فردای اقتصاد: اینترنت با اقدامات روزانه افراد در سراسر جهان از کسب اطلاعات در مورد بازارها یا سلامت گرفته تا پرداختهای موبایلی، عجین شده است. در عین حال، اختلال در خدمات و زیرساختهای مبتنی بر اینترنت تاثیرات گستردهای بر جامعه و اقتصاد داشته و حتی اختلالات جزئی بر بهرهوری تاثیر میگذارد، اعتماد در کسبوکار را تضعیف میکند و منجر به از بین رفتن فرصتها میشود.
بر اساس گزارش معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، با توسعه یک کشور و ظهور یک اکوسیستم آنلاین بالغتر، تاثیرات قطع موقت اینترنت بیشتر میشود. تخمین زده میشود که برای یک کشور با اتصال بالا به اینترنت، تاثیر روزانه قطع موقت اینترنت و کلیه خدمات آن بهطور متوسط ۲۳.۶ میلیون دلار به ازای هر ۱۰ میلیون جمعیت باشد. با سطوح پایینتر دسترسی به اینترنت، متوسط اثرات تولید ناخالص داخلی برآور شده به ترتیب به ۶.۶ میلیون دلار و ۰.۶ میلیون دلار به ازای هر ۱۰ میلیون جمعیت برای اقتصادهای با اتصال به اینترنت متوسط و پایین میرسد. از آنجایی که در دنیای امروزه اینترنت به طور گستردهتر و با شدت بیشتری در سراسر کشورها مورد استفاده قرار میگیرد، خدمات اینترنتی برای کسبوکارها و افراد حیاتی است.
بهطور کلی، برآوردهای صورت گرفته در این مطالعه و شواهد موجود نشان میدهد که اختلال در اکوسیستمهای اینترنتی میتواند پیامدهای اقتصادی و در نهایت هزینههای جبران ناپذیری برای یک کشور داشته باشد. اگر اختلالات مکررتر و ماهیت طولانی مدتتری داشته باشند مقیاس تاثیرات منفی آن نیز بیشتر میشود. تحولات اینترنت و خدمات مبتنی بر آن اکوسیستمی ایجاد کرده است که زندگی روزمره مردم و کسبوکارها حول آن میچرخد. از برقراری ارتباط با دوستان و مشاغل گرفته تا کسب اطلاعات یا فروش، اینترنت انجام وظایف مختلف را بسیار آسانتر و کارآمد کرده است. اینترنت در حوزه کسبوکارها، فعالیتهای روزمره مانند خرید و فروش را کم هزینه کرده است. بنابراین اختلال در اکوسیستم اینترنت فرصتها را برای مردم و مشاغل محدود کرده و اقتصاد را با مشکل مواجه میکند.
امروزه اتصال به اینترنت به یک جز ضروری از محیط کار مدرن تبدیل شده است که در پشتیبانی از عملیات حیاتی کسبوکار بسیار مهم است. با افزایش اتکا به اتصال به اینترنت پایدار، درک علل مختلف بالقوه مشکلات اتصال و بررسی دلایل قطعی اینترنت شامل مشکلات تجهیزات، خطای خطوط، خطاهای انسانی، بلایای طبیعی و حملات سایبری ضروری است.
بسترهای ارتباطی مناسب زیربنای توسعه اقتصادی هر کشوری است و امکان توسعه کسبوکار، صادرات و حفظ و تقویت بازارها تنها از مسیر حفظ ارتباط جهانی فراهم میشود که به واسطه آن میتوان برای توسعه برنامهریزی کرد. اما در حال حاضر مسیر توسعه بنگاهها به دلیل اختلالات و محدودیتهای موجود در حوزه دسترسی به اینترنت با چالشهای بسیاری مواجه شده است، که در نتیجه آن بسیاری از مدیران بنگاهها به گزینههایی همچون تعطیلی واحدها و انتقال سرمایه به خارج از کشور سوق داده میشوند و به تبع آن سرمایهگذاری تحت تاثیر این شرایط بهشدت کاهش پیدا کرده و سرمایهگذاران داخلی و خارجی رغبتی به حضور در این بازار ندارند. این چالشها در حوزه آن دسته از کسبوکارهای خانگی که تنها از طریق پلتفرمهای اینترنتی در حال فعالیت هستند پررنگتر است.
کاهش میزان تراکنشهای مالی در محیط اینترنتی، استفاده از انواع فیلترشکنها و بالا رفتن ریسک هک شدن پلتفرمهای اینترنتی کسبوکارها و کاهش انگیزه برای سرمایهگذاری در حوزه هوشمندسازی صنعت، به عنوان تنها بخشی از آسیبهای ناشی از قطع شدن اینترنت و فیلترینگ پلتفرمهای خارجی مطرح هستند. در جدول گزارش مهمترین اثرات اختلال اینترنت بر کسبوکارها به تفکیک بررسی شده است.