در فیلم Theeb شاهد صحنههایی هستیم که در بیانهای اطراف وادی روم در اردن فیلمبرداری شدهاند و در آن از افراد بادیهنشین به عنوان بازیگران و نفرات حاضر در فیلم بهره گرفته شده تا نگاهی به منطقهای داشته باشیم که برای مدت 12 هزار سال در آن افرادی سکونت داشتهاند. در این فیلم داستان پسر جوانی بازگو میشود که در سال 1916 یک افسر بریتانیایی را در این بیابان همراهی میکرده است. برجهای حفاظتشده و درهها همگی در فیلم به چشم میآیند تا به نوعی بازدیدکنندگان نیز به دیدن این منطقه ترغیب شوند.
تصاویر بیابانهای وادی روم اردن مدتهاست که برای تبلیغ هرچه بیشتر صنعت گردشگری این کشور مورد استفاده قرار میگیرند. این منطقه 74 هزار هکتاری مملو از صحنههای چشمنواز و زیبا است. امروزه قسمتهای با دسترسی آسان به راحتی توسط گردشگران مختلف مورد بازدید قرار میگیرند اما همچنان با کمک یک بادیه نشین میتوان به نقاطی کمتر دیده شده نیز سرک کشید.
بزرگترین صحرای داغ جهان در 10 کشور شمال آفریقا گسترده شده است و مساحتی به وسعت نه میلیون و چهارصد هزار کیلومتر مربع دارد که تقریبا به اندازه کشوری مانند چین است. این بیابان از تپههای شنی، فلاتهای سنگی و درههای خشک تشکیل شده است. راههای آبی آن نیز متناوبا جاری میشوند و به رود نیل در مصر میپیوندند.
مردم ساکن در این بیابان شامل بربرها در مراکش و مناطقی مانند موریتانی هستند. بسیاری از قسمتهای این بیابان در لیبی، الجزایر و مصر در حال حاضر برای بازدید گردشگران ممنوع بوده اما کاروانها با استفاده از شترها این گردشگران را به تپههایی مانند Merzouga و Zagora میبرند تا شبها در زیر آسمان صاف اوقات خود را در نهایت آرامش سپری کنند.
در طول سفر به این صحرا میتوانید شاهد تپههای شنی از رنگ زرد تا نارنجی و قرمز باشید. در قسمتهایی از نامیب شاهد سنگهایی با رنگهای عجیب از بنفش تا زرد براق خواهید بود. این صحرا مساحتی به وسعت 81 هزار کیلومتر مربع دارد و در جنوب غربی آفریقا واقع شده است. این بیابان در قسمتهای بیشتر آن فاقد سکنه میباشد اما در آن میتوانید شاهد کرگدن سیاه، چیتا و گورهخر باشید.
به طور کلی به مناطقی صحرا گفته میشود که میزان بارندگی در آنها در طول یک سال کمتر از 250 میلی متر است اما صحرای آتاکاما که در سه کشور شیلی، پرو بولیوی و آرژانتین گسترده شده سالیانه کمتر از یک میلیمتر باران دریافت میکند. در این بیابان با توجه به دمای بسیار بالا در طول روز و دمای زیر صفر در شب شاهد یکی از سختترین اوضاع جوی خواهید بود. تنها گونههای کمی از گیاهان و جاندارانی مانند کاکتوس و یا روباه خاکستری آمریکای جنوبی توانایی زندهماندن در این منطقه را دارند. در این بیابان میتوانید دریاچههای نمک و یا آسمان پر ستاره و روشن را نظارهگر باشید.
عنوان ربعالخالی یا همان محله خالی از سکنه به خوبی گویای همهچیز در خصوص این بیابان است. با وسعت 650 هزار متر مربع، این بیابان در کشورهای عربستان صعودی، عمان، امارات متحده عربی و یمن گسترده شده است. شاید این بیابان را بتوان کلیشهای ترین صحرای جهان به حساب آورد که از خطوط مارپیچ تپههای شنی تشکیل شده است. این بیابان توسط کاوشگر آن Wilfred Thesiger که در سال 1946 پیمایش آن را آغاز کرد و توسط بادیهنشینان راهنمایی میشد شهرتی جهانی پیداکرد و در حال حاضر آرشیوی از تصاویر آن در موزه آکسفورد قرارگرفته است. امروزه این بیابان به راحتی توسط گردشگران جدید مورد بازدید قرار میگیرد.
این صحرا که قسمتهایی از آریزونا، کالیفرنیا و مکزیک را پوشش میدهد شامل نواحی حفاظتزده بیشماری مانند دره Coachella، پناهگاه حیات وحش ملی و پارک ملی درختان Joshua است. علیرغم ظاهر خشن محیطی، گیاهان و حیوانات زیادی در این منطقه رشد میکنند. این بیابان تنها منطقه در جهان است که کاکتوس saguaro در یک منطقه وحشی در آن رشد میکند. از سوی دیگر حیواناتی مانند شغالها و مرغ مگس خوار و 1000 گونه متفاوت دیگر نیز در این منطقه زیست میکنند.
سونوران هرچه که باشد از نقطهنظر وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی در مقابل دره مرگ کم میآورد. گرمترین، سردترین و البته خشکترین منطقه آمریکای شمالی که بومیان منطقه از آن با عنوان tümpisa یاد میکنند همان دره مرگ است که در منطقه شرقی کالیفرنیا قراردارد. در دوران کشف طلا هنگامی که 13 جوینده طلا در اولین کاوش جان خود را از دست دادند این نام به این منطقه نسبت داده شد. این منطقه یکی از گرمترین مناطق روی زمین به شمار میآید که به علت ارتفاع کم (86 متر پایینتر از سطح دریا) و کوههایی که در اطراف آن گرما را به تله میاندازند دمای هوا غالبا در آن بیش از 49 درجه سانتیگراد است.
صحرای گبی قسمتهایی از نواحی جنوبی مغولستان و نواحی شمال غربی چین را در قالب مناطق بدون پوشش و نیمهبیابانی تحت سیطره خود درآورده است. دمای هوا در طول شب بسیار پایین بوده و در طول روز نیز شاهد آب و هوایی خشن و سوزان هستیم. با این اوصاف این بیابانها محل زندگی گونههای متعدد جانوری مانند شترهای بلخی است. از سوی دیگر اینگونه اعلام شده که اولین تخمهای دایناسورها در این منطقه یافت شدهاند.
اگرچه دمای هوا در این منطقه به 89- درجه سانتیگراد هم میرسد اما عدم بارش بدانمعناست که این قاره جنوبی را میتوان به عنوان یک صحرا به شمار آورد. با وسعتی که حرکت والهای عظیمالجثه در آبهای سرد را یادآور میشود و یا تداعی کننده تکههای بزرگ یخ است شاهد شکلهایی زیبا از این یخهای غولپیکر هستیم که به علت وزش باد و برخورد آب شکلی خاص به خود گرفتهاند.
صحرای Taklamakan توسط نواحی Tien Shan، Pamiras و رشتهکوههای Kunlun احاطه شده و شامل تحتههای سنگی و شنی با ارتفاع هزار فوت است. پوشش گیاهی محدودی در این منطقه مشاهده میشود اما خبری از جمعیت دائمی در این منطقه نیست و تنها شکارچیان اندک و جمعیتهای پراکنده مشاهده میشوند.
بزرگترین صحرای نمک در قسمت شمال شرقی ناحیه میانی ایران، 390 کیلومتر گستردگی دارد و از کریستالهای نمکی که به علت عدم بارش باران به وجود آمدهاند تشکیل شده است. جوامع بشری به نواحی حاشیهای آن محدود میشوند و یکی از آخرین محلهای زندگی گربهسانان بزرگ مانند چیتا بوده است. دمای هوا در تابستان از 50 درجه سانتی گراد فراتر میرود و مکانهای زیادی برای اقامت وجود ندارند.
دشت لوت نیز در کشور عزیزمان ایران قراردارد تا به نوعی شاهد بیابان خالی از سکنه در این قسمت باشیم. این مکان یکی از گرمترین و خشکترین نواحی جهان است و گرمترین منطقه آن گندم بریان نامیده میشود که در واقع ناحیهای عظیم پوشیده شده از گدازههای تیره رنگ است.
با پوشش قسمتهایی از راجستان در هند و پنجاب و سند در پاکستان، صحرای بزرگ هند را باید قسمتی از مسیر اصلی کاروانها از دهلی به شمار آورد. این صحرا از نواحی شنی و بدون آب و علف پوشیده شده و درختانی مانند اقاقیا در آن یافت میشود. این ناحیه کاملا با آنچه از قصرهای راجستان در بروشورهای تبلیغاتی مشاهده میکنید تفاوت دارد اما اسبسواری همچنان در آن به عنوان یک سرگرمی به شمار میآید.
جمعیت مسلمان و هندو به زبانهای مختلفی مانند Sindhi,Lahnda و Mawari در این منطقه صحبت میکنند.