دبیر انجمن صنایع نساجی گفت: در صورت تداوم عملکردهای غیرحمایتی و قوانین و مقررات مزاحم تولید، صنعت فرش وارد مرحله جدیدی از بحرانهای فروش و تولید و صادرات و اشتغال خواهد شد.
به گزارش تجارت به نقل از مهر، سیدشجاع الدین امامی رئوف دبیر انجمن صنایع نساجی ایران درباره وضعیت صنعت فرش ماشینی ایران اظهار کرد: صنعت فرش ماشینی و موکت ایران به دلایل مختلف از جمله پیشینههای فرهنگی و هنری فرش ایرانی در بازارهای جهانی و شهرت بینالمللی هنر، ظرافت و دقتهای بافندگان دستبافته های ایرانی در بازارهای بینالمللی از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است و صنعت فرش ماشینی و موکت ایران یکی از بزرگترین و مهمترین صنایع نساجی کشور است که در سطح جهانی نیز سهم ویژهای به خود اختصاص داده است. ایران در زمینه تولید فرش ماشینی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان جهان شناخته میشود و توانسته است در کنار فرش دستباف، نام خود را در بازار جهانی مطرح کند. این صنعت به ویژه در بخشهای صادراتی، برای ایران درآمد قابل توجهی ایجاد کرده است. وی افزود: سرمایه گذاریهای انجام شده در دهههای اخیر بخصوص در شهر کاشان به عنوان مرکز اصلی تولید فرش ماشینی ایران و سفارشات تکنولوژیهای روز و مدرن از بزرگترین سازندگان ماشین آلات بافندگی فرش و افزایش چشمگیر سهم تولید فرش در کشور و توجه ویژه تولیدکنندگان داخلی به بازارهای صادراتی توانسته تجربیات موفقی از سرمایه گذاریهای بخش خصوصی در صنعت نساجی را رقم زند.
رفع تعهد ارزی دست اندازِ صادرات فرش
وی درباره مشکلات این صنعت افزود: متأسفانه در سالهای اخیر قوانین و مقررات مربوط به رفع تعهد ارزی و سخت گیری های بانک مرکزی در این خصوص روند رو به رشد صادرات فرش ماشینی و موکت کشور را از رشد فزاینده قبلی دور کرده و متأسفانه مشکلات عدیده ای را برای فعالین این صنعت رقم زده است. امامی رئوف تصریح کرد: صنعت فرش ماشینی و موکت ما به لحاظ حجم سرمایه گذاریهای صورت گرفته بسیار فراتر از تأمین نیاز داخل بوده و صادرات برای بقای این صنعت یک الزام واقعی استصنعت فرش ماشینی و موکت ما به لحاظ حجم سرمایه گذاریهای صورت گرفته بسیار فراتر از تأمین نیاز داخل بوده و صادرات برای بقای این صنعت یک الزام واقعی است و اگر به هر دلیلی روند صادرات این صنعت با مشکل مواجه شود اصولاً زنجیره ارزش این صنعت از تولید الیاف و نخ تا بافت و تکمیل و توزیع به مشکل برخورده و اشتغال و ارزآوری این صنعت به بحران کشیده میشود. وی تصریح کرد: تشدید مشکلات اقتصادی مردم و کوچک شدن سبد خانوار و سهم کالاهایی نظیر فرش و موکت از سبد هزینههای خانوار و تغییر فرهنگ کالاهای سرمایهای در سبد مصرفی جامعه از یکسو و افزایش هزینهها و قیمت تمام شده و فروش فرش و موکت از سوی دیگر و تداوم رکود حاکم بر بازار عملاً بازار داخل را با چالشهای جدی مواجه ساخته است اگرچه این موضوع مختص صنایع فرش و موکت نیست و تقریباً بازار کالاهای مصرفی و محصولات نهایی به دلیل محدودیتهای مصرف کننده نهایی در هزینه کرد خانوار و ترجیح جامعه به خرید کالاهای سرمایهای (که با کاهش ارزش پول ملی از داراییهای پس اندازی شأن محافظت کند) با این مشکل مواجه است و تنها راه برون رفت از این موضوع حمایت و نگاه ویژه دولت به تحریک بازار داخل و حمایت از صادرات محصولات تولیدی این صنعت است. به گفته دبیر انجمن صنایع نساجی، نه تنها در هر دو بخش تقریباً دولت بسیار منفعل برخورد کرده بلکه برخی نهادهای دولتی نظیر سازمان امور مالیاتی و سازمان تأمین اجتماعی از یکسو و ادارات برق و گاز از یکسو و بانکهای عامل از سوی دیگر فشارهای جدید و مضاعفی را بر این صنایع وارد میکنند که عملاً شرایط تولید و ادامه کار را بر فعالین این صنعت با مشکل مواجه ساخته است. وی تاکید کرد: نباید فراموش کنیم که با توجه به تلاشهای صورتگرفته برای بهبود کیفیت، استفاده از فناوریهای نوین در تولید و بازاریابی مناسب، میتوان به آینده صنعت فرش ماشینی و موکت ایران امیدوار بود و توسعه صادرات به کشورهای جدید و کاهش وابستگی به بازارهای سنتی میتواند فرصتهای زیادی برای رشد بیشتر این صنعت ایجاد کند اما این مهم نیازمند برنامهریزی و حمایت ویژه دولتمردان است.