حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی عصر چهارشنبه (۶ تیر) در دومین نشست هماندیشی مدیران ارشد دولت که در سالن اجلاس سران برگزار شد با گرامیداشت یاد و خاطره شهید بهشتی اظهار کرد: شاید در تاریخ ایران کمتر مظلومی به مظلومیت شهید بهشتی دیده باشیم. همگان دیدند که از سال ۵۸ تا ۶۰ به بهشتی و یارانش چه فشاری وارد شد و چه زخم زبانهایی که زده شد.
وی با اشاره به شخصیت شهید بهشتی و ۷۲ تن شهدای هفتم تیر گفت: وقتی ایستادگی و صبر یارانش را مورد نظر قرار میدهیم روحیه جدیدی برای مقاومت ایستادگی و تحمل در برابر ما قرار میگیرد. امروز روز صبر ملت ایران در مقابل بدخواهان و دشمنان است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه ملت ایران در سالهای ۹۲، ۹۳ و ۹۴ تصمیم بزرگی اتخاذ کرد و به دنیا گفت که ما محکم و قاطع بر آرمانهایمان ایستادهایم اما در عین حال حاضرین با منطق و استدلال با همانهایی که سالهاست بر ما فشارهایی وارد آوردند بنشینیم و سخن بگوییم و اگر حسن نیتی باشد حاضرین با آنها به توافق برسیم.
روحانی ادامه داد: این کار بزرگ تاریخی در طول حدود ۳۰ ماه تلاش و فداکاری انجام شد؛ تحمل این موفقیت برای دشمنان ایران و بدخواهان کشور بسیار سخت بود. صهیونیستها، تندروهای آمریکا و برخی کشورهای منطقه نمیتوانستند تحمل کنند چون آنها ۱۲ سال آرزوی به زانو درآوردن ملت ایران را داشتند اما ملت ایران با موفقیت و به شهادت همه دنیا حتی بدترین دشمنان ما پیروزی بزرگی کسب کردند و دشمنان با زبان واضحتری گفتند که ملت ایران پیروزی بزرگی به دست آورده و به گفته آنها ایران بدترین توافق تاریخ را بر آنها تحمیل کرده است. گرچه از دید ما توافق برجام یک توافق برد ـ برد بود.
وی گفت: شرایطی فرا رسید که همان افراطیون و کسانی که از روز اول با برجام مخالف بودند روی کار آمدند و از روز اول به دنبال تلاش برای جلوگیری از اجرای توافق بودند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه واضحترین موضعگیری در آمریکا درباره برجام ۲۱ مهرماه سال قبل مطرح شد، خاطرنشان کرد: در این روز ترامپ به طور رسمی در یک سخنرانی سیاستهای جدید دولتش را اعلام کرد و دیدیم که با چه لحنی علیه ملت ایران و نظام و ارزشهای ایران اسلامی حرف زد. پس از آن نیز مکرراً گفت که توافق برجام باید بهم بخورد اما تا امروز و این لحظه این دشمنان ناموفق بودند و توافق برجام همچنان باقی مانده است.
روحانی با تاکید بر اینکه آنها هرگز تصور نمیکردند که بعد از خروج آمریکا چند ساعت بعد ایران بگوید که من از برجام خارج نشدهام، ادامه داد: من با مدرک میگویم که سیستم اطلاعاتی آنها نیز اینچنین تصور نمیکرد و پیشبینی دیگری داشت؛ صهیونیستها نیز مانند آنها پیشبینی میکردند و حتی بدخواهان ما در منطقه نیز چنین گمانی نمیکردند. زمانی که ما اعلام کردیم به درخواست دوستان خود، اروپا، چین و روسیه در این زمینه فرصتی قائل میشویم، آنها خشکشان زد. آنچنان ضربهای بر پیکره آنها وارد شد که به نظر من فکر نمیکردند که تدبیر ملت و نظام ایران عصبانی نمیشود، احساساتی تصمیم نمیگیرد و با تأمل مساله را مورد بازبینی قرار میدهد.
رئیسجمهوری گفت: کاری که ملت ایران از ۱۸ اردیبهشت تا به امروز، ۵۱ روز است انجام میدهد در تاریخ خواهد ماند. در این ۵۱ روز دنیا هنوز در شگفتی است که اولا ایران میخواهد چه کند و تصمیم آیندهاش چیست و در ثانی تمام دنیا به استثنا چند کشور ترامپ و کاخ سفید را محکوم کرده و همچنان نیز آنها را محکوم میکند. در این روزها هیچکس نگفت که ایران عقبنشینی کرده یا اینکه ایران در برابر تحریمها ترسیده بلکه همه از عقل و تدبیر ایران بزرگ حرف زدند.
وی در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه در شرایط فعلی سه راه پیش روی ملت ایران قرار دارد، اظهار کرد: دولت به عنوان نماینده مردم و رئیسجمهوری به عنوان نماینده مردم، نمایندهای که دیروز میگفت متکی به ۲۴ میلیون رای هستم و امروز میگویم من متکی به ۸۱ میلیون رای هستم، با اتکا به ملت ایران و با توجه به ارشادات رهبری معظم دقیقا آنچه که منافع و مصالح ملی تقاضا میکند را با هماهنگی با قوای دیگر مورد توجه قرار داده و حرکت میکنیم.
روحانی نخستین راه پیشروی کشور را، تسلیم شدن در برابر آمریکا عنوان کرد و گفت: اولین راه پیشروی کشور آن است که بگوییم ترامپ تصمیم به برهم زدن توافق برجام گرفته و ما نیز در برابر او میگوییم که هر چه تو میگویی درست است. از برجام کم و اضافه میکنیم؛ این راه را هیچ عاقل، وطندوست، وطنپرست و هیچ ایرانیای نمیپسندد و نمیپذیرد که در برابر فشار، ظلم، سخن نابجا و توهین، سر فرود آوریم چراکه اگر در برابر دیگری سر فرود آوریم، به معنای پایان عزت تاریخی ملت بزرگ ایران خواهد بود.
رئیسجمهوری تصریح کرد: فکر نمیکنم یک نفر از این ۸۱ میلیون نفر رایاش این باشد که ما در برابر متجاوز، دروغگو و توهینکننده به ملت ایران سر خم کنیم و حرف او را قبول کنیم.
به گزارش ایسنا، رئیسجمهوری در ادامه صحبتهای خود ایستادن در برابر آمریکا و ادامه دادن به دعواها و اختلافات درونی را دومین راه پیشروی کشور در شرایط فعلی عنوان کرد و گفت: راه دوم این است که در برابر آمریکا بایستیم اما در داخل یکی بگوید برجام خیلی خوب بود و دیگری بگوید که برجام بسیار بد بود؛ یکی بگوید برجام هیچ بود و دیگری چیز دیگری بگوید؛ میشود این کار را کرد و ما در داخل روبهروی هم بایستیم و با هم دعوا کنیم. همچنین میشود عدهای مطالبات مردم را هر روز افزایش دهند. همچنین میتوان گفت که امروز شرایط بسیار عالی است و از قیمت ارز، سکه و سایر مسائل انتقاد کرد.
روحانی ادامه داد: در شرایط امروز میتوانیم دعواهای داخلی را بیشتر و به دولت توهین کنیم و خدای نکرده دولت به دیگران توهین کند. اما نتیجه این کار آن میشود که مقاومت ما با بالاترین هزینه برای مردم ایران بالاخص برای فقرا و اقشار کم درآمد مواجه میشود، اما ما باید در تاریخ جواب دهیم که آیا میتوانیم اینگونه عمل کنیم و با این روش زندگی میگذرد؛ با انتخاب روش دوم، در خیابان و روزنامهها روبهروی یکدیگر میایستیم و بعد میگوییم در مصاحبه تلویزیونی به هم کنایه میزنیم و در فضای مجازی در برابر یکدیگر میایستیم.
وی خاطرنشان کرد: با انتخاب راه دوم وضع کشور و اتحاد ما بدتر میشود و شکاف و اختلاف میان ملت افزایش مییابد.
رئیسجمهوری با اشاره به راه سوم گفت: راه سومی که در شرایط امروز کشور با آن مواجه است، آن است که در برابر آمریکا تسلیم نمیشویم، عزت ملی و تاریخی خود را حفظ میکنیم و آمریکا را به زانو درمیآوریم. این راه مبارزه ارادهها است و با انتخاب آن ملت ایران مثل همیشه تاریخ سربلند خواهند بود و زورگویان و قلدرمعابان خواهند فهمید که راهی اشتباه را انتخاب کردهاند.
روحانی افزود: در راه سوم ما با کمترین هزینه مقاومت و ایستادگی میکنیم. در این راه باید توقعات خود را پایین بیاوریم و واقعیت امروز کشور را مورد نظر قرار دهیم.
رئیسجمهوری اظهار کرد: امروز دولت و رئیسجمهوری در برابر همه جناحها و مردم و حتی آنهایی که بدترین اهانتها را به دولت کردهاند خم میشود و دست آنها را میبوسد چراکه امروز روز به احتزاز درآوردن پرچم عزت و عظمت ملت ایران است و ما باید به دنیا نشان دهیم که سختی و مشکلات را تحمل میکنیم اما استقلال، آزادی، مردمسالاری، جمهوریت و اسلامیت نظام و دین و فرهنگ خود را معامله نمیکنیم.
وی با تاکید بر اینکه امروز دولت در خط مقدم این مسیر قرار گرفته است، گفت: همه دولتمردان باید احساس کنند که در خط اول مبارزه قرار دارند. ما باید بدانیم که کسی که در خط اول قرار دارد زیر پایش مین هم وجود دارد و باید آتش تفنگ و تیر مستقیم را ببیند.
روحانی اظهار کرد: برخی میگویند این روزها، روزهای سختی است اما من به آنها میگویم که از 18 اردیبهشت هر روز ما روز و شب قدر بوده، ما امروز در خط مقدم مرزهای کشور یعنی مرز اقتصاد، عزت و آبروی ایران ایستادهایم. ما در این مرز میایستیم و جان خود را با افتخار فدا میکنیم. در این مسیر آبروی خود را میدهیم. اگر کسی فکر میکند که دولت میترسد، استعفا میکند یا کنار میرود، اشتباه میکند چراکه دولت میایستد. همه دولتمردان در کنار هم تا روز آخر دولت دوازدهم به عهد خود وفا میکنیم؛ به مردم وعده دادیم و امانتدار آنها هستیم و تا پای جان، آبرو و حیثیت با افتخار میایستیم و هیچ حراسی نداریم اما شرط این کار آن است که ما دولتیها اول خود فشار را تحمل کنیم. اگر تا به امروز هشت سال کار میکردیم و فردا نیز هشت سال و به سبک مدیریت سابق کار کنیم موفق نخواهیم شد.
وی با بیان اینکه شرایط امروز با قبل متفاوت است، ادامه داد: امروز باید به فکر مشاورین و کارشناسان جدید باشیم و از افکار همه استفاده کنیم. امروز وزیر، معاون وزیر و مدیر کل باید احساس کند و در عمل نیز نشان دهد که شرایط امروز با قبل متفاوت است و اگر مردم باید صرفهجویی کنند، دولت باید این کار را آغاز کند. در این زمینه از روسای سازمانهای برنامه و بودجه و اداری و استخدامی میخواهم که آییننامهای برای صرفهجویی در هزینهها تدوین کنند. نمیشود به سفرهای خارجی دولتیها و شرکتهای دولتی در سال 97 با سال قبل یکسان باشد. اگر سال قبل هیاتی 5 نفره به خارج میرفت، امروز باید هیات دو نفره به خارج برود. همچنین اگر تا دیروز با بلیت صرفکلاس به مسافرت میرفتیم، امروز باید با بلیت اکونومی به سفر برویم. امروز باید دولتمردان کار را از خود آغاز کنند.
روحانی با تاکید بر اینکه مسئولان و دولتمردان باید برنامههای خود را برای مردم توضیح دهند، گفت: ما بدون مردم پیروز نمیشویم و باید هر کاری که میکنیم برای آنها توضیح دهیم و آنها را قانع کنیم. اگر ما این حرکت را از خود آغاز کنیم مردم نیز حتما از ما حمایت خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، رئیسجمهوری در بخش دیگری از صحبتهای خود بر لزوم مورد توجه قرار دادن اشتغال، مبارزه با فقر، تنظیم بازار و تولید در شرایط امروز کشور تاکید و خاطرنشان کرد: اگر در این چهار رکن به درستی عمل کنیم قطعا موفق خواهیم شد.
روحانی با اشاره به معضلات ناشی از بیکاری در جامعه ادامه داد: در شرایط سخت فشار بیکاری مضاعف است. در این شرایط باید با تلاش و توان بیشتر معضل بیکاری را حل کنیم. در این مسیر وزارت کار باید با همه قدرت به صحنه بیاید و اشتغال ایجاد کند. اگر میخواهیم کشور را با سبک سال قبل اداره کنیم باید بدانیم که قطعا موفق نخواهیم شد.
وی با درخواست از وزرای کار و مسکن برای ارائه گزارش عملکرد خود در زمینه اشتغالزایی گفت: دولت میتواند در بخش صنعت ساختمان با طرحهای جدید اشتغال ایجاد کند و امروز هیچ دستگاهی حق ندارد اگر زمینی مورد نیازش نیست، در اختیار وزارت مسکن قرار ندهد. این یک الزام است و من آن را پیگیری خواهم کرد و اگر ببینم بخشی زمینی بدون استفاده را به وزارت مسکن واگذار نکرده است حتما این زمین را از آن دستگاه خواهم کرد.
رئیسجمهوری در ادامه با تاکید بر اینکه سازمان برنامه و بودجه، وزرای اقتصادی و ستاد اقتصادی دولت باید به میدان بیایند، اظهار کرد: دولتیها اگر میخواهند نقدینگی سرگردان در دست ملت را درست اداره کنند باید سهامهای خود را در بورس ارائه کنند و در خط مقدم در راه خدا با جان و مال خود مبارزه کند؛ سهام کارخانهها و بنگاههای سودده باید به بورس بیاید. این یک الزام و ابلاغ به دستگاهها است که سهام خود را در بورس عرضه کنند. تمام وزارتخانهها و دستگاههایی که میتوانند اوراق منتشر کنند باید به میدان بیایند و اموال خود را در اختیار مردم بگذارند و مردم نیز باید ببینند که پولشان در جایی گذاشته میشود که هم سود بالاتر دارد و هم در کشور حرکتی بزرگ تحقق پیدا میکند.
روحانی با تاکید بر لزوم به حرکت درآوردن تولید در کشور خاطرنشان کرد: به همه تولیدگران، کارآفرینان، بانکها و واردکنندگان و صادرکنندگان میگویم که امروز میتوانیم تولیدمان را به حرکت درآوریم با این تعهد که ارز برای واردات مواد اولیه کارخانجات تولیدی از خارج به قیمت ارز رسمی تخصیص میدهیم. من از همه تولیدکنندگان و کارآفرینان خواهش میکنم که در خط مقدم قرار بگیرند و در کنار دولت بایستند دولت نیز در کنار آنها خواهد ایستاد.
رئیسجمهوری در ادامه اظهار کرد: باید از بالا بردن مطالبات مردم جلوگیری کنیم و آنهایی که میخواهند، برای انتخابات مجلس در سال آینده کاندیدا شوند و امروز خیلی زود شروع به تبلیغات کردهاند، نباید مطالبات مردم را در سخنان خود بالا ببرند و در این راستا استانداران و مسئولان دولتی باید حقایق را به مردم بازگو کرده که کسی نتواند از این فرصت استفاده کرده و بدانند، اگر راه دیگری را دنبال کنند، مردم با آنها همراهی نخواهند کرد.
روحانی با اشاره به اینکه باید توقعات را پایین آورده و تولید را افزایش دهیم، گفت: همه باید به تولید داخلی کمک کنیم و امروز یک فرصت خوب برای تولید داخلی فراهم شده است. هنگامی که دولت واردات دهها قلم واردات مصرفی را ممنوع میکند، فرصتی برای تولید داخلی است و باید تلاش برای تولید، بیشتر شود.
رئیسجمهوری در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: از قوه قضائیه خواستهام که از فضای کسب و کار حمایت کند و ما هر چه لازم باشد در جلسه سران سه قوه دنبال خواهیم کرد.
روحانی همچنین با اشاره به دیدار خود با مقام معظم رهبری، گفت: مقام معظم رهبری در جلسهای که با ایشان داشتیم فرمودند که مصوبات جلسه سران قوا را همان لحظه ابلاغ کنید.
رئیسجمهوری با بیان اینکه مطمئناً به راحتی میتوانیم از مشکلات عبور کنیم، به ضرورت مبارزه با فقر در کشور اشاره کرد و گفت: نباید اجازه دهیم افرادی که درآمدشان کم است، دچار مشکل شوند و باید از اقشاری که در فشار هستند، حمایت کنیم.
روحانی تنظیم بازار را در شرایط کنونی، وظیفه بزرگ بر دوش مسئولان دانست و گفت: باید تلاش کنیم تا قیمتگذاریها با مرکزیت انجام شود و این اولین وظیفه دولتیهاست تا قیمت محصولاتی که در اختیار مردم قرار میگیرد را به طور دقیق مورد نظارت قرار دهند تا اجناس گران عرضه نشود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه باید امور شرکتهای دولتی مورد بررسی قرار گرفته و اجازه ندهیم مردم در فشار باشند، گفت: تنظیم بازار امروز یک رکن بزرگ برای کشور محسوب میشود. امروز فرصت خوبی برای فعالیت بخش خصوصی فراهم شده و در مبارزه با فشارها و تحریمهای آمریکا بخش خصوصی باید به کمک دولت بیاید تا با راهحلهای جدید نیازمندیهای کشور و مردم را تأمین کنیم.
وی با بیان اینکه امروز روز گلهگذاری نیست و باید به فکر حمایت از یکدیگر باشیم، تاکید کرد: همه وزرایی که در زمینه تولید، واردات و صادرات نقش دارند، باید از بخش خصوصی مشورت و راهحل بگیرند.
روحانی با اشاره به ضرورت صرفهجویی در آب و برق، اظهار کرد: دولت و ادارات آن در فصل تابستان باید در صرفهجویی نسبت به مردم پیشگام باشند و در این راستا وزرا باید مصرف آب و برق در دستگاهها را در 3 ماهه تابستان بررسی کرده و اگر در دستگاهی نسبت به سه ماهه پارسال مصرف بیشتری اتفاق افتاد، باید با مسئول مربوطه برخورد شود.
رئیسجمهوری با اشاره به ضرورت تلاش بیشتر مسئولان در شرایط کنونی و افزایش خدمات در دستگاههای دولتی بویژه آموزش و پرورش، آموزش عالی و بهداشت و درمان، گفت: باید خدمات را تسهیل و ارزانتر کنیم و اگر بناست قیمتی در خدمات بالاتر برود نباید اجازه دهیم این افزایش قیمت بیشتر از نرخ تورم باشد.
روحانی افزود: همه فرهیختگان، دانشگاهیان، هنرمندان و کسانی که مرجعیت اجتماعی دارند، باید حمایت کنند، چرا که امروز روزی نیست که بخواهیم به دنبال حاشیهسازی باشیم و دستگاههای دولتی باید نسبت به برنامهها و خدمات خود با مردم صحبت کنند و از آنها مشورت بخواهند، اما نباید به دنبال حاشیهها و پاسخگویی به برخی رفتارها در فضای مجازی باشیم. اگر کسی به دنبال فرافکنی و تشویش اذهان بود، باید پاسخ دهیم و روابط عمومیها در این راستا امروز، مسئولیت سنگینتری بر دوش دارند و باید در همان لحظه که سخن ناروا علیه خدمات دولت ارایه میشود، حقایق را اعلام کنند.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه حتماً در برابر فشارهای خارجی موفق خواهیم بود، گفت: اما اگر فشارهای خارجی با بداخلاقیهای داخلی توأم شود این یک خطر مهلک برای کشور است و میتواند ضربهای سنگین وارد کند. باید اختلافات را کنار گذاشته و با شجاعت، کار و تلاش کنیم.
روحانی با بیان اینکه مردم ما باید احساس کنند زندگی ضروری و روزمره آنها تحت هر شرایطی تأمین خواهد شد، خاطر نشان کرد: وزیر صنعت ، معدن و تجارت باید صریحا به مردم بگوید که چه اقلام و جنسهایی به کشور به وفور وارد میشود و قیمت آنها تغییر نخواهد کرد و اگر این اقدام نیاز به ارز دارد ما تحت هر شرایطی آن را تأمین خواهیم کرد.
رئیسجمهوری افزود: بانک مرکزی موظف است به مردم توضیح دهد که برای چه کارهایی ارز رسمی و به چه میزان پرداخت شده است. ما باید از مردم کمک بگیریم و آنها میتوانند به دولت کمک کرده و بر امور نظارت داشته باشند و این حق آنهاست که بدانند چه کسی و به چه میزان و برای چه کاری ارز دریافت کرده و قیمت جهانی محصولی که با آن ارز وارد شده چقدر است.
روحانی با بیان اینکه باید از فضای مجازی استفاده کرد و به مردم بگوییم در این پنجاه و یک روز، به چه کسی و به چه قیمتی و برای چه جنسی ارز دادیم، گفت: مردم برای تأمین زندگی روزمره خود و داروها و نیازهای خود نباید دغدغه داشته باشند و این مسئولیتی است که بردوش ماست.
رئیسجمهوری تأکید کرد: ما در برابر فشارهای خارجی نباید عصبانی شده، عجله کرده و سست شویم، بلکه باید قاطع و محکم ایستادگی کنیم و شک ندارم که اگر همه با هم باشیم و با تدبیر عمل کنیم، از مشکلات عبور خواهیم کرد.
روحانی با بیان خاطرهای از دوران دفاع مقدس و موفقیت متخصصان کشور برای تأمین یکی از نیازهای نظامی در داخل کشور، گفت: ما روزهای سخت و دشوار فراوانی داشتیم و ریسکهای بزرگی را پذیرفتیم اما با توکل به خدا و ایثار مردم، دانشمندان و متخصصان کشور، توانستیم از مشکلات عبور کنیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه تمام شرکتهای دانشبنیان باید امروز احساس وظیفه سنگینی بکنند، گفت: همه باید به صحنه بیاییم تا بتوانیم با فشار دشمنان مقابله کنیم.
روحانی اظهار کرد: به مسئولین کشور و ملت ایران اطمینان میدهم، اگر همه دست به دست هم دهیم و به آینده امیدوار بوده و بر خدا توکل کنیم، موفق خواهیم شد.
رئیسجمهوری با اشاره به آیهای از قرآن کریم در راستای ضرورت توکل به خداوند در مقابله با فشار دشمنان، گفت: تصور نکنید فردی که امروز به عنوان رئیسجمهوری آمریکا تمام قوانین بینالمللی را زیر پا گذاشته و به همه مسلمانان جهان ظلم میکند، موفق خواهد بود بلکه او پاسخ رفتار ظالمانه خود را حتماً خواهد دید.
روحانی با بیان اینکه ما به رحمت خدا امید داریم و ایمان و باور داریم اگر خدا ما را یاری کند، موفق خواهیم بود، افزود: زندگی برای ما اگر سختتر باشد، افتخارات و سربلندی ما هم در تاریخ بیشتر خواهد بود.