تقریبا یک سال است که شیوع کرونا سبب شده تا اصناف و کسبه با مشکلات جدی مواجه شوند به طوری که در این مدت بسیاری از واحدهای صنفی یا تعطیل شدند و یا مجبور به تعدیل نیروهای خود شدند.
با وجود کسادی بازار کسب و کار، قیمت املاک تجاری و میزان رهن و اجارهها در پایتخت موجب تعجب است به طوری که در بازار می توان مشاهده کرد که مالکان میزان اجاره از یک تا ۱۸۰ میلیون تومان به ازای هر ماه را از مستاجران مطالبه میکنند.
از ابتدای سال تاکنون بیش از یک سوم مستاجران املاک تجاری به دلیل ناتوانی در پرداخت اجارهها که ناشی از کسادی و رکود شدید بازار است، ناچار به فسخ قراردادهای خود شدهاند.
با این حال همچنان در بازار آگهیهای فراوانی از فروش املاک تجاری و رهن و اجارههای نجومی مشاهده میشود. مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک در گفتگو با کافه خبر خبرآنلاین، درباره چند و چون وضعیت بازار املاک تجاری توضیحاتی داد و گفت: کرونا شرایط کسب و کار را به شدت در یک سال اخیر تغییر داده است.
تعداد کم مشتریان املاک تجاری
رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره وضعیت بازار املاک تجاری پایتخت گفت: همیشه خریدار املاک تجاری در بازار به نسبت املاک مسکونی کم است اما باید گفت ملک تجاری را اگر خریداری کنید از کنار آن میتوان به باغ، ویلا، خودرو، خانه و مسافرت دست یافت.
مصطفی قلی خسروی افزود: اگر خریدار این گونه املاک نسبت به تجارت و ... آگاهی داشته باشد به بهترین وجه از ملک تجاری خود استفاده میکند. وی تاکید کرد: در مجموع مشتری املاک تجاری در بازار زیاد نیست.
افزایش ۶۵ تا ۷۰ درصدی قیمت املاک تجاری در سال ۹۹
وی درباره میزان افزایش قیمت املاک تجاری توضیح داد: هنگامی که قیمت املاک مسکونی افزایش مییابد بر روی قیمت املاک تجاری نیز اثرگذار میشود و هنگامی که قیمتها کاهش مییابد این روند بر روی قیمت املاک تجاری نیز موثر میشود. این فعال بازار ملک ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۰۰ درصد بر قیمت املاک مسکونی افزوده شده اما در مورد املاک تجاری این اتفاق نیفتاده بلکه ۶۵ تا ۷۰ درصد بر قیمت این گونه ملکها بالا رفت.
احتمال کاهش ۱۸ تا ۲۰ درصدی قیمت تجاریها در هفتههای آتی
وی تاکید کرد: اکنون قیمت املاک مسکونی در مسیر کاهشی در حال حرکت است به طوری که در هفته های گذشته ۱۰ تا ۱۵ درصد از قیممت مسکن در بازار کاسته شده و در بازار املاک تجاری شاهد کاهش ۱۸ تا ۲۰ درصدی نرخ ها خواهیم بود.
خسروی درباره تاثیر پایان یافتن کرونا بر بازار املاک تجاری و رونق اینگونه ملکها توضیح داد: البته این مساله بی اثر نیست اما نمیتوان گفت تاثیر زیادی دارد و بازار اینگونه املاک رونق زیادی پیدا می کند زیرا به اعتقاد بنده کرونا به این سادگی رخت رفتن نمیبندد به طوری که تاثیر واکسن حدود ۶ ماه است و دوباره باید تزریق شود؛ این بیماری وجود دارد و درنتیجه نمیشود انتظار داشت این مساله به سرعت به اتمام میرسد و مردم به بازار باز میگردند.
وی تاکید کرد: اکنون بسیاری از املاک تجاری مانند رستوران داران، تالارهای پذیرایی دچار رکود بسیاری زیادی شدهاند و ضررهای فراوان کردهاند به طوری که اکنون این شرایط منجر به فروختن املاک تجاری خود شدهاند.
چگونگی تعیین قیمت فروش املاک تجاری
خسروی ادامه داد: البته باید در نظر داشت وقتی متراژ ملک تجاری کوچک باشد، قیمت آن گرانتر است اما وقتی ملک بزرگتر باشد، قیمتها متفاوتتر میشود .
رییس اتحادیه مشاوران املاک بیان کرد: در بازار واحد تجاری به اندازه یک میز و یک صندلی بسیار گرانتر از مثلا مناطق و محدودههای دیگر است.به این ترتیب مکان قرارگیری املاک تجاری و ابعاد در قیمتگذاری بسیار مهم است.
بازار تهران، صدرنشین قیمت املاک تجاری پایتخت
وی درباره قیمتهای بسیار بالای املاک تجاری در بازار تهران توضیح داد: در مورد املاک تجاری باید به این نکته توجه داشت که عواملی مانند میزان ترددها و داد و ستدها بسیار مهم است در بازار بزرگ تهران میزان تردد مردم بسیار زیاد است و کسی که حتی ۳متر مغازه در آن محدوده داشته باشد با رونق کاسبی بیشتری نسبت به سایر نقاط شهر مواجه میشود.از این رو اینکه گفته میشود بازار تهران، صدرنشین قیمت املاک تجاری کل پایتخت است، نکته درستی محسوب میشود.
ناتوانی مستاجران در پرداخت اجاره تجاری ها
خسروی درباره کاهش میزان رهن و اجاره واحدهای تجاری در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ بیان کرد: مساله اجاره و مالکیت تجاری برای اجاره بسیار سختتر و پیچیده تر است زیرا محل تجاری را هنگامی که اجاره می دهند دردسر زیادی دارد و باید مراعات تمام اصول اخلاقی و حقوقی در رهن و اجاره اینگونه املاک شود . نوع فعالیت اقتصادی و تجاری افراد در تعیین میزان رهن و اجاره بین مالک و مستاجر موثر است و هزینه رهن و اجاره این املاک معیار ثابتی ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که با تعیین میزان اجاره های مختلف بین یک تا ۱۸۰ میلیون تومان به ازای هر ماه در مناطق گوناگون آیا مستاجران قادر به پرداخت این رقم ها هستند و منجر به فسخ قرارداد نمی شود ، گفت: این موارد بسیار زیاد اتفاق می افتد به ویژه در سال ۹۹ در موارد متعددی شاهد بودیم که حتی همکاران ما در اتحادیه مشاوران املاک نتوانستند به کار خود ادامه دهند و مجبور به فسخ قرارداد و تعطیلی واحدهای تجاری خود شدند.
وی ادامه داد: امسال و در دوره شیوه کرونا فسخ قراردادهای تجاری به دلیل ناتوانی از ادامه کار، ۳۰ درصد نسبت به سالهای گذشته افزایش داشتیم.
رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره میزان واقعی بودن قیمت خرید و فروش و رهن و اجاره املاک تجاری عنوان کرد: همیشه و به اصطلاح ارقام پای قرارداد طرفین، با اعداد علامی بسیار متفاوت است و مشاوران املاک همیشه پایین آورنده قیمت ها در معاملات هستند و ارقام را دلالت می کنند تا نرخها در معامله به یک تراز مناسب برسد.
رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره وضعیت بازار املاک تجاری تا پایان سال ۹۹ اظهار کرد: قیمت املاک تجاری تا پایان امسال در مسیر کاهشی حرکت خواهد کرد.
لزوم تشکیل ستاد تنظیم بازار مسکن با حضور پلیس امنیت
وی خاطر نشان کرد: همان طور که برای بسیاری از اقلام و کالاها، ستاد تنظیم بازار وجود دارد ما نیز خواستار این هستیم که برای مسکن ستاد تنظیم بازار داشته باشیم و روسای اتحادیه های مصالح فروشان، آهن فروشان، آلومینیوم، املاک و از همه مهمتر پلیس امنیت به عضویت این ستاد درآیند. پلیس امنیت باید به بخش مسکن ورود کند به طوری که اگر کسی مصاحبه می کند باید مشخص شود چه کاره است؟ برای نمونه ما می گوییم قیمتها در بازار ۱۵ درصد کاهش یافته و ناگهان یک فردی مدعی می شود خیر چننین چیزی اتفاق نیافته است. در حالی که ما قیمتهای کف بازار را بررسی می کنیم. وقتی چنین افرادی با قیمتهای واقعی بخش مسکن مخالفت می کنند، پلیس امنیت باید وارد موضوع شده و مشخص کند این فرد چه کاره است، آیا بساز و بفروش یا انبوه ساز و یا بخر و بفروش است و چرا در مصاحبههای خود آمار و اطلاعات رسمی اتحادیه را نقض می کند.