به گزارش تجارت آنلاين به نقل از مهر، پس از مذاکرات هفته گذشته بیژن زنگنه وزیر نفت ایران و تینا جومت پترسون وزیر انرژی آفریقای جنوبی در تهران و بازگشت این کشور بزرگ آفریقایی به میز مذاکرات خرید نفت از ایران، دور جدید مذاکرات نفتی با این کشور در حال توسعه در تهران برگزار شد.
آفریقای جنوبی تا پیش از افزایش فشار تحریمهای بینالمللی یکی از بزرگترین مشتریان نفتی ایران در قاره سیاه بود به طوری که روزانه حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار بشکه نفت خام ایران به این کشور آفریقایی صادر می شد.
با این وجود، دور جدید مذاکرات نفتی تهران – ژوهانسبورگ، هفته جاری با سفر هیات پارلمانی این کشور آفریقایی آغاز شده به طوری که مپو ملوانا رئیس هیات نمایندگان مجلس آفریقای جنوبی با برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران وزارت نفت دیدار و گفتگو کرده است.
رئیس هیات نمایندگان مجلس آفریقای جنوبی در دیار با مقامات ایرانی از علاقه این کشور قاره سیاه برای گسترش مناسبات با ایران در عرصههای مختلف خبر داد و گفت: گسترش همکاری های دوجانبه و منطقهای میان دو کشور به نفع دو ملت ایران و آفریقای جنوبی است.
سید محسن قمصری مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران هم با اشاره به اعلام آمادگی آفریقای جنوبی به منظور از سرگیری صادرات نفت خام ایران در صورت لغو تحریمها، گفت: در دوران تحریم رابطه نفتی ایران با مشتریان به ویژه پالایشگرهای آفریقای جنوبی قطع نشده است.
این مقام مسئول با اعلام اینکه تا پیش از تشدید تحریمها کشورهای آفریقایی همچون مراکش و آفریقای جنوبی از خریداران نفت خام ایران بودند، تصریح کرد: پس از رفع تحریمها، تلاش می کنیم بازار صادرات نفت خام ایران در قاره آفریقا را احیا کنیم.
قمصری در تشریح برنامه های جدید برای صادرات نفت خام به قاره آفریقا اظهار داشت: بخشی از بازار صادرات نفت خام ایران در دوران پیش از تحریم مربوط به قاره آفریقا بوده است که آن را احیا خواهیم کرد.
مدیراموربین الملل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: البته به جز آفریقای جنوبی، نفت خام ایران به کشورهای دیگری هم در قاره آفریقا صادر می شد که از جمله آنها می توان به کشورهای شمالی این قاره مانند مراکش اشاره کرد.
قمصری با بیان اینکه در صورت لغو تحریمها قطعا آسیا بازار اصلی صادرات نفت خام ایران خواهد بود، خاطرنشان کرد: با این وجود، احتمال از سرگیری صادرات نفت به چند کشور آفریقایی هم وجود دارد.
به گزارش مهر، تا پیش از تحریمهای بینالمللی آفریقای جنوبی با واردات به طور متوسط ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام از ایران، بزرگترین مشتری نفتی شرکت ملی نفت ایران در آفریقا و نهمین خریدار بزرگ نفت صادراتی ایران در جهان بود.
در کنار مبادلات نفتی، شرکتهای آفریقای جنوبی در طرحهای صنعت پتروشیمی ایران هم تا پیش از تحریمها مشارکت و سرمایه گذاری داشته اند به طوریکه آریاساسول، در بخش انرژی که در سال ١٣٨٠ کلید خورد، نخستین و بزرگترین پروژه در بخش انرژی بعد از انقلاب اسلامی در صنعت پتروشیمی بوده که به صورت مشترک (joint venture) با سرمایه گذاری مشترک شرکت ساسول (sasol) آفریقای جنوبی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی (NPC) در مدار بهره برداری قرار گرفت.