به گزارش خبرنگار مهر، نشست کمیسیون مشترک برجام که در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ در وین برگزار شد، عملاً دست آمریکا را در اعمال محدودیتهای جدید خالی گذاشته و این کشور را در اعمال محدودیتهای بیشتر ناکام خواهد گذاشت.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان نیز تأکید کرده که این نشست، در شرایط خاص ناشی از تحولات در شورای امنیت پیرامون برجام و اقدام غیرموجه و غیرقانونی آمریکا برگزار شده و از این رو، محور اصلی مباحث کمیسیون، بر ضرورت یکپارچگی و انسجام علیه اقدام آمریکا متمرکز بوده است.
در متن بیانیه پایانی نشست کمیسیون برجام و در بند ۳ آن آمده است که در پرتو مباحث مطروحه اخیر در شورای امنیت ملل متحد در نیویورک در خصوص تلاش برای بازگرداندن تحریمهای ملل متحد که قبلا لغو شدهاند، اعضاء تاکید دوباره کردند که آمریکا در تاریخ ۸ می ۲۰۱۸ میلادی به صورت یکجانبه، توقف مشارکت خود در برجام را اعلام کرد و از آن پس، در هیچ یک از فعالیتهای مرتبط با برجام مشارکت نخواهد داشت.
اعضاء مجددا تاکید کردند که آمریکا را نمیتوان یک دولت عضو برجام محسوب کرد؛ ضمن اینکه در این رابطه، اعضاء همچنین بر بیانیهها و مکاتبات مختلف قبلی خود با شورای امنیت ملل متحد در این خصوص مجددا تاکید کردند که از جمله آن، بیانیه مورخ ۲۰ اوت ۲۰۲۰ میلادی نماینده عالی اتحادیه اروپایی در ظرفیت هماهنگکننده برجام بود که بیان میکند آمریکا نمیتواند فرآیند بازگشت تحریمهای ملل متحد تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را آغاز نماید؛ لذا از آنجایی که اعضای برجام تأکید دارند که آمریکا عضوی از این توافق نیست، پس قاعدتاً نمیتواند بازگشت تحریمهای ملل متحد را کلید بزند.
این امر حاکی از آن است که آمریکا مجدداً با شکستی مفتصحانه آن هم برای فعالسازی مکانیزم ماشه مواجه شده است. در این میان، طی روزهای گذشته برخی کارشناسان و تحلیل گران مسائل اقتصادی و سیاسی، فعالشدن مکانیسم ماشه از طرف آمریکا را غیرمحتمل ارزیابی کردند؛ چراکه اخبار روزهای اخیر نشان میدهد که طرفهای اروپایی، روسی و همچنین چین اعلام کردهاند که آمریکا نمیتواند چنین کاری انجام دهد و آنها همچنان به برجام پایبند خواهند ماند.
این خبر که با هدف اختلال در فعالیتهای اقتصادی کشورمان از سوی آمریکا رسانهای شد، موجب گردید طی روزهای گذشته نوسانات نرخ ارز رخ دهد و لذا اثر آن قبل از موعدی که آمریکا در نظر داشت، پیش خور شده است.
از طرفی، بیانیه پایانی نشست کمیسیون برجام نیز خط بطلانی بر این مهم است که آمریکا آنچه را که تحت عنوان بازگشت تحریمها مطرح میکند، پیشتر اعمال کرده است؛ مضاف بر آنکه این کشور عضوی از برجام نیست و خواسته آن غیرقانونی تلقی میشود.