در حالی که صندوق توسعه ملی ادعا کرده که به تعهداتش برای واریز مبالغ تعیینشده به صندوق تثبیت بازار پایبند بودهاست، اما با توجه به اینکه صندوق تثبیت بازار هنوز قرارداد فی مابین را امضا نکرده و به لحاظ حقوقی پرداخت پول به آن خطاست، بورسیها اعلام کردند که قرارداد یک طرفه مورد تأیید صندوق تثبیت بازار نیست.
محسن خدابخش، نایب رئیس هیئتمدیره و معاون نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد ادعای صندوق توسعه ملی با تأکید بر اینکه قرارداد یک طرفه مورد تأیید صندوق تثبیت بازار نیست، به ایسنا توضیح داد: قاعدتاً قرارداد باید دو طرف داشته باشد و اینکه در قراردادی صندوق توسعه ملی بگوید اگر توانستیم مطالباتمان را از شخص ثالث وصول کنیم، سهم شما را خواهیم داد، علیالقاعده این قرارداد محلی از اعراب نخواهد داشت.
وی ادامه داد: اگر قرارداد منصفانه و دو جانبهای باشد، قطعاً و یقیناً صندوق تثبیت بازار سرمایه آن را امضا خواهد کرد.
ماجرای واریز پول از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار چیست؟
بر اساس این گزارش، شهریور سال ۱۳۹۹، با هدف آنکه سایه بحران از سر بازار سرمایه برداشته شود، موضوع واریز مبالغی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه مطرح و قرار شد یک درصد از دارایی صندوق توسعه ملی در صندوق تثبیت بازار سپردهگذاری شود، اما این فرایند به دلیل مشخص نبودن سازوکار و نبود هماهنگی به طور دقیق اجرا نشد تا اینکه بار دیگر مصوب شد ۲۰۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه در اختیار بورس قرار گیرد.
این جریان مبهم پیش رفت تا اینکه چندی پیش صندوق توسعه ملی اعلام کرد که پرداخت را آغاز کردهاست؛ به طوری که تا اوایل بهمن ماه سال ۱۴۰۰ حدود ۷/۲ میلیون دلار واریز شدهبود که در قسط اول هزار میلیارد تومان و قسط دوم ۵۰میلیون دلار به ریال تبدیل شده که به حدود هزار میلیارد تومان میرسید، در قسط سوم نیز ۶۵۰ میلیارد تومان دیگر پرداخت شدهبود. قرار بود از ریالی که در نتیجه بازپرداخت تسهیلات صندوق توسعه ملی در بانکها بر میگردد، به صورت اقساط ۶۵۰میلیارد تومانی هر بار در اختیار بورس قرار گیرد تا سقف حدود ۱۲هزار میلیارد تومان پر شود. بخشی از این ۱۲هزار میلیارد تومان نیز قرار شد از محل طلب صندوق توسعه ملی بابت طلب مالیاتی، طی هماهنگی و توافق صورت گرفته با وزارت اقتصاد پرداخت شود.
ادعای بورسیها و پاسخ صندوق توسعه
این مباحث در حالی مطرح شدهبود که چندی پیش مسئولان سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کردند که با وجود وعدههای داده شده برای پرداخت منابع صندوق توسعه ملی به صورت مرحلهای به صندوق تثبیت بازار، این اقدام هنوز اجرایی نشده و آنها در حال پیگیری هستند.
پس از این ادعا، کنگرلو، مدیر روابط عمومی و حوزه ریاست صندوق توضیحاتی به ایسنا اعلام کرد و گفت: صندوق به تعهداتش پایبند بوده و مشکلی برای اجرای آن ندارد؛ به طوری که تاکنون نزدیک به ۳هزار میلیارد تومان از محل منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار واریز شدهاست.
اما کنگرلو به یک مانع در رابطه با پرداخت منابع به بورس اشاره و اعلام کرد که صندوق تثبیت بازار هنوز قرارداد فی مابین را امضا نکردهاست، در این شرایط پرداخت پول از طرف صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار به لحاظ حقوقی خطاست و دستگاههای نظارتی به این موضوع ورود خواهند کرد.
وی تأکید کرد که اگر صندوق تثبیت بازار واقعاً علاقهمند به کمک از سمت صندوق توسعه ملی و دریافت منابع است باید فرایند حقوقی و اداری را به طور کامل طی کند.