در این مطلب، دو دسته کتاب برای آموزش عکاسی را به شما معرفی میکنیم که میتوانند در این مسیر همراهتان باشند. دستهی اول، کتابهایی که از لحاظ نظری شما را با فضای عکاسی آشنا میکنند و دستهی دوم، آنهایی که جنبهی عملی و آموزشی دارند.
در دنیایی که در آن زندگی میکنیم، تصاویر آنقدر به ما نزدیک هستند که میتوانیم تکان دهندهترین فجایع را به سادگی بر روی صفحهی تلویزیون یا در گوشی هوشمندمان ببینیم. در واقع، در جهان امروز، درد دیگران، چندان مسکوت باقی نمیماند. اما آیا این تمام ماجراست؟ آیا آنچه هنر رسانهای به ما نشان میدهد، همان واقعیت است؟ آیا دیدن مداوم فجایع انسانی از طریق تصاویر، حساسیت ما را نسبت به این موضوعات کم نمیکند؟ اینها، دغدغههایی است که سوزان سانتاگ، در کتاب خود به آنها پرداخته و از قِبَل آن، تصاویر و اسنادی را ورق میزند که به روایت تصویری فجایع انسانی پرداختهاند. این کتاب برای آموزش عکاسی گزینه مناسبی است برای کسانی که میخواهند در حوزه تئوری عکاسی هم اطلاعات داشته باشند و در یک کلام بیننده حرفهایتری برای عکسها باشند.
عکاسی خیابانی، موضوعی سهل و ممتنع است. چیزی که ممکن است بسیاری از ما کم و بیش تجربهاش کنیم اما از چند و چون آن باخبر نباشیم. اریک کیم در این کتاب، نه تنها به موضوع عکاسی خیابانی پرداخته، که راهنمای خوبی برای علاقمندان به عکاسی در کلیت ماجرا، ارائه داده است. مفاهیم اولیهی عکاسی خیابانی، تمرینات برای غلبه بر ترس از عکاسی خیابانی، دستورالعمل یک پروژهی عکاسی خیابانی و شگردهای موفقیت عکاسی خیابانی در شبکه های اجتماعی، مواردی است که در این کتاب به آن برمیخوریم. کتاب «عکاسی خیابانی با اریک کیم» مجموعهای از کتابهای الکترونیکی این عکاس خیابانی است. این کتاب را میتوان دستورالعملی اجرایی، معتبر و تجربی دانست که حاصل اجرای چندین کارگاه عکاسی و فعالیتهای نویسنده در رشته عکاسی خیابانی است. انتقال تجربیات نویسنده به زبانی ساده، کاربردی و منطبق با تجربیات نسل جدید از ویژگیهای جالب توجه این کتاب به شمار می رود.
از رابطهی عکاسی و ادبیات، یاد چه چیزی میافتید؟ تاثیر ادبیات در عکسها یا ساختن داستانی از عکسها به عنوان خوراک برای ادبیات؟ فرانسوا برونه، در کتاب نسبتا کوتاه خود، به رابطهی تقریبا نامانوس این دو حوزه پرداخته است. نسبتهای آنها با یکدیگر و تاثیری که بر یکدیگر میگذارند. همانطور که او خود میگوید، هدفش در نگارش این کتاب، نه تاریخگرایی، که تاریخنگاری است. فرانسوا برونه، عضو رسمیِ آکادمی علمیفرهنگی فرانسه، استاد هنر و ادبیاتِ آمریکا در دانشگاه دیدروی پاریس است.
باید کتاب «اتاق روشن» رولان بارت را حتما خوانده باشید تا بتوانید به سراغ این کتاب بروید. چرا که «عکاسی چیست؟»ِ جیمز الکینز، نقدی است پدیدارشناسانه بر این اثر. او که اتاق روشن را همچنان اثری تعیین کننده در حوزهی عکاسی میداند، با مجموعهی کاملی از تصاویر و نوشتار با فرم ناآشنا و لحن تند و تیز خود، در تازهای را به روی کتاب بارت باز میکند. جیمز الکینز استاد دانشگاه چدبورن در دپارتمان تاریخ، نظریه و نقد هنر دانشکدهی هنر موسسهی شیکاگوست و دهها کتاب در حوزههای مختلف هنر از او به چاپ رسیده است.
در این بخش، به چهار کتاب مختلف کاربردی اشاره میکنیم که هر یک میتوانند راهی ملموس را در عکاسی، برای مخاطبان باز کنند:
پدرام حکیم زاده، نویسندهی «عکاسی آسان»، سعی کرده تا در این کتاب، دربارهی بنیانهای عکاسی از جهات مختلف ارائه دهد. او، با استفاده از تجربهی سالیان خود در تدریس این رشته، خواننده را با ابعاد مختلف هنر عکاسی، آشنا میکند.
یکی از پرطرفدارترین اشکال عکاسی، همین عکاسی پرتره است. این که بتوانیم تکنیکهای لازم را هم در آن به کار ببندیم تا نتیجهی کار، هر چه جذابتر به نظر برسد، نیاز به آموزش دارد. این، همان کاری است که شهریار خوانساری، با معرفی قوانین اساسی عکاسی پرتره، انجام داده است.
عکاسی تبلیغاتی، اگر پرطرفدارترین نباشد، اما قطعا یکی از جذابترین اشکال عکاسی است که علاقمندان به این رشته، میتوانند سراغ آن بروند. مواجههی تمام مدت با معرفی محصولات، کالاها و خدمات مختلف و نشان دادن آنها به بهترین نحو ممکن، چالشی درگیر کننده است. یکی دیگر از کتابهای آموزشی شهریار خونساری در رابطه با عکاسی، «عکاسی تبلیغاتی» است. این کتاب، نتیجهی سالها تدریس نویسنده در کلاسهای عکاسی دانشگاه در این حوزه و سایر حوزههای مرتبط است.
هیجانی که عکاسی خبری با خود به همراه میآورد، میتواند دامنهای بسیار گستردهتر از آن چیزی که در لحظهی اول به ذهنمان میآید داشته باشد. این کتاب نیز، مجموعهی آموزشی دیگری است از شهریار خونساری که در آن، قوانین و تکنیکهای عکاسی خبری را برای مخاطب بازگو میکند.
همانطور که گفتیم، طرفداران عکاسی، روز به روز بیشتر میشوند. اما آن دسته از علاقمندان به این هنر به ظاهر ساده که هر چه بیشتر و بیشتر از نگاههای مختلف در این زمینه و البته تکنیکهای ساده و پیشرفتهی آن با خبر باشند، طبیعتا نتیجهی جذابتری خواهند گرفت. این چند کتاب برای آموزش عکاسی به ما کمک میکنند هم بتوانیم با تکنیکهای عکاسی آشنا شویم و هم بتوانیم نگاه حرفهایتری به عکسها داشته باشیم.
2121