کد خبر: ۲۲۹۳۱۳
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۹
بر اساس اعلام سازمان هواشناسی بارش‌های پاییز زودتر از نرمال آغاز شد و تا صبح آخرین روز مهرماه در وضعیت فرانرمال باقی ماند، به‌طوری‌که میزان نزولات دریافتی حدود ۲۰ درصد بیشتر از میانگین ۳۰ ساله در این مدت بوده است.

بارش‌های فرا نرمال چه زمانی شروع می‌شود؟

بر اساس اعلام سازمان هواشناسی بارش‌های پاییز زودتر از نرمال آغاز شد و تا صبح آخرین روز مهرماه در وضعیت فرانرمال باقی ماند، به‌طوری‌که میزان نزولات دریافتی حدود ۲۰ درصد بیشتر از میانگین ۳۰ ساله در این مدت بوده است.

بر اساس داده‌های مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، سال گذشته پس از پایان هفته چهارم پاییز یعنی همین موقع، در حدود ۱۲ استان کشور حتی یک قطره باران هم نباریده بود و میانگین بارش حدود ۱۰ استان نیز کمتر از یک میلی‌متر بود این در حالیست که امسال تا این موقع از سال زراعی (پایان هفته چهارم پاییز) تنها بارش یک استان جنوبی صفر بوده و بارندگی‌های پاییز در ۳۰ استان شروع شده است.

داده‌های مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور نشان می‌دهد گیلان با میانگین دریافت حدود ۱۰۸ میلی متر باران، پربارش ترین استان کشور تا این لحظه است. پس از گیلان بیشترین بارش‌ها به ترتیب در استان‌های مازندران با ۹۶، گلستان ۵۹ و اردبیل با ۳۹ میلی‌متر باریده است.

با وجود اینکه بر اساس انتظارات بارش‌های سال زراعی زودتر آغاز شد و میزان آنها نیز تاکنون بیشتر از نرمال بوده است اما کم‌بارشی انباشته و خشکسالی‌های متوالی گذشته با یک سال بارش نرمال جبران نمی شود. همچنان بخش وسیعی از کشور تحت تاثیر درجات مختلف خشکسالی است که ضرورت مدیریت منابع آب را بیش از پیش می‌کند.

در همین حال سازمان هواشناسی نسبت به وقوع رگبار و رعد و برق در ۲۳ استان و احتمال آبگرفتگی معابر و لغزندگی جاده‌ها هشدار داد.

سازمان هواشناسی با صدور هشدار زردرنگ آورده است: وقوع رگبار باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقت، احتمال گردوخاک، در مناطق مستعد احتمال تگرگ و در ارتفاعات برف امروز (اول آبان ماه) درهرمزگان، سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و جنوب خراسان جنوبی، سه‌شنبه (۲ آبان ماه) درچهارمحال و بختیاری، خوزستان، لرستان، ایلام، جنوب مرکزی، شمال غرب و غرب اصفهان، آذربایجان غربی، جنوب سیستان و بلوچستان و شرق و شمال هرمزگان پیش‌بینی می‌شود.

وقوع این شرایط جوی چهارشنبه (۳ آبان ماه) در چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، شمال فارس، خوزستان، ایلام، مرکزی، تهران، قم، آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، همدان، لرستان، اصفهان، سمنان، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و هرمزگان، پنج‌شنبه (۴ آبان‌ماه) در کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، فارس، بوشهر، نوار شرقی خوزستان، هرمزگان، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و جمعه (۵ آبان‌ماه) درسیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، یزد، نیمه شرقی فارس و خراسان جنوبی دور از انتظار نیست.

در این وضعیت آب و هوایی احتمال لغزندگی جاده‌ها، احتمال آبگرفتگی معابر، احتمال جاری شدن روان‌آب، احتمال بالا آمدن ناگهانی سطح آب رودخانه‌ها، وزش باد شدید موقتی، احتمال خسارت به سازه‌های موقت از جمله بنرها، داربست‌ها و تابلوهای تبلیغاتی و احتمال شکستن درختان کهن‌سال و احتمال تاخیر در پرواز وجود دارد بنابراین سازمان هواشناسی نسبت به خودداری از اسکان در بستر و حاشیه رودخانه‌ها، احتیاط در عبور از حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها، احتیاط در فعالیت‌های کوهنوردی و جابجایی عشایر، آمادگی دستگاه‌های اجرایی و امدادی و پاک‌سازی دهانه پل‌ها، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها، اجتناب از پارک خودرو در کنار درختان فرسوده و ساختمان‌های نیمه کاره توصیه می‌کند.

سازمان هواشناسی با صدور هشدار زردرنگ دیگری از احتمال خسارت به محصولات باغی، زراعی، سازه‌های موقت و ماشین‌آلات کشاورزی طی این بازه زمانی خبر داد و نسبت به تسریع در کشت محصولات پاییزه و انتقال نهاده‌های کشاورزی با اماکن مسقف، زهکشی و پاکسازی مسیر آب باغات و مزارع با توجه به وقوع بارش، خودداری از انجام آبیاری، محلول‌پاشی و سم‌پاشی با توجه به وقوع بارش، تسریع در انتقال محصولات برداشت شده به مکان‌های مسقف (چغندرقند، سیب زمینی ، انگور، صیفی جات، مرکبات، خرما و ...) توصیه کرد.

از دیگر توصیه‌های این سازمان می‌توان به کنترل دما و رطوبت انبارها با توجه به افزایش رطوبت، جهت جلوگیری از خسارت بیماری‌های قارچی، بسته نگهداشتن دریچه‌های گلخانه‌ها هنگام کاهش دما و بارش، جلوگیری از نفوذ روان‌آب به داخل سالن‌های پرورشی، تنظیم دریچه‌های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به رخداد بارندگی و خودداری دامداران و عشایر از عبور در ارتفاعات، توقف در حاشیه رودخانه‏‌ها و مسیل‏‌ها با توجه به وقوع بارش اشاره کرد.

هشدار زرد رنگ به معنای این است که پدیده‌ای جوی رخ خواهد داد که ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. این هشدار برای آگاهی مردم صادر می‌شود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیده‌ای جوی داشته باشند که از حالت معمول کمی شدت بیشتری دارد. از سوی دیگر مسئولان نیز در جریان این هشدارها قرار می‌گیرند تا اگر لازم باشد تمهیداتی را بیندیشند.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار