کد خبر: ۱۷۴۰۹۴
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۳:۱۳

در دنیای توقف‌ناپذیر سخت افزار که هر روز قطعات جدید و قدرتمندتر از راه می‌رسند، انتخاب یک رایانه شخصی که برای گیمینگ مناسب باشد و ما را تا مرز ورشکستگی نبرد تقریبا محال است؛ علی‌الخصوص اگر قیمت فضایی بازار کشور خودمان را به این معادله اضافه کنیم.

اما در ورای این جنون نظام سرمایه‌داری برای توسعه و ایجاد فانلی که دائما شرکت‌های بزرگ سخت افزاری را به سود رسانی نزدیک کند، باید این نکته بسیار مهم را در نظر داشت که برای برآمدن از پس بسیاری از نیازها – حتی کارهای سنگینی مثل رندرینگ یا گیمینگ – نیاز به بهترین و جدیدترین قطعات ندارید.

این موضوع در فضای بازی‌های ویدیویی خود را بیش از همه نشان می‌دهد. اگر نگاهی به گذشته‌ای نه چندان دور بیندازید و نسل هشتم را مرور کنید، یعنی نسلی که از سال ۲۰۱۳ آغاز شد و تا ۲۰۲۰ ادامه داشت و هنوز هم چند صباحی از عمر مفید آن باقی مانده است، متوجه می‌شوید که برای تجربه همه بازی‌های سال‌های اخیر به هیچ‌وجه نیازی به ولخرجی نیست. چه بسا یکی از مزیت‌های مهم رایانه شخصی این است که به شما قابلیت تجربه همه بازی‌های ویدیویی تاریخ را می‌دهد، حتی بازی‌هایی که در نسل پنجم، ششم و هفتم بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۲ به بازار آمدند.

Gaming PC

به عبارتی، برای بسیاری از کاربرانی که عاشق بازی‌های ویدیویی هستند، فارغ از چند انحصاری از جانب سونی و نینتندو، تقریبا هر بازی که در تاریخ این صنعت عرضه شده با خریدن یک سیستم گیمینگ ارزان و بهینه در دسترس شما خواهد بود. (در این بین باید انحصاری‌های ایکس‌باکس را هم در نظر گرفت، اما با توجه به اینکه مایکروسافت در چند سال اخیر تمام بازی‌های انحصاری خود را برای پی‌سی هم عرضه کرده، آرشیو بازی‌های این پلتفرم از همیشه وسوسه‌برانگیزتر شده است.)

حال شاید از خود بپرسید که برای خرید یک سیستم گیمینگ بهینه و مناسب که بتواند از پس اجرای این بازی‌ها بربیاید، چقدر باید خرج کنید؟ اول از همه باید در نظر گرفت که سیستم پیشنهادی مطلب ما را به هیچ‌وجه نمی‌توان رده‌بالا (High-end) در نظر گرفت. مثلا اگر بخواهید در رزولوشن‌هایی بالاتر از فول اچ‌دی (۱۰۸۰p) مثل ۱۴۴۰p یا حتی الترا اچ‌دی (۴K) به تجربه بازی‌ها بنشینید، مسلما به کارت گرافیک‌های قدرتمند و پردازنده‌هایی که بتوانند پا به پای آن‌ها بیایند نیاز دارید.

مثلا در حال حاضر کاربران برای تجربه بازی‌های روز با رزولوشن ۴K و فریم‌ریت ۶۰ بر ثانیه باید به فکر خریدن یک پردازنده هشت هسته‌ای (مدل‌های Core i7 و معادل آن در بازار رقیب) و کارت گرافیک RTX 3080 باشند. اما اگر به همان ۱۰۸۰p راضی هستید و در دلتان می‌گویید گور پدر هرچه رزولوشن و تنظیمات گرافیکی عجیب و غریب در بازی‌ها، پس می‌توان به اسمبلی فکر کرد که با کمترین هزینه از پس همه نیازهایتان برآید.

core i3

در اینجا ما برای پردازنده یا قلب تپنده سیستم شما مدل اینتل Core i3 9100f را در نظر گرفته‌ایم که تقریبا ضعیف‌ترین مدل نسل نهم به حساب می‌آید، اما به اقتضای چهارهسته‌ای بودن و معماری جدید Coffee Lake Refresh می‌تواند از پس کارت گرافیک مورد نظر ما برآید و همچنین در ادامه قابلیت ارتقا هم دارد. مثلا اگر روزی تصمیم بگیرید RTX 3070 بخرید – که هم‌اکنون با قیمت ۴۰ میلیون تومان در بازار داخلی فروخته می‌شود – می‌توانید به همراه آن به فکر خرید Core i5 9400 و حتی Core i7 9700 باشید تا گلوگاه بوجود آمده با جی‌پی‌یو را به حداقل برساند.

برای حافظه داخلی هم بهتر است به همان ۸ گیگابایت DDR4 قناعت کنیم. در نظر داشته باشید که هنوزم هیچ اثری به بازار نیامده که حداقل سیستم مورد نیاز آن از شما رم بالای ۸ گیگابایت بخواهد، و اگر روزی چنین اتفاقی افتاد، تنها کافیست ۸ گیگابایت دیگر خریداری کنید و در کنار رم اول خود از آن بهره ببرید. همچنین باید خاطر نشان کنیم که مقدار حافظه داخلی یا رم هیچ تاثیری بر عملکرد بازی‌ها ندارد. یعنی چه شما ۸ گیگابایت رم داشته باشید و چه ۳۲ گیگابایت، در نهایت کار اصلی پردازش را کارت گرافیک انجام می‌دهد.

trident z

برای انتخاب مادربورد هم کافیست به سراغ هر مدلی بروید که سوکت LGA1151 را پشتیبانی کند و در نظر داشته باشید که در این رده مادربوردهای مختلف تفاوت قابل‌توجهی با هم ندارند و مزیت‌های آن‌ها هم مینیمال است. (این موضوع حتی چندی قبل توسط کانال یوتیوب Linus Tech Tips اثبات شد و بررسی‌های این متخصصان سخت‌افزار نشان داد که تفاوت عملکرد بین مادربردهای پایین‌رده تقریبا ناچیز است و حتی مادربردهای رده بالا هم به شما قابلیت‌های اضافه می‌دهند و نه عملکرد بهتر.)

motherboard gaming

با توجه به پردازنده و کارت گرافیک انتخابی ما، شما می‌توانید هر پاوری در رنج قدرت ۴۰۰ تا ۵۰۰ وات پیدا کنید، اما نیاز سیستم شما ۳۵۰ الی ۴۰۰ وات خواهد بود، پس در این زمینه هم نیازی به ولخرجی نیست. بدیهی‌ست که انتخاب کیس مناسب هم کاملا یک مسئله سلیقه‌ای است اما اگر صرفا به عملکرد فکر می‌کنید و ظاهر زیبا برای شما اهمیتی ندارد، کیس‌های پایین‌رده شرکت گرین هم می‌توانند از پس نیازهای سیستم بهینه ما بربیایند.

در انتخاب هارد درایو هم به سراغ یک دیسک یک ترابایتی WD و برای سرعت عملکرد هم یک حافظه جامد ۲۵۶ گیگابایتی انتخاب کرده‌ایم. علاوه بر اینکه می‌توانید بیشتر بازی‌ها را روی هارد درایو خود تجربه کنید، وجود یک حافظه جامد (اس‌اس‌دی) ساتا در کنار افزایش سرعت ویندوز می‌تواند پشتیبانی بعضی بازی‌های جدیدتر را برای شما فراهم کند.

و در نهایت به مهم‌ترین قطعه برای گیمینگ یعنی کارت گرافیک (GPU) می‌رسیم. در حال حاضر به خاطر قیمت سرسام‌‌آور دلار و تحریم‌های وارداتی به علاوه کمبود کلی انبار بازار کارت گرافیک در سطح جهانی و همچنین محبوبیت استخراج رمزارزها که منجر به احتکار کارت‌های گرافیک شده است، پرداخت هزینه‌های گزاف برای کارت گرافیک چندان منطقی به نظر نمی‌رسد. مثلا پرچم‌دار نسل جدید انویدیا یعنی RTX 3080 که باید با قیمت ۸۰۰ دلار (معادل ۲۰ میلیون تومان) به فروش برسد، در بازار داخلی ۶۰ الی ۸۰ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است.

gtx 1650

اما همان‌طور که گفتیم، شما به سخت‌افزار عجیب و غریب یا لاکچری نیاز ندارید. برای اجرای اکثر بازی‌ها با تنظیمات نهایی (Ultra) و بعضاً بالا (High) در رزولوشن ۱۰۸۰p خرید یک کارت گرافیک GTX 1650 با معماری تورینگ کافیست. در ادامه می‌توانید بازدهی این سیستم را (GTX 1650 x Core i3 9100f) در اجرای بازی‌های جدید ببینید:

GTX 1650 Benchmark 2GTX 1650 Benchmark
  • GTX 1650 Benchmark 2
  • GTX 1650 Benchmark

در این قسمت هم دیگر بنچمارک‌های بازی کارت GTX 1650 توسط وب‌سایت‌های معتبر یوروگیمر و تامزهاردور قابل رویت است:

Battlefield 1 BenchmarkFar Cry 5 BenchmarkRise of the Tomb Raider BenchmarkShadow of the Tomb Raider BenchmarkThe Witcher 3 Benchmark
  • Battlefield 1 Benchmark
  • Far Cry 5 Benchmark
  • Rise of the Tomb Raider Benchmark
  • Shadow of the Tomb Raider Benchmark
  • The Witcher 3 Benchmark

مشخصات سیستم پیشنهادی ما به شرح زیر است:

قطعه قیمت حدودی
پردازنده: Core i3 9100f ۳,۰۰۰,۰۰۰ تومان
کارت گرافیک: Zotac GeForce GTX 1650 OC 4GB ۱۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان
حافظه رم: ۸GB Geil Pristine 2400Mhz ۱,۱۰۰,۰۰۰ تومان
هارد درایو: ۱TB WD Blue ۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان
حافظه جامد: ۲۴۰GB WD SATA ۹۰۰,۰۰۰ تومان
پاور: Cooler Master Elite V3 400W ۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان
مادربرد: Asus H310 M-K ۱,۷۰۰,۰۰۰ تومان
کیس: گرین مدل HIWA ۱,۱۰۰,۰۰۰ تومان
قیمت کل ۲۰,۸۰۰,۰۰۰ تومان

بدون شک لازم به ذکر نیست که قیمت‌ها در مملکت ما فعلا هیچ ثباتی ندارند و آنچه ما برای نگارش این مطلب قیمت گرفته‌ایم، قرار نیست برای مدت زیادی دوام بیاورد. با این حال، قیمت حدودی، همین مقدار خواهد بود.

همانطور که می‌بینید، قیمت نهایی کم و بیش هم‌اندازه‌ی یک کنسول ایکس‌باکس سری ایکس یا پلی‌استیشن ۵ است؛ اما سخت‌افزار و قدرتی که آن دو کنسول ارایه می‌دهند، بسیار بالاتر از جمع کردن یک کیس با همین قیمت است. البته که این موضوع در همه جای دنیا صدق می‌کند و اینکه سونی و مایکروسافت روی کنسول‌های خود ضرر می‌دهند، از کسی پنهان نیست. با این حال، برای گیمر ایرانی که دسترسی راحتی به بازی‌ها و فروشگاه‌ها و خریدهای دلاری از پلی‌استیشن استور و فروشگاه مایکروسافت ندارد، خرید یک کامپیوتر ممکن است در نهایت نتیجه‌ی بهتری داشته باشد.

صفحه اصلی بازی - اخبار بازی - تریلر بازی - نقد و پیش نمایش | دیجی‌کالامگ

برچسب ها: PC Gaming
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار