کد خبر: ۱۶۸۳۹
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۸
به گزارش تجارت آنلاين، بعد از آنکه مصوبه مربوط به الحاق اتحادیه‌های دخیل در ترافیک به شهرداری تهران اجرا شد، سوالات و ابهاماتی در اذهان مردم و متصدیان واحدهای صنفی با کنار هم قراردادن اقدمات شهرداری در رابطه با حمایت یا سکوت در قبال عملکرد غیرقانونی پیک بادپا، برخورد با کیوسک‌های مطبوعاتی، احداث و مدیریت شهرک‌های صنفی به وجود آمد مبنی براینکه آیا شهرداری در صدد حذف اتاق اصناف و اتحادیه‌های صنفی يا در دست گرفتن امور واحدهای صنفی است؟
گفت‌وگو با رضا قدیمی، مدیر عامل شرکت ساماندهی مشاغل درباره همين دغدغه‌هاي اصناف است. اين‌كه آيا برخورد با كيوسك‌داران به معناي حذف آنها از چرخه فعاليت كشور است يا اين‌كه، ديدگاه شهرداري تهران درباره اصناف چيست؟
 
يكي از كارهايي كه شركت ساماندهي مشاغل به آن مشغول است، به احداث شهرك‌هاي صنفي براي سامان دادن به فعاليت صنوف آلاينده برمي‌گردد، طرحي است كه مدتها درباره آن گفت‌وگو شده و مي‌شود. در اين زمينه چه تعاملي بين اين شركت و اتاق اصناف تهران در جريان است؟
موضوع ساماندهی صنایع و مشاغل محقق نخواهد شد مگر  زماني که خود اتحادیه‌ها و اتاق اصناف به یک تفاهم مشترک با شهرداری برسند. اگر این تفاهم در خصوص ساماندهی مشاغل مزاحم و آلاینده به وجود نیاید قطعاً شهرداری، سازمان محیط‌زیست و سازمان صنعت، معدن و تجارت به تنهائی راه به جائی نخواهند برد. سیاست مدیریت شهری بر این است که کارهای ساماندهی مشاغل توسط اتحادیه و با مشارکت مستقیم اعضای
 هیأت مدیره و اعضای صنفی اتحادیه‌ها انجام شود و در رأس این هرم رئیس اتاق اصناف در جریان همه امور باشد. براي همين، هر موضوع مهمی که به نوعی با اصناف در ارتباط است شهرداری آن را با رئیس اتاق اصناف مطرح می‌کند و نظرات وي را جویا می‌شود.  سعی بر این است که منطبق با مصالح اتاق اصناف عمل شود.
تا به حال چه كارهايي براي انتقال صنوف به شهرك‌هاي ويژه آماده شده است؟
نمونه‌هايي وجود دارند. در خصوص انتقال اوراق‌کنندگان اتومبیل که در ۱۱ مجتمع در میدان شوش مستقر هستند، با نظر و حمایت مستقیم رئیس اتاق اصناف  شهرک مورد نظر حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و طبق پیش‌بینی‌ها تا آخر سال جاری به اتمام رسیده و واحدهای مربوطه به آن  منتقل خواهند شد.
در خصوص توسعه شهرک‌های صنفی مثل خاور شهر ایرانیان، سرزمین ایرانیان و خاوران یکی از اصولی که باید رعایت شود این است که نظر اعضای صنف اتحادیه‌ای که قرار است مشمول طرح ساماندهی شوند حتما لحاظ شود چرا که همراهی آنها به دنبال خود همکاری و تعامل و این نیز موجب هم‌افزایی و تسریع در کار خواهد شد.
پس رابطه خوبي بين شما و اصناف تهران در جريان است.
اخیرا روسای ۱۵ اتحادیه با همکاری و همراهی شهرداری از شهرک‌های صنفی خدماتی که در شرف افتتاح هستند، بازدید کردند. این درست است که الزاماتی را در انتقال داریم؛ ولی می‌خواهیم اجرایی شدن این الزامات با کمک اعضای هیأت مدیره و واحدهای صنفی تحت پوشش آنها باشد.
نوع انتقال یا تمهیدات تخصصی یا ساماندهی، پروسه‌ای، بسیار پیچیده است که در سایه تعامل و هماهنگی قابل اجراست اگر در رأس محور، مسئولان اتاق اصناف موافق نباشند ما آن کار را در اولویت‌های بعدی می‌گذاریم و جز اولویت‌های اول خود نخواهیم گذاشت.
ما برای امسال ده‌ها پروژه داشتیم که در قدم اول براي هماهنگی، جلسه‌ای در اواخر سال گذشته با رئیس اتاق اصناف تهران برگزار كرده، اولویت‌ها را مطرح کردیم. ایشان نیز نظرات خودشان را گفتند. ما سعی‌ داریم تمام آن نظرات را اجرا کنیم که ایشان هم بتوانند حمایت کنند. ضمن اینکه این پروسه در راستای تفاهم و ایجاد هماهنگی در سطوح روسای اتحادیه‌ها نیز ادامه پیدا کرد. خلاصه اینکه در سایه این تعامل و همکاری موضوع ساماندهی قابل اجراست
و گرنه دشوار خواهد بود. کار به تنهایی و به سهم خودش پیچیدگی‌ها و مشکلاتی را دارد؛ اما اگر دوستان همراه باشند به روند کار بسیار کمک خواهد شد.
 تجربه شهرک‌های صنعتی تجریه ناموفقی برای شرکت‌های تولیدی بوده است. آیا شرکت‌های تولیدی واحدهای صنفی به همین دلیل از آن کمتر استقبال می‌کنند یا علت دیگری دارد؟
یک بحث شرکت‌های صنفی خدماتی را داریم که برای مشاغل واحدهای صنفی در نظر گرفته شده‌است و بحث دیگر مربوط به شرکت شهرک‌های صنعتی است. ما برای واحدهای تولیدی و صنفی کوچک شهرک‌های صنفی و خدماتی را پیشنهاد می‌کنیم. 3 هزار و صد واحد صنفی در دو دهه گذشته به این شهرک‌ها منتقل شدند و در شهرک صنعتی خدماتی خاوران با ارزان‌ترین روش صاحب یک سرمایه‌گذاری جدید شدند.
مشکلاتی که واحدهای صنفی با آن مواجه هستند ناشی از رکود اقتصادی است و به وضعیت شهرک مربوط نمی‌شود. طی سال‌های اخیر رکود اقتصادی حاکم بر کشور شده ضمن اینکه بحث مالیات بر ارزش افزوده را نیز باید در نظر داشته باشیم که این مسائل باعث گله‌مندی مردم شده‌است. یک واحد صنفی که در مرکز شهر فعالیت می‌کرده به دلیل آلایندگی یا مزاحمت، حرف شهرداری را گوش کرده و در خارج از شهر در یکی از شهرک‌های صنفی خدماتی ساکن شده و فعالیت خود را از سر گرفته، حال رکود اقتصادی باعث ورشکسته شدن چندی از این واحدهای صنفی و تعطیلی  فعالیت‌شان شده‌است. البته نمی‌گویم که شهرک‌ها هیچ مشکلی ندارند اما قطعا مشکلات‌شان کمتر از مشکلات موجود در سطح شهر است.
در بافت مرکزی بازار ۶ هزار  الی ۱۰ هزار واحد تولیدی داریم که مقرر است در قالب طرح نگین ساماندهی شوند و تمام این  واحدها باید از سطح بازار منطقه ۱۲ تحت هر شرایطی خارج شوند؛ اما واحدهای صنف توزیعی باید در سطح شهر بمانند.
 برای انتقال این واحدها به شهرك‌های مجاور چه خدمات و تسهیلاتی در اختیار آنها قرار خواهد گرفت؟
زمین با تمام شرایط اعم از جواز، پول زمین، پایان کار، آب و برق وغیره متری ۱ میلیون تومان با اقساط سه ساله در اختیارشان قرار می‌گیرد.
 آیا برای آشنایی این واحدهای صنفی آموزش‌هایی لازم است و اقدامی در خصوص شده است؟ به عنوان مثال آیا روسای اتحادیه‌ها آموزش‌ها و آگاهی‌های لازم را در خصوص این شهرک‌ها دارند که به اعضای صنف خود ارایه دهند؟
ما تفاهم‌نامه‌ای با اتاق اصناف امضا کردیم که بر اساس آن متصدیان و متقاضیان پروانه کسب به صورت رایگان آموزش‌های لازم براي ساماندهی و ایمنی را دریافت کنند.
 چرا جلوی توسعه شهرک خاوران گرفته شده است؟
جلوی توسعه گرفته نشده بلکه اشکالاتی را اداره کل محیط زیست به این شهرک وارد کرده است. براي همين قرار شده است تا کارشناسان فنی درباره گنجایش این شهرک برای  توسعه اشتغال، آن را با نقشه و طرح اولیه مصوبه شورا تطبیق دهند که اگر ظرفیت مازاد داشت، اجازه ساخت و ساز اضافه را بدهند. اگر نداشت ابتدا باید مجوزش را بگیریم بعد اقدام کنیم. بعضی اعتقاد دارند تعداد واحدهای صنفی ساخته شده در شرکت صنعتی– خدماتی خاوران بر طرح اولیه غالب شده اما اعضایی که در آنجا هستند، می‌گویند نه تنها اشتغال کامل نیست بلکه ظرفیت خالی هم دارد. به هر حال باید این موضوع در یک کارگروه تخصصی، کارشناسی شود که این اقدام مراحل نهایی را طی می‌کند.
 این سوال ذهن خیلی‌ها را درگیر کرده است که با احداث هر شهرک صنفی، شهرداری‌ها برای همیشه آنجا حضور داشته و به واحدهای صنفی نظارت خواهند کرد، با این شرایط به نظر می‌رسد شهرداری‌ها در صدد هستند همه واحدهای صنفی را به عنوان زیر مجموعه خود، تحت نظر گرفته و اتاق اصناف را کوچک و تابع خودشان کنند نظر شما چیست؟
اصلا این تصور اشتباه است. مدیریت شهری بر عهده ماست ولی کارهای تخصصی توسط اتحادیه‌ها صورت می‌گیرد مثل صدور پروانه کسب که دخالتی در آن نداریم. ولی در خصوص واحدهای صنفی که برای شهروندان مشکلاتی ایجاد می‌کنند به وظیفه قانونی خودمان عمل می‌کنیم.
 اما عملکرد شهرداری و شورای شهر تهران این مواردی که شما به آن اشاره کردید را نشان نمی‌دهد. به طور نمونه شرکت تعاونی شهریار که با برند پیک بادپا و تحت حمایت معنوی اعضای شورا و شهرداری عمل می‌کند به طور مداوم مرتکب تخلف صنفی می‌شود. اگر هدف جلوگیری از تخلف از قوانین کشور است چرا مدیریت شهری تهران از آن حمایت می‌کند و قانون‌گریزی را در کشور رواج می‌دهد؟
شرکت تعاونی شهریار زیرمجموعه شهرداری تهران نیست و اعضای محترم شورای شهر و همچنین مدیریت شهری همیشه و در همه جا بر اجرای قانون تاکید داشته و دارند. دو سال قبل شهرداری مصوب کرد، با توجه به اینکه پیک بادپا از زیر مجموعه شهرداری خارج شده جلوی احداث کانکس‌های این شرکت در سطح شهر گرفته شود که از آن تاریخ به بعد هرگز کانکس دیگری اضافه نشده است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی قانون نظام صنفی جدیدی را به تصویب رساندند که
بر  اساس این قانون تمام واحدهای صنفی پیک بادپا باید عضو اتحادیه پیک موتوری شوند و تا زمانی که این واحدها مجوز قانونی از اتحادیه مربوطه نگیرند فعلا همین تعداد کانکس باقی می‌مانند واگر هم بخواهند دنبال گرفتن جواز کسب نروند به طور قطع دچار مشکل قانونی خواهند شد. در جلسات مختلف کارشناسی بحث جابه‌جایی و بهینه‌سازی در دست بررسی است. بار دیگر تاکید می‌کنم که پیک بادپا در یک مقطع زیرمجموعه معاونت حمل و نقل ترافیک بود اما سال‌هاست که به بخش خصوصی واگذار شده است و الان دیگر زیر مجموعه شهرداری تهران نیست.
 پس چرا شهرداری تهران از تخلفات گسترده پیک بادپا که حاضر نیستند به قانون نظام صنفی مصوب نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تایید شده شورای نگهبان، تن بدهند  چشم پوشی می‌کند؟
تاکید دارم که پیک بادپا در یک برهه زمانی برای شهرداری بود و الان دیگر نیست. این واحدها در حال حاضر از آرم شهرداری هم استفاده نمی‌کنند و فقط از آرم خودشان استفاده می‌کنند.
 در زمینه کیوسک‌های مطبوعات شایعاتی مبنی بر جمع‌آوری و انحلال آن‌ها شنیده می‌شود، آیا این موضوع واقعیت دارد؟
سازمان شهرداری این کیوسک‌ها را به صورت امانی در اختیار مردم قرار داده و فقط مختص فروش مطبوعات هستند اما متاسفانه در حال حاضر هر کدام تبدیل به یک سوپرمارکت شده‌اند و انواع سیگار، فندک، کارت شارژ، آب معدنی، آب میوه و بسیاری اقلام دیگر در آن یافت می‌شود و کمترین کارشان فروش مطبوعات است.
در حال حاضر همه اتحادیه‌های صنفی مدعی این موضوع هستند که چرا این کیوسک‌ها این همه تداخل صنفی دارند و چرا کسی برای ساماندهی آنها کاری نمی‌کند. بنا بر مصلحت در اولویت‌بندی مقرر شد از ابتدای سال ۹۴ فروش سیگار در این مکان‌ها ممنوع شود. قطعا در سال‌های آینده نیز اولویت‌های بعدی اجرا خواهد شد. اتحادیه سوپرمارکت‌داران نیز مدعی تداخل صنفی است که پس از اعتراض کیوسک‌داران به این موضوع ۸۴ کیوسک را پلمب کردیم و اگر لازم باشد همه کیوسک‌ها پلمب خواهند شد تا قانون اجرا شود. تعاملی که در حال حاضر بین اتاق اصناف و شهراری تهران وجود دارد به جرات می‌توان گفت طی چند دهه اخیر بی‌سابقه بوده و فضای فراهم شده بسیار برای تعامل مناسب است.
اما در خصوص سوال شما که حمایت مدیریت شهر تهران از ادغام واحدهای صنفی را مدنظر قرار دادید، باید تاکید کنم که آمدند قانونی را تصویب کردند که شهرداری تهران در آن هیچ نقشی نداشته و تنها تکلیفی بود که بر گردن شهرداری قرار گرفت. قانون‌گذار آمده است وضعیت اتحادیه‌های سراسر کشور در خصوص پیک موتوری و دیگر اتحادیه‌های درگیر مسایل ترافیکی را بررسی کرده است و احساس شده که شهرداری ابزار بیشتری را برای ساماندهی این واحدها دارد. اعتقاد ما بر این است که روسای اتحایه‌ها و اتاق اصناف تهران جدای از سایر شهرهای کشور شرایط متفاوتی دارند و هیچ نقشی در تصویب این قانون نداشته و نداریم.
 در خصوص بازارهای روز هم اتحادیه‌ها از شرکت ساماندهی مشاغل تهران گلایه دارند مبنی بر اینکه چرا این بازارها را ساماندهی کردید؟
تعداد زیادی دست‌فروش از شهرستان‌های کشور به تهران آمده و در معابر، ایستگاه‌های اتوبوس و مترو بعضی کالاها را مي‌فروختند. از آنجایی که رفع سد معبر بر عهده شهرداری است و معیشت این افراد نیز این‌گونه می‌گذرد در آن زمان مقرر شد بازار روزی برای آنها در حاشیه محلات و مکان‌های خلوت با نظارت شهرداری ترتیب داده شود که مشکلی برای سایر اصناف نیز ایجاد نکنند. ضمن اینکه مقرر شد این افراد شناسنامه‌دار هم بشوند که تعدادشان از حد معمول تجاوز نکند و به سمت و سویی هدایت شوند که بیشتر صنایع دستی بفروشند تا به کار صنف‌های دیگر آسیب نزنند. الان در خیابان ۱۷ شهریور کارگاه‌های صنایع دستی بسیاری وجود دارد که این مصنوعات  جا هم به فروش گذاشته می‌شود ولی تغییر این فرایند زمان‌بر است  و نیاز به هم‌فکری بسیار دارد. امیدوارم اتاق اصناف به ما کمک کند تا این افراد شناسنامه‌دار شده و اقلام خاص را بفروشند. همانگونه که می‌دانیم با نظرات اتاق اصناف آیین‌نامه‌ای در راستای برگزاری نمایشگاه ‌ها تدوین و ابلاغ شده است که موجب شد در دو سال اخیر شاهد قانون‌مند شدن نمایشگاه‌ها  و تخلف در این زمینه باشیم.


نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار