شرق نوشت: بانک مرکزی روز گذشته فهرست تازهای از دریافتکنندگان ارز دولتی و نیمایی در یک سال گذشته را منتشر کرد. اگرچه فهرستهای اعلامی بانک مرکزی انسجام و ترتیب مناسبی ندارند و هیچگونه جمعبندی خاصی از پرداختهای مختلف به شرکتهای گوناگون در آنها انجام نشده، اما حاوی اطلاعات جالبی از دریافتکنندگان ارزهای دولتی و نیمایی از سوی شرکتهای تولیدکننده و واردکننده است.
برعکس فهرست دریافتکنندگان ارز دولتی بر پایه دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی که بانک مرکزی برای همه ارزهای غیر یورو، معادل یورویی ارز پرداختی را نیز محاسبه و اعلام کرده است، در فهرست دریافتکنندگان ارز نیمایی، خبری از معادل یورویی ارزهای دریافتی نیست.
از سوی دیگر، در بخش مربوط به نام شرکتهای دریافتکننده ارز در جداول اعلامی بانک مرکزی، در بسیاری از موارد شاهد حذف و اضافه قسمتی از نام شرکتها هستیم که جمعبندی میزان ارز دریافتی از سوی این شرکتها را کمی مشکل میکند. بااینحال در شماره امروز دو فهرست دریافتکنندگان ارز دولتی (دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی) و اشخاص حقیقی دریافتکننده ارز نیمایی را بررسی کردهایم که نشان میدهد در یک سال گذشته بیش از ۱۰ هزار شخصیت حقیقی و حقوقی در مجموع مبلغی بالغ بر ۲۵ میلیارد یورو ارز معادل دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی از بانک مرکزی دریافت کردهاند که از این مقدار، بیش از ۶.۸ میلیارد یورو در اختیار ۲۵ شرکت اول این فهرست ۱۰هزارتایی قرار گرفته است؛ ۲۵ شرکتی که شامل چند شرکت واردات نهادههای دامی، صنایع غذایی و خودروسازی میشود. در بین شرکتهای دریافتکننده ارز، ۳میلیارد یورو به شرکتهای دو خانواده مشهور تعلق گرفته است.
همچنین فهرست اشخاص حقیقی دریافتکننده ارز نیمایی نشان میدهد در یک سال اخیر ۷۹۸ نفر در مجموع بیش از ۲۳۲ میلیون یورو ارز نیمایی دریافت کردهاند؛ افرادی که بعضا مدیر یا عضو هیئتمدیره شرکتهایی هستند که بهعنوان شخصیت حقوقی نیز در فهرست دریافتکنندگان ارز نیمایی یا دولتی دیده میشوند.
دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی به چه کسانی رسید؟
مدلل در صدر
جمعبندی آمارهای ارائهشده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد شرکت مجتمع کشتوصنعت و روغننباتی ماهیدشت کرمانشاه که برندهای مشهوری مانند غنچه، سارا، نازگل، دالاهو و گلآرا را به بازار عرضه میکند، بیشتر از دیگر شرکتها ارز خارجی معادل دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی دریافت کرده است. این شرکت خصوصی که بخشی از سرمایه جواد مدلل، واردکننده مشهور نهادههای دامی است، در یک سال گذشته بیش از ۸۲۷ میلیون یورو ارز دولتی معادل دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی دریافت کرده است. در ادامه این گزارش باز هم نام مدلل را خواهید خواند.
جیب به جیب در دولت
نگاهی به آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولت ایران که در یک سال گذشته مانند دیگر سالهای پس از انقلاب وظیفه واردات کالا برای تنظیم بازار را بر عهده داشته، برای واردات کالاهای ضروری در سال گذشته معادل بیش از ۶۰۵ میلیون یورو ارزهای گوناگون دولتی بر پایه دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی دریافت کرده است.
یک شرکت دیگر مدلل
شرکت آواتجارت صبا، سومین شرکت در فهرست بزرگترین دریافتکنندگان ارز دولتی است که برای واردات نهادههای دامی بیش از ۵۲۹ میلیون یورو ارز دولتی معادل دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی دریافت کرده است. این شرکت نیز که جزئی از سرمایه مدلل است، در سالهای اخیر به ایجاد انحصار در بازار نهادههای دامی متهم است؛ ادعایی که موافقان و مخالفانی جدی دارد، اما نمیتوان کتمان کرد که این شرکت، بزرگترین واردکننده و مهمترین بازیگر این بازار در ایران است.
باز هم دولت
شرکت چهارم در فهرست دریافتکنندگان ارز، شرکتی دولتی زیر نظر وزارت کشاورزی است. شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور بیش از ۴۹۸ میلیون یورو ارز دولتی معادل دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی در یک سال گذشته دریافت کرده است.
فرزند دوم میهن
شرکت طبیعت سبز میهن که فرزند شرکت صنایع غذایی میهن محسوب میشود و از سال ۱۳۹۱ فعالیت خود را آغاز کرده است، پنجمین شرکت فهرست ماست که در یک سال اخیر معادل بیش از ۴۹۵ میلیون یورو ارز دولتی بر پایه دلار چهارهزارو۲۰۰تومان برای واردات کالا از بانک مرکزی دریافت کرده است.
این شرکت که مجموعهای از محصولات مانند برنج، روغن، رب گوجهفرنگی، تنماهی و چای را با برند «طبیعت» به بازار عرضه میکند، از سوی ایوب پایداری پایهگذاری شده و هماکنون نیز خانواده پایداری این مجموعه بزرگ را اداره میکنند. بااینحال طبیعت سبز میهن تنها شرکت پایداریها نیست که در این فهرست به آن اشاره خواهیم کرد.
میهن مادر
شرکت مجتمع صنایع غذایی میهن، ششمین شرکت در فهرست ماست که به نوعی مادر شرکت پنجم فهرست محسوب میشود. این شرکت را که سال ۱۳۵۴ برادران پایداری تأسیس کردهاند، با بستنیهایش برای ایرانیها شناخته شده است. البته چند سال پیش یکی از دو برادر این مجموعه را ترک کرد و برند خود با نام دومینو را راه انداخت، اما نمیتوان کتمان کرد بستی میهن همچنان مهمترین برند بازار بستنی در کشور است. صنایع غذایی میهن در یک سال گذشته بیش از ۳۸۰ میلیون یورو ارز دولتی معادل دلار چهارهزارو۲۰۰تومانی برای واردات دریافت کرده است.
باز هم مدلل
شرکت هفتم فهرست بزرگترین دریافتکنندگان ارز دولتی نیز یک شرکت دیگر از مجموعه سرمایههای خانواده مدلل است. شرکت کرمانشاه دانه که توسط عبدالعلی مدلل اداره میشود، در زمینه خوراک دام فعال است و در یک سال گذشته، بیش از ۳۰۵ میلیون یورو ارز دولتی معادل دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی برای واردات دریافت کرده است.
و یک مدلل دیگر
ردیف هشتم فهرست بزرگترین دریافتکنندگان ارز دولتی را نیز یک شرکت دیگر متعلق به خانواده مدلل در اختیار گرفته است. شرکت کلهر دانه جنوب که در زمینه خوراک دام و طیور فعالیت میکند، در سال ۱۳۸۸ تأسیس شده و در یک سال گذشته ۲۸۱ میلیون یورو معادل دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی برای واردات نهادههای دامی دریافت کرده است.
اولین خصولتی فهرست
شرکت نهم این فهرست یک شرکت خصولتی است. شرکت فجر اعتبار که سهامداران عمده آن صندوق بازنشستگی کشوری و مؤسسه جهاد استقلال وابسته به وزارت جهاد کشاورزی هستند، در زمینه واردات خوراک دام فعالیت میکند و سال گذشته بیش از ۲۷۰ میلیون یورو معادل دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی برای واردات دریافت کرده است. بهاینترتیب میتوان گفت این شرکت موفقترین شرکت خصولتی در دریافت دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی از بانک مرکزی در یک سال گذشته بوده است.
برنج مشهور
شرکت آریا تجارت سده در یک سال گذشته بیش از ۲۳۴ میلیون یورو ارز دولتی معادل دلار چهارهزارو ۲۰۰تومانی دریافت کرده است. این شرکت را که از اصفهان برخاسته، با برند مشهور برنج خاطره میشناسیم.
اشخاص حقیقی چقدر ارز نیمایی گرفتند؟
صدرنشینی یک گمنام
با جمعبندی فهرستهای منتشرشده توسط بانک مرکزی مشخص میشود در صدر فهرست اشخاص حقیقی دریافتکننده ارز نیمایی، شخصی با نام علیرضا نوربخش قرار دارد که بیش از ۱۴میلیون و ۵۳۸ هزار یورو ارز نیمایی دریافت کرده است. نام نوربخش پیشازاین، در جریان انتشار فهرست دریافتکنندگان ارز نیمایی برای واردات کاغذ بر سر زبانها افتاده بود و در آن زمان تلاش رسانهها برای یافتن ردپایی از نوربخش در میان فعالان بازار کاغذ به جایی نرسیده بود.
بااینحال در تلاش دوباره برای یافتن ردی از او، یک آگهی تأسیس شرکت یافتیم که نشان میدهد در شهریور سال ۱۳۹۲ علیرضا نوربخش، متولد ۱۳۴۶ با شراکت هادی اسدیغیاثوند، متولد سال ۱۳۶۰، شرکتی با نام «تقدیر کاغذ تدبیر» را برای واردات و صادرات محصولات سلولزی و تهیه، خرید و فروش انواع مواد اولیه موردنیاز صنایع کاغذسازی، جعبهسازی و ماشینآلات وابسته به آن تأسیس کردهاند. این شرکت نیز در میان فعالان صنعت کاغذ شناختهشده نیست.
واردکننده بزرگ موز
حسین بهشتی، دومین نام در فهرست بزرگترین دریافتکنندگان ارز نیمایی برای واردات در میان اشخاص حقیقی واردکننده موز و صادرکننده سیب است که به گفته خود، ۴۰ درصد صادرات سیب کشور را انجام میدهد و ۴۵ سال است در این بازار فعالیت میکند. بهشتی ۸ میلیون و ۹۳۳ هزار یورو ارز برای واردات موز دریافت کرده است.
واردکننده برنج
محسن قادری، سومین نام در فهرست بزرگترین دریافتکنندگان حقیقی ارز نیمایی است که بیش از ششمیلیون و ۹۲۷ هزار یورو ارز نیمایی دریافت کرده است.
این محسن قادری را نباید با محسن قادری، مدیرعامل شرکت شاپرک اشتباه گرفت و درباره این قادری فقط میتوان گفت که او یک شرکت با مسئولیت محدود به نام «آسیا گستر قادری» در دیماه سال ۱۳۹۴ با سرمایه صد هزارتومان با موضوع واردات و صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی، خوراکی و مواد غذایی تأسیس کرده است و به نظر میرسد در زمینه واردات برنج فعال است.
از جنوب
دو نفر بعدی فهرست دریافتکنندگان ارز نیمایی هر دو از جنوب هستند. غلامحسین قلیپور، چهارمین نفر در فهرست ماست که در یک سال گذشته ۵ میلیون و ۹۳۴ هزار یورو ارز نیمایی دریافت کرده است.
او عضو هیئتمدیره شرکت «لیان ترخیص اروند» است که در سال ۱۳۸۷ با موضوع فعالیت تأمین نیروی انسانی و خدمات بازرگانی و صادرات و واردات کالا تأسیس شده است. نفر پنجم فهرست هم ناصر شریفزاده است که ۳ میلیون و ۳۱۶ هزار یورو ارز نیمایی دریافت کرده است. شریفزاده اگرچه در هیئتمدیره هیچ شرکتی عضو نیست اما عضو حقیقی اتاق بازرگانی بوشهر است.