کد خبر: ۱۴۰۸۷۲
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۱
پس از گذشت ۱۰ روز از تخریب یک خانه تاریخی در اردکان به نظر می رسد مسببان، پرنده آن را با یک "نمی دانستیم" بسته اند.

به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، یک خانه تاریخی ۷۰۰ ساله در مرکز بافت تاریخی اردکان به بهانه ساخت سرویس بهداشتی تخریب شد و شهرداری این شهرستان ابتدا مدعی شد که تخریب در حد تخریب یک خانه تاریخی نبوده است و پس از آن با بیان اینکه اهالی محله بدون اطلاع ناظر طرح خواستار تخریب شدند اظهار بی اطلاعی کرد.

حال با گذشت حدود ۱۰ روز از تخریب یک خانه ارزشمند ایلخانی در بافت تاریخی اردکان شهرداری با یک "نمی دانستیم" انگشت اتهام را از روی خود برداشت و علت اصلی این تخریب را در هاله‌ای از ابهام فرو برد.این اتفاق که قلب بسیاری از هنرمندان مطرح کشور را به درد آورد با انتشار ویدئویی از تخریب خانه تاریخی در فضای مجازی خواستار حفاظت از میراث فرهنگی شدند.

این در حالی است که حدود دو ماه پیش و قبل از جریان تخریب، شهرداری اردکان از کمبود تخصیص اعتبارات میراث فرهنگی استان به بافت تاریخی اردکان گله مند بود و زمزمه هایی در فضای مجازی مبنی بر اینکه این گله مندی ها بهانه ای بر تخریب بافت تاریخی است شنیده می شد.

 توسعه شهری با تبدیل بافت‌های تاریخی به فرصت‌های استثنایی

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در گفت و گو با خبرنگار  فارس در یزد با بیان این‌که آثار تاریخی هر کشور بخشی از هویت و فرهنگ مردم آن کشور محسوب می شود و هویت هر ملت و بزرگترین پشتوانه و سرمایه آن ملت است، گفت: میراث فرهنگی به منزله حافظه تاریخی و ریشه های عمیق یک شهر بوده و اگر با چنین دیدگاهی به یادگارهای گذشتگان بنگریم به اهمیت آثار و بناهای بجامانده و لزوم حفظ و نگهداری آنها پی می بریم. 

وی اظهار کرد: ناپایداری ابنیه تاریخی در برابر حوادث غیر مترقبه، محدودیت های خدمات رسانی به شهروندان ساکن در بافت های تاریخی، همجواری با بافت های تخریب شده و فرسوده، بلاتکلیفی مالکین ابنیه تاریخی در هنگام نوسازی و بهسازی، بخشی از مشکلات مدیران شهری در مواجهه با بافت های تاریخی است.

رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور افرود: این درحالی است که در نمونه های موفق و تجارب دیگر کشورها، بافت های ارزشمند فرهنگی و تاریخی همواره فرصتی برای جذب گردشگران و از محلهای درآمد شهرداری است.

 لزوم مشارکت شهرداری و میراث فرهنگی در حفظ بافت‌های تاریخی

 جمالی نژاد با بیان اینکه یکی از اصول مدیریت یکپارچه شهری، تبدیل میراث فرهنگی و بافت های ارزشمند به فرصت های استثنایی در توسعه شهر است، ادامه داد: مستند به قوانین برنامه پنج ساله توسعه و نیز بند ۲۲ ذیل ماده ۵۵ قانون شهرداری مصوب ۱۳۳۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، شهرداری‌ها در حفظ و نگهداری بناهای ارزشمند و بافت های تاریخی ملزم به تشریک مساعی با ادارات میراث فرهنگی شهرستان و استان هستند.

وی افزود: برای ایجاد هماهنگی و همکاری بیشتر در این خصوص تفاهم نامه ای بین وزارت کشور و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با هدف تقویت نقش و جایگاه مدیریت شهری در حفظ و احیاء اینگونه بافتها منعقد شده است که تشکیل شهرداری منطقه تاریخی در برخی از شهرها و فعالیت سازمان های بازآفرینی وابسته به شهرداری در مناطق و بافت های تاریخی از نتایج این تفاهم نامه بوده است.

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور گفت: شناسایی آثار، بناها و تعیین محدوده بافت های تاریخی، اولویت‌بندی آنها، معرفی ویژگی  های هریک، تعیین ضوابط حفاظتی،  سیاستگذاری در خصوص نحوه مداخله در بافت های تاریخی و تهیه چارچوب طرح های ویژه برای حفاظت از آثار تاریخی و تدوین دستورالعمل های مربوطه از جمله وظایف ادارات میراث فرهنگی در شهرها است.

وی اظهار امیدواری کرد با هم افزایی و همکاری موثر دو دستگاه شهرداری‌ها و میراث فرهنگی بتوانیم خاطرات شفاهی نیاکان و اصالت منحصربفرد شهرها و روستاهای کشورمان را حفظ کنیم.

 در مقابل تخریب بافت تاریخی کوتاه نمی آییم 

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردکان در گفت و گو با خبرنگار فارس در یزد تخریب در این محدوده را مغایر با قوانین و مقررات بافت های تاریخی کشور و یک نوع دهن کجی به ارزش های میراث فرهنگی دانست و گفت: در این خصوص هیچ گونه تأییدی از میراث فرهنگی اردکان ارائه نشده و از همان دقایق ابتدایی وقوع رخداد با حضور یگان حفاظت میراث فعالیت تخریب تعطیل و در حال انجام اقدامات قانونی هستیم.

وی با اشاره به این‌که برای تخریب هیچ هماهنگی با میراث فرهنگی انجام نشده است، افزود: با استفاده از ماشین آلات شهرداری اتاقکی به مساحت ۳۶ متر مربع و بخشی از آشپزخانه و طویله‌ این خانه تاریخی تخریب شده است.

میرجانی اظهار کرد: بافت تاریخی ارزشمند اردکان از دوره آل مظفر تا مغول شکل گرفته و هیچ گاه راکد نبوده است، در هر حال پویایی آن باید با رعایت موازین و نگاه مثبت و همچنین تبعیت از مقررات حوزه میراث فرهنگی در بحث بازسازی و نوسازی انجام شود.

انتهای پیام/ص

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار