از تعیین تکلیف سرمایه گذاری شرکتهای خارجی در صنعت پتروشیمی طی سه ماه آینده خبر داد و گفت: نتیجه مطالعات و بررسیهای اقتصادی برخی از این شرکتها در نیمه دوم امسال مشخص میشود.
مرضیه شاهدایی در نشست خبری نمایشگاه بینالمللی ایران پلاست با بیان این که ایران پلاست فرصتهای زیادی را برای فعالان پلیمر کشور ایجاد میکند، گفت: هدف اصلی این نمایشگاه انتقال فناوریهای پیشرفته، جذب بازار، توسعه صادرات و افزایش سهم اشتغالزایی پتروشیمی با توسعه زنجیره ارزش است.
وی با بیان این که ایران پس از انقلاب حدود سه میلیون تن تولید محصولات پتروشیمی داشته است، اظهار کرد: با جهشی که صورت گرفت اکنون ظرفیت بیش از ۲۰ برابر شده و به بیش از ۶۰ میلیون تن رسیده است. چشم انداز ما رسیدن به جایگاه اول منطقه از نظر ارزش محصولات پتروشیمی است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه در مورد ظرفیت جهانی تولید پلیمر، توضیح داد: ظرفیت جهانی تولید پلیمر ۳۹۰ میلیون تن در سال است و سهم پلی اتیلنها ۱۰۷ میلیون تن و سهم پلی پروپیلنها ۷۵ میلیون تن اعلام شده است. براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته ایران درصدد افزایش تولید پلی پروپیلن است. در حال حاضر ۱۰ درصد از ۳۰۴ میلیون تن محصولات پلیمری مربوط به خاورمیانه و دو درصد از این سهم مربوط به ایران است.
شاهدایی با بیان این که ایران در سال ۱۳۹۵، شش میلیون و ۱۳۳ هزار تن پلیمر تولید کرده، گفت: با بالا بردن راندمان درصدد افزایش یک میلیون تن تولید پلیمر هستیم. در سال ۱۳۹۵، سه میلیون و ۱۲۴ هزار تن به ارزش سه میلیارد و ۴۱۳ میلیون دلار صادرات محصولات پتروشیمی صورت گرفته است و تلاش میکنیم صادرات و فروش داخل را افزایش داده و میزان صادرات را به چهار میلیون تن برسانیم.
وی ادامه داد: برنامه ریزی شده تا طی ۹ سال آینده و تا سال ۱۴۰۴ تولید پلیمرها به ۲۱ میلیون تن و سهم آن در جهان به چهار درصد برسد.
معاون وزیر نفت در ادامه با تاکید بر این که در حال حاضر ۲۱ واحد پلیمری در دست اجرا است، اظهار کرد: همچنین واحدهایی برای تکمیل زنجیره ارزش طراحی شده است. همچنین مجوزهای جدید پتروشیمی براساس تکمیل زنجیره صادر شده است. البته برخی واحدها پیشرفت فیزیکی بالایی دارند و برخی نیز متوقف هستند. برای مثال پتروشیمی هگمتانه پیشرفت خوبی دارد. فعالیت دهدشت تازه آغاز شده و پتروشیمیهای صدف، جم و میاندوآب پیشرفت خوبی دارند. برخی از طرحها نیز به دلیل عدم کسب دانش فنی معطل ماندهاند.
شاهدایی با بیان این که شرکت ملی پتروشیمی درصدد ثبات عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا است، تصریح کرد: این اقدام با هدف جلوگیری از تلاطم عرضه در بورس صورت میگیرد. از طرف دیگر عقد قراردادهای بلند مدت تامین خوراک پیگیری میشود و به دنبال افزایش توان خرید شرکتهای پایین دست هستیم.
وی با تاکید بر این که شرکت ملی صنایع پتروشیمی با برگزاری همایشهای داخل و خارج کشور درصدد جذب سرمایه گذاری و توسعه بازارهای داخلی و خارجی است، گفت: در این راستا پیگیر تولید گریدهای جدید و خاص محصولات پلیمری هستیم. در سال ۱۳۹۶ مصرف محصولات پتروشیمی در بازارهای داخلی ۲۴ درصد و به میزان یک میلیون تن افزایش خواهد یافت.
*رشد ۱۰۰ درصدی حضور شرکتهای خارجی در نمایشگاه ایران پلاست
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه با اشاره به برگزاری نمایشگاه ایران پلاست، توضیح داد: شعار این نمایشگاه بهبود فضای کسب و کار در بین صنایع تکمیلی و پتروشیمی و پلاستیک کشور است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش خود را در راستای ارتقای ایران پلاست در خاورمیانه میکند. در این راستا حضور شرکتهای خارجی در این نمایشگاه نسبت به قبل از برجام رشد ۱۰۰ درصدی داشته و در این نمایشگاه ۵۲۴ شرکت خارجی و ۶۰۰ شرکت داخلی حضور دارند.
*تعیین تکلیف سرمایه گذاریهای خارجی پتروشیمی ظرف سه ماه آینده
شاهدایی در ادامه از تعیین تکلیف سرمایه گذاریهای شرکتهای خارجی در صنعت پتروشیمی ظرف سه ماه آینده خبر داد و افزود: ظرف سه ماه آینده تکلیف برخی از تفاهم نامههایی که با شرکتهای خارجی امضاء شده مشخص میشود. همچنین نتیجه مطالعات و بررسی اقتصادی برخی از این شرکتها در نیمه دوم سال مشخص خواهد شد. توتال و شل از مهم ترین این شرکتها هستند. البته چند شرکت بزرگ دیگر نیز وجود دارند که تاکید کردند نام آنها رسانهای نشود.
وی در ادامه با اشاره به افزایش یک میلیون تنی تولید در دولت دوازدهم، اظهار کرد: در این راستا درصدد فعال کردن شرکت های غیرفعال، توسعه بازارهای کشورهای همسایه از جمله عراق و پاکستان و تغییر سیاست برای عدم واگذاری این بازارها به ترکیه و همچنین اجرای طرحهای جدید برای افزایش تولید یک میلیون تنی هستیم.
*تشریح دلیل تاخیر در تولید تجاری پتروشیمیهای پردیس و مرجان
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد بروز مشکلات و تاخیر در تولید تجاری پتروشیمیهای پردیس و مرجان نسبت به زمان پیش بینی شده، توضیح داد: متانول مرجان با تاخیر شش ماهه و متانول کاوه در سال جاری به بهرهبرداری میرسند. بعضی از طرحهای کوچک که قرار بود امسال به بهره برداری برسد در اوایل سال ۱۳۹۷ به تولید پایدار میرسند.
شاهدایی از افزایش ظرفیت تولید ۵.۵ میلیون تن در سال جاری خبر داد و گفت: پس از برجام روابط ما با کشورهای خارجی و شرکتهای پتروشیمی بهبود یافته است. در این راستا تلاش شد در نمایشگاههای جهانی همه شرکتهای ایرانی به صورت پاویون حضور داشته باشند.
وی با بیان این که تکنولوژی تولید محصولات پلیمری در عسلویه و ماهشهر متعلق به بیش از ۱۰ سال گذشته است، تصریح کرد: فناوری تولید پلیمرها دائما به روز میشود و تلاش شده استفاده از تکنولوژی روز در سرمایه گذاریها مدنظر قرار بگیرد.
*مذاکره با بانک مرکزی برای تامین مالی پتروشیمی
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه در مورد تاسیس بانک تخصصی پتروشیمی توضیح داد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همه بانکها تعامل خوبی دارد. این شرکت به دنبال صندوق پروژه برای داخل و خارج از کشور است. در این راستا مذاکراتی را با بانک مرکزی آغاز کرده تا شرایط را برای تامین منابع مالی مورد نیاز پتروشیمی فراهم کند. تامین مالی طرحهای صنعت پتروشیمی در وزارت نفت پیگیری میشود، اما مذاکرات تاکنون به نتیجه نرسیده است.