وی افزود: متاسفانه در حال حاضر در کشور ما، سرطان دومین علت مرگ و میر است، همینطور در استان خوزستان نیز پس از بیماریهای قلبی و عروقی نزدیک به 11 درصد از علت مرگها، سرطان است.
ایدنی ادامه داد: تقریبا حدود 50 درصد سرطانها با پیشگیری قابل اجتناب هستند. در میان عوامل سرطانزا، غیر از عوامل ارثی که در بروز بسیاری از سرطانها نقش دارند، مساله تماس با عوامل سرطانزا مهمترین فاکتور در بروز این بیماری است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز تصریح کرد: حتی اگر فردی زمینه ژنتیکی ابتلا به سرطان را داشته باشد، ولی مواجهه خود را با عوامل سرطانزا کم کند، شانس بروز سرطان در وی به نحو قابل توجهی کاهش مییابد.
وی عنوان کرد: عوامل محیطی در بروز سرطان بسیار تاثیرگذار هستند. زمینههای ژنتیکی، استعداد فرد را در ابتلا به بیماری مشخص میکند، ولی تماس با عوامل محیطی عاملی است که بروز آن را افزایش میدهد. این عوامل محیطی، موارد متعددی هستند، از جمله اشعهها مانند مواد رادیواکتیو که در خلال جنگ دوم جهانی دوم در شهرهای ژاپن استفاده شد یا فاجعه چرنوبیل. همچنین در مشاغلی که افراد با مواد رادیواکتیو تماس دارند، شانس بروز سرطان افزایش مییابد.
ایدنی اظهار کرد: علاوه بر آن، برخی عوامل سرطانزا میتوانند از راه استنشاق وارد دستگاه تنفس شوند. دستگاه تنفسی مسیری برای ورود بسیاری از مواد سرطانزا به داخل ریه یا دیگر ارگانهای بدن است. سربی که در بنزین وجود دارد، از طریق تنفس جذب میشود و میتواند به سیستمهای دیگر بدن وارد شده و سرطان ایجاد کند.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین علل در ابتلا به سرطان، استنشاق دود سیگار و دیگر دخانیات و آلایندههای هوا است. اشعه خورشید نیز میتواند در مواردی، سرطانزا باشد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز با بیان این که آلودگیهای محیط نیز میتواند به سرطانها منجر شوند، گفت: این آلودگیها شامل آلودگیهای محیطهای بسته و محیطهای باز است که از آلودگیهای محیطهای باز به عنوان آلودگی هوا تعبیر میشود. محیط بسته نیز شامل منزل و محیط کار است.
وی گفت: آلودگیهای محیط کار، میتوانند موجب سرطانهای شغلی شود. معروفترین سرطان شغلی که میشناسیم، سرطان ریه بر اثر تماس با آزبست است. سرطان پرده جنب نیز یکی از سرطانهای شغلی است. گاز رادون نیز سرطان ریه ایجاد میکند و برخی انواع هیدروکربنها هم میتوانند به سرطان خون منجر شوند. راه ورود این مواد ممکن است از طریق استنشاق باشد، ولی در اندامهای دورتر و در مغز استخوان سرطان ایجاد میکنند.
ایدنی عنوان کرد: همچنین مواد خوراکی میتوانند سرطانزا باشند، بسیاری از مواد خوراکی و رژیمهای غذایی نامناسب انسانها که زاییده دنیای جدید هستند، از جمله فستفودها و چربیهای فراوانی که این غذاها دارند، میتوانند دستگاه گوارش را مستعد سرطان کنند. به این ترتیب، سبک زندگی و به خصوص سبک غذایی، استعداد ابتلا به سرطان را بالا برده است.
وی با اشاره به اجرای طرح تحول سلامت در کشور، گفت: سیاست کلی نظام سلامت در پیشگیری از بیماریها بر غربالگری تاکید دارد تا با انجام طرحهای غربالگری، از بروز بیماریهای واگیر و غیر واگیر از جمله سرطانها پیشگیری شود.