هر فصل دارای مزاج مخصوص به خود می باشد که باید در هر فصل نکات مربوط به همان فصل را رعایت کنید
از منظر طب ایرانی، فصل بهار زمانی است که انسان در سرزمین معتدل محتاج به پوشش زیاد به سبب سردی هوا و نیز محتاج تهویه به دلیل گرمی هوا نباشد. مزاج فصل بهار گرم و مرطوب در حد اعتدال است و به دلیل اعتدال مزاج و لطافت، مقوی قوا، مناسب مزاج روح طبی و موجب تقویت آن میشود. بهار برای تمام سنین مناسب است و در کهنسالان و افرادی که مزاج سرد و خشک دارند نیز مناسبترین فصل برای زندگی و سلامت است.
در بهار تولید خون در بدن افزایش مییابد و همین امر امکان ابتلا به برخی بیماریها را افزایش میدهد و موجب بیماریهای خونریزی دهنده، ترک برداشتن رگها، پیدایش بزاق خون آلود و سرفه میشود. در این فصل گرمی هوا اخلاط موادی را که به دلیل سرمای زمستان و کاهش تعریق در بدن حبس شدهاند، رقیق کرده و به حرکت در میآورد.
اگر بدن نتواند این اخلاط را به طور کامل دفع کند به سوی اندامهای ضعیف مانند کشاله ران و زیر پوست و اطراف بدن جاری میشوند و باعث تولید امراض شایع در این فصل مانند دملها، ورمهای چرکی، جوشها، خارش و ورمهای حلقی میشوند که اگر وارد مغز شده و به بطنهای مغزی برسند موجب بروز صرع و سکته در افراد مستعد و دارای پیشزمینه میشود.
از طرفی اگر این مواد به مخاط بینی بریزد موجب زکام، گرفتگی صدا و سرفه میشوند. ریزش این مواد به مفاصل ورمهای چرکی مفصلی و درد مفاصل را به دنبال دارد. شدت یافتن بیماری در بهار لزوما نشانه بدی نیست بلکه ممکن است به دلیل آماده شدن مواد زائد بیماریزا برای دفع باشد. این اتفاق بویژه در بدن کسانی که در زمستان به سبب پرخوری و کم حرکتی دچار افزایش اخلاط شدهاند بیشتر نمود پیدا میکند.
بنابر اعلام دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، برای کاهش ابتلا به بیماریها باید به نکات زیر توجه کنید:
بیشتر بدانید : با نوع مزاج خود آشنا شوید تا علت بیماری هایتان را بدانید!
بیشتر بدانید : با خستگی بهاری چه کنیم؟
بیشتر بدانید : برنج از منظر طب سنتی, سرد یا گرم؟ خشک یا تر؟
بیشتر بدانید : رایج ترین بیماری ها در فصل بهار کدام بیماری ها هستند؟
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:isna.ir