گروه اقتصاد کلان: یک اقتصاددان معتقد است وضعیت تورم در سال 1401 به سیاستهای دولت بستگی دارد و متغیر برجام حداقل تاثیر را بر نرخ تورم دارد.
عبدالمجید شیخی در گفتوگو با «تجارت آنلاین» اظهار کرد: تورم نقطه به نقطه به دلیل رفتارهای موجی فصلی نمیتواند ملاک قضاوت خوبی برای ارزیابی تورم باشد. معدل سالانه تورم شاخص بهتری برای قضاوت در مورد تغییرات سطح قیمتها در اقتصاد است. به خصوص در اسفند و فروردین یک موج طرف فشار تقاضا داریم و این انگیزه سوداگران را برای افزایش سطح قیمتها و بهم خوردن نسبت قیمتها بالا میبرد. او ادامه داد: بنابراین وضعیت فعلی میتواند ناشی از فشار فصلی انتهای سال تا اواسط فروردین باشد. اما گزینههای محتمل برای تورم تحت تاثیر عملکرد دولت از طریق اعتمادسازی در اقتصاد است و کمتر تحت تاثیر برجام است. به دلیل اینکه الان عمدتا مردم توجیه برجام را متوجه شدند و مشاهده کردند که یک دولتی با عزم، اراده،دغدغه و دلسوزی میتواند عملکرد بهتری را نسبت به یک دولتی که با کذب و دروغ و صحنه سازی که همه چیز را به برجام گره میزد، داشته باشد.
شیخی اضافه کرد: الان دیگر متغیری به نام برجام از معادلات اکثریت مردم حذف شده است، تنها تاثیری که برجام میتواند در معادلات اقتصادی بگذارد از طریق واسطهها و دلالان فعال در بخش مجازی اقتصاد است. اگر دولت بتواند در سال جاری فضای کسب و کار را به تمام معنا بازتر و فراخ تر کند و این سرمایههای سرگردان مشغول در فضای مجازی اقتصاد را به سمت سرمایهگذاری بخش حقیقی اقتصاد هدایت کند، این روند بهبود پیدا میکند. این اقتصاددان تصریح کرد: اگر تقاضای ارز و عرضه ارز را به صورت مکمل کنترل بهتری کنیم، مسلما می تواند روی تخفیف امواج تورمی اقتصاد تاثیر بسیار مثبتی بگذارد. بنابراین گزینه مورد پیشبینی این است که دولت میتواند در این امور موفق شود و همچنان مثل چند ماه گذشته میتواند شتاب تورمی را کاهش دهد و نرخ تورم کاهش پیدا خواهد کرد. البته وقتی میگوییم نرخ تورم کاهش پیدا کرده منظورمان ارزان شدن کالاها نیست بلکه شتاب افزایش افت میکند و احساس مردم هم یک احساس درستی است. الان کالاها هم گران تر شده است اما نه مثل شتابی که در سابق وجود داشت. شتاب کمتر شده است.