کد خبر: ۴۲۴۱۳
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۱
گزارش پرحاشیه قالیباف از فروریختن پلاسکو در بهارستان
تجارت آنلاین : حادثه پلاسکو داغ بزرگی بود بر دل پایتخت. اکنون که آواربرداری تمام شده و شهدا و فوت‌شدگان در بهشت‌زهرا آرام گرفته‌اند ماجرای یافتن مقصران حادثه تازه شروع شده است.

روز گذشته شهردار تهران و وزیر کشور به صحن علنی مجلس رفتند و هرکدام از نگاه خود گزارشی را ارائه کردند.
گزارش قالیباف باعث جنجال در بهارستان شد. برخی نمایندگان به او انتقاد کردند و توقع داشتند که حداقل از حادثه دیدگان پلاسکو عذرخواهی کند. هرچند نمی‌توان تنها او را مقصر دانست اما اگر شهردار تهران باوجود خدمات ارائه شده در تهران روز گذشته از مردم پوزش می‌خواست حتما وضعیت فرق می‌‌کرد.
به گزارش تجارت آنلاین، در ابتداي جلسه علني مجلس نجفي رئيس کميته پيگيري حادثه ساختمان پلاسکو در مجمع نمايندگان تهران با خواندن گزارشي گفت: رفع خطر از ساختمان پلاسکو تلازم تام و تمامي‌با تعطيلي و پلمب نمودن ساختمان نداشته است. وي گفت: واقعه تلخ پلاسکو ابهامات و سؤالات زيادي را در اذهان مردم ايجاد نموده که لازم است به آنها ترتيب اثر داده و در مقام پاسخگويي برآمد. رفع خطر از ساختمان پلاسکو از طريق افزايش ايمني و کاهش مخاطرات آن مي‌بايست در زمره‌امور با اولويت بالا که تدبير، اراده و اقدام سريع را طلب مي‌کند قرار مي‌گرفت. بايد نگران وقوع حوادث مشابه بود و ضروري است تدابير لازم براي جلوگيري از تکرار چنين وقايعي اتخاذ گردد و اقدامات لازم بعمل آيد.
*آسيب شديد 585 بنگاه صنفي
پس از آن رئيس اتاق اصناف با بيان اينکه 585 بنگاه صنفي در حادثه پلاسکو آسيب شديد ديده‌اند، گفت: از اين تعداد حدود 305 واحد به طور کامل سوخته و 3000 کارگر بيکار شده‌اند.  علي فاضلي گفت: نگاه و رويکرد اتاق اصناف بازگرداندن سريع کارگران به چرخه کار بود تا وضعيت معيشتي آنها دچار اختلال نشود در همين زمينه کارگروهي تشکيل شد. رئيس اتاق اصناف با بيان اينکه يک سوم بناهاي تجاري کشور آسيب پذير هستند، گفت: متاسفانه اصناف در امر سياست گذاري بخصوص در امور شهري اختياري ندارد و شرکت داده نمي‌شود.  پس تقاضاي ما اين است که به اين 3 ميليون بنگاه توجه بيشتر شود که متاسفانه شرايط خوبي در نظام برنامه ريزي کشور ندارند. تاکنون اصناف در 5 برنامه توسعه ديده نشده‌اند و متاسفانه در برنامه ششم نيز ديده نشده‌اند.
*افزايش آتش‌سوزي‌ تا سه برابر
در ادامه وزير کشور گفت: از سال 84 تا 94 تعداد آتش ‌سوزي‌هاي شهر تهران از 8 هزار به 22 هزارو 590 فقره افزايش يافته است. عبدرالرضا رحماني فضلي گفت: علت و علل حادثه، علت عدم توفيق در اطفاء حريق، اقدامات و حضور آتش نشاني، وظايف دستگاه‌ها قبل از حادثه، وضعيت تجهيزات آتش نشاني و علت فرو ريختن ساختمان پلاسکو از عمده سوالاتي است که در ذهن افکار عمومي‌است. وي با بيان اينکه وزارت کشور به زودي لايحه بيمه اجباري ساختمان و جبران خسارت‌هاي احتمالي را تقديم مجلس خواهد کرد گفت: تأسيس صندوق حمايت از بيمه، تجهيز لجستيکي شهرداري‌ها و ايجاد رديف بودجه براي مقاوم‌سازي ساختمان‌هاي دولتي، مدارس، مساجد و مراکز درماني را از عمده کارهايي است که بايد به نتيجه برسد. وزير کشور با اشاره به بودجه سازمان آتش‌نشاني، گفت: بودجه آتش‌نشاني از 1474 ميليارد ريال به 5 هزار و 350 ميليارد ريال افزايش يافت که رقم مناسبي است.
وي با اعلام اينکه ساختمان پلاسکو فاقد پارکينگ،‌گرمايش مرکزي و سيستم گاز بود و از نظر ايمني فاقد سيستم‌هاي آتش‌نشاني و اعلام و اطفاء حريق خودکار بود گفت: پلاسکو مجهز به کپسول‌هاي اطفاء حريق و سيستم جعبه‌اي آب بوده که عملکرد آنها نيز در زمان وقوع حادثه بايد مورد بررسي دقيق کارشناسي قرار بگيرد.
وي با اشاره به قوانين و مقرراتي که دستگاه‌هاي مسئول بايد با استناد به آنها وظايفشان را در حادثه پلاسکو انجام مي‌دادند، گفت: شهرداري تهران وظيفه اتخاذ تدابير موثر و لازم براي حفظ شهر از خطر سيل و رفع خطر از بناها، ديوارهاي شکسته در معابر، کوچه‌ها، اماکن عمومي‌و دالان‌هاي شهر هستند و اگر مالکان به موقع موارد اخطار داده شده را مورد توجه قرار ندهند شهرداري مي‌تواند با کمک مأموران خود اقدام به رفع خطر کند و مصروف را به اضافه صدي پانزده از صاحب ملک دريافت کند تا بدين ترتيب هزينه رفع آسيب توسط مالک پرداخت شده باشد.
رحماني فضلي با اشاره به اينکه شوراي شهر تهران براي اتخاذ تدابير سياسي و جلوگيري از خطر آتش‌سوزي، مسئول بوده که تاکنون چهار مصوبه داشته ادامه داد: کارفرمايان و مسئولان واحدهاي توليدي مکلف هستند به تأمين حفاظت و سلامتي کارگران در محيط کار، وسايل و امکانات لازم را در اختيار آنها قرار دهند.  رحماني فضلي با اعلام اينکه تخليه ساکنان ساختمان به دليل کارگران شب‌خواب در ساختمان با هماهنگي نيروي انتظامي‌انجام گرفت افزود: پس از ريزش ساختمان نيز کار آواربرداري با آواربرداري 3 هزار و 500 تن آهن آلات و 18 هزارو 800 متر مکعب خاک و نخاله به پايان رسيد.
وي با اشاره به اقدامات وزارت کشور گفت: طبق فرمايش رهبري اصل موضوع براي ما جمع کردن حادثه پلاسکو و بعد از آن شناسايي علل و عوامل و مقصران اصلي حادثه پلاسکو بود که با همکاري مجلس، شوراي شهر، قوه قضائيه و دستور رئيس جمهور هيأتي تشکيل شد که جلسات اين هيأت ادامه خواهد يافت و مصوبات آن به اطلاع عموم خواهد رسيد.
*دستور تخليه داده شده بود
همچنين محمدباقر قاليباف شهردار تهران گفت: نيروهاي آتش نشاني در کمتر از 2.5 دقيقه پس از اعلام آتش سوزي به محل ساختمان پلاسکو رسيدند و ما مشکل تجهيزات نداشتيم و امکانات به حد کفايت وجود داشت. وي با بيان اينکه ساختمان پلاسکو به موقع تخليه شده بود افزود: يکي از موضوعات مهم اين بود که 31 دقيقه قبل از ريزش پلاسکو، اعلام تخليه ساختمان به همه نيروها داده شده بود و نيروهاي مردمي‌را بيرون کرده بودند. شهيد اميني نيز به همراه برخي ديگر از آتش نشان‌ها از مسير در حال خروج بودند تا کسي از مردم و بچه‌ها در ساختمان نمانده باشند که در همين حين بخش از پله‌ها فرو مي‌ريزد.
شهردار تهران با بيان اينکه از نظر مديريت بحران، حوادث يا عامل انساني دارد و يا ناشي از اشکال ساختاري است افزود: در حوزه ساختاري درکشور ما نبود يک نگاه سيستمي‌و فرآيند محور به موضوعات و حوادث و پيشگيري از آن يک چالش جدي و اساسي است و اين از مرحله قانونگذاري تا اجرا و نظارت بر قوانين، ابهام و تورم قوانين و مشخص نبودن مسئوليت و تداخل مسئوليت را شامل مي‌شود.
قاليباف با بيان اينکه 5 سال مهلت آزمايشي قانون مديريت بحران به پايان رسيده اظهار کرد: در واقع اين سازمان از سال 92 تاکنون عملا مشکل قانوني دارد.وي با بيان اينکه از زمان تحويل شهرداري تهران تعداد ايستگاه‌هاي آتش نشاني را از 4 به 125 ايستگاه افزايش داده يادآور شد: علي رغم وجود ترافيک سنگين در شهر تهران ما استانداردهاي بين المللي را براي رسيدن در سوانح داريم. همچنان که در پلاسکو نيروهاي آتش نشان کمتر از 2.5 دقيقه به محل رسيده‌اند.
 ما همچنين تعداد ماشين‌هاي آتش نشاني را از 280 در سال 94 به 900 خودرو رسانديم. سبد و نردبان‌هاي آتش نشاني هم 4 – 5 سال پيش خريداري شده و ما قبل از آن يک نردبان 54 متري نداشتيم، در حالي که اکنون نردبان‌هاي 33 و 54 متري خريداري کرده‌ايم.
شهردار تهران با اشاره به تکليف قانونگذار براي بازسازي 10 درصد از بافت‌هاي فرسوده طي 10 سال يادآور شد: ما در شهر تهران 34 درصد از بافت فرسوده را احيا کرديم در حالي که در کشور متوسط احياي بافت‌هاي فرسوده 7 درصد است.وي اضافه کرد: من در سال 92 در جلسه شوراي شهر در مورد اشکالات موجود در قوانين مقررات صحبت کردم و گفتم مسئوليت‌ها در هم است.  طبق قانون شهرداري ما بايد بر اي حريق و سيل اقداماتي انجام دهيم. قاليباف با اشاره به پيگيري‌هاي خود درباره ساختمان پلاسکو و علاء الدين اظهار کرد: ما بايد رفع خطر در اماکن عمومي‌را انجام دهيم. در مورد ساختمان پلاسکو ما اخطارهايي داديم، آموزش‌هايي را ارائه کرديم و براي پيشگيري کلاس آموزش گذاشتيم، که در آن 17 نفر بيشتر شرکت نکردند. همچنين در شهريور ماه بخشنامه اي را به آنها را ارائه کرديم.قاليباف با بيان اينکه در مورد ساختمان پلاسکو شهرداري مسئوليت‌هاي اجتماعي داشته و پيش از حادثه پيگيري‌هايي را انجام داده است، يادآور شد: در مورد ساختمان علاء الدين هم از نظر آتش نشاني و سازه مشکلاتي وجود داشت، اما به ما اجازه ندادند اين ساختمان را ببنديم و موضوع به دادگاه ارجاع شد و پس از حکم بدوي تجديد نظر و راي ديوان عدالت اداري هنوز بعد از 2 سال و نيم با مشکل مواجه هستيم و شوراي تامين به دليل مسائل امنيتي موضوع را به عقب انداخت و ما بعد از 2 و سال نيم و پيگيري شخص من و شوراي شهر نتوانستيم کارمان را در پاساژ علاء الدين تمام کنيم و اين واقعيت تلخي است که در بروکراسي وجود دارد.
*دروغ نگو
اما نماينده مردم رشت باصداي بلند به گزارش شهردار تهران درباره حادثه پلاسکو اعتراض کرد. به گزارش ايلنا، غلامعلي جعفرزاده‌ايمن آبادي در بخش ديگري از گزارش قاليباف درباره حادثه پلاسکو، ناگهان فرياد زد "دروغ نگو".
اين فرياد نماينده رشت منجر به توقف قرائت گزارش ازسوي قاليباف شد.در ادامه اين نماينده مجلس گفت: چيزي که مي‌گوييد با آنچه وزير کشور گفت تفاوت دارد. يا شما دروغ ميگويي يا وزير. اگر وزير دروغ گفته بايد با او برخورد شود و اگر تو دروغ ميگويي هم همچنين. اين مسئله باعث شد مهردادلاهوتي نمايکده لنگرود با عجله خود را به جعفرزاده برساند تا مانع از ادامه صحبتش شود. همچنين نادر قاضي پور نيز خطاب به نماينده رشت با صداي بلند گفت: بنشين سرجايت. لحظه اي بعد بهروز نعمتي نيز خود را به قائله رساند و با صداي بلند خطاب به نماينده رشت گفت: چرا فرياد ميزني. بنشين. مگر اينجا جاي فرياد زدن است. چند نماينده به دليل اين برخورد نعمتي با او صحبت کرده تا جلويش را بگيرند. با اين حال اين پايان ماجرا نبود. لحظه اي بعد کمال دهقاني، سيدفريد موسوي و پروانه مافي از اعضاي فراکسيون اميد نيز خود را به اين قائله رساندند و از جعفرزاده حمايت کردند.پروانه مافي خطاب به نعمتي گفت: چه کارش داريد؟! بگذاريد حرفش را بزند! فريد موسوي هم در ادامه به آرامي‌به يکي از نمايندگان گفت: اين گزارش صحيح نيست و دروغ مي‌گويد.
*ماموريت لاريجاني به کميسيون عمران
پس از آن علي لاريجاني رئيس مجلس با تاکيد بر لزوم تهيه گزارش ملي درباره ابعاد حادثه پلاسکو گفت: کميسيون عمران به همراه ساير کميسيون‌هاي مرتبط گزارشاتي از دستگاه‌هاي مربوطه در مورد حادثه پلاسکو بگيرد تا در نهايت گزارش جامع و کاملي ظرف يک ماه آينده در مورد اين حادثه به مجلس ارائه کند.  علي لاريجاني با اشاره به گزارش وزير کشور، شهردار تهران و کميسيون‌هاي مختلف گفت: اين گزارش‌ها نشان دهنده آن بود که بايد به صورت جدي به نکات و ابعادي توجه خاص شود. رئيس مجلس گفت: ممکن است حوادث در شهرهاي مختلف در خيابان‌، ساختمان يا در همين تهران رخ دهد. اما بايد به اين نکته توجه شود که حادثه پلاسکو حادثه ملي است و بايد در چارچوب حادثه ملي به آن توجه شود. لذا بايد گزارش ملي در اين زمينه تهيه شود تا کسي نتواند از آن سوء استفاده کند. وي ادامه داد: برخي مي‌گفتند رسانه‌هاي بيگانه خبرهاي نادرستي در اين زمينه پخش مي‌کنند. طبيعتاً اگر در اين حادثه يک گزارش ملي و دقيق تهيه کنيم ديگر کسي نمي‌تواند از آن تخطي کند.
رئيس مجلس در مورد جزئيات چنين گزارش ملي، گفت: يک فصل از اين گزارش بايد در اين باره باشد که چرا اين حادثه رخ داد؟ چه سهل‌انگاري‌هايي شده بود؟ ممکن است برخي از اين سهل‌انگاري‌ها مربوط به دستگاه‌هايي باشد که طبق گزارش ارائه شده در جلسه‌امروز برخي وزارتخانه‌ها مسئول بيان مشکلات بودند و حتي ضابط قضايي نيز بودند اما اين کار را انجام ندادند.
وي با تأکيد بر اينکه بايد سهل‌انگاري‌ها در حادثه پلاسکو مشخص شود، گفت: ممکن است برخي از اين سهل‌انگاري‌ها مربوط به کسبه باشد.  چرا اينقدر در ساختمان پلاسکو بارگذاري شده بود؟ آيا وجود اين حجم از منسوجات از لحاظ استاندارد درست است؟ طبيعتاً بايد خود کسبه و مراکز تجاري به اين موضوع توجه کنند.  رئيس مجلس گفت: مي‌توانيم بافت‌هاي فرسوده را در تهران به خوبي ببينيم که نمونه آن در خيابان جمهوري است که موسسات تجاري مشابهي با ساختمان پلاسکو وجود دارد. سوال اين است که آيا استاندارد ايمني براي چنين ساختمان‌هايي وجود دارد و مجري پياده‌سازي آن مشخص است؟
لاريجاني ادامه داد: اينکه آقاي قاليباف مي‌گويد در برخي موارد اختيارات لازم را ندارند به ما بگويند که اين موارد کجاست تا آن را از لحاظ قانوني حل کنيم. اگر هم اختيار لازم را دارند بايد در آينده از بروز چنين آسيب‌هايي در مراکز تجاري گرفته شود.
رئيس قوه مقننه با اشاره به اختصاص بودجه‌اي براي آتش نشاني در سال 96، گفت: با وجودي که کميسيون تلفيق بودجه تقريباً به انتهاي کارش رسيده بود ولي بنده خواهش کردم که براي آتش‌نشاني بودجه خاصي اختصاص دهند براي همين امسال 100 ميليارد تومان بودجه براي آتش‌نشاني علاوه بر بودجه‌اي که شهرداري به آتش‌نشاني کمک مي‌کند، اختصاص داده شده است تا بتوان از قبل آن امکانات لازم تأمين شود چون طبق گزارش‌ها در بخش‌هايي همچون ارتفاعات بلند امکانات کم داريم که بايد تأمين شود.
لاريجاني همچنين در ادامه با انتقاد از وضعيت برج‌سازي در تهران خطاب به قاليباف،‌ گفت: شهر تهران به دليل گستردگي و تراکم مسائل مختلفي دارد که از جمله آن برج‌هايي است که در تهران ساخته مي‌شود و گاهي در آن استانداردها رعايت نمي‌شود. بنده نمي‌گويم در تهران و برخي بخش‌ها برج ساخته نشود اما برج‌سازي استاندارد خاص خود را دارد و نبايد در برخي از مساحت‌ها برج‌سازي شود.


نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار