فایننشال تایمز
سرمایه گذاران به دنبال تصمیم بانک مرکزی چین برای تقویت یوآن تا 0.02 درصد بازهم سطح معاملات رضایت بخش نبود. چین در هفته اخیر بر کارگزاران بورس فشارهای سختگیرانه تری اعمال کرد. در داخل کشور نزدیک به 1 تریلیون دلار از ارزش معاملات کاهش یافت. سهام شنزن کامپوزیت دیروز 4.1 درصد کاهش داشت. فضای بازارها هنوز در تلاطم است در هنگ کنگ سرمایه گذاران توانستند پس از لرزه روزهای اول سال نفس تازه ای بکشند و شاخص سهام هنگ سنگ با 0.6 درصد افزایش همراه بود.با وجود بهبود کم روز گذشته ، اما بازارهای اروپایی با لرزش همراه بودند. چین تلاش دارد تا با حمایت از قیمت ها بر عملکرد سهام داران سختگیرانه تر عمل کند. رویکرد روز پنجشنبه چین برای تقویت یوآن تاثیر جهانی بر بازارهای بورس داشت و قیمت بورس کالا سقوط کرد سهام S&P 4.9 درصد ضرر داشت. سهام نزدک نیز در اوایل معاملات 10 درصد کاهش و درنهایت 19 درصد افزایش داشت که حاکی از بی ثباتی بازار بود. درصورت وارد شدن ضربه به اقتصاد چین اقتصاد بریتانیا نیز تقریبا 1 درصد از تولید اقتصاد جهانی را از دست خواهد داد و بر رشد اقتصاد جهانی نیز تاثیرگذار خواهد بود.
گاردین
جورج آزبورن وزیر دارایی انگلستان با اشاره به کندی رشد اقتصادی پس از سال نوی میلادی که با لرزه در بازارهای بورس و کاهش قیمت نفت بود نسبت به تهدیدهای اقتصادی هشدار داد. جورج آزبورن به تاثیر لرزه در اقتصاد جهانی برا اقتصاد انگلیس در سال 2016 اشاره داشت.
به گفته وزیر دارایی انگلستان ناآرامی در بازارها با کاهش  5 درصد کاهش نفت باید بررسی شود . وزیردارایی انگلیس با اشاره به کاهش رشد اقتصادی درچین، خبر آزمایش بمب هیدروژنی توسط کره شمالی و تنش بین ایران و عربستان نیز می تواند بر رویکرد بازار تاثیر داشته باشد.
به گفته آزبورن کاهش قیمت نفت برای مصرف کنندگان بریتانیای و تجارت خوب است ولی برای تولید کنندگان نفت شمال خبر بد است. وزیر دارایی انگلیس با این هشدار از تلاش دولت برای ترمیم سیستم مالی عمومی و کاهش هزینه ها برای جلوگیری ازسطح بدهی ها سخن گفت. دولت انگلستان برگزاری همه پرسی برای خروج از اتحادیه اروپا را در روبرو دارد امری که می تواند بر رویکرد و رشد اقتصادی این کشور تاثیرگذار باشد.

آمريكا خواستار فشار چين به پيونگ يانگ شد
اعضای شورای امنیت سازمان ملل در جلسه فوق العاده با محکومیت اقدام کره شمالی در آزمایش هسته ای برای اعمال تحریم های جدید بر علیه این کشور به توافق رسیدند.
 سفیر انگلیس در سازمان ملل گفت، شورای امنیت این سازمان در حال بررسی اعمال تحریم‌های بیشتر علیه کره شمالی پس از انجام یک آزمایش اتمی جدید است. به گزارش خبری ورلد بولتن، ماتیو ریکرافت، سفیر انگلیس در سازمان ملل گفت: ما در حال همکاری با سایر کشورها درباره ارائه پیش نویس قطعنامه‌ای در اعمال تحریم‌های جدید علیه کره شمالی به خاطر آزمایش جدید اتمی هستیم. آمریکا، ژاپن و سایر کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل در حال بررس بر روی یک پیش نویس قطعنامه‌ای علیه کره شمالی هستند تا این کشور را بار دیگر هدف تحریم‌های خود قرار دهند. سفیر انگلیس در سازمان ملل ادامه داد: ما هنوز نمی‌دانیم چه وسیله‌ای روز چهارشنبه در کره شمالی مورد آزمایش قرار گرفته است. اما آزمایش هرنوع سلاح اتمی در این کشور نقض قوانین سازمان ملل محسوب می‌شود.دولت پیونگ یانگ اعلام کرد که یک بمب هیدروژنی را به صورت موفقیت آمیزی مورد آزمایش قرار داده است. این اقدام با خشم و تقبیح جهانی روبرو شد. شورای امنیت سازمان ملل به درخواست آمریکا و ژاپن جلسه‌ای غیرعلنی برای بررسی این آزمایش در کره شمالی ترتیب داد. یکی از مقام‌های ارشد سازمان ملل گفته که هنوز مشخص نیست چه زمانی رای گیری برای پیش نویس این قطعنامه برگزار می‌شود. در ادامه نگرانی های ایجاد شده از آزمایش بمب هیدروژنی کره شمالی ، وزیر خارجه آمریکا از چین خواست که تجارت با کره شمالی را در راستای انزوای این کشور پس از چهارمین آزمایش هسته‌ای قطع کند.به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جان کری در جمع خبرنگاران گفت، در گفت‌وگوی تلفنی با همتای چینی‌اش اعلام کرده است که رویکرد چین در برابر کره شمالی شکست خورده است. وی ادامه داد: چین یک رویکرد خاص در قبال کره شمالی دارد و می‌خواهد این رویکرد را اجرا کند. ما در این باره توافق کردیم و به پکن با دادن فضا برای اجرایش احترام گذاشتیم. اما من در گفت‌وگو با همتای چینی‌ام به صراحت اعلام کردم که این رویکرد نتوانسته کاری به جلو پیش برد و ما نمی‌توانیم تجارت با کره شمالی را به عنوان یک مساله معمول قبول کنیم.
رئیس جدید پارلمان ونزوئلا که از مخالفان دولت این کشور به شمار می آید، دستور داد تصاویر مربوط به «هوگو چاوز» و «سیمون بولیوار» از مجلس خارج شود.به گزارش یو اِس اِی تودی، نمایندگان جدید پارلمان ونزوئلا در اولین هفته از آغاز فعالیت های خود، تصاویر مربوط به رئیس جمهور فقید این کشور را از مجلس
خارج کردند.
«هنري راموس آلوپ» رئیس جدید پارلمان ونزوئلا که با داشتن گرایش به تفکرات لیبرال از مخالفان سرسخت حزب حاکم سوسیالیست در این کشور به شمار می آید، دستور خارج کردن تمامی تصاویر مربوط به «هوگو چاوز» رئیس جمهور فقید این کشور را از پارلمان صادر کرد. این در حالیست که در پی پيروزی مخالفان دولت چپ گرای ونزوئلا در انتخابات اخیر که اکثراً با دولت «نيکلاس مادورو» رئيس جمهور اين کشور نیز مخالف هستند، آن ها تهدید کرده اند که ظرف 6 ماه دولت وی را ساقط خواهند کرد.
برخي از مردم و همچنين نمايندگان طرفدار دولت به طرز برخورد ناشايست مخالفان دولت با تصاویر چاوز اعتراض کرده اند.
از سوي ديگر، مادورو نيز قول داده است که از دموکراسی در کشورش به شدت دفاع کند و در مقابل تهديدات مخالفان عقب نشينی نکند. پارلمان ونزوئلا با داشتن دو سوم کل آراء مي تواند، قانون اساسی جديدی براي اين کشور تدوين و با استفاده از آن، دولت مادورو را ساقط کند.
موافقت دولت سوریه با ورود کمک های سازمان ملل برای مضایا
سازمان ملل اعلام کرد که دولت سوریه با ارسال کمک‌های بشردوستانه به سه شهرک محاصره شده فوعه، کفریا و مضایا موافقت کرده است.به گزارش الجزیره، اخیرا انتشار تصاویری از شهرک مضایا در حومه دمشق واکنش‌های جهانی را به دنبال داشته است. در این تصاویر، کودکان، مردم سالخورده و ساکنان این شهر به تصویر کشیده شده‌اند که بسیار نحیف شده‌ و اوضاع وخیمی دارند.سازمان‌های حقوق بشری و سازمان ملل پیشتر درباره اوضاع وخیم این شهر هشدار داده و از دولت سوریه خواسته بودند تا با ورود کمک‌های انسانی به این شهر موافقت کند.دفتر امور انسانی سازمان ملل روز گذشته اعلام کرد که دولت سوریه در نامه‌ای موافقت خود را با ارسال کمک‌های انسان دوستانه به این شهر اعلام کرده اما هنوز ارسال مواد غذایی، دارو و دیگر مایحتاج به مضایا آغاز نشده است و در حال طی کردن مراحل اداری است.در این توافق که میان سازمان ملل، دولت سوریه و مخالفان سوری امضا شده، قرار است به دو شهرک شیعه نشین فوعه و کفریا در حومه ادلب نیز کمک‌های انسانی ارسال شود که در محاصره گروه‌های مخالف از جمله گروه تروریستی النصره است.بنا بر اعلام نهادهای حقوق بشری، صدها مورد حالت «کما» در میان اهالی مضایا ثبت شده که عمده دلیل آن نبود مواد غذایی و پزشکی است و تاکنون 23 تن براثر سوء تغذیه در این شهر جان خود را از دست داده‌اند.منابع محلی می‌گویند ساکنان شهر برای رفع نیاز خود به خوردن حیوانات موجود در شهر از جمله سگ و گربه روی آورده‌اند.شهر مضایا در حومه دمشق مدت‌هاست در اشغال گروه‌های مخالف سوری است و دولت سوریه به همراه دیگر نیروهای هم‌پیمان خود مدتی است محاصره آن را تنگ‌تر کرده است.

داعش مسئول بمبگذاری در لیبی
  تروریست های داعش مسوولیت بمب گذاری ایستگاه پلیس در لیبی را که در روز پنجشنبه صورت گرفت  به عهده گرفتند. به گزارش فرانس پرس، تروریست های داعش مسوولیت بمب گذاری در ایستگاه بازرسی در یک منطقه مهم نفتی در لیبی که جان یک کودک را گرفت، پذیرفتند. بر اساس این گزارش، شاخه مربوط به تروریست های داعش در لیبی در بیانیه ای اعلام کردند که این بمب گذاری در داس الانوف در شرق شهر ساحلی سرت با منفجر کردن یک خودروی حامل مواد منفجره رخ داده است. از سوی دیگر روز گذشته یک بمب گذار انتحاری به یک پایگاه آموزشی پلیس در غرب طرابلس حمله کرد که منجر به کشته شدن 50 نفر شد. هنوز هیچ گروهی مسوولیت این حمله را به عهده نگرفته است.تروریسم فزاینده در لیبی از زمان سقوط معمر قذافی دیکتاتور سابق این کشور برای دستیابی به مرکز قدرت در حال افزایش است و در چند روز گذشته داعش ذخایر نفتی لیبی را هدف قرار داده است.

رحلت شهادت گونه مرحوم آیت الله حاج آقای مصطفی خمینی در آبان ماه سال ۱۳۵۶ موجی از بیداری را در جامعه مذهبی و دینی ایران بخصوص در حوزه های علمیه و بازاریان پدید آورد و به همین جهت مجالس یادبود متعددی در شهرهای مختلف برگزار شد و دوباره نام و یاد مرجع تبعیدی ملت ایران یعنی حضرت آیت الله العظمی خمینی را در دل ها زنده کرد، از این رو رژیم سفاک پهلوی در پی مقابله با این جریان بیداری، پدید آمده برخاست و طبق اسناد مرکز انقلاب اسلامی در اواسط دی ماه ۱۳۵۶ پیک دربار، نامه ای ممهور شده را به وزیر اطلاعات و جهانگردی می رساند، داریوش همایون وزیر اطلاعات نیز این نامه را جهت درج به روزنامه اطلاعات می سپارد.

سناتور مسعودی صاحب امتیاز روزنامه پس از مطالعه نامه، آن را تند و تحریک آمیز می بیند و برای اطمینان بیشتر با وزیر اطلاعات و نخست وزیر مذاکره می کند و متوجه می شود برخی از مفاد این مقاله تند و تحریک آمیز با نظرمستقیم شخص شاه بوده و بالاخره در روز ۱۷ دی ماه مقاله ای با عنوان «ایران و استعمار سرخ و سیاه» به قلم مستعار «احمد رشیدی مطلق» در صفحه ۷ روزنامه اطلاعات به چاپ می رسد.

در این مقاله سخنان توهین آمیز شاه نسبت به روحانیت که قبلاً چندین بار مطرح کرده بود، مجدداً‌ توسط نویسنده مقاله تکرار شده بود و در حقیقیت کوشیده بود تا حزب کمونیست توده و روحانیت را به عنوان استعمار سرخ و سیاه معرفی کند وآنها را همدست یکدیگر توصیف و علاوه بر اینها توهین هایی هم به مرجعیت شیعه یعنی آیت الله العظمی خمینی که به نجف اشرف تبعید شده بودند، کرده بود.

عصر روز هفدهم دی ماه که روزنامه اطلاعات به قم می رسد، طلبه ای جوان این مقاله را می خواند و بلافاصله به منزل آیت الله یزدی که شب ها روضه داشتند، می رود و با صدایی بلند و آتشین حاضران در مجلس روضه را در جریان این توهین قرار می دهد که بلافاصله آیت الله یزدی به منزل حضرت آیت الله حسین نوری همدانی می رود تا با معظم له در این خصوص صلاح و مشورت کند.

حضرت آیت الله نوری همدانی بلافاصله در همان شب تعدادی از علماء و بزرگان حوزه را از جمله حضرات آیات عظام: علی مشکینی، وحید خراسانی، مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، محمد مؤمن،‌ محمد محمدی گیلانی، حسن طاهری خرم آبادی برای جلسه ای فوری و مهم دعوت می کند و همگی در منزل ایشان مجتمع می شوند و پس از بحث و بررسی فراوان تصمیم می گیرند که در اعتراض به این حرکت توهین آمیز رژیم شاه،‌ روز هجدهم دی ماه، همه دروس را تعطیل کنند و در روز ۱۹ دی ماه نیز آقایان اساتید حوزه در درس ها به این موضوع پرداخته و مخالفت خود با مفاد این مقاله را اعلام نمایند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی در این زمینه می فرمایند: «پس از انتشار مقاله، یعنی شب ۱۸ دی، اساتید حوزه علمیه قم در منزل اینجانب اجتماع کردند تا تصمیمی در این مورد گرفته شود که چه باید کرد، بعد از صحبت های زیاد، مدرسان حوزه تصمیم گرفتند درس ها و مباحث حوزه را تعطیل کنیم و در مقابل رژیم شاه، عکس العمل شدید نشان دهیم و به هر قیمتی که هست سخت مقاومت کنیم.

البته مدرسان و استادان حوزه برای تأثیر پذیری بیشتر کار، قرار گذشتند تا مراجع تقلید نیز در اقدامی هماهنگ، درس های خارج خود را تعطیل کنند، بر این اساس مراجعی چون: شیخ مرتضی حائری، سید محمد رضا گلپایگانی، سید کاظم شریعتمداری، سید شهاب الدین نجفی مرعشی و میرزا هاشم آملی (رحمهم الله) با تعطیل کردن درس ها موافقت و استادان و مدرسان و طلاب و مردم قم را دراین حرکت همراهی و هدایت کردند» .

طبق آنچه در تاریخ و اسناد انقلاب اسلامی آمده است، صبح روز یکشنبه ۱۸ دی ماه طلاب با تجمع در میدان آستانه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به سردادن شعارهایی چون«درود بر خمینی» و «مرگ بر این حکومت یزیدی» پرداختند که نیروهای پلیس به آنها حمله کرده و در صدد متفرق کردن آنها بر آمدند.

در این هنگام مردم وطلاب به صورت خود جوش به بیت مرجع بزرگ شیعه حضرت آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی پناه می برند و حیاط منزل ایشان و اطراف آن پر از جمعیت انقلابی و خشمیگن می شود.

حضرت آیت الله العظمی گلپایگانی در جمع معترضین به ایراد سخن می پردازند و سخنرانی خود را با آیه «إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعونَ » شروع می کنند و با قرائت این آیه به کنایه از اینکه ما برای مرگ و شهادت آماده هستیم، جمعیت بسیار به گریه می افتند و فضای بسیار حزن آلودی ایجاد می شود، به طوری که طلاب و مردم آماده فدا کردن جانهایشان می شوند.

آیت الله العظمی گلپایگانی در ادامه می فرمایند: «اینها به ایشان (آیت الله خمینی) توهین نکردند، به ما توهین کردند، چرا که در حقیقت آنها می خواستند بگویند آن آقا (آیت الله خمینی) با ما مخالف است و معنای حرفشان این است که ما با اینها (رژیم شاه) موافق هستیم، در حالی که چنین نیست، ما از گذشته با رژیم مخالف بوده ایم، الآن هم مخالف هستیم و در آینده هم مخالف هستیم، اینها اشتباه می کنند و دارند راه را بیراهه می روند، اینها فکر می کنند ما دیگر سکوت کرده ایم و چیزی نخواهیم گفت و دست بر می داریم، اینها باید بدانند که اگر سر نیزه را حتی زیر گلوی ما بگذارند، ما حرفمان را می زنیم!»

این حرکت تجمع در بیوت مراجع ادامه پیدا می کند و عصر همان روز ۱۸ دی ماه طلاب و مردم انقلابی قم در حسینیه آیت الله العظمی مرعشی نجفی مجتمع می شوند و این مرجع بزرگ و عالی مقام نیز با گریه و ناراحتی بسیار از انتشار این مقاله توهین آمیز اعلام انزجار کرده و خطاب به رژیم شاه می گویند: «چرا شما یک پدر داغدار را مورد اهانت قرار دادید؟!‌... خدا می داند از وقتی که این جریان را شنیده ام، دچار چشم درد شده ام (کنایه از شدت تالمات و گریستن).

در غروب همان روز، نماز جماعت با شکوه تظاهر کنندگان به امامت آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری فرزند موسس حوزه علمیه قم در مسجد اعظم برگزار شد و پس از آن به شعارهای کوبنده ای همانند «مرگ بر حکومت پهلوی» ، «درود بر خمینی»، "مرگ بر این حکومت یزیدی" پرداختند و البته هنگام خروج، از مسجد درگیری هایی با پلیس داشتند ولیکن همه اینها مقدمه ای بر قیام ۱۹ دی قم شد.

از صبح روز ۱۹ دی بازار قم یکپارچه تعطیل شد و مردم قم به سوی مسجد اعظم حرکت کردند و مجدداً طلاب و مردم به هم پیوسته و در حمایت از آیت الله العظمی خمینی به تظاهرات پرداختند و جمعیت خشمگین مجدداً به سوی بیوت مراجع عظام تقلید در حرکت شدند.

در این روز جمعیت ابتدا به بیت آیت الله العظمی میرزا هاشم آملی رجوع کرده و ایشان نیز طی بیاناتی از مقاله منتشره اعلام بیزاری کرده و از شخصیت آیت الله خمینی تجلیل می کنند، پس از آن جمعیت طلاب و معترضان، به درب خانه علامه طباطبایی صاحب تفسیر گرانقدر المیزان می آیند و ایشان نیز با وجود بیماری جسمی، طی سخنان کوتاهی مقاله روزنامه اطلاعات را محکوم می کنند و از تظاهر کنندگان اعلام پشتیبانی می نمایند و آنگاه از آیت الله یزدی که همسایه ایشان بودند، تقاضا می کنند برای تظاهر کنندگان سخنرانی نمایند.

در ادامه این اعتراضات، جمعیت به سوی خانه آیت الله مکارم شیرازی حرکت می کنند و سپس به اتفاق ایشان به مدرسه امام امیرالمؤمنین (ع) که فضا و گنجایش بیشتری داشت، می روند و معظم له نیز طی بیانات مهمی هشدار دادند که این اهانت، تنها به آیت الله خمینی نیست، بلکه به همه مقدسات و همه روحانیت توهین شده است، لذا باید از هر گونه جدایی و تشتت بپرهیزیم، اگر بناست زنده بمانیم همه زنده بمانیم و اگر بناست بمیریم، باید همه بمیریم!‌

پس از آن تظاهر کنندگان به منزل آیت الله وحید خراسانی می روند و در آنجا نیز معظم له طی بیاناتی انتشار مقاله روزنامه اطلاعات را محکوم کرده و آن را «نوشته ای پلید» می نامند.

در ادامه این حرکت ها، طلاب تصمیم می گیرند که بعد از ظهر به دیدار آیت الله حسین نوری همدانی بروند و انقلابیون تدارک بیشتری می کنند به طوری که تمام کوچه بیگدلی را از روی پشت بام ها بلندگو کشی می نمایند و بعد از ظهر روز ۱۹ دی ماه هزاران نفر از طلاب، فضلا و مردم انقلابی قم در بیت آیت الله نوری همدانی و سرتاسر کوچه ایشان تجمع می کنند که بزرگترین این تجمع ها محسوب می شود و حضرت آیت الله نوری همدانی نیز سخنرانی بسیار طوفنده ای علیه رژیم شاه ایراد می کنند و نام آیت الله العظمی خمینی را در سخنان خود طوری مطرح می کنند که شور و هیجان، تمام جمعیت را دربرمی‌گیرد. این جمعیت انبوه و خشمگین پس از شنیدن سخنرانی مهیج حضرت آیت الله نوری همدانی به سمت منزل آیت الله سلطانی طباطبایی حرکت می کنند که در سر چهار راه بیمارستان،‌ مأموران مسلح رژیم به تظاهر کنندگان حمله می کنند و عده ای به شهادت می‌رسند و عده زیادی مجروح می شوند و بسیاری از مردم به مدارس علمیه پناه می برند و بالاخره تا پاسی از شب، خیابانهای صفائیه، حجتیه و ارم قم صحنه درگیری نیروهای نظامی با مردم بود که آمار شهداء و مجروحین روشن نیست، گرچه روزنامه اطلاعات آمار کشته ها را ۶ نفر و آمار زخمی ها را ۸ نفر اعلام کرد ولیکن حضرت آیت الله العظمی خمینی در پیامی که به همین مناسبت خطاب به ملت ایران از نجف اشرف صادر کردند، به این جنایت رژیم شاه اشاره کرده و مرقوم فرمودند که شاه، جمعیت بی گناه فراوان، از جوانان حوزه علمیه و متدینین غیور شهر مذهبی قم را در خاک و خون کشید، و به قتل رساند و تا کنون آمار آنها در دست نیست و مقتولین را از هفتاد تا سیصد، تا حال گفته اند و عدد مجروحین را خدا می‌داند!

آنچه گفتیم شمّه ای از قیام ۱۹ دی مردم و طلاب حوزه های علمیه قم در سال ۱۳۵۶ بود که سر آغاز انقلاب اسلامی ملت ایران گردید و پس از آن چهلم های شهداء در شهرهای مختلف کشور به جریان افتاد و قیام مردم تبریز و دیگر شهرها و در نهایت وارد شدن تمام ملت ایران در صحنه انقلاب اسلامی بود که بحمد الله این نهضت همچنان ادامه دارد و ایران اسلامی بر عهد و پیمان خود با امام خمینی، ثابت قدم و استوار است و در سایه رهبری های مقتدرانه رهبر بزرگوار و مقام معظم ولایت فقیه بر ادامه راه شهداء و امام شهداء رضوان الله علیهم اجمعین مصمم است، بعون الله تعالی.

مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی (رض)

خادم القرآن مرتضی نجفی قدسی