گروه صنعت و تجارت: رابطه ایران با کشورهای حوزه آمریکای لاتین عمری بیش از 100 سال دارد. با این حال روابط دیپلماتیک ایران با این کشورها چند دهه بیشتر قدمت نداشته و سفارتخانه های کشورمان در آن منطقه راه اندازی شده است. طی سال های گذشته و با توجه وضع تحریم ها علیه ایران به وسیله کشورهای غربی به ویژه آمریکا، واردات از آمریکای لاتین افزایش یافت و کشورهایی همچون ونزوئلا، آرژانتین، برزیل و اروگوئه به ترمینال های ورود کالاها و اقلام مورد تحریم برای ایران تبدیل شدند.
با روی کار آمدن دولت انقلابی سیزدهم در ایران به ریاست آیتالله سیدابراهیم رئیسی و تغییر رویکرد سیاست خارجه ایران به روی خوش نشان دادن به دوستان و حامیان تهران در سراسر جهان، بارقههای امیدی در زمینه توسعه روابط با کشورهای حوزه آمریکای لاتین، ازجمله ونزوئلا، بهوجود آمده است. طی ماه های گذشته یک سری همکاری های دانشگاهی میان ایران و ونزوئلا آغاز شده و در این مدت برخی از دانشمندان ونزوئلایی به تهران آمدند و در زمینه زمین شناسی آموزشهایی دیدند؛ حتی در برخی موارد کارشناسان ایرانی به آنجا رفتند.
با برنامه ریزی صورت گرفته توسط دولت سیزدهم قرار است بین ایران و ونزوئلا در چند قسمت ارتباطات فنی برقرار شود. صدور خدمات فنی یکی از مهمترین برنامه هایی است که است. این یعنی ایران به عنوان کشوری که در حوزه های مختلف فنی حرفی برای گفتن دارد، علم خود را به ونزوئلا صادر میکند و در قبال آن می توان از معادن این کشور استفاده کند.حقیقت این است که پیوند میان ایران و یک کشور تحریم شده با ذخایر عظیم خدادادی می تواند برای شکست تحریمها بسیار مفید باشد و باعث بیاثر کردن تحریم و شکست آنان شود.
دعوت ونزوئلا از معدنکاران ایرانی
در همین حال وزیر حمل و نقل ونزوئلا از سرمایه گذاران و متخصصان ایرانی برای حضور در بخش معدن و صنایع معدنی این کشور دعوت کرد. رامون بلاسکز، وزیر حمل و نقل ونزوئلا در دیدار با جمشید ملارحما عضو هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از سرمایهگذاران ایرانی برای حضور در بخش معدن و صنایع معدنی این کشور دعوت کرد. وی با اشاره به پیشرفتهای ایران در حوزه معدن و صنایع معدنی و عدم وابستگی به نفت، بیانداشت: ایران را الگوی خود برای رسیدن به اقتصاد غیر نفتی قرار داده ایم و تلاش میکنیم تا از توان و دانش مهندسان ایرانی برای پیشرفت بخش معدن و صنایع معدنی ونزوئلا بهره گیریم. بلاسکز با اشاره به مشکلات پیش آمده در پروژه سیمان ونزوئلا، از پیگیری جدی برای رفع آن در راستای توسعه همکاریهای دو کشور خبر داد.
ملارحمان نیز با اشاره به روابط دوستانه ایران و ونزوئلا، افزود: پیش نیاز توسعه روابط اقتصادی کشورها، روابط سیاسی خوب است که خوشبختانه این روابط بین دو کشور ایران و ونزوئلا مسیر را برای توسعه و همکاریهای اقتصادی دو کشور فراهم کرده است. وی تاکید کرد: این یک فرصت متقابل است که باید از آن حداکثر استفاده را کرد.
امیرصباغ، مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو نیز در این دیدار به توانایی و پتانسیل ایران در حوزه معدن و صنایع معدنی اشاره کرد و گفت: فرصتهای همکاری بسیاری در حوزههای مختلفی همچون فولاد، سیمان، طلا و سایر مواد معدنی بین ایران و ونزوئلا وجود دارد. به گفته وی، با توجه به اینکه شهرنشینی و ساخت و ساز در ونزوئلا در حال پیشرفت است، نیاز مبرمی به سیمان، فولاد و میلگرد در این کشور وجود خواهد داشت؛ بنابراین در حوزه صادرات یا ساخت کارخانههای فولاد، محصولات فولادی و سیمان در این کشور اعلام آمادگی میکنیم. صباغ ادامهداد: فرصتهای سرمایه گذاری بسیاری در ونزوئلا شناسایی کرده ایم که در صورت رفع مشکلات پروژه سیمان ونزوئلا، برای حضور در بخشهای مختلف معدنی این کشور برنامه ریزی خواهیم کرد. به گفته وی، امکان توسعه خط دوم تولید با تولید روزانه سههزار و ۳۰۰ تن سیمان و انجام مطالعات امکان سنجی ساخت و نوسازی کارخانههای سیمان در ونزوئلا از جمله راهکارهای توسعه همکاری در حوزه سیمان بین دو کشور است.
سفر فعالان صنعتی و معدنی ایران به ونزوئلا
مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) همچنین گفت: ایران آماده صادرات یا ساخت کارخانههای فولاد، محصولات فولادی و سیمان به ونزوئلا است و در همین زمینه بهزودی تیمی از فعالان صنعتی و معدنی ایرانی به این کشور سفر میکند. امیرصباغ در گفتگو با ایرنا درخصوص دور تازه همکاریهای ایران و ونزوئلا در زمینه بخش معدن و صنایع معدنی، افزود: پروژههای ساختمانسازی، راهسازی و توسعه راهها در ونزوئلا نیازمند سیمان، فولاد و مصالح ساختمانی است و با توجه به فعالیتهای کشورمان در عرصههای فولاد (با رتبه دهم تولیدکنندگان برتر فولاد جهان)، صادرات آلومینیوم، مس، روی، سیمان و غیره، میتواند کمک شایانی در مسیر توسعه این کشور داشته باشد. وی ادامهداد: با توجه به اینکه شهرنشینی و ساخت و ساز در ونزوئلا در حال پیشرفت است، نیاز مبرمی به سیمان، فولاد و میلگرد در این کشور وجود خواهد داشت؛ بنابراین در حوزه صادرات یا ساخت کارخانه های فولاد، محصولات فولادی و سیمان در این کشور اعلام آمادگی میکنیم.
این مسوول اظهار داشت: ونزوئلا یک کشور معدنی محسوب میشود که سالهاست به عنوان صادرکننده بریکت آهن اسفنجی شناخته شده و علاوه بر آن، از معادن غنی طلا و بوکسیت برخوردار است و میتواند در رفع نیازهای کشورمان مثمر ثمر باشد. مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو تصریحکرد: بهطور قطع سرمایهگذاری دو کشور در حوزه معادن ونزوئلا میتواند در آینده به فعالان بخش معدن و صنایع معدنی این کشور کمک کند تا خود به استخراج و فرآوری مواد بپردازند. وی ادامهداد: فرصتهای سرمایه گذاری بسیاری در ونزوئلا شناسایی کرده ایم که در صورت رفع مشکلات پروژه سیمان ونزوئلا، برای حضور در بخش های مختلف معدنی این کشور برنامه ریزی خواهیم کرد. به گفته صباغ، امکان توسعه خط دوم تولید با تولید روزانه سههزار و ۳۰۰ تن سیمان و انجام مطالعات امکانسنجی ساخت و نوسازی کارخانههای سیمان در ونزوئلا، از جمله راهکارهای توسعه همکاری در حوزه سیمان بین دو کشور است. این مقام مسوول ایمیدرو با اشاره به حضور رقبایی همچون چین و روسیه در ونزوئلا، خاطرنشانکرد: روابط خوب سیاسی ایران و ونزوئلا میتواند در راستای توسعه اقتصادی طرفین موثر باشد و بهطور قطع سفر هیات یاد شده و بهویژه مشخص شدن نحوه پرداختیها بین دو کشور مشخصکننده بسیاری مسائل خواهد بود. صباغ همچنین مطالبات چند ده میلیون دلاری شرکتهای ایرانی بابت پروژهها و طرحهایی که در گذشته در ونزوئلا اجرایی شده را یادآور شد و گفت: مطالبات شرکتهای ایرانی باید پرداخت شود و پس از آن علاقهمندیم فصل جدیدی در توسعه روابط اقتصادی دو کشور ایجاد شود.