کد خبر: ۲۳۰۶۳۶
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۳
رئیس‌جمهور گفت: فرهنگ مهمترین ابزار پیشرفت و موفقیت یک جامعه به حساب می‌آید و اگر از ابزار فرهنگی استفاده شود، نیازی به ابزار الزام‌آور و تحمیلی نیست.

رئیسی: مگر می‌شود ابزار ارتباطی و اطلاعاتی در جامعه امروز نباشد؟

رئیس‌جمهور گفت: فرهنگ مهمترین ابزار پیشرفت و موفقیت یک جامعه به حساب می‌آید و اگر از ابزار فرهنگی استفاده شود، نیازی به ابزار الزام‌آور و تحمیلی نیست.

سید ابراهیم رئیسی صبح امروز در همایش چیستی و چگونگی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی   ،اظهار کرد: به نظر من توجه به رهنمودهای رهبری درباره شورای انقلاب فرهنگی همواره برای این شورا و دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور نو و چراغ راه آینده است. این جلسه برای یادآوری این رهنمودهاست و می‌تواند کار را در مراکز فرهنگی و علمی به سمت مورد توجه ایشان و اقتضای انقلاب اسلامی، هدایت کند.

اگر فرهنگ جامعه از فرهنگ مصرفی به مولد متحول شد، کار خیلی سهل می‌شود

وی ادامه داد: اهمیت فرهنگ بر کسی پوشیده نیست. جهت دهنده اقدامات بشری، فرهنگ است و می‌تواند این روند را هم کند کند و هم شتاب دهد. مساله فرهنگ بسیار مهم در جهت دهی اقدامات اقتصادی، اجتماعی، علمی و در همه حوزه‌هاست. فرهنگ مهمترین ابزار برای پیشرفت و موفقیت یک جامعه به حساب می‌آید و اگر از ابزار فرهنگی استفاده شود، نیازی به ابزار الزام‌آور و تحمیلی نیست. همه باید  به قانون عمل کنند اما اگر فرهنگ جامعه از فرهنگ مصرفی به مولد متحول شد، کار خیلی سهل می‌شود تا این‌که در این زمینه قوانین تصویب کنیم و الزامات بگذاریم. ابزارهای فرهنگی برای دستیابی به این هدف بسیار اهمیت دارد.

وی افزود: قانون رفع موانع تولید یا قانون فناوری‌های نوین الزاماتی ایجاد کرده است که من آن‌ها را نفی نمی کنم اما فرهنگ سازی برای اقتصاد مولد، اهمیت دارد.

در برابر شبیخون فرهنگی راهی  جز مصون‌سازی مبانی انقلاب اسلامی و فرهنگی خود نداریم

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: ما در مسایل فرهنگی نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی هستیم. کار در این زمینه زیاد شده ولی نظم بخشی نیازاست که شاید قرارگاه(قرارگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی) بتواند این نقش را به خوبی ایفا کند تا محتوای مناسب با انقلاب اسلامی ایجاد کند. همه بخش ها دارند کار می‌کنند اما جایگاه این شورا ایجاب می‌کند تا این کار انجام شود. ما در برابر شبیخون فرهنگی راهی  جز مصون‌سازی مبانی انقلاب اسلامی و فرهنگی خود نداریم.

وی با طرح این سوال که « مگر می‌شود ابزار  ارتباطی و اطلاعاتی در جامعه امروز که جامعه ارتباط و اطلاعات است، نباشد؟» ادامه داد: تنها راه مقابله با شبیخون فرهنگی، مصون‌سازی براساس مبانی انقلابی، فرهنگی و الهی است. هجوم فرهنگی و شبیخون بی‌رحمانه فرهنگی به فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها برای تهی کردن ملت‌ها از فرهنگ خود وجود دارد. آن‌ها می‌خواهند رفتار و سبک زندگی خود را سایر جوامع تحمیل کنند. نظام ارتباطات گسترده داریم و زندگی بر بستر همین فضای ارتباطی قرار داده شده است. فناوری‌های جدید خیلی سریع زندگی را تحت شعاع قرار داد. از طرفی در برابر هجوم بسیار گسترده به داشته‌های فرهنگی، راهکار ما مصون‌سازی فرهنگی است. سیاستگذاری بسیار مهم است. هدایت مراکز فرهنگی و علمی از جمله رسانه، مدارس، دانشگاه‌ها ، مراکز علمی و فرهکی و تبلیغاتی در جهت اهداف و محتوای انقلاب اسلامی اهمیت دارد. رهبری فرهنگ و دانش را در کنار یکدیگر ذکر کرده‌اند و شورای عالی انقلاب فرهنگی در هر دو زمینه مسئولیت دارد. نیازهای فرهنگی جامعه باید شناخته و برای رفع آن برنامه‌ریزی شود و دستگاه‌ها در این جهت هدایت شوند و دائم عملکرد دستگاه‌ها رصد شود تا به هدف دست یافته‌اند یا نه و اگر مشکلی وجود د ارد، آن مشکل رفع شود.

سیاست‌گذاری، تدوین ضوابط و نظارت و رصد بین وضع موجود و وضع مطلوب سه اصل مهم برای قرارگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی است

وی خاطر نشان کرد: در کار قرارگاهی باید همه امکانات و نیروهای دیده شده  و تقسیم کار انجام شود. کارهای موازی زیاد داریم و بخش‌هایی هم داریم که کسی آن را نمی‌بیند  و به آن نپرداخته است. شورای عالی انقلاب فرهنگی باید همه ظرفیت‌ها و نیازها را ببیند و تقسیم کار حساب شده انجام دهد. سیاست‌گذاری، تدوین ضوابط و نظارت و رصد بین وضع موجود و وضع مطلوب سه اصل مهم برای قرارگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

در مقابل تهاجم فرهنگی باید کنشگری فعال داشت

رئیس‌جمهور همچنین گفت: باید زمان بندی برای انجام کار فرهنگی انجام شود  و زمان کوتاه‌مدت، میان مدت و بلند مدت در نظر گرفت نه این‌که بگوییم چون کاری به مقوله فرهنگی رفت، به زودی جواب نمی‌دهد. من هم نظر با شما هستم که کار فرهنگی به زودی جواب نمی‌دهد اما به چه میزان باید صبر کرد؟ باید برای کار فرهنگی هم زمان در نظر گرفت یعنی  باید هم به کیفیت توجه کرد و هم کمیت.

وی تاکید کرد: در مقابل تهاجم فرهنگی باید فعال بود و کنشگری فعال داشت؛ بنابراین در شورای عالی انقلاب فرهنگی، دانشگاه ها، مدارس و مراکز فرهنگی و علمی باید با برنامه و هدف، کار جهادی انجام شود. واژه قرارگاه که رهبری استفاده کردند شاید برای این است که  قرارگاه‌های نظامی و کار جهادی و برنامه ریزی شب عملیات را به یاد ما بیاورد که شب عملیات همه نشسته‌اند  و استراتژی نظامی تعیین و برنامه‌ریزی  کرده و تصمیم می‌گیرند و آن را اجرا می‌کنند.

سهم ایران در خزانه علمی و فرهنگی جهان بویژه در علوم انسانی باید ارتقا پیدا کند

وی با بیان این‌که «دولت از نهضت فرهنگی مردم‌پایه در کشور پشتیبانی می‌کند»، تصریح کرد: همه همکاران من در دولت باید خود را موظف به اجرای منویات رهبری بدانند و از نهضت فرهنگی مردم‌پایه در کشور پشتیبانی کنند. تلاش شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم  باید سهم کشور را در خزانه علمی و فرهنگی جهان افزایش دهد. من نمی‌گویم در علوم مهندسی مزیت نداریم اما مزیت مهم ما در علوم انسانی است و سهم ما در علوم انسانی در جهان باید مشخص شود. ما سهم بالایی در تولید در حوزه‌ها و دانشگاه‌ها داریم که باید مورد توجه دستگاه‌های مختلف باشد. سهم ما در خزانه علمی و فرهنگی جهان بویژه در علوم انسانی این نیست که الان وجود دارد و حتما می‌تواند ارتقا پیدا کند. سهم ما می‌توند نقش مهمی در انسانی‌تر شدن فناوری‌های مدرن در  جهان و علوم انسانی برای رسیدن به این هدف نقش مهمی دارد که این ماموریتی است که دستگاه‌های فرهنگی و علمی ما دارند.

رئیسی اظهار کرد: این نشست برای بازنگاهی به آن‌چه تاکنون انجام شده و همچنین تصمیم‌گیری برای آینده اهمیت دارد. ما باید گام‌های بلند و مجاهدانه برای اجرای منویات رهبری برداریم که خود چهره‌ای فرهنگی و فرهنگ شناس هستند و در این رابطه سخنانشان چراغ راهی برای شورای عالی انقلاب فرهنگی و همه مراکز علمی  و فرهنگی در کشور است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار