کد خبر: ۱۶۵۲۸
تاریخ انتشار: ۰۸ تير ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۳
به گزارش روزنامه تجارت؛ گراني ميوه در ماه‌هاي اخير باعث درگيري‌هايي بين دو گروه صنف بارفروشان ميادين و واكنش تعزيراتي‌هاي تهران شده است. از سويي، رييس بارفروشان ميادين تهران، از دست نداشتن صنف‌شان در قيمت‌گذاري ميوه مي‌گويد و سازمان تعزيرات را به تخلف متهم مي‌كند و در سويي ديگر، رييس سازمان تعزيرات، از تخلفاتي سخن به ميان مي‌آورد كه گرچه به بارفروشان درباره‌شان تذكر داده شده اما رعايت نشده‌اند و همين، باعث گراني ميوه شده است.
پيش از همه رييس صنف بارفروشان تهران در نشستي خبري كه شش تير برگزار شد، از فراموشی صنف بارفروشان از سوی دولت در تنظیم بازار میوه گلایه کرد.
اين‌طور كه «فارس» گزارش كرده، سیدمحسن محمودی رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران در‌اين نشست خبری گفت: قیمت میوه و تره‌بار در میدان به دست اعضای ما تعیین نمی‌شود، بلکه این قیمت توسط کشاورز و یا خرده‌فروشان تعیین می‌شود.
وی افزود: کشاورز چند روز قبل از برداشت محصول در تماس با میادین مختلف از قیمت محصول آگاه می‌شود و سپس خود اقدام به بازاریابی می‌کند.
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران بیان داشت: بنابر این روش کار به این صورت است که تولید‌کننده قیمت بار را می‌پرسد و سپس آن را به میدان مرکزی ارسال کرده و ما در میدان بار را تحویل گرفته و به مشتری می‌فروشیم و در این میان حق‌العمل خود را که بین 3 تا 10 درصد است، بر حسب شرایط دریافت می‌کنیم.
محمودی با بیان اینکه در میدان مرکزی میوه و تره‌بار هیچ گونه اهرم فشاری برای تعیین قیمت وجود ندارد، اظهار داشت: برخی حرف‌هایی که در مورد این صنف زده می‌شود آتش زیر خاکستر است، مگر ممکن است کسی اسیر دست اعضای ما باشد.
وی بیان داشت: ما نماینده فروش محصولات کشاورزی تولید‌کنندگان هستیم و در قیمت‌گذاری هیچ گونه نقشی را ایفا نمی‌کنیم.
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران در پاسخ به سوال فارس، مبنی بر اینکه چطور شما در تعیین قیمت مداخله‌ای ندارید، در حالی که گفته می‌شود محصول کشاورزان را قبل از فصل برداشت خریداری می‌کنید، گفت: روش کاری ما با میادین اقماری سطح شهر متفاوت است، زیرا ما زیر نظر وزارت صنعت و معدن هستیم و به این ترتیب عمل می‌کنیم که به عنوان نماینده تولیدکننده محصول آنها را به متقاضی می‌فروشیم و بابت آن حق‌العمل دریافت می‌کنیم.
وی افزود: ما محصول را نمی‌خریم بلکه محصول را به عنوان امانت از تولیدکننده یا کشاورز دریافت می‌کنیم و در ازای آن حق‌العمل می‌گیریم.
محمودی با تاکید بر اینکه هیچ کدام از اعضای صنف بارفروشان محصول کشاورزان را خریداری نمی‌کنند، گفت: گاهی اوقات ما یک پیش‌پرداخت بدون بهره و در قالب مساعده به کشاورز پرداخت می‌کنیم و به این ترتیب امکانات و شرایط تولید را برای آنها به وجود می‌اوریم. بنابر این زمانی که بار را به ما تحویل دادند به میزان 5 الی 10 درصد از آنها حق‌العمل می‌گیریم، در غیر این صورت حق‌العمل ما بین 3 تا 5 درصد است.
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران در مورد صدور فاکتور در میدان اظهار داشت: تمامی بارفروشان در هنگام فروش فاکتور صادر می‌کنند، در حالی که تعزیرات کار اصلی خودش را رها کرده و در میدان به کارهای دیگر می‌پردازد.
وی افزود: میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران 11 در ورود و خروج دارد که تعزیرات باید در کنار هر در  دو مأمور مختص کنترل فاکتور بگذارد. در حالی که این کار را انجام نمی‌دهد.
وی اظهار داشت:‌تعزیرات به جای اینکه کارهای مخصوص به خود را انجام دهد با شهرداری همکاری می‌کند و بدون کار کارشناسی برای بارفروشان خط‌کشی تعیین کرده‌آند، به طوری که اگر بارفروشی از خطی که آنها تعیین کرده‌اند، فراتر رود باسکول او را می‌گیرند و بارفروش برای دریافت آن مجبور است 3 میلیون و 600 هزار تومان پرداخت کند.
محمودی افزود: این رقم به عنوان مخارجات جانبی دریافت می‌شود، در حالی که مخارجات جانبی به شهرداری منطقه پرداخت می‌شود.
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران در مورد واردات میوه نیز اظهار داشت: در زمینه واردات افرادی در این صنف وجود دارند که تجربه 60 ساله دارند، اما با ممنوعیت واردات سرمایه خود را خوابانده‌اند و نمی‌توانند کاری انجام دهند.
وی افزود: در اواخر سال گذشته ما می‌گفتیم که کمبود پرتقال داریم، در حالیکه برخی مسئولان وزارت جهاد می‌گفتند 4 میلیون و 600 هزار تن پرتقال موجود است و سوال ما از آنها این بود که آیا این پرتقال را می‌توانند در اختیار ما بگذارند.
محمودی اظهار داشت:‌ما واردکنندگانی را می‌شناسیم که پرتقال را با قیمت 3 هزار و 300 تومان در اختیارمان قرار می‌دهند و ما می‌توانیم با 3 درصد حق‌العمل آن را به بازار عرضه کنیم.
وی اظهار داشت: ما به دنبال شفاف‌سازی هستیم و تقاضا داریم که دولت در تنظیم بازار از ما مشورت بخواهد.
محمودی افزود: مردم زمانی می‌توانند میوه ارزان بخورند که با مسئولان اتحادیه مشورت شود و در مورد تنظیم بازار از ما نظر بخواهند.
وی با بیان اینکه سیاست نظام جمهوری اسلامی، سیاست حمایت از تولید‌کننده است، گفت: این کار با چه قیمتی؟ آیا با قیمتی که مصرف‌کننده گران بخورد؟
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران بیان داشت: ما به عنوان متولی تهیه و توزیع میوه و تره‌بار هم به تولیدکننده و هم به توزیع‌کننده توجه می‌کنیم، اما برای این منظور لازم است مسئولان از ما نظرخواهی کنند.
محمودی در پاسخ به این سوال که اتحادیه میوه و سبزی دلیل گرانی میوه در خرده‌فروشی‌ها هزینه تخلیه و بارگیری عنوان می‌کند، اظهار داشت: هزینه تخلیه و بارگیری که حدوداً کیلویی 35 تومان است، از ابتداي تاسیس میدان بر عهده خریدار بوده است. بنابراین پرداخت چنین هزینه ناچیزی نمی‌تواند دلیل موجهی برای گرانی در خرده‌فروشی‌ها باشد.
محمودی تصریح کرد: تخلیه و بارگیری در شغل ما الزامی و پای خریدار است، بنابر این از آنجا که ما به عنوان حق‌العمل هستیم مخارج این امر بر عهده خریدار است.
وی در مورد هزینه ظروف که میوه در آن نگهداری می‌شود، گفت: هزینه ظروف هم بر عهده خریدار است، زیرا ما حتی اگر برای خرید به یک فروشگاه مراجعه کنیم، هزینه نایلون آن از خریدار دریافت می‌شود.

دومين انتقاد به تعزيرات تهران
دومين كسي كه در نشست خبري، تعزيرات را باعث گراني ميوه دانست، سخنگوی اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار بود كه در‌اين باره گفت: راهکار ارزان شدن قیمت میوه فقط در دست میدان مرکزی نیست و این موضوع را باید از دولت سؤال کرد که چرا اجازه واردات نمی‌دهد.
بیژن حاج رضایی تاكيد كرد: در میدان مرکزی قیمت‌ها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و وظیفه ما دریافت میوه از کشاورز و فروختن آن به قیمت مناسب است.
وی با بیان اینکه گران بودن قیمت نوبرانه همیشگی بوده و مربوط به امسال نیست، افزود: در ماه‌های گذشته شاهد حمله یکپارچه تعزیرات به میدان بوده‌ایم که در این حملات به دنبال شاکی و متشاکی نبود، بلکه به دنبال این بود که جرایمی را به ما تحمیل کند.
سخنگوی اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران با بیان اینکه سازمان تعزیرات خط کشی‌هایی را برای غرفه‌های میدان تعیین کرده‌‌اند، اظهار داشت: در میدان مرکزی واحدی برای قیمت‌گذاری نداریم و قیمت را خریدار براساس تمایل فروشنده باغدار و نماینده یعنی حجره‌دار میدان تعیین می‌شود.
حاج رضایی تصریح کرد: مشکل ما با سازمان میادین و میوه تره‌بار شهرداری است که به عنوان مالک محل فعلی میدان است و درست عملیات سازمان میادین مغایر با قرداد انتقال میدان به محل فعلی است.
وی افزود: اگر در میدان حرکت مورد دار و مسئله‌دار پیش آید، اتحادیه صنف باید جوابگو باشد.
سخنگوی اتحادیه صنف بار فروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران بیان داشت: به دلیل فشردگی اماکن در گذشته از فضای کنار غرفه‌ها برای نگهداری بار استفاده می‌شد، در حالی که هم‌اکنون تغزیرات اجازه استفاده از این فضا را به ما نمی‌دهد، بنابراین باری که در گذشته برای شکستن قیمت بازار می‌آمد غرفه‌داران آن بار را در آن محل‌ها می‌گذاشتند، اما الان غرفه‌دار از پذیرش آن بارها امتناع می‌کند، چون محل نگهداری آن را ندارد.
حاج رضایی با بیان اینکه یکی از علل گرانی میوه خط‌کشی و تعیین حدود غرفه‌ها در میدان است، اظهار داشت: بار فروشان نمی‌توانند بار اضافی را برای فروش نگهداری کنند زیرا اگر از فضای غرفه که برای آنها تعیین شده باری را نگهداری کنند توسط تعزیرات جریمه می‌شود.
سخنگوی اتحادیه صنف بار فروشان میدان مرکزی میوه و تره‌تهران تصریح کرد: از ارکان اساسی در افزایش قیمت میوه و تره‌بار افزایش قیمت سوخت، افزایش قیمت کالا و لوازم جانبی است که خودروها احتیاج دارند.
وی با اشاره به میدان اقماری میوه و تره‌بار گفت: شنیده شده در بعضی مناطق دیگر تهران میادین مرکزی میوه و تره‌بار دیگری هم به غیر از میدان مرکزی موجود توسط شهرداری در حال احداث است و این موضوع مغایر قانون نظام صنفی است، زیرا میدان مرکزی فقط یکی است و جواز آن هم توسط یک سازمان صادر می‌شود.
حاج رضایی بیان داشت: برخی قوانین جدید در میدان نقش ترمز را برای ما دارند، به عنوان مثال در میدان گروه مبارزه با سد معبر تشکیل شده در حالی که واقعا دلیل این موضوع مشخص نیست و نیازی به وجود این گروه در میدان نیست.
سخنگوی اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران گفت: این کارها پیامد دارد و پیامد این تصمیمات نابجا آن است که به جای ورود بار به میدان مرکزی بار به بارخانه میدان شهرداری می‌رود و در آنجا با قیمت دلخواه به فروش می‌رود.
وی با بیان اینکه گرا‌ن‌فروشی در میدان بی‌معناست، اظهار داشت: گران فروشی به اماکنی مربوط می‌شود که اقدام به توزیع فرآورده‌های باغی می‌کنند.
حاج رضایی با اشاره به اینکه به صنف صدور فاکتور تکلیف شده است، تصریح کرد: به مدت 6 ماه است که تمام محصولاتی که در میدان به فروش می‌رسد، در ازای آن به خریدار فاکتور رسمی می‌دهد و اگر کسی فاکتور را که از ما می‌گیرد، ارائه نمی‌دهد این مسئله به ما مرتبط نمی‌شود.
سخنگوی اتحادیه صنف بار فروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران گفت: ما آماده هستیم که فاکتورها را به صورت مسلسل‌ور به مراجع تعیین شده بفرستیم و بگوییم در گران‌فروشی میوه صنف بار فروش هیچ کاره است.
وی با بیان اینکه دست‌هایی در گرانی میوه دخیل هستند، گفت: من این دست‌ را نمی‌شناسم و اگر می‌شناختم آن را قطع می‌کردم.
حاج‌ رضایی بیان داشت: تعزیرات راه را اشتباه می‌آید چرا که میدان مرکزی تغذیه کننده کل سیستم میوه و تره‌بار تهران و ما راه غلط را نمی‌رویم.
وی در پاسخ به این سؤال که چه باید کرد که مردم میوه را به قیمت ارزان بخرند، افزود: راهکار ارزان شدن قیمت میوه فقط در دست میدان مرکزی نیست و این موضوع را باید از دولت سؤال کرد که چرا اجازه واردات نمی‌دهد.
سخنگوی اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران تصریح کرد: میدان مرکزی میوه و تره‌بار در جای جای این میدان آماده همه گونه همکاری با مردم کشور هستند، اما مشروط بر اینکه از ما راهکار خواسته شود.
وی افزود: وزارت جهاد با وزرات صنعت و معدن و تجارت و نماینده شهرداری جلسه تشکیل می‌دهند، در حالی که نمی‌دانند در داخل میدان چه می‌گذرد.حاج رضایی بیان داشت: باید تمام هم و غم ما در چارچوب حضانت از این میدان بزرگی باشد که شهرداری به صورت غیر میدان ساخته است که شبیه هیچ کدام از میادین معتبر میوه و تره‌بار دنیا نیست و میدانی غیر کارشناسی است.
وی افزود: ما در گذشته پیشنهاد دادیم میدان قبلی به عنوان داده ما به شهرداری باشد و فقط مجوز بدهند که خودمان میدان بسازیم، در حالی که آنها هیچ جوابی به ما ندادند و به ما تاکید کردند که باید به این میدان منتقل شویم.
سخنگوی اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران تصریح کرد: به دلیل عدم وجود صنایع تبدیلی در میان حدود 15 درصد از محصولات میدان از بین می‌رود، در حالی که شهرداری اجازه ورود صنایع تبدیلی در میدان را به ما نمی‌دهد.
حاج رضایی بیان داشت: با هر مقامی در هر وزارتخانه ذیربط برای ارزانی میوه آماده برگزاری نشست و می‌گوییم اگر تمایل به ارزانی میوه دارند با ما مشورت کنند تا ما بتوانیم راهکارهایمان را ارائه دهیم.

واكنش تعزيرات به سخنان رييس بارفروشان
يك روز پس از برگزاري‌اين نشست خبري، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران در گفت‌وگو با خبرگزاري صدا و سيما به اظهارات مسئولان اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار تهران واکنش نشان داد.
علي محمدي گفت: اتحادیه حتی یک مورد تخلف صنفش را به تعزیرات گزارش نداده است در حالی که در میدان مرکزی میوه و تره بار تخلفات عدیده‌ای صورت می گیرد و این تخلفات به گرانی میوه دامن می‌زند.
علی محمدی افزود: مسئولان اتحادیه هم می دانند که حقوق کارگران میدان مرکزی میوه و تره بار را باید صاحبان غرفه‌ها و حجره داران پرداخت کنند اما چون این اقدام صورت نمی‌گیرد، کارگران مجبورند آن را از خریداران خود که میوه فروشان سطح شهر هستند دریافت کنند.
وی گفت: به طور قطع پدیده زیرچوبی در میدان مرکزی میوه و تره بار وجود دارد.
محمدی افزود: مسئولان اتحادیه دیروز ادعا می کردند که همه غرفه داران و حجره داران فاکتور رسمی ارائه می‌کنند که ما این ادعا را قبول نداریم و بسیاری از مشکلات میدان مرکزی میوه و تره بار را به علت ندادن فاکتور رسمی و ممهور می دانیم.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران یکی دیگر از تخلفات میدان مرکزی میوه و تره بار را ناخالص فروشی خواند و گفت: متاسفانه در بسیاری از موارد وزن ظرف میوه در هنگام فروش منظور نمی‌شود ولي ما شاهدیم که طرف‌های خارجی در زمان ارسال میوه‌های وارداتی این موضوع را که موضوعی کاملا شرعی است رعایت می‌کنند.
وی افزود: همین ناخالص‌فروشی یکی از علل گرانی میوه است.
محمدی اظهار نظر مسئولان اتحادیه را مبنی بر اینکه میدان مرکزی میوه و تره بار هیچ ارتباطی با کشاورزان ندارد زیر سوال برد و گفت: یک سری بارها که وارد میدان مرکزی میوه و تره بار می شود مال حجره داران است در صورتی که آنان ادعا می‌کنند کشاورز خودش پس از سنجیدن جو بازار قیمت را تعیین می کنند. این امری غلط است و اصلا کشاورز روحش خبر ندارد که تولیداتش به چه قیمتی به فروش می رسد.
وی افزود: حجره داران باید حق العمل قانونی خود را دریافت کنند اما در بسیاری از موارد افزایش بیش از حد قانونی در این میزان را شاهد هستیم.
محمدی گفت: بسیاری از حجره داران خیابان‌های میدان مرکزی میوه و تره بار را تسخیر کردند و آن موقع اتحادیه حق ندارد به علت خط کشی‌های صورت گرفته در این میدان انتقاد کند.
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار