کد خبر: ۲۰۱۹۴
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۰
گزارش «تجارت» از بازدهی بازارهای مالی در نیمه نخست سال جاری
نیمه نخست سال جاری با فراز و فرودهای فراوانی در عرصه اقتصادی و به تبع آن در بازارهای مالی رو به رو بود.
روزنامه تجارت-حسين نوروزي زاد‌ه؛ بررسی بازدهی بازارهای موازی و رقیب در نیمه اول امسال نشان از وضعیت متفاوت در عین حال نابسامان سوددهی در این بازارها حکایت دارد. اقتصاد ایران در حالی نیمه ابتدایی سال جاری را به پایان برد که تیم اقتصادی دولت تا حدودی در مهار تورم موفق عمل کرده است، ولیکن آثار پدیده رکود در تمامی وجوه اقتصاد کشور سایه انداخته است. کاهش جریان نقدینگی و نرخ گران بهره پول، سبب کاهش در تولید و فروش بنگاههای صنعتی و تولیدی، افزایش موجودی کالا در انبارها، کاهش مصرف و تقاضا در بازار شده است. مطالعات بر روی بازارهای مالی در شش ماهه اول امسال نشان می دهد بغیر از بازار پول، سرمایه گذاری در سایر بازارهای مالی با بازدهی منفی یا نزدیک به صفر همراه بوده است.
بازدهی منفی بورس اوراق بهادار
بازار سهام طی نیمه اول سال با افت و خیز و نوسانات با شیب نزولی همراه بود. در حالی تلاش دولت برای رفع تحریم ها وگشایش روابط بین المللی طی نیمه اول امسال به بار نشست و در نهایت توافق تاریخی هسته‌ای محقق شد که برخلاف انتظار بسیاری از سهامداران و کارشناسان دستیابی به مهمترین پدیده سیاسی در کشور تأثیر مثبت حائز اهمیتی بر بازار سرمایه نگذاشت و در این شرایط با تداوم سیاست های انقباضی دولت و اعلام نرخ های سود بانکی بالا و در نهایت رکود عمیق حاکم بر اقتصاد کشور روند نزولی بورس شدت گرفت. علاوه بر این، در این مدت در گروه های مطرح بورس همچون پتروشیمی و پالایشی همچنان ابهامات گذشته یعنی نرخ خوراک مصرفی و قیمت فروش فرآورده های نفتی پا برجا بود.
 این عوامل سبب شد شاخص کل بورس یکی پس از دیگری پله های سقوط به کانال‌های پایین تر را پشت سر گذارد. شاخص بازار سهام با شروع از کانال 62 هزار واحدی و تجریه بالاترین مقدار آن یعنی کانال 70 هزار واحدی طی 17 فروردین ماه، در نهایت طی آخرین روز از شش ماهه نخست امسال به نیمه کانال 61 هزار واحدی رسید و در طی این دوره بازدهی منفی 08/2 درصدی را برای سرمایه گذاران در بازار سرمایه
ثبت کرد.
سکه طلا هم زیان نصیب سرمایه گذاران کرد
سکه طلا در بازار داخلی تحت تاثیر افت قیمت جهانی اونس طلا روند کاهشی را در شش ماهه سال جاری پیش گرفت و حتی با وجود رشد اندک قیمت دلار باز هم نتوانست رشد و صعود در قیمتها را تجربه کند. بر این اساس قیمت هر سکه طلا طرح جدید در نیمه نخست امسال با کاهش 34 هزار تومانی مواجه شد به طوری که از قیمت 944 هزار تومان در ابتدای سال به 911 هزار تومان در روز 31 شهریور رسید. بر این اساس چنانچه سرمایه گذاری از ابتدا تا انتهای شش ماهه مورد نظر سکه طلا در سبد سرمایه گذاری خود نگهداری کرده بود، با زیان 6/3 درصدی مواجه شده است.
بازدهی اندک دلار
بازار ارزهای خارجی بالاخص دلار طی نیمه نخست امسال با افزایش قیمت مواجه شد. نرخ دلار در اولین روز کاری سال جاری حدود 3275 تومان بوده است و در آخرین روز شهریور ماه به 3405 تومان رسید. با این حساب دلار در طول این دوره افزایش قیمت 130 تومانی را برای خود ثبت کرد و طی شش ماهه بازدهی 9/3 درصدی را برای سرمایه گذاران در این ارز به ارمغان آورده است. لازم بذکر است قیمت دلار در بالاترین نرخ در دوره مذکور به 3500تومان در اواخر شهریورماه نیز رسید.
بازده مناسب سپرده های بانکی و اوراق مشارکت
برخلاف بازارهای دیگر اما در بازار پول اوضاع به کام سرمایه گذاران بوده است. در این میان سپرده گذاران بانکی که در ابتدای سال سپرده های با نرخ 22 درصد افتتاح کرده بودند، تا پایان شهریور 11 درصد بازدهی کسب کرده اند. همچنین با احتساب سود سالانه 20 درصدی مصوب شورای پول و اعتبار نیز، سپرده گذاری در بانک طی نیمه نخست امسال حداقل 10 درصد بازدهی برای سپرده گذار داشته است. انواع اوراق مشارکت 20 تا 22 درصدی نیز همین میزان عایدی معادل سپرده های بانکی نصیب دارندگان آن کرده است.
رکود سنگین در بازار مسکن و مستغلات
سال94 در حالي آغاز شد كه بازار مسكن همچنان در ركود دو سال گذشته‌اش غرق بود و با وجود افزايش حجم معاملات در سه ماهه اول سال اما نشانه‌يي از رونق در بازار و خروج از ركود مشاهده نمي‌شد. در میان بازارهای مالی، مسکن با رکودی عمیق مواجه است و گردش مالی بر خلاف بازارهای دیگر در آن به کندی صورت می پذیرد. برآوردهای آماری نشان می دهد که بازدهی سرمایه گذاری بر روی مسکن طی نیمه نخست امسال به زیر صفر رسیده است. بر این اساس قیمت مسکن کاهش 3/1 درصدی را در شش ماهه تجربه کرده است.
نتیجه گیری
همانطور که در سطور بالا اشاره شد بازدهی بازارهای سرمایه، طلا و مسکن در نیمه نخست سال منفی بوده است و چیزی جز ضررو زیان نصیب مشارکت کنندگان در این بازارها نکرده است. در بازار ارز و ارز رایج آن یعنی دلار بازدهی ناچیز9/3 درصدی بدست آمده که از دید کارشناسان توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری نداشته است. در این میان تنها بازار پول که سپرده گذاری در بانک و اوراق مشارکت را شامل می شود بیشترین بازدهی را برای سرمایه گذاری داشته و در نیمه نخست سال 94 رتبه اول بالاترین بازدهی بازارهای مالی را به خود اختصاص داده است.
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار