیح داد: با تلاش‌های وزارت اقتصاد و سازمان بورس، در حال حاضر نرخ خوراک صنایع پتروشیمی براساس قانون مجلس و بودجه درنظر گرفته می‌شود و براساس قیمت صادراتی تعیین نمی‌شود. این کارشناس بازار سرمایه افزود: بنابراین این موضوع تأثیری بر شاخص‌های حسابداری شرکت‌های پتروشیمی نخواهد داشت و صرفاً می‌تواند تأثیر روانی بر بازار سرمایه بگذارد. اکنون به سبب اقدامات سازمان بورس و وزارت اقتصاد در راستای سقف‌گذاری قیمت گاز صنایع، افزایش قیمت‌های جهانی نمی‌تواند تأثیر منفی بر سودآوری شرکت‌های بورسی داشته باشد. توپچی‌پور در ادامه با اشاره به تأثیر مثبت افزایش قیمت نفت بر سهم‌های پالایشگاهی تأکید کرد: با توجه به آنکه دولت محصولات شرکت‌های پالایشی را با نرخ مشخصی خریدار می‌کند، بنابراین تغییر قیمت نفت جهانی بیش از آنکه در سودآوری شرکت‌های پالایشی تاثیر بگذارد، درآمدهای نفتی دولت را افزایش می‌دهد از سوی دیگر نیز مازاد این درآمدها باید در صندوق توسعه ملی و ذخیره ارزی، تزریق شوند. وی با اشاره به تأثیر تحولات جنگ روسیه و اوکراین بر بازار سرمایه ایران، گفت: این ناآرامی‌ها تأثیرات سیاسی و اقتصادی متفاوتی را بر بازار سهام ما خواهد گذاشت، ‌اما باید منتظر ماند و دید در هفته آتی سهم‌های مندرج در بازار سرمایه چه واکنشی را به این اتفاقات نشان خواهند داد. کاویان عبداللهی کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه نیز گفت: جنگ اوکراین و روسیه در ابتدای امر می تواند موجبات ناامن کردن منطقه و جهان فراهم کند. این امر می تواند تاثیرات منفی بر بورس ایران داشته باشد. اما از سوی دیگر ما شاهد افزایش قیمت کامودیتی ها به خصوص نفت، مس و روی هستیم که متاثر از این جنگ شاهد رشد قیمتی بالایی داشتند. وی افزود: قاعدتا تولیدکنندگان این کامودیتی ها و پالایشگاهی هایی که نفت را مصرف می کنند به دلیل تخفیف و کرک اسپردی که می گیرند می توانند رشدی داشته باشند. عبداللهی گفت: ممکن است این جنگ با توجه به ناامن شدن منطقه بر روی قیمت دلار و افزایش آن هم تاثیرگذار باشد که این امر نیز می تواند به نوعی بر روی بورس تاثیرگذار باشد.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار