کد خبر: ۴۷۸۱۰
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۷
جامعه منتظر تصویب قانون حمایت از کودکان است
تجارت آنلاین: پديده کودکان کار و خياباني يکي از معضلات گريبان‌گير اکثر شهرهاي بزرگ در جهان معاصر است. گسترش پديده به حدي است که جوامع توسعه يافته و در حال توسعه را به يک اندازه به خود مشغول کرده است.
کودکان کار قربانیان اجاره و قاچاق اعضای بدن
گروه اجتماعی: پديده کودکان کار و خياباني يکي از معضلات گريبان‌گير اکثر شهرهاي بزرگ در جهان معاصر است. گسترش پديده به حدي است که جوامع توسعه يافته و در حال توسعه را به يک اندازه به خود مشغول کرده است. يکي از آسيب‌هاي جدي که جامعۀ ما را تهديد مي‌کند گسترش روز افزون کودکان خياباني است که به دلايل گوناگون بخشي يا همۀ اوقات خود را در خيابان‌ها سپري و عمدتا از طريق تکدي، بزهکاري و شغل‌هاي کاذب و فصلي امرار معاش مي‌کنند.
گرچه‌امار دقيقي از تعداد اين کودکان در دسترس نيست، آماري که براساس جمع‌آوري بخشي از اين کودکان تهيه شده بيانگر اهميت و عمق اين فاجعۀ عظيم ملي است که صرف نظر از مشکلات و مسايلي که در حال حاضر ايجاد مي‌کند، پيامدهاي ناگوارتري در آينده‌اي نه چندان دور براي جامعه در پي خواهد داشت.
در همين حال عضو شوراي اسلامي‌شهر تهران به خريد و فروش باند بزرگ کودکان اشاره کرد و گفت: ‌در بسياري از موارد کودکان ناپديد مي‌شوند و اعضاي بدن آنها قاچاق مي‌شود و بعد از مدت‌ها جسد برخي از آنها در بيابان‌ها بدون کليه و چشم رها شده است. فاطمه دانشور در گفتگو با فارس‌، در پاسخ به اين پرسش که خبري مبني بر کاميون حمل کودکان کار در بزرگراه مدرس ديده شده است، گفت: در اين خصوص بنده چيزي نشنيده‌ام و نمي‌دانم قضيه چيست.
دانشور با بيان اينکه بارها در خصوص فروش کودکان هشدار داده بوديم، گفت: در محلات پرخطر مانند هرندي کودکاني گم مي‌شوند که والدين آنها حتي شکايت هم نمي‌کنند. عضو شوراي اسلامي‌شهر تهران با تأکيد بر اين موضوع که اين افراد زندگي‌هاي خاصي دارند، ‌گفت: والدين اين کودکان نسبت به نبود بچه‌ها بي‌تفاوت هستند.به گفته دانشور اصولاً والدين اين کودکان دچار اعتياد هستند. وي به اجاره دادن کودکان اشاره کرد و گفت: خانواده‌ها کودکان خود را براي کار اجاره مي‌دهند و شايد هفته‌ها بچه‌هايشان را نبينند آنها نگران هم نمي‌شوند و معتقدند که بالاخره باز مي‌گردند. عضو شوراي اسلامي‌شهر تهران با اشاره به اينکه فروش کودکان بسيار به چشم مي‌خورد، گفت: اصولاً مادران باردار آسيب‌ديده که خارج از نکاح باردار شده‌اند، وقتي براي تولد فرزندانشان به بيمارستان‌ها مراجعه مي‌کنند شناسنامه را به نام خودشان هم نمي‌گيرند و يک نام ديگر اعلام مي‌کنند.به گفته دانشور شناسنامه اين اطفال نام پدر ندارد و مشخصات مادر نيز درست نيست. وي به خريد و فروش باند بزرگ کودکان اشاره کرد و گفت:‌در بسياري از موارد کودکان ناپديد مي‌شوند و اعضاي بدن آنها قاچاق مي‌شود و بعد از مدت‌ها جسد برخي از آنها در بيابان‌ها بدون کليه و چشم رها شده است. وي هشدار داد که والدين به شدت مراقب کودکان خود باشند و در صورتي که کودکانشان ناپديد شد حتماً شکايت کنند. عضو شوراي اسلامي‌شهر تهران گفت: نهادهاي نظارتي بايد سلامت کودکاني که والدين آنها در محيط‌هاي پرخطر زندگي مي‌کنند را برعهده بگيرند ون بسيار مشاهده شده که اين والدين گاها کوچکترين حس مسئوليتي نسبت به فردندانشان ندارند.

*ظرفيت‌سازي قانون براي حمايت از كودكان
در ارتباط با افزايش درصد کودکان کار در سال‌هاي اخير فرشيد يزداني، فعال حقوق کودک در گفتگو با خبرنگار «تجارت» مي‌گويد: مي‌توانيم با استفاده از اين لايحه بسياري از مشکلات اين کودکان را رفع كنيم. حقيقت اين است كه قبل از اين لايحه، قانون جامعي در مورد کودکان و نوجوانان وجود نداشت که بتوان به آن استناد کرد، اما آنچه تاکنون درباره حقوق کودکان و نوجوانان وجود داشته، قوانيني پراکنده بوده است.
اين حقوق‌دان فعال حقوق كودكان در ادامه گفت: تنها قانوني که در اين زمينه پيش از اين وجود داشت، «قانون حمايت از کودکان و نوجوانان» شامل 9 ماده بود که در سال 1381 به تصويب مجلس رسيد؛ به دليل اينکه اين قانون نمي‌توانست همه مشکلات مربوط به کودکان را رفع کند، اين لايحه به مجلس ارايه شد. البته برخي مواد در قانون مدني و نيز قانون امور حسبي، حقوق مربوط به کودکان و نوجونان را مورد بررسي قرار داده است. از طرف ديگر قانون مجازات اسلامي‌برخي موارد عمومي‌را درباره کودکان و نوجوانان ذکر کرده است.
يزداني با بيان اينکه موادي از قانون مجازات اسلامي‌به‌طور خاص به حقوق مربوط به کودکان و نوجوانان اختصاص دارد، اضافه کرد: اين قانون، به دادگاه اطفال و نوجوانان به‌عنوان موضوعي مجزا پرداخته است. همچنين قوانيني به صورت پراکنده در مورد اطفال و نوجوانان وجود داشت و لازم بود که قانوني جامع در اين زمينه وجود داشته باشد. در حقيقت با وجودي که قوانين متعدد و پراکند‌ه‌اي درخصوص حقوق کودکان وجود دارد اما قانون منسجمي‌که همه مسايل مربوط به کودکان را به‌طور يکجا در خود جمع کند و همه ابعاد موضوع را شامل شود، وجود ندارد و داراي خلأ قانوني در اين زمينه هستيم.
اين فعال حقوق كودكان تاکيد کرد: لايحه حمايت از کودکان و نوجوانان مدتي است در مجلس در دست تصويب است و جوانب مختلف موضوع اعم از حقوق کودک، کودک‌آزاري، تکاليف والدين، کودکان کار، بهره‌کشي از کودکان (از لحاظ آزار و اذيت و نيز بهره‌کشي اقتصادي)، بزه‌ديدگي کودکان، کودکان در معرض بزه و خطر و اعمال مخاطره‌آميز را شامل مي‌شود. يزداني در پايان خاطرنشان کرد: اميدواريم اين لايحه به زودي در کميته حقوق خصوصي کميسيون قضايي بررسي و پس از ارايه به کميسيون و بررسي در آن، به صحن مجلس راه پيدا کند.


نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار