جنگ تجاری آمریکا و چین قیمتها را صعودی کرد

رئیس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف در مورد آخرین وضعیت بازار سکه و طلا گفت: با تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین قیمت اونس جهانی طلا با افزایش ۳۰ دلاری همراه بوده است و این افزایش بر قیمتهای داخلی سکه و طلا نیز تاثیر گذار بوده است. این در حالی است که در هفته گذشته به دلیل روند کاهشی نرخ ارز، بازار طلا و سکه نیز با کاهش روبهرو بود.

محمد کشتیآرای در گفتوگو با ایلنا گفت: در حال حاضر حباب سکه در حال صفر شدن است و تقریبا ۵۰ هزار تومان است. همچنین با نزدیک شدن به ایام محرم، بازار با کاهش تقاضا همراه است.

 

بهره مندی از بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرائم مالیاتی

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور تاکید کرد: آخرین فرصت بهره مندی از بخشودگی 100 درصدی جرایم قابل بخشش، امسال است و در صورت عدم پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده و برخورداری از تسهیلات یاد شده تا پایان سال جاری، این امکان در سال آینده فراهم نخواهد بود.به گزارش رسانه مالیاتی ایران، امیدعلی پارسا ،ضمن رد این شائبه که بخشودگی 90 تا 100 درصدی جرایم مالیاتی هر ساله تکرار خواهد شد، گفت: قطعا حمایت دولت از بخش غیردولتی همواره باید محدود، مشروط، کاهنده و تضمین دار باشد. البته با صدور بخشنامه‎ای و به منظور رفع این شائبه، اعلام کردیم که در سال 1399، هم سطح اختیارات ادارات کل امور مالیاتی در خصوص بخشودگی جرایم مالیاتی محدود خواهد شد و هم احراز شرایط خوش حسابی باید با مستندات کامل صورت گیرد.

 

جلوگیری از فرار مالیاتی با بررسی تراکنشهای بانکی

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: با بررسی تراکنشهای بانکی میتوانیم جلوی فرار مالیاتی افرادی که پولشویی یا شغل کاذب دارند را بگیریم.ناصر موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با حمایت مجدد از اجرای بند «ح» تبصره 16 قانون بودجه 98 گفت: بالاخره افرادی که شاید پولشویی دارند، افرادی که شغل­های کاذب دارند. بعضی مواقع افراد با یک تلفن بدون اینکه دفتری داشته باشند، بدون اینکه اصلاً مکانی داشته باشند، یک خرید چند میلیارد تومانی می­کنند و این پول ردوبدل می­شود، خب اینجایی فاکتوری صادر نشده است، جایی مشخصی ندارد لذا این باعث می­شود که به نظر من یک عده ­ای فرار مالیاتی داشته باشند. با بررسی این تراکنش ها می­توانیم جلوی این فرار مالیاتی را بگیریم.

نرخ تورم ماهانه کاهش یافت

مرکز آمار ایران شاخص قیمت مصرف کننده خانوار (نرخ تورم) برای مردادماه را منتشر کرد که بر اساس آن نرخ تورم نقطه ای و تورم ماهانه کاهش و نرخ تورم سالانه افزایش داشته است.به گزارش مهر،منظور از نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد. نرخ تورم نقطهای در مرداد ماه ١٣٩٨ به عدد ٤١,٦ درصد رسیده است یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ٤١.٦ درصد بیشتر از مرداد ١٣٩٧ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده­اند.نرخ تورم نقطهای مرداد ماه ١٣٩٨ در مقایسه با ماه قبل ٦,٤ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروههای عمده «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» و «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» به ترتیب ٥٦,٦ و ٣٥.٢ درصد بوده و نرخ تورم نقطهای هر دو گروه عمده در مقایسه با ماه قبل کاهش داشته است.

بانک مرکزی به راحتی بازار ارز را کنترل کند

یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: سیاست های ارزی در اختیار بانک مرکزی است و می تواند به راحتی و با برنامه مناسب این بازار را کنترل کند و صحبت های رییس جمهور درباره بازار ارز نیازمند این است که به یک ثبات برسیم.محمدرضا پورابراهیمی در گفتوگو با ایسنا، درباره نرخ ارز اظهار کرد: به دلیل ناشی گری دولت در نیمه اول سال ۹۷ و اتخاذ تصمیم های غیرعلمی و غیرتخصصی که اوج آن تعیین نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی در بهار سال ۹۶ بود، این تصمیم در مسائل ارزی به جای کمک به مدیریت التهاب ارزی، به افزایش التهاب کمک کرد و آن عدد فراتر از عدد واقعی شکل گرفت.وی با اشاره به اینکه روند کاهشی نرخ ارز ادامه پیدا می کند، گفت: عدد واقعی نرخ ارز کمتر از نرخ کنونی در بازار است و خوشبختانه با اتخاذ سیاست های غیرارزی برای مدیریت بازار ارز مانند تراکنش بانکی و نقل و انتقال غیر ارزی امروز بازار ارز در کشور تا حدودی مدیریت شده است.

تغییر جدید در گمرک

رئیس کل گمرک ایران، در حکمی سرپرست دفتر نظارت بر ترانزیت گمرک را منصوب کرد.به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک ایران در حکمی سرپرست جدید دفتر ترانزیت گمرک را منصوب کرد.در حکم رئیس کل گمرک، خطاب به آیتی آمده است، جناب آقای مصطفی آیتی نظر به تجربیات جنابعالی به موجب این حکم با حفظ پست سازمانی سرپرستی دفتر ترانزیت به مدت چهار ماه به شما محول میگردد.

 

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری صدر تامین( تاصیکو)درباره آخرین وضعیت واگذاری شرکتهای این هلدینگ در بورس نیز تصریح کرد: با توجه به شرایط تسهیل کنندهای که وجود داشت ما برنامه ریزی کردیم که دو شرکت سرام آرا و زغال سنگ طبس را در فرابورس عرضه کنیم. در رابطه با سرام آرا، مراحل قانونی کار طی شده و مجوزها دریافت شدهاند و امیدواریم با پیگیریهای لازم در هفتههای پیش رو، این شرکت در مهر ماه در بورس عرضه شود..به گزارش ایلنا، غلامرضا سلیمانی اظهار کرد: پس از آنکه تاصیکو در بورس عرضه شد، عملا ماهیت شرکت از بنگاه داری به مجموعهای که باید سهامداری مناسب داشته باشد تغییر کرد، در چنین فضایی ما تلاش میکنیم حداکثر سود ممکن برای سهامداران را براورده کنیم، هرچند این مسئله یک شرط مهم دارد و آن درک شرایط اقتصادی کشور است.

مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار: یکسان سازی قوانین صندوقهای سرمایه گذاری برای سهولت آشنایی سرمایه گذاران با مکانیزم آنها، در دستور کار سازمان بورس است.به گزارش بازار سرمایه، آقای محمدرضا معتمد افزود: ما اکنون برای هر نوع از صندوقها یک امیدنامه و اساسنامه داریم و این مساله سبب شده تا سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در هر یک از این صندوق ها، مجبور به مطالعه و بررسی مختصات آنها شوند، بر این اساس در حال بررسی مقررات، یکسان سازی و متمرکزسازی قوانین انواع صندوقها هستیم تا سرمایه گذار برای آشنایی با فرآیند کاری آنها تنها به یک دستورالعمل مراجعه کند.آقای معتمد افزود: تلاش ما این است تا در شهریور ماه ۹۸، پس از جمع آوری و بررسی نظرات، این مقررات را برای تصویب در هیئت مدیره سازمان بررسی کنیم.

کشف قیمت ۸۴۰۰ ریالی هر سهم

غلتک سازان سپاهان

روز شبنه 2 شهریور ماه، تعداد ۷۵ میلیون سهم معادل ۲۰ درصد از سهام شرکت غلتک سازان سپاهان با نماد " فسازان" به روش ثبت سفارش در بورس تهران عرضه اولیه و کشف قیمت شد.به گزارش روابط عمومی بورس تهران، دوشنبه مورخ ۲۸مرداد ماه ۹۸، تعداد ۷۵ میلیون سهم معادل ۲۰ درصد از سهام شرکت غلتک سازان سپاهان با نماد " فسازان" به روش ثبت سفارش به قیمت هر سهم ۸۴۰۰ ریال در بورس تهران کشف قیمت و معامله شد.همچنین با عرضه اولیه این شرکت در بورس تهران تعداد شرکت های فعال در بورس به ۳۳۰ شرکت رسید و به ارزش بازار ۳۱۵۰ میلیارد ریال افزوده شد.

معامله ۸۳ هزار میلیارد ریال انواع محصول

در بورس کالای ایران

تالارهای مختلف بورس کالای ایران طی مرداد ماه سال ۹۸، شاهد معامله یک میلیون و ۴۵۴ هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از ۸۳ هزار میلیارد ریال بود.به گزارش «کالاخبر»، طی مدت مذکور تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران شاهد معامله افزون بر ۸۰۲ هزار و ۱۵۳ تن انواع کالا به ارزش بیش از ۴۵ هزار و ۱۲۹ میلیارد ریال در دو بخش داخلی و صادراتی بود.در این تالار بالغ بر ۱۹۳ هزار و ۸۲۶ تن انواع قیر، ۲۰۸ هزار و ۲۴۰ تن انواع مواد پلیمری و ۹۷ هزار و ۸۷۹ تن مواد شیمیایی معامله شد.از دیگر کالاهای معامله شده در این تالار می توان به دادوستد ۱۹۴هزار و ۸۰ تن وکیوم باتوم، ۱۷ هزار و ۴۳۴ تن گوگرد، ۳ هزار و ۲۲۴ تن عایق رطوبتی، یک هزار و ۵۰۰ تن کک، ۷۰ تن آرگون، ۲۰۰ تن روغن پایه و ۸۸ هزار و ۵۰ تن لوب کات اشاره کرد.تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نیز طی مرداد ماه میزبان معامله ۶۵۰ هزار و ۵۶ تن انواع کالا به ارزش ۳۸ هزار و ۳۴۱ میلیارد ریال بود.در این تالار ۶۲۳ هزار و ۷۲۵ تن انواع فولاد، ۱۰ هزار و ۴۵۵ تن انواع مس، ۴۸۰ تن کنسانتره مولیبدن، ۳۶ تن کنسانتره، ۱۴هزار و ۸۶۰ تن آلومینیوم و ۳۴ کیلو گرم شمش طلا از سوی مشتریان خریداری شد.همچنین ۱۵ کیلوگرم زعفران رشته نیز در تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران به فروش رسید.

با رشد 3هزار و 858 واحدی رقم خورد؛

گروه بورس: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه 2شهریور ماه، با افزایش 3 هزا رو 858 واحدی به رکورد 269 هزار و 986 واحدی رسید.

به گزارش فارس، بر اساس اطلاعات مندرج در سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران (تدپیکس) در پایان معاملات روز شنبه با افزایش 3 هزار و 858 واحد رکورد شکنی کرده و به رقم بینظیر 269 هزار و 986 واحد رسید.شاخص کل با معیار هم وزن هزار و 765 واحد رشد کرده و به رقم 73 هزار و 890 واحد رسید.ارزش روز بازار به بیش از 991 هزار میلیارد تومان رسید.

به گفته کارشناسان از دلایل مهم افزایش شاخص بورس اوراق بهادار تهران افزایش ارزش ریالی شرکتهای حاضر در بورس ناشی از صادرات کالاها و خدمات شرکتهای بورسی است که آن نیز برگرفته از افزایش نرخ دلار در بازار و در نتیجه افزایش درآمد ریالی این شرکتها است.

همچنین رکود حاکم بر بازارهای موازی مانند طلا، مسکن و حتی ارز باعث توجه سرمایهگذاران به بورس اوراق بهادار شده است.از طرف دیگر تقسیم سود مجامع سالیانه شرکتهای بورسی باعث رغبت بیشتر معاملهگران به خرید اوراق بهادار در بورس شده است.معاملهگران بورس اوراق بهادار بیش از 5 میلیارد ورقه بهادار سهام و حق تقدم در قالب 407 هزار نوبت معامله و به ارزش 1409 میلیارد تومان داد و ستد کردند.

نمادهای تاثیرگذار در رشد شاخص بورس شامل شپنا پالایش نفت اصفهان، اخابر مخابرات ایران، شتران پالایش نفت تهران، همراه شرکت ارتباطات سیار ایران، شبندر پالایش نفت بندر عباس و پاسار بانک پاسارگاد، بفجر پتروشیمی فجر، بودهاند.

نمادهای پربیننده در بورس تهران شامل بانک تجارت، پالایش نفت اصفهان، ایران خودرو، سایپا، بانک پاسارگاد،نوسازی و ساختمان تهران و فولاد مبارکه اصفهان بودهاند.

شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی 1042 واحد تقویت شده و به رقم 72 هزار و937 واحد رسید.شاخص قیمت با معیار هم وزن 1183 واحد افزایش یافته و به رقم 49 هزار و522 واحد رسید.شاخص آزاد شناور با رشد 4 هزار و 116 واحد به رقم 307 هزار و 880 واحد رسید.شاخص بازار اول در بورس با افزایش 2هزار و 637 واحد به رقم 196 هزار و 5 واحد رسید.شاخص بازار دوم با افزایش 8 هزار و 589 واحد به رقم 549 هزار و 995 واحد رسید.

همچنین فرابورس ایران نیز شاخص کل در پایان معاملات 10 واحد تقویت شده و به رقم 3 هزار و 589 واحد رسید.ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از 199 هزار میلیارد تومان رسید.معاملهگران فرا بورس اوراق بهادار بیش از 1.6 میلیارد سهام و حق تقدم در قالب 253 هزار نوبت معامله و به ارزش 923 میلیارد تومان دادو ستد کردند.نمادهای بپاس بیمه پاسارگاد، حخزر کشتیرانی دریای خزر، ذوب سهامی ذوبآهن اصفهان، در تقویت شاخص بورس اثرگذار بودهاند و نمادهای دماوند، تولید نیروی برق دماوند، کگهر سنگ آهن گهرزمین، میدکو، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه و هرمز، فولاد هرمزگان جنوب در کاهش شاخص فرابورس اثر گذار بودهاند.

نمادهای پربیننده فرابورسی شامل سهامی ذوبآهن اصفهان، بانک دی، صنایع کاغذی پارس، سرمایهگذاری میراث فرهنگی، توسعه وعمران استان کرمان، ریلپرداز سیر، تولید برق ماهتاب کهنوج، بودهاند.

به گزارش فارس نماد شیران یک، صنایع شیمیایی ایران، به علت افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف متوقف شد.نماد غدشت یک شرکت دشت مرغاب به علت افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب متوقف شد.نماد معاملاتی سمازنح مربوط به حق تقدم شرکت سیمان مازندران متوقف شد.نماد معاملاتی سغربح مربوط به حق تقدم شرکت صنایع سیمان غرب بازگشایی شد.نماد بفجر پتروشیمی فجر بعد از رفع تعلیق بازگشایی شد.نماد معاملاتی فسرب ملی سرب و روی ایران با توجه به تغییر بیش از 50 درصدی قیمت سهام و اطلاعیه منتشره در کدال بازگشایی شد.

آخرین روز از معاملات هفتگی بورسهای جهان در آمریکا به شکلی کابوسوار به پایان رسید و شاخصها در وال استریت با ریزش سنگین همراه شدند.به گزارش ایبِنا به نقل از رویترز، وزارت بازرگانی چین در بیانیهای شوکه کننده اعلام کرد تعرفه بر واردات محصولاتی به ارزش ۷۵ میلیارد دلار از آمریکا را افزایش خواهد داد. این محصولات طیف وسیعی از واردات چین از آمریکا از محصولات کشاورزی و فراورده های نفتی گرفته تا هواپیما و خودرو را شامل خواهد شد.از سوی دیگر دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا وعده داده که آمریکا به عنوان پاسخ متقابل به این اقدام چین، از یکم اکتبر تعرفه بر واردات ۲۵۰ میلیارد دلار از محصولات وارداتی چین را از ۲۵ درصد به ۳۰ درصد افزایش خواهد داد. وی همچنین از شرکت های آمریکایی خواسته است تا هر چه سریعتر چین را ترک کنند و جایگزین دیگری برای این کشور بیابند.البته اظهارات خشمگینانه ترامپ به اینجا محدود نشد: وی گفت از یکم سپتامبر (هفت روز دیگر) بر ۳۰۰ میلیارد دلار از محصولات وارداتی چین تعرفه ۱۵ درصدی (به جای ۱۰ درصد قبل) اعمال خواهد کرد. وی جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا را نیز شدیدا به خاطر اذعان به پیامدهای جنگ تجاری بر روی رشد اقتصادی آمریکا مورد انتقاد قرار داد و به خبرنگاران گفت که اگر پاول بخواهد استعفا دهد مانع کارش نخواهد شد.در واکنش به این تنشهای جدید، بازار سهام در سراسر جهان به شدت ریزش کرد: شاخص "استوکس ۶۰۰" که در بر دارنده نماد ۶۰۰ شرکت بزرگ اروپایی است ۰.۷۸ درصد و شاخص "ام اس سی آی" جهانی که در بر دارنده شاخصهای بورسی ۴۷ کشور جهان است ۱.۵۷ درصد ریزش کردند.

محمد علی وکیلی عضو هیات رییسه مجلس در گفت و گوی اختصاصی با «تجارت» تشریح کرد؛

گروه اقتصاد کلان - کورش شرفشاهی: هنگامی که در نظام جمهوری اسلامی زندگی می کنیم، همه چیز معنا و مفهوم متفاوتی با دیگر نقاط جهان دارد. چرا که دین اسلام بر روزي حلال تاکید دارد و اصرار دارد که روزی حلال در ايجاد شخصيت فردي و اجتماعي يک جامعه تاثير دارد و نقطه مقابل آن نیز تعریف می شود بدین معنا که اگر هر کدام از آحاد جامعه روزی حرام سر سفره خانه ببرند، به مرور زمان شخصیت خود و اعضای خانواده اش که روزی حرام را مصرف کرده اند، تبدیل به موجودی می شوند که زشتی حرام دیگر برایشان معنا ندارد. در چنین نظامی، کسب روزي حلال بايد دغدغه مردم و مهمتر از همه مسوولان کشور باشد و مديران تصمیم گیرنده در همه سطوح بايد علاوه بر برنامه ريزي و سياستگذاري در بخشهاي مختلف حوزه فعاليت خود، نسبت به تامين لقمه حلال براي زيرمجموعه خود و ساير مردم احساس مسووليت كنند.

اما آنچه امروزه شاهد هستیم، رشد روز افزون فساد و حرام در ابعاد و اشکال گوناگون است. اگر روزی فاضل خداداد همراه با شریک خود مرتضی رفیق دوست، تنها به خاطر اختلاس 123 میلیون تومان محاکمه و خداداد اعدام شد تا شریکش به حبس ابد محکوم و البته پس از مدتی مورد عفو واقع و آزاد شود، امروزه فساد به اندازه ای گسترده شده که اعداد کمتر از هزار میلیارد تومان برای مردم جاذبه ای ندارد. باید بدانیم که عدم توجه لازم و البته ریشه ای به مقوله فساد، آثار منفي بسيار زيادي بر جای می گذارد و حتي آثار منفی شديدتر از حملات دشمن خارجي را براي جامعه در پي خواهد داشت. البته فساد ابعاد گوناگونی دارد که بدترین نوع آن، فساد در بخشهای دولتی و دستگاههای زیر مجموعه حکومت است و متاسفانه امروزه شيوع و رواج فساد مالي و اداري در ميان مردم و مسوولان، نه تنها اعتبار مدیریت کشور را زیر سوال برده بلکه اعتماد مردم را نیز خدشه دار کرده است. اگر چه فساد در هر شکلی اثرات مخربی دارد، اما در شرایط کنونی که مردم از نظر معیشتی در شرایط سختی به سر می برند، فسادهایی همچون فساد اخلاقی و فرهنگی آنقدر که فساد مالی اثرات مخربی دارد، تاثیر گذار نیست. باید بپذیریم که فساد مالي مصداق عمده و روشن آسيبهاي نظام اداري است و آنچه به حکومت ها ضربه زده و باعث سرنگونی آنها شده، فساد مالی بوده که بخشهای دیگر را با خود درگیر کرده است. متاسفانه تاکنون هیچ حکومت و رژیمی مصون از فساد نبوده و به جرات می توان اعلام کرد که همواره فساد مالي همزاد با تشکيل حکومت مطرح بوده است. تجربه نشان داده از زمان پيدايش هر حکومتی و به محض برپايي تشکيلات اداري و نهادهاي عمومي، سوءاستفاده از اختيارات و مفاسد مالي نيزشکل گرفته و همواره براي جامعه و عموم مردم تهديدي جدي بوده و هست.

  • رتبه "فساد" ایران

    برای آنکه بدانیم فساد چه بلایی به روزگار کشورمان آورده، لازم است نگاهی به آمارهای جهانی بیندازیم تا اهمیت مبارزه با فساد را درک کنیم. طبق روال هر ساله، سازمان بین المللی شفافیت گزارشی را پیرامون وضعیت فساد در بین کشورهای دنیا تهیه و منتشر کرد. این گزارش که مربوط به سال ۲۰۱۸ است، نشان میدهد که اوضاع ایران به لحاظ فساد در مقایسه با سال ۲۰۱۷ بدتر شده و نمره ایران از ۳۰ به ۲۸ تنزل یافته است. به همین خاطر رتبه ایران در بین کشورهای دنیا نیز از ۱۳۰ به ۱۳۸ ارتقاء یافته است. از دیدگاه اقتصادی فساد یکی از عوامل بازدارنده رشد اقتصادی محسوب می شود و این پدیده شوم آثار منفی کمی و کیفی بسیاری بر تخصیص بهینه منابع و در نتیجه بر رفاه عمومی دارد. اندازه گیری و مقایسه فساد، به دلیل آنکه این پدیده در خفا اتفاق می افتد اندکی مشکل است اما موسساتی در سطح بین المللی هستند که فساد را به روش های مختلفی در کشورهای سرتاسر دنیا اندازه گیری می کنند و نتایج آن را منتشر می نمایند. یکی از این موسسات، سازمان بین المللی شفافیت است.سازمان بین المللی شفافیت، یکی از مهمترین شاخص ها در زمینه فساد یعنی شاخص ادارک فساد را هر ساله تهیه و منتشر می کند. این سازمان، سازماني غيردولتي است كه در سال 1993 تأسيس و مقر اصلي آن در آلمان و هدف از ایجاد آن مبارزه با فساد است. شاخص CPI (شاخص ادراک فساد) به وسيله لامبدورف در ژوئن 1995 براي اولين بار تهيه و در سال 1996 به صورت رسمي منتشر شد.شاخص ادارک فساد، میزان فساد موجود در میان مقامات دولتی و سیاستمداران را نشان می دهد. به عبارت بهتر این شاخص نشان می دهد که وضعیت فساد در بخش عمومی هر کشور چگونه است؟ گزارش های تهیه شده توسط سازمان بین المللی شفافیت بر پایه معیارهایی چون بررسی مدیریت دولتی در کشورها، شرایط دسترسی شهروندان به خدمات عمومی، ساختار حقوقی و قضایی حاکم در کشورها ...

    و موقعیت بخش خصوصی می باشد. سازمان شفافیت بین المللی، گزارش مربوط به سال 2018 را منتشر کرد. در این گزارش هر چقدر نمره یک کشور به صفر نزدیکتر باشد اقتصاد آن کشور فاسدتر است و هر چقدر این نمره به صد نزدیکتر باشد اقتصاد آن کشور از فساد به دور است. نمره ایران نسبت به سال گذشته، با دو نمره کاهش از 30 به 28 تنزل یافته است. این نشان می دهد که در سال 2018 در مقایسه با سال گذشته فساد در ایران بیشتر شده است. همچنین جایگاه ایران در سال 2017 در بین 176 کشور دنیا 130 بود که این جایگاه با هشت پله افزایش در سال 2018 در بین 180 کشور دنیا به 138 ارتقاء یافته است. بر این اساس در حالی که از سال 2013 به دلیل کاهش فساد در ایران، نمره ایران در حال رشد و متعاقب آن رتبه ایران در حال تنزل بود، دوباره در سال 2018 رتبه ایران با بیشتر شدن فساد و کاهش نمره، ارتقا یافته است. همچنین طبق این گزارش، ایران در میان 18 کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) نیز جایگاهی بهتر از رده سیزدهم را به دست نیاورده است. به عبارت بهتر می توان گفت در سال 2018 اقتصاد ایران در بین 18 کشور منطقه منا بعد از کشورهای سوریه، یمن، لیبی و عراق و در کنار لبنان پنجمین اقتصاد فاسد منطقه منا محسوب می شود. در بین کشورهای منطقه منا امارات با کسب رتبه 70 توانسته است در رتبه 23م دنیا قرار بگیرد و رتبه اول این منطقه را به خود اختصاص دهد. بعد از امارات، قطر با کسب نمره 62 و رتبه 33م دنیا در جایگاه دوم این منطقه قرار گرفته است.

    زندانهای پر از فاسد

    در این رابطه محمدعلی وکیلی نماینده تهران و عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی گفت: مشکلی که امروز داریم و در 40 سال گذشته نیز در بحث مبارزه با فساد همواره داشته ایم، حرکت در مسیر نامناسب بوده است.

    وی افزود: از آنجا که نمی توانیم به لوازم مبارزه با فساد تمکین کنیم، جای فساد با فاسد را عوض کرده ایم و به جای آنکه تمرکز کشور روی مبارزه با فساد باشد، تمرکز کشور را بر مبارزه با فاسد گذاشته ایم.

    نماینده تهران در مجلس با تاکید بر اینکه باید فرق مبارزه با فساد و فاسد را درک کنیم گفت: فرقش این است که اگر بخواهیم با فساد مبارزه کنیم، حتما نتیجه بخش است، اما مبارزه با فاسد تاثیر چندانی ندارد.

    وی با اعلام اینکه برای مبارزه فساد لوازمی نیاز داریم گفت: اول اینکه سیستم کشور باید ضد فساد باشد. بدین معنا که درون سیستم اداره کشور، سیستم ضد فساد تعبیه کرده و روزنه های فساد را داخل سیستم بسته باشیم. وقتی سیستم فساد زا باشد و تمرکز بر مبارزه با فاسد باشد، نتیجه آن می شود که زندانهای کشور را بیهوده از عده ای فاسد پرمی کنیم، زیرا یکی را می گیریم و 100 مورد دیگر تکثیر می شود.

    وکیلی با اشاره به روشهای مبارزه با فساد جهانی گفت: مدل جهان این گونه است که درون مدیریت کشور، سیستم ضد فساد تعبیه کرده اند. یعنی سیستم را به نوعی مدیریت کرده اند که روزنه های فساد را بسته اند.

    وی لازمه مبارزه با فساد را تشکیل دولت الکترونیک دانست و گفت: اگر حاضر شدیم به این تکمین کنیم که تمام تراکنش های مالی که در کشور اتفاق می افتد، داخل شبکه باشد و مانیتورینگ شود، فساد احساس خطر می کند. زیرا اگر مانیتورینک شود، معنایش این است که فرار مالیاتی امکان پذیر نیست و منشا پولها معلوم است. در نتیجه وقتی پولی به حساب هر شخصی وارد شود، اگر چرخه این پول مانیتورینگ شود، منشا آن معلوم می شود و جلوی پولشویی در کشور گرفته می شود.

    عضو هیات رییسه مجلس افزود: اگر هر نوع خدمات اداری را در کشور شبکه کنیم، دسترسی یکسان برای همه آحاد مردم به اطلاعات فراهم می شود و به خصوص دسترسی به حوزه خدمات، دسترسی آسان و یکسانی خواهد شد.

    وی با ابراز تاسف از اینکه اکنون بزرگترین رانتها ناشی از عدم دسترسی عموم به اطلاعات است گفت: متاسفانه امروزه رانت اطلاعاتی داریم. بدین معنا که برخی افراد خاص به تصمیمات خاص و مهم دسترسی دارند. بنابر این به خدمات ویژه ای هم دسترسی دارند. این افراد چون اطلاعات کلیدی دارند، در آن خصوص زود اقدام می کنند و سود کلانی می برند به دلیل آنکه به تصمیمات حال و آینده دسترسی دارند.

    وکیلی با اشاره به اینکه این افرد به امتیازات خاصی هم دسترسی دارند گفت: وقتی برای این افراد خاص دسترسی خاص و آسان فراهم نباشد، همه چیز درست می شود.

    نماینده تهران در مجلس افزود: دسترسی به اطلاعات، زمینه ساز امتیاز آفرینی است و رانت ایجاد می کند. وی با ابراز تاسف از اینکه 40 سال است که چون نمی توانیم به لوازم مبارزه با فساد تمکین کنیم، جای فساد با فاسد را عوض کرده ایم گفت: انرژی کشور باید صرف مبارزه با فساد شود و مبارزه با فاسد دردی را دوا نمی کند. مبارزه با فاسد یک معلول است و هنگامی که با یک معلول مبارزه می کنیم، 100 ملعول دیگر از گوشه و کنار سر می کشد و تکثیر می شود. عضو هیات رییسه مجلس لوازم با اعلام اینکه مبارزه با فساد روشن است گفت: باید به گردش آزاد اطلاعات تمکین کنیم و مهمترین روش این است که خبرنگار ما در کشف حقیقت مصونیت داشته باشد. وی با ابراز تاسف از اینکه امروزجامعه راسانه ای و خبرنگاری کشور را از کاشف حقیقت به ناقل حقیقت تنزل داده ایم گفت: این ها تغیرات رویکردی خطرناکی است. اگر رویکرد ما کشف حقیقت باشد و به خبرنگارمان برای کشف حقیقت مصونیت بدهیم، همه چیز حل می شود و تاکنون شده بود. وکیلی افزود: اگر به خبرنگارمان مصونیت می دادیم، خط قرمزی به نام قوه قضاییه را مقابل رسانه قرار نمی دادیم، خبرگار از قوه قضاییه ترس نداشت و اجازه دسترسی خبرنگاران به همه بخشها را می دادیم، امروز وضعیت ما بسیار بهتر از اینها بود.

    وی با تاکید بر اینکه نباید مانع تراشی کنیم و هیچ دستگاهی نیاید از انتقاد مصون باشد گفت: اگر قوه قضاییه نیز می توانست مورد نقد رسانه ها قرار بگیرد، برخی از پرونده ها مانند پرونده اخیر یا زودتر کشف می شد یا چنین مساله ای شکل نمی گرفت.

    نماینده تهران در مجلس باید بپذیریم که چشم مبارزه با فساد در قوه قضاییه است گفت: بنابر این دستگاه اهمیت خاصی دارد و اگر رسانه نتواند قوه قضاییه را نقد کند، فایده ای ندارد.

    وی با اشاره به آماری که در خصوص تخلفات در قوه قضاییه که از سوی سخنگوی این قوه اعلام می شود گفت: اگر قاضی در دستگاه قضا اشکال داشته باشد و رسانه نتواند او را نقد کند، فایده و نتیجه ای ندارد.

    وکیلی تاکید کرد: هرچقدراز قوه مجریه و مقننه انتقاد شود فایده ای ندارد زیرا آنجایی باید قابل نقد باشد که از انتخاب وانتقاد مردم به دور است.

    وی با اشاره به اینکه اکنون شعار مبارزه با فساد بالا گرفته و تب جامعه تب مبارزه با فساد است گفت: متاسفانه انحراف در رسیدگی به فساد در حال تداوم است. زیرا به جای اینکه کشور هزینه مبارزه با فساد را بپردازد، هزینه مبارزه با فاسد را می پردازد.

    عضو هیات رییسه مجلس با ابراز تاسف از اینکه نتیجه این جنبش مبارزه با فاسد، پر شدن زندانها از کسانی است که به نام مبارزه با فساد دستگیر می شوند گفت: به دلیل اینکه مبارزه با فساد ریشه ای نیست، پس از مدتی این تب مبارزه با فساد که امروز جدی شده، فروکش می کند. زیرا نفس این حرکت، مبارزه ریشه ای با فساد نیست و نتیجه آن می شود که ماشین فساد، به صورت مستمر تولید فاسد می کند.

    وی با اعلام اینکه در سایه رشد فساد، مافیا به وجود می آید و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست گفت: مافیا در همه حوزه ها وجود دارد و اقتصاد خرد ایران در هیچ بخشی مصون از مافیا نیست. هنگامی که تمامی بخشهای واردات کشور را رصد می کنیم، می بینیم که تمامی بخشهای واردات کشور در دام مافیا قرار دارد و بخش کالاهای استراتژیک، دارویی، غذایی، صنعتی و تمامی بخشهای واردات ایران در دام مافیاست.

    وکیلی دلیل مافیا در اقتصاد ایران را ناشی از وجود انحصار دانست و گفت: هرجا انحصار وجود دارد، مافیا شکل می گیرد و انحصار ناشی از نبود دسترسی آسان و یکسان همگان به اطلاعات است.

    وی با اشاره به اینکه در ماراتن منافع شخصی، چه کسی می داند که امروز چه کالایی را وارد کند بیشتر سود می برد گفت: به راستی کسی که به عنوان مثال سویا وارد کرده و سود کلانی برده، از کجا می داند که می بایست دراین مقطع زمانی سویا وارد می کرد. جالب تر اینکه همین فرد ماه آینده روغن وارد می کند و سود کلانی از آن می برد. این سودهای کلان ناشی از دسترسی به اطلاعات خاص از بخشهای خاص است.

    نماینده تهران در مجلس با تاکید بر اینکه اگر همه دسترسی یکسان و آسان به اطلاعات داشته باشند، انحصار شکل نمی گیرد گفت:امروزه هر بخشی را که دست می گذاریم، می بینیم مافیا در آن شکل گرفته است.

    وی با تاکید بر اینکه مافیا معلول است و معلول ناشی از ساختار غلطی است که اصرار بر مبارزه با فاسد دارد و تاکیدی بر مبارزه با فساد ندارد گفت: تمامی این فسادهای کلان که هر از چندگاهی از گوشه ای بیرون می آید، نشان می دهد که ساختار مبارزه با فاسد کارآمد نیستو