گروه سیاسی: رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ ایران، چین و روسیه از دیروز –سهشنبه- آغاز شد. در این رزمایش یگانهای سطحی و پروازی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و شناوری کشورهای چین و روسیه حضور داشتند. همچنین، نمایندگانی از کشور های عمان، آذربایجان، قزاقستان،پاکستان و آفریقای جنوبی نیز حضور داشتند.
به گزارش «تجارت»، هدف از برگزاری رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ ایران، چین و روسیه تحکیم امنیت و مبانی آن در منطقه و گسترش همکاریهای چند جانبه میان کشورهای شرکت کننده و نشان دادن حسن نیت و توانایی این کشورها در راستای حمایت مشترک از صلح جهانی، امنیت دریایی و ایجاد یک جامعه دریایی با آیندهای مشترک است.
ورود ناوهای چین و روسیه به آبهای سرزمینی ایران
یگانهای شناوری چین و روسیه برای شرکت در رزمایش مرکب دریایی ایران چین و روسیه وارد آبهای سرزمینی کشورمان شدند. در این رزمایش، یگانهای شناور و پروازی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل ناوشکن های «جماران»، «دنا»، «بایندر»، ناوهای «گناوه»، «زره»، «سیرجان» و شناورهایی از نیروی دریایی سپاه پاسداران شامل ناو «شهید سلیمانی»، ناو «ابو مهدی المهندس»، ناو «شهید محمودی» و «تندر» و همچنین ناوهای نیروی دریایی کشورهای چین و روسیه که امروز وارد آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران شدند، حضور دارند. یگان های شناوری فدراسیون روسیه شامل رزمناو موشکی گارد «واریاگ»، ناو بزرگ ضد زیردریایی «مارشال شاپوشنیکف» به همراه یک ناوچه، دو کشتی جنگی و یک کشتی تدارکاتی نیروی دریایی چین و همچنین شناورها و بالگردها از ناوگان نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در این رزمایش شرکت خواهند کرد. از دیگر اهداف این رزمایش میتوان به تقویت امنیت تجارت دریایی بین المللی، مقابله با دزدی دریایی و تروریسم دریایی، اقدامات بشردوستانه، تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دریایی و تبادل تجربیات عملیاتی و تاکتیکی اشاره کرد.
اهداف و ابعاد برگزاری رزمایش
در ارتباط با اهداف و جزئیات این رزمایش، امیر دریاداردوم مصطفی تاج الدینی، سخنگوی رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ در نشست خبری مشترک با فرماندهان یگان های روسیه و چین گفت: امسال برای پنجمین سال متوالی با شعار با هم برای برقراری صلح و امنیت، رزمایش مرکب دریایی سه جانبه ای را بین نیروی دریایی ایران، نیرویی دریایی روسیه و نیروی دریایی جمهوری خلق چین برگزار میشود. وی ادامه داد: در این رزمایش علاوه بر یگانهای سطحی و پروازی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یگانهای شناوری کشورهای چین و روسیه از پنج کشور نیز ناظرینی حضور خواهند داشت تا بتوانیم به شعار باهم برای صلح و دوستی تحقق کامل ببخشیم. وی با بیان اینکه «این چهارمین رزمایش مرکب است که با حضور کشورهای ایران، چین و روسیه برگزار میشود و در آینده نیز ادامه خواهد داشت»، افزود: رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ با شعار «با هم برای برقراری صلح و امنیت» و در منطقهای به وسعت ۱۷ هزار کیلومتر مربع، با پیام صلح و دوستی برگزار میشود. سخنگوی رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ با بیان اینکه این رزمایش برابر برنامههای از پیش تعیین شده در شمال اقیانوس هند برگزار میشود، خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این رزمایش تحکیم امنیت و مبانی آن در منطقه و گسترش همکاریهای چند جانبه میان سه کشور و نشان دادن حسن نیت و توانایی این کشورها در جهت حمایت مشترک از صلح جهانی، امنیت دریایی و ایجاد یک جامعه دریایی با آیندهای مشترک است. وی ادامه داد: تمرینهای تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزاد سازی شناور ربوده شده، تیراندازی علیه اهداف مشخص، تیراندازی شبانه به اهداف هوایی و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیش بینی شده است. از اهداف این رزمایش میتوان به تقویت امنیت تجارت دریایی بین المللی، مقابله با دزدی دریایی و تروریسم دریایی، اقدامات بشردوستانه، تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دریایی و تبادل تجربیات عملیاتی و تاکتیکی اشاره کرد. رزمایش مرکب امنیت دریایی در تقویم سالیانه دریایی کشورهای شرکت کننده درج شده و خوشحالیم که امسال برای چهارمین بار میزبان برگزاری این رزمایش هستیم. وی با اشاره به اهمیت منطقه شمال اقیانوس هند گفت: شمال اقیانوس هند بین سه تنگه راهبردی از پنج تنگه راهبردی دنیاست، تنگه هرمز در شمال، تنگه مالاکا در شرق و تنگه باب المندب در غرب منطقه اقیانوس هند واقع شده است که در حقیقت بیضی انرژی دنیا را احاطه کرده است و با توجه به تردد شناورهای تجاری و نفتکش در این منطقه حساس ضرورت برقراری امنیت تجارت دریایی را دوچندان کرده است. سخنگوی رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ تصریح کرد: امنیت تعطیل بردار نیست و تمرینات در جهت ارتقای امنیت نیز تعطیل بردار نیست و با نزدیکی به ایام نوروز در کشورمان ما تمرینات را تعطیل نکردیم و امیدواریم با رعایت همه شرایط سناریوهای از پیش تعیین شده رزمایشی با ایمنی کامل در دریا انجام دهیم.
بازتاب برگزاری رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه در رسانه آمریکایی
رسانههای بینالمللی در آستانه آغاز رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند گزارش دادند که تهران همکاری نظامی خود با پکن و مسکو را در واکنش به تنشهای منطقهای با ایالات متحده افزایش داده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس با اعلام خبر برگزاری این رزمایش مشترک که قرار است از امشب ۲۲ اسفندماه در شمال اقیانوس هند آغاز شود، خاطر نشان کرد: ایران همکاری نظامی خود با پکن و مسکو را در واکنش به تنشهای منطقهای با ایالات متحده افزایش داده است. همچنین سفر نمایندگان نیروی دریایی روسیه و چین به ایران در سال های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است. آسوشیتدپرس در ادامه گزارش داد که عمان، آذربایجان، قزاقستان، پاکستان و آفریقای جنوبی ناظران این رزمایش خواهند بود. به همین منظور، یگانهای شناوری چین و روسیه برای شرکت در رزمایش مرکب دریایی ایران چین و روسیه وارد آبهای سرزمینی کشورمان شدند.
ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از همکاریهای نظامی ایران و روسیه
همزمان با برگزاری رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین، یک رسانه انگلیسی با ادعای رویت سندی مربوط به دستورکار نشست بعدی اتحادیه اروپا، مدعی شد که سران کشورهای اروپایی نگران گزارشها درباره احتمال عرضه موشکهای بالستیک توسط ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین هستند. طبق یک پیشنویس دستورکار نشست هفته آتی اتحادیه اروپا، رهبران اروپایی قرار است در پی گزارشهایی که در آن ادعا شده است تهران ممکن است به روسیه موشکهای بالستیک عرضه کند، اقداماتی تازه علیه ایران را بررسی کنند. خبرگزاری رویترز با ادعای این که این سند را رویت کرده است، به آن استناد کرده و نوشت: شورای اروپا از کشورهای طرف سوم میخواهد که فورا، پشتیبانی نظامی از جنگ متجاوزانه روسیه علیه اوکراین را متوقف کنند. در این پیشنویس که مربوط به نشست اتحادیه اروپا در ۲۱ تا ۲۲(۲ تا ۳ فروردین) مارس همچنین اشاره شد که «گزارشها درباره احتمال انتقال موشکهای بالستیک و فناوریهای مرتبط توسط ایران به روسیه برای استفاده علیه اوکراین بسیار نگرانکننده است.» همچنین در این سند آمده است: اتحادیه اروپا آماده پاسخ سریع و هماهنگ با شرکای بینالمللی برای انجام دادن اقدامات قابلتوجه جدید علیه ایران است. همچنین طبق این پیشنویس، رهبران کشورهای اروپایی از «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و از کمیسیون اروپا درخواست خواهند کرد تحریمهای بیشتری را علیه بلاروس، کره شمالی و ایران آماده کند.
اعلام آمادگی ارتش برای اجرای ماموریتهای خطیر
در سطحی دیگر، همزمان با برگزاری رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین، سرتیپ ستاد امیر حاتمی با صدور پیامی خطاب به مشاور فرمانده معظم کل قوا در امور ارتش نوشت: بسم الله الرحمن الرحیم. برادر ارجمند امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی. فرمانده محترم کل ارتش جمهوری اسلامی ایران. مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَیهِ ۖ فَمِنهُم مَن قَضیٰ نَحبَهُ وَمِنهُم مَن یَنتَظِرُ ۖ وَما بَدَّلوا تَبدیلًا .سلام علیکم . افتخار دریافت «نشان فتح» از دستان با کفایت رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی و فرماندهی معظم کل قوا حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی)، موهبتی است گران سنگ که نشان از عمق رضایت معظم له از آن فرماندهی مومن و سرافراز در اجرای ماموریتهای خطیر نظامی دارد. امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران با پشت سر گذاشتن دوران پرفراز و نشیب جنگ تحمیلی و دفاع مقتدرانه از کشور آماده، قدرتمند و بابصیرت انقلابی بی نظیر، همچون خورشیدی پر فروغ، به عنوان بازوان پرتوان ملت و ولایت در عصر غیبت کبری، بر عهد مقدس خود بر «حفظ و حراست از استقلال، حدود و ثغور و نظام مقدس جمهوری اسلامی» بیش از هر زمان دیگری مصمم، آماده فداکاری و جانفشانی است. رجاء واثق دارم ارتش سرافراز جمهوری اسلامی ایران، با درایت، هوشمندی و همافزایی ارزشمند و والا در بین نیروهای مسلح از منظر قدرت و آمادگی دفاعی برای پاسخگویی به هرگونه تهدید، در بهترین شرایط تاریخی قرار داشته و آماده اجرای ماموریتهای خطیر محوله در هر سطحی میباشد.