کد خبر: ۱۹۹۸۴
تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۳
قيمت فلزات به پائين‌ترين سطح چند سال اخير رسيد
نزدیک به یک سال است که بازار فلزات پایه در رکود به‌ سر می‌برد. در میان این فلزات، فولاد هم با کاهش قیمت مواجه است.
روزنامه تجارت- امير افسردير؛ به گفته کارشناسان، قیمت این فلز به پایین‌ترین سطح خود در چند سال اخیر رسیده است. کارشناسان معتقدند که دلایل زیادی وجود دارد که فولاد به رکود قیمتی برخورده است. کاهش رشد اقتصاد کشور چین و هند، عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار و کاهش ساخت‌ و ساز در بازار ایران از موارد مهمی هستند که در افت قیمت این فلز تاثیر بسزایی دارند. کارشناسان باور دارند که رکود در بازار فلزات و فولاد تا سال 96 ادامه خواهد داشت و دو سال دیگر این رکود به پایان خواهد رسید. از طرف ديگر عده‌ای دیگر نظری متفاوت دارند و این رکود را بسیار عمیق می‌دانند و فعلا رکود را در چند سال آینده ادامه‌دار می‌دانند.
در اين ميان موج ارزان‌فروشی فولادسازان دولتی مدتی است به راه افتاده است. سال گذشته یکی از مدیران واحدهای بزرگ فولادی از این سیاست‌گذاری برای اولین بار پرده برداشت. گرچه هدف از این اقدام دولت، افزایش فروش محصولات دپو شده فولادی در انبار بود اما با وخامت رکود در بازار فولاد، تاکتیک بعدی دولت کاهش سه‌درصدی قیمت گندله و آهن اسفنجی شد. در حالی که با تغییر گرایش فولادسازان و افزایش قیمت آهن قراضه نسبت به هزینه نهایی تولید، این روزها استفاده از آهن اسفنجی افزایش یافته و تقاضای بسیاری برای این محصول به وجود آمده است. خرید آهن‌قراضه توسط تولیدکنندگان فولاد بخش خصوصی در 6 ماهه اول سال کاهش پیدا کرده و بررسی‌ها نشان می‌دهد آنها به دلیل صرفه اقتصادی حجمی از خرید خود را به سمت بازار آهن‌ اسفنجی برده‌اند. با اینکه آهن قراضه در زنجیره تولید فولاد در مرحله پیش از تولید آهن اسفنجی است اما چند مدتی می‌شود که با افزایش قیمت آهن‌قراضه و کمبود آن در بازار به دلیل رکود ساخت و ساز استفاده از آهن‌ اسفنجی در میان فولادسازان متداول شده است. فولادسازان بخش خصوصی بر این باور هستند که در راستای صرفه‌جویی اقتصادی و کم شدن دردسر خرید برای تامین آهن‌قراضه که مواد اولیه محسوب می‌شود، است که گرایش آنها را در روند تولید تغییر داده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر آهن قراضه در مراکز اسقاط با قیمت کیلویی 750 تومان بدون ایجاد ارزش افزوده به فروش می‌رسد در حالی که تامین آهن اسفنجی برای تولید فولاد کیلویی 650 تومان تمام می‌شود. با در نظر گرفتن چنین پارامتری برخی از تولیدکنندگان فولاد بخش خصوصی هم نیز بر این باور هستند که افزودنی‌هایی به آهن اسفنجی در فرآیند تولید اضافه می‌شوند که در تولید فولاد و در داخل کوره‌ها این محصول پرتی‌هایی به همراه دارد که نتیجه‌ها نشان می‌دهد از آنجایی که آهن اسفنجی در هر صد تن 20 درصد پرتی دارد و آهن قراضه 10 درصد، مصرف آهن قراضه در تولید فولاد به صرفه‌تر است.
در همین زمینه احمد عرب‌يارمحمدي در مورد رکود موجود در بازار فولاد و محصولات فولادي به روزنامه تجارت مي‌گويد: علت کاهش قیمت فلزات پایه و فولاد  را می‌توان به کاهش رشد اقتصاد چین، عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار، کاهش قیمت‌های جهانی و رکود ساخت ‌و ساز و پروژه‌های عمرانی دانست.  اين كارشناس معدن معتقد است كه نمی‌توانیم بگوییم که بخش خصوصی به تنهایی می‌تواند اقدامی در این زمینه انجام دهد که تاثیرگذار باشد. بخش خصوصی به‌دنبال این است که سود خود را بالا ببرد. بنابراین خروج از رکود به سیاست دولت بازمی‌گردد که چگونه هم‌فکری ایجاد کند تا بخش خصوصی در جاهایی سرمایه‌گذاری کند که نیاز به تقویت دارد. عرب‌يارمحمدي در ادامه گفت: نکته‌ای که در حال حاضر مهم است اینکه فعلاً بورس چین هم سقوط کرده و از طرفی دولت این کشور برای بهبود وضع صادرات، ارزش یوان را کم کرده است. او ادامه داد: در حال حاضر ارزش یوان چین دو درصد کاهش پیدا کرده است. این امر نشان‌دهنده آن است که قیمت اجناس چینی کاهش پیدا خواهد کرد. یعنی قیمت فولاد هم کاهش پیدا می‌کند. در چنین شرایطی دولت ما باید از اینکه جنس‌های چینی به ایران سرازیر شوند، جلوگیری کرده و با استفاده از سیاست‌های تعرفه‌ای، جلوی دامپینگ چین را بگیرند.
اين فعال حوزه صنعت فولاد افزود: نکته دوم این است که تولیدکنندگان را به صادرات تشویق کنند. چراکه اکنون میزان تولید داخل کشور، مازاد بر مصرف‌ ماست.  وي ادامه داد: برای اینکه چرخه فعالیت این شرکت‌ها از کار نیفتد، هزینه‌های تولید باید کاهش یابد. یکی از کارهایی که چین انجام داده، این است که قیمت یوان را پایین آورده و ما هم می‌توانیم قیمت ریال را نسبت به دلار  کاهش بدهیم و اگر این امر اتفاق بیفتد، می‌توانیم صادرات‌مان را تقویت کنیم. عرب‌يارمحمدي همچنين در ادامه صحبت‌هايش تصریح کرد: نکته دیگر اینکه کاهش قیمت مواد اولیه مثل سنگ‌آهن، انرژی، کاهش مالیات ارزش‌افزوده که مانع فشار به تولیدکنندگان می‌شود، و همچنین کاهش نرخ سود بانکی می‌تواند به این بخش کمک کند. عرب‌يارمحمدي همچنين درباره اینکه براساس برآورد او رکود فولاد تا چه زمان ادامه خواهد یافت، تصریح کرد: در وضعیت کنونی که قیمت انرژی پایین آمده و پیش‌بینی می‌شود پایین بماند، از آنجا که قیمت انرژی ارتباط مستقیمی با فولاد دارد، به نظر من قیمت‌ها رشد چندانی نخواهد داشت و حتی احتمال کاهش قیمت نیز وجود دارد. وی همچنین در مورد انتظاراتی که باید از دولت داشت، تصریح کرد: کاهش نرخ سود بانکی، کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، تخصیص مشوق‌های صادراتی و افزایش تعرفه واردات ابزارهایی هستند که دولت در اختیار دارد. ضمن اینکه می‌توان از صنعت ساختمان‌سازی که یکی از محرک‌های اصلی تقاضای فولاد است، کمک گرفت.


نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار