تیمور رحمانی
کارشناس اقتصادی
تولید داخلی وابستگیهایی به واردات خارجی دارد و تامین مواد اولیه و قطعات واسطهای، نیازمند به واردات دارد که با وجود شرایط تحریمها و گران شدن ارزهای خارجی، تولید ما از این لحاظ آسیب خواهد دید و قیمت تمام شده آن بیشتر خواهد شد که همین مسئله میتواند قدرت رقابت ما را در بازارهای داخلی و خارجی کاهش دهد. این شرایط میتواند رکود را تشدید کند و تولیدات را کاهش دهد و این موضوع میتواند فرصت خوبی هم برای کشور باشد؛ از این لحاظ که به علت بهصرفه بودن صادرات، تولیدکنندگان به صادرات بیشتر ترغیب میشوند؛ هرچند پیش شرط این اتفاق بالا بردن کیفیت کالاهای ما است که اینجا باید استانداردهایمان را ارتقا دهیم.
اگر این شرایط ایجاد شود میتوانیم جایی برای خود در صادرات باز کنیم و در نهایت رونق تولید داخلی را رقم بزنیم. همچنین کاهش ارزش پول ملی یک تیغ دولبه است. اگر بتوانیم این شرایط را درست مدیریت کنیم، میتوانیم با ارتقای کیفیت کالاهایمان بازارهای خارجی را بیشتر از قبل به دست بیاوریم که همین میتواند در نهایت تولیدات داخلی را تقویت و اشتغالزایی را هم بیشتر کند.تجربه سایر کشورها نشان میدهد که میتوان با کنترل و نظارت بر واردات و صادرات بر بحران غلبه کرد و موفق هم شد. ما هم باید کاری کنیم که هیچ کالایی نتواند بدون آنکه کد داشته باشد، خارج شود. در این شرایط ما مطمئن میشویم که استانداردهایمان رعایت شدهاند و کالای باکیفیتی به نام کشور ما صادر شده است.
از طرف دیگر باید سعی کنیم که اجازه ندهیم هیچ کالایی هم بدون کد به کشور وارد شود تا بتوانیم امکان رصد آن کالا را داشته باشیم تا احتمال احتکار و مسائل دیگر کاهش پیدا کند. اساسا در دنیا رصد چهار عامل منابع انسانی، منابع نقدی، کالا یا خدمات و سرمایههای غیرنقدی مورد توجه است. از این چهار عامل باید بهعنوان فرصتهای اقتصادی استفاده کرد. باید سعی کنیم تا با یک مدیریت جهادی و نرم این چهار عامل را در مسیر درست خودش قرار دهیم. ما در زمان جنگ هم وابستگی زیادی به خارج از کشور داشتیم؛ بهطوری که حتی سیم خاردار را هم وارد میکردیم اما به تدریج توانستیم به اینجا برسیم که به لحاظ نظامی قدرت بسیار خوبی در دنیا داریم. در زمینه اقتصادی هم باید به همین صورت جهادی عمل کرد.