با اعلام رئیس سازمان غذا و دارو، فروش اینترنتی دارو تا اطلاع ثانوی ممنوع بوده و فعالیت پلتفرمهایی که بدون مجوز قانونی اقدام به فروش دارو کردهاند، متوقف شده است.
فروش اینترنتی دارو، مدتهاست که مورد بحث بوده و هنوز هیچ سازوکار و قانون مشخصی برای آن تعیین نشده است. حالا رئیس سازمان غذا و دارو از ممنوعیت فروش اینترنتی دارو تا اطلاع ثانوی خبر داده است. مهدی پیرصالحی البته با اشاره به ضرورت ساماندهی عرضه آنلاین دارو، خاطرنشان کرده که فروش اینترنتی دارو هنوز بهطور کلی ممنوع نشده، اما فعالیت بدون ضابطه و نظارت ادامه پیدا نخواهد کرد.
بهگفته پیرصالحی، برخی از پلتفرمها بدون مجوز قانونی و خارج از اصول نظارتی و پزشکی، اقدام به فروش دارو میکردند که فعالیت آنها متوقف شده و باید روند فروش دارو در فضای مجازی بهشکل قانونی پیگیری شود. رئیس سازمان غذا و دارو اظهار کرد موضوع فروش دارو با سایر کالاها تفاوت دارد و تامین دارو از ضوابط سختگیرانهای پیروی میکند که رعایت این الزامات بهمنظور حفاظت از سلامت مردم، ضروری است. در خصوص فروش اینترنتی نیز باید جلوی انتشار اطلاعات شخصی بیماران و ورود داروهای تقلبی یا گرانفروشی گرفته شود.
مهدی پیرصالحی افزود ضوابط فروش اینترنتی دارو تدوین و نهایی شده و بر اساس آن، سکوها فقط در صورت اتصال به سامانه واسط که تحت نظارت سازمان غذا و دارو است، میتوانند به ارائه خدمات و فروش بپردازند. در این ساختار، امکان انتخاب داروخانه برای مردم فراهم میشود و اطلاعات بیماران نیز نزد داروخانه محفوظ باقی میماند.
بهگفته پیرصالحی موارد زیادی از تخلف در فروش دارو، مانند عرضه اقلام بدون مجوز، قیمتگذاری غیر قانونی و فروش داروهای غیر مجاز، گزارش شده که ضرورت اجرای ضوابط سختگیرانهتر را نشان میدهد. این اقدامات در راستای تامین دسترسی آسان و ایمن مردم به دارو انجام میشوند و با اجرای این ضوابط شاهد حفظ حقوق بیماران و فعالیت شفاف و قانونمند سکوهای معتبر خواهیم بود.
همچنین نامهای با امضای رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت، خطاب به معاونین غذا و دارو دانشگاه و دانشکدههای علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی سراسر کشور با موضوع ممنوعیت همکاری داروخانههای تحت نظارت آن معاونت با سکوهای اینترنتی و کسبوکارهای مجازی حمل و نقل کالا در خصوص نسخهپیچی و تهیه و ارسال اقلام دارویی با نسخه و بدون نسخه الکترونیک و غیر الکترونیک، منتشر شده که متن آن به شرح زیر است:
مقتضی است به کلیه داروخانههای تحت نظارت آن معاونت، اعم از دولتی، خصوص و وابسته به نهادهای عمومی با قید فوریت ابلاغ گردد که هرگونه همکاری مستقیم و غیر مستقیم با سکوهای اینترنتی و کسبوکارهای مجازی حمل و نقل کالا در خصوص نسخهپیچی، تهیه و ارسال هرگونه اقلام دارویی با نسخه و بدون نسخه و اقلام غیر دارویی یارانهای (مانند شیر خشک) تا زمان ابلاغ «دستورالعمل و ضوابط فنی ثبت و پردازش سفارشهای خدمات برخط دارورسانی (خدمات غیر ضروری) و بستهبندی و حمل فرآوردههای دارویی در قالب نسخ الکترونیک» توسط این سازمان، ممنوع بوده و متخلفین ضمن اعمال اقدامات نظارتی کمیسیون قانونی ماده 20، مستند به قوانین زیر برای اعمال تعزیرات حکومتی و سایر مجازاتهای قانونی به مراجع ذیصلاح معرفی میگردند.
- مواد (11)، (15)، (17)، (18)، (19)، (26)، (44) موضوع قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی مصوب 23 اسفند 1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصلاحات و الحاقات بعدی
- ضوابط اختصاصی اقلام دارویی و تجهیزات و ملزومات پزشکی موضوع ماده (2) دستورالعمل تبصره (4) الحاقی ماده (18) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تصویبنامه شماره 138864ت52971ه تاریخ 9 بهمن 1395 و اصلاحیه شماره 106689ت55679ه تاریخ 14 آبان 1397 هیات وزیران و تبصره الحاقی مورخ 10 بهمن 1400
- بند (پ) ماده (7) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مصوب 16 فروردین 1396
همچنین لازم به ذکر است که «ضابطه فروش اینترنتی فرآوردههای سلامت غیر دارویی در داروخانه» مورخ 11 شهریور 1397 این سازمان در حال بازبینی بوده و در این خصوص متعاقبا اطلاعرسانی خواهد شد.