اول فروردین هرسال بزنگاهی مهم برای ایران است. در ابتدای سال و همزمان با نوشدن طبیعت، سنتی نیک از سوی رهبر انقلاب اجرا می شود. سنتی با عنوان نامگذاری برای سال و تبیین راهبردها و خط مشی های مسئولان. سال 94 نیز همچون هر سال نامی خاص یافت و به عنوان یک فصل کلیدی در آینده ایران با عنوانی جالب از سوی رهبر معظم انقلاب تعبیر شد.
عنوان سال 94– دولت و ملت؛ همدلی و همزبانی- از یکسو گویای دغدغه های رهبر انقلاب در مورد شرایط کشور و آینده ای است که رقابت های سیاسی منتهی به انتخابات مهم اوایل اسفند برای ایران رقم می زد و از سوی دیگر نشان دهنده توجه ایشان به موارد مغفول در عملکرد مسئولان و جهت گیری ارتباط آنها با جامعه است.
به واقع تعریف همدلی و همزبانی ذیل مناسبات دولت و ملت توجه به بندی مهم از تعالیم مولا علی(ع) در نهج البلاغه است که بر روابط حاکمان و مردم تاکید دارد و انتخاب چنین عنوانی برای سال 94 در معنای رسیدن به مرزهای عملی سازی مفاهیم مندرج در نظرگاه امیرمومنان در مورد روابط متقابل و حقوق همپوشان دولت و ملت از سوی مسئولان ایران اسلامی است.
اما توجه به تحولات 8 ماه گذشته نشان دهنده این نکته است که برخی نه تنها رمز وحدت و توسعه به عنوان مفهوم مستتر در نام گذاری سال 94 را درنیافته اند بلکه هنوز در کوره راه رقابت های سیاسی و دنیایی خود به سر می برند و بی توجه به مطالبات رهبر انقلاب در حوزه اخلاق، دین و فرهنگ ارزشی تنها آنچه را فریاد می زنند که نفع جریان سیاسی یا فردی خودشان در آن نهان است.
این شرایط سبب شکل گیری موقعیتی چند قطبی در فضای ذهنی جامعه ایرانی شده است. جامعه ای که داعیه دار تعهد و دفاع از ارزش هاست اما گاه در پایه ای ترین مباحث اخلاقی و ارزشی راه خطا را می پیماید و با سطحی نگری شعله آشوب را در هر حوزه ای می گستراند.
به واقع چنانچه به آشوب ها و تنش های سال جاری در حوزه های مختلف به ویژه سیاست و فرهنگ بنگریم با نوعی هیجان آنی، نگاه سطحی و بی تدبیری روبرو می شویم که هر روز دایره تلخی از صفات غیرانسانی را در بخش هایی از کشور می گستراند.
به رفتارهایمان نیک بنگریم و ببینیم با متر خدایی کدام جلوه از صفات برجسته انسانی را از خود نمایش داده ایم. آیا من هایی که گفتمان ستیزه جو را به جای همزبانی مسلط می کند یا خودنمایی هایی که بذر تفرقه را به جای همدلی می گستراند با تعابیر معظم له همبال است؟
متوجه باشیم هر رفتاری که از خود بروز می دهیم برند ایرانی را نشانه می رود پس با توجه به تعالیم دینی، صفاتی که ما را به هوای دنیا از اخلاق دور می کند و مواضع هر یک از ما را رنگ خودپرستی می دهد به کناری نهیم و گفتمان پیامبرمان را سرلوحه قرار دهیم که فرمود: «آنچه را برای خود می پسندی برای دیگران هم بپسند». پس همدل شو اگر طالب خیری.