به گزارش مهر، در این نشست، حجتالاسلام مجتبی مصباح یزدی بیان داشت: از ویژگیهای اندیشه علامه مصباح نظاممندی اندیشه ایشان است. نظریهپردازان مختلفی در علوم اسلامی داریم که هر یک در بعد خاصی از اسلام صاحب اندیشه هستند اما در مورد کلیت نظام اسلامی چیزی ارائه نکردند که اگر از بیرون کسی بخواهد با اسلام آشنا بشود بتواند با دیدن این اندیشهها و آن نظام فکری به اسلام پی ببرد. ایشان از همان جوانی درگیر این دغدغه بودند و همیشه به دنبال آن بودند که بتوانند نسبتی منطقی میان اخلاق، عقاید، فقه و مسائل اجتماعی پیدا کنند. این محدود کردن دین به بعد خاصی و رها کردن ابعاد مختلف زندگی به حال خود فارغ از دین ناشی از آن است که این تصور نظاممند به دین در میان اندیشمندان ما کم دیده میشود. ویژگی دیگر اندیشه علامه مصباح یزدی این است که اندیشه ایشان با نیازهای زمان ما تناسب دارد.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه گفت: در ابتدای انقلاب ایشان طرحی را بیان کردند که به مناسبت آن اساتید برجسته در رشتههای مختلف علوم انسانی گرد هم آمده و به احصا مهمترین مسائل علم خود میپرداختند. در جلسهای دیگر این مطالب را با روحانیون برجسته حوزه علمیه مطرح میکردند و نمایندگان حوزه علمیه اشکالات طرح و تعارضات آن با مبانی اسلام را تذکر میدادند. بنده به یاد دارم که استاد در تمام این جلسات شرکت میکردند و جمعبندی نظرات در تمام جلسات را خودشان بهعهده گرفته بودند و این برای اساتید دانشگاه مورد توجه قرار گرفته بود که یک شخص چگونه میتواند در تمام رشتههای علوم انسانی نظر بدهد و جمعبندی کند.
وی افزود: مقام معظم رهبری در مورد طرحی که آیتالله مصباح در ابتدای انقلاب پیش میبردند، میفرمایند: اگر آن کاری که آیتالله مصباح در اول انقلاب شروع کرده بودند ادامه پیدا میکرد الان وضعیت علوم انسانی اینطور نبود.
در ادامه این نشست، آیتالله رجبی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: کادرسازی در اسلام یکی از اصول استراتژیک است و بخشی از تأسیس مؤسسه آموزشی در راه حق به مناسبت همین نگاه کادرسازی بود که علامه بدان پرداخت.
وی خاطرنشان کرد: ایشان یک نگاه جامعهنگرانهای داشتند که کادرها را تک بعدی پرورش ندهند. در تمام این مجموعهها اینگونه بود که علاوه بر بعد علمی و معرفتی به مسائل تربیتی، اخلاقی و بصیرتافزایی توجه ویژهای میشد. یکی از دغدغههای همیشگی ایشان مسئله اخلاق و تربیت بود که در همین راستا مرکزی تأسیس کردند به نام مرکز تربیت مربی اخلاق. همچنین ایشان معتقد بودند که در تاریخ اشخاص متخلق بسیار دیدهایم که بهواسطه فقدان بصیرت مورد سوءاستفاده دشمنان قرار گرفتند. لذا بر بصیرتافزایی دانشپژوهان و عموم مردم تأکید بسیار داشتند.
آیتالله رجبی با اشاره به ویژگی آیندهنگرانه علامه مصباح، بیان داشت: آیندهنگری ویژگی دیگری است که همواره در برنامههای علامه مصباح دیده میشد. ایشان از پیش از انقلاب به دنبال پرورش نیروهای کارآمد بودند. چهار سال پس از اولین دوره ایشان انقلاب اسلامی به پیروزی رسید. در آن زمان میدیدیم همان کسانی که در این دوره شرکت کرده بودند جزواتی مینوشتند که این جزوات مکرراً از صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش میشد، بسیاری از این عزیزان پیش از انقلاب در خود این نهضت فعال بودند و در میان میدان به فعالیت میپرداختند و بسیاری از آنها در همین راه شهید شدند.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به اهمیت درک وظیفه هر انسان در دوران حیاتش، گفت: وظیفه ما این است که هر کس در جایگاه خودش فکر کند که چه میتواند بکند تا کادر برای انقلاب تربیت شود و به میدان بیاید. وظیفه دیگر ما این است که بنابر فرمایش علامه مصباح سعی کنیم در کارهایمان از اخلاص بهرهمند شویم. وظیفه دیگر ما نیز توسل به اهلبیت(ع) است. علامه مصباح یزدی به این نکته تأکید فراوان داشتند. کاری که بخواهد برای اسلام محقق شود، از طریق توسل به اهلبیت(ع) صورت میگیرد. علامه میفرمودند راهی مطمئنتر و یقینیتر و نزدیکتر از توسل به اهلبیت(ع) نمیشناسم.
شایان توجه است که این نشست بصورت همزمان و آنلاین، برای فعالین فرهنگی- انقلابی کشور و در سراسر کشور برگزار شد و در پایان این نشست نیز از خانواده شیخ ابراهیم زکزاکی تقدیر به عمل آمد.