کد خبر: ۹۴۲۳
تاریخ انتشار: ۰۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۴:۵۲
خشکسالیها باعث مشکلاتی همچون کم رونقی فعالیتهای اقتصادی و به تبع آن بیکاری را برای جوانان خراسان جنوبی شده وحمایت از نیروی کار بومی ولزوم ساماندهی نیروی کارخارجی بایدمورد توجه قرارگیرد.
به گزارش تجارت آنلاين به نقل از مهر، سرزمین خراسان جنوبی ساليان سال درنقش پدرخوانده ای دلسوز، پناهگاهی امن را برای مهاجران افغانی ايجاد كرد تا آنان دور از هياهوی جنگ و خشونت؛ طعم تلخ آوارگی را به فراموشی بسپارند و در آرامش اين سرزمين، زندگی خويش را بسازند اما در اين مسير مشكلاتی هم دامن این سرزمين را گرفت تا جايی كه آمار حاشيه نشينان و به طبع آن مشکلات فرهنگی و اجتماعی روز به روز افزايش يافت و تعداد بيكاران به دليل بكارگيری نيروی كار خارجی گسترده تر شد.  

 در دهه ۱۳۷۰ بود که خراسان جنوبی با حضور یکباره صدها و بلکه هزاران نیروی کار خارجی  مواجه شده  که بعد از گذشت ۲۰ سال از این دهه هنوز این نیروی کار خارجی که عموما اتباع افغانی هستند بسیاری از فرصت های شغلی این استان را تصاحب کرده‌اند.

تاکنون قوانین و مقررات در خراسان جنوبی درمورد پدیده اشتغال اتباع بیگانه در حد جریمه کارفرمایان متخلف استفاده کننده از نیروی کارخارجی غیر مجاز و یا تذکراتی در این زمینه ها بوده است و کاربرد دیگری که بتواند شرایط بازدارندگی کارفرمایان در استفاده از نیروی کار خارجی و افزایش انگیزه برای بکارگیری کارجویان داخلی را فراهم کند، نداشته است.

هم اکنون بسیاری از مشاغل مهارتی خراسان جنوبی از جمله نصب علمک گاز و شرکت در پروژه‌های آب و فاضلاب خراسان جنوبی در دسترس کارگران افغانی است که این مشاغل مهارتی فرصتی برای اشتغال کارگران خراسان جنوبی است که با فعالیت افغانی ها از بین رفته است.

این در صورتی است که به گفته مدیرکل تعاون، کارو رفاه اجتماعی هم اکنون در خراسان جنوبی ۱۸ هزارو ۵۰۰ نفر نیروی بیکار داریم که استاندار خراسان جنوبی در دیدار با معاون وزارت تعاون اذعان کرد که این آمار بیکاری در خراسان جنوبی واقعی نیست واین آمار را قبول ندارم و از طرفی خشکسالی های چندین ساله اخیر روز به روز جمعیت بیکار این استان را افزایش می دهد و مسئولان استان در تب و تاب هستند که برای اشتغال این جمعیت چاره اندیشی کنند.

اوج ورود افغان ها به شهرستان بیرجند در سال ۱۳۷۰ الی ۷۲

رئیس دفتراتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی درگفتگو با مهر، ورود اتباع افغانی به ایران را از سال ۱۳۵۹ اعلام کرد و گفت: اوج ورود افغان ها به شهرستان بیرجند در سال ۱۳۷۰ الی ۷۲ بوده است.

سیدعلیرضا موسوی نژاد ادامه داد: در سال ۱۳۷۰ الی ۷۲  جمعیت افغانی های پناهنده به جنوب خراسان و شهرستان بیرجند بالغ بر ۳۷۰ هزار نفر بوده است.

وی افزود: هم اکنون افغانی های ساکن در خراسان جنوبی  دارای کارت های اقامت و گذرنامه هستند.

رئیس دفتراتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به ازدواج زنان ایرانی با مردان افاغنه  که حاصل آن تولد فرزندان بی هویت است، گفت: درخراسان جنوبی فقط یک یا دو مورد از اینگونه ازدواج ها را شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه افاغنه شناسایی شده استان بدون مشکلات بهداشتی بوده و همگی دارای پرونده بهداشتی در مراکز بهداشتی هستند، افزود: همچنین مسکن افغان ها نیز مورد بازرسی قرار گرفته و از لحاظ بهداشتی مشکلی ندارند.

موسوی نژاد ادامه داد: ازامروزهمچنین واکسن کودکان زیر پنج سال افغانی دراستان شروع شده و به مدت یک هفته ادامه دارد.

سکونت ۶۰۰۰ تبعه افغان در خراسان جنوبی

رئیس دفتراتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه هم اکنون بیش از شش هزار تبعه افغانی در خراسان جنوبی سکونت دارند، گفت: همچنین ۵۰۰ افغانی بدون مجوز در استان سکونت دارند.

وی عنوان کرد: افغانی‌ها در شهرستان بیرجند بیشتر در شمال شهر و در محله‌های ۱۷ شهریور، حکیم نزاری و کارگران سکونت دارند که دلیل استقبال افغان ها از منازل فرسوده و حاشیه ای شهر راعدم توان پرداخت هزینه مسکن عنوان کرد.

موسوی نژاد با انتقاد براینکه ما در شهرستان بیرجند کودک خیابانی افغانی نداریم، گفت:هم اکنون طرح برخورد با این کودکان دراستان اجرا شده و تعداد کودکان کار افغان، به صفر رسیده است.

به طور متوسط ماهانه دو الی سه کودک خیابانی بیگانه، مشغول به کار در استان شناسایی می شود که دراین رابطه از ابتدای سال ۳۰ کودک افغانی توسط بهزیستی درشهرستان بیرجند شناسایی شده اند. وی اضافه کرد: به طور متوسط ماهانه دو الی سه کودک خیابانی بیگانه، مشغول به کار در استان شناسایی می شود که دراین رابطه از ابتدای سال ۳۰ کودک افغانی توسط بهزیستی درشهرستان بیرجند شناسایی شده اند.

وی عنوان کرد: بیشتر کودکان افغانی که توسط بهزیستی دستگیر می شوند، کودک خیابانی نیستند بلکه کودک کار هستند که بخاطر مخارج زندگی خودش مشغول جمع آوری زباله و ضایعات هستند و اکثر آنها بالای ۱۴ سال سن دارند.

رئیس دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی فروش ادعیه، خرید آهن آلات، خرید و جمع آوری نان خشک و جمع آوری ضایعات زباله را از جمله مشاغل کودکان افاغنه برشمرد.

افغانی ها استاد کاران پروژه‌های گازرسانی و آب و فاضلاب خراسان جنوبی

وی کار در کوره های آجر پزی، کارهای ساختمانی، احیای قنوات، حفر تونل های فاضلاب، نصب علمک گاز، کندن چاه های فاضلاب از جمله مشاغل افغانی های برشمرد، و افزود: کارگران افغانی بیشتر در مشاغلی مشغول به کار می شوند، که این مشاغل از سوی کارگران ایرانی به دلیل سختی فیزیکی استقبال نمی شود.

موسوی نژاد با اشاره به دستفروشان میدان امام خمینی(ره) و میدان آزادی بیرجند نیز گفت: اگر این افراد افغانی هستند شهرداری که دستور العمل دارد چرا برای جمع آوری آنها اقدام نمی کند؟

موسوی نژادعنوان کرد: شهرداری بیرجند هیچ محدودیتی در زمینه جمع آوری اتباع خارجه دست فروش در سطح شهر بیرجند ندارد.

وی با بیان اینکه هم اکنون افغانی ها به شغل های تخصصی تر از جمله نصب علمک گاز روی آورده اند، گفت: افغانی ها استاد کار پروژه های گاز رسانی و طرح فاضلاب شهری خراسان جنوبی هستند.

رئیس دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی علت روی آوردن افاغنه در مشاغل تخصصی  را عدم رغبت کارگران ایرانی به مشاغل سخت عنوان کرد.

طرد ۱۹۰۰ تبعه افغان از ابتدای امسال

وی ادامه داد: طبق بررسی انجام شده ۹۰ درصد کارگران افغانی در زمینه هایی که کارگران ایرانی استقبال نمی کنند، مشغول به کار هستند.

موسوی نژاد از اجرای طرح ساماندهی افاغنه از سال ۸۹ در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: این طرح تا ساماندهی کامل آنان ادامه دارد.

وی با بیان اینکه هزار و ۹۰۰ افغانی ازابتدای سال جاری به صورت غیرمجاز وارد خراسان جنوبی شده اند، گفت: این افراد دستگیر و به صورت مجدد به کشور افغانستان طرد شده اند.

رئیس دفتراتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی یادآورشد: سال گذشته نیز بیش از دوهزار نفر افغانی در طرح ساماندهی افاغنه از استان خراسان جنوبی به کشورشان بازگشت داده شدند.

وی با بیان اینکه افغانی ها بیشتر از مرزهای سیستان بلوچستان به صورت غیرمجاز وارد کشور می شوند، گفت: مرزهای خراسان جنوبی از لحاظ ورود اتباع خارجی درامنیت کامل به سرمی برد.

برای دوهزار تبعه خارجی در استان پروانه کار صادرشد

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتگو با مهر، اظهارکرد: به کارگیری اتباع افغانی غیرقانونی تخلف از قانون محسوب می شود.

محمد سنجری با بیان اینکه اتباع افغانی در مشاغل سخت از جمله مشاغل ساختمانی، کوره های آجر پزی و کارگری در مرغداری های استان مشغول به کار هستند، گفت: تاکنون  برای  دو هزار نفر پروانه صادر شده است.

وی عنوان کرد:  اتباع خارجی مشاغلی را تصاحب کردند که ایرانی ها از انجام آن پرهیز می کنند  که اگر کارفرمایی اتباع خارجه را بکارگیری کند از طریق مراجع قانونی با آن برخورد می شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: در خصوص بکارگیری اتباع خارجی تاکنون با شش نفر از این کارفرمایان از طریق قانون برخورد شده است.

سنجری با بیان اینکه کارگران افغانی حق ندارند در مناطق ممنوعه کار کنند، گفت: شهرستانهای مرزی استان شهرهایی هستند که افاغنه اجازه سکونت و حضور دراین شهرها را ندارند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی یادآورشد: ساماندهی اتباع افغانی و نظارت بر آنها برعهده اداره اتباع و مهاجرین خارجی بوده و اداره کار تنها با مجوز اداره اتباع خارجی به آنها اجازه فعالیت و اشتغال می دهد.

۷۱ افغانی آموزش‌های فنی و حرفه ای را فرا گرفتند

مدیرکل فنی و حرفه ای خراسان جنوبی نیز درگفتگو با مهر، اظهارکرد: ازابتدای سال جاری برای ۷۱ افغانی در خراسان جنوبی دوره‌های رایگان مهارت آموزی برگزار شده است.

حسین خوشایند ادامه داد: این دوره‌ها شامل یک دوره مانتو دوزی زنانه با حضور ۱۲ زن افغانی، یک دوره نازک کاری با حضور ۱۲ نفر، یک دوره خیاطی لباس با حضور ۱۲ نفر، دو دوره یارانه با ۲۰ نفر و یک دوره پیرایشگری با حضور ۱۵ زن افغانی بوده است.

وی افزود: این دوره های آموزشی برای افغانی های بوده که با کارت موقت در خراسان جنوبی سکونت دارند و از حداقل سواد خواندن و نوشتن برخودار بوده اند.

مدیرکل فنی و حرفه ای خراسان جنوبی تصریح کرد: در سال جاری نیز مرکز فنی و حرفه ای برای آموزش افغانی ها از محل اعتبارات ستاد بازسازی افغانستان دراستان فراه افغانستان افتتاح شده است.

اگر چه مسئولان آمار رسمی اتباع افغانی در استان را شش هزار نفر و اشتغال آنها را دو هزار اعلام می کنند اما باید پذیرفت آمار غیر رسمی در این زمینه بسیار بالاتر است که بار ها به صورت غیر مستقیم در جلسات مختلف مسئولان در خصوص آن هشدار داده اند.

با وجود اینکه مسئولان اعلام می کنند خراسان جنوبی کمترین آمار اتباع بیگانه در کشور را دارد و افاغنه اجازه حضور در شهرهای ممنوعه از جمله نهبندان، درمیان و سربیشه را که از شهرهای مرزی استان است را ندارند اما حضور این مهمان ناخوانده را در شهرهای ممنوعه نیز شاهد هستیم که در گذشته حتی مسئولان محلی آن را در گفتگو با رسانه ها تائید کرده و معضلاتی همچون ازدواج غیر قانونی زنان ایرانی با مردان افغانی و ایجاد  رابطه سببی بین آنان که باعث شده که اتباع افغانی غیر مجاز از شناسنامه های بستگان ایرانی خود که فوت شده و فوت آنها ثبت نمی شود استفاده غیر قانونی کنند را گوشزد کرده بودند.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار