گروه اقتصاد کلان: پس از طی روزهای پرنوسان و اغلب راکدی که بورس در سال گذشته داشت، این روزها سهامداران با روزنههایی از امیدواری در این بازار روبهرو شدهاند. بهنحویکه در هفتههای اخیر صعود چشمگیر شاخص کل در روزهای معاملاتی را دیده و حتی خبر از صعود بیشتر شاخصها داده میشود. در معاملات سهشنبه 64 نماد صف خرید داشتند و 32 نماد با صف فروش مواجه بودند.
به گزارش «تجارت آنلاین»، مجموع ارزش صفهای خرید با افزایش 16 درصدی به 206 میلیارد تومان رسید و مجموع ارزش صفهای فروش 22 درصد افزایش یافت و 259 میلیارد تومان بود. در پایان معاملات امروز ارزش صفهای خرید در رقم 118 میلیارد تومان ایستاد و بازار با مازاد تقاضا بسته شد. در پایان معاملات نماد خساپا (شرکت سایپا) با صف خرید 45 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای پایانی بازار قرار گرفت. پس از خساپا، نمادهای ثمسکن (شرکت سرمایه گذاری مسکن) و فمراد (شرکت آلومراد) بیشترین صف خرید را داشتند. شاخص کل دیروز با ریزش ۹۳۹ واحدی در جایگاه یک میلیون و ۴۰۷ هزار واحد قرار گرفت، شاخص هم وزن اما رشد ۱۰۰۰ واحدی را تجربه کرد. شاخص هم وزن دیروز وضعیت بهتری نسبت شاخص کل داشت. شاخص کل دیروز با ریزش ۹۳۹ واحدی در جایگاه یک میلیون و ۴۰۷ هزار واحد قرار گرفت، شاخص هم وزن اما رشد ۱۰۰۰ واحدی را تجربه کرد، ارزش معاملات خرد در معاملات امروز به ۳,۲۲۸ میلیارد تومان رسید، برای دومین روز برآیند ورود و خروج پول هوشمند مثبت بوده و به مثبت ۱۴۰ میلیارد تومان رسید، در معاملات دیروز ۲۸۸ نماد مثبت، ۶۰ نماد صف خرید، ۲۵۵ نماد منفی و ۲۶ نماد صف فروش بودند. اقدامات حمایتی از بازار سرمایه در کنار وضعیت بنیادین شرکتها، میتواند عامل ادامه دار بودن روند صعودی بازار باشد. خروج نقدینگی از بازار سرمایه در شرایطی شکل گرفت که شرکتها از لحاظ سودسازی در وضعیت مناسبی بودند و p/e بازارسرمایه در کمترین حالت خود قرار داشت، در این وضعیت اقداماتی باعث شد، بازار به روند صعودی خود بازگردد. تصویب بسته حمایتی ۱۰ بندی اولین اقدام حمایتی بود که بازار به آن واکنش مثبت نشان داد، البته همراهی این اقدام با تصویب کاهش ۸۰ درصدی مالیات فروش سهام، توانست اعتماد نسبی در دل سهامداران ایجاد کند. در رابطه با دو اقدام حمایتی صورت گرفته از بورس و ارزندگی بازار به گفتگو با کارشناسان پرداختیم. اکبر ادهم کارشناس بورس، در گفتگو با خبرنگار ایبِنا، با اشاره به اینکه p/e بازار سرمایه کمتر از ۶ است، گفت: میزان نسبت p/e درچند مدت اخیر کم سابقه بوده همچنین نسبت p/s شرکتها به علت افزایش فروش، خوب است، بنابراین افراد می توانند به بورس به عنوان بازاری مناسب برای سرمایهگذاری فکر کنند. در این رابطه محمدرضا برگی کارشناس بازار سرمایه گفت: قبل از شروع رشد بازار، اکثر شرکتها در تابلو معاملاتی با اُفت قیمت همراه بودند، اما نقدینگی در بازار برای خرید سهمهای ارزنده وجود نداشت و بیشر سهمها در سمت فروشنده معامله میشدند تا اینکه مشکل اصلی بازار یعنی کمبود نقدینگی، تا حدودی با تزریق منابع از صندوق تثبیت به بازار حل شد. همایون دارابی کارشناس بورسی در گفتکو با خبرنگار ایبِنا، بیان کرد: تزریق منابع جدید توسط صندوقهای حاکمیتی برای خرید سهام در بازار سرمایه و به مرورافزایش مبلغ آن از بندهای بسته حمایتی است که باعث رونق بازار سرمایه میشود. وی افزود: اطمینان نسبی ایجاد شده در بازار، حاصل یکی دیگر از بندهای مهم بسته حمایتی با عنوان بیمه سهامِ اشخاص حقیقی است که با تصویب این بند مهم، اصل ارزش سهام و سود آن بیمه خواهد شد. اجرای این بیمه باعث پوشش ریسک سهامداران حقیقی میشود تا این گروه از سهامداران در بازارسرمایه آرامش خاطر بیشتری داشته باشند.
محمد خبری زاد کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دیگر اقدام حمایتی دولت یعنی کاهش ۸۰ درصدی مالیات فروش سهام، گفت: خرید و فروش یک برگه سهام ۱.۵ درصد هزینه دارد، که از این میزان به طور تقریبی ۰.۴ درصد کارمزدِ خرید و ۱.۱ درصد کارمزدِ فروش است که عمده کارمزد فروش را مالیات تشکیل میدهد بنابراین کاهش ۸۰ درصدی مالیات فروش سهام، باعث کاهش بهای تمام شده سرمایه گذاران میشود، که در نهایت آنها را به انجام معاملات بیشتر تشویق میکند. همچنین برای افرادی که معاملات روزانه انجام میدهند این کاهش مالیاتی اقدامی جذاب محسوب میشود. با جمع بندی نظرات کارشناسان به این نتیجه میرسیم که دو اقدام حمایتی یعنی تصویب بسته ۱۰ بندی و کاهش ۸۰ درصد مالیات فروش سهام در کنار وضعیت بنیادین شرکتها نوید ازادامه دار بودن روند صعودی بازار میدهد همین امر میتواند جذابیت این بازار را برای جذب نقدینگی به نسبت دیگر بازارها افزایش دهد. با وجود تمام این موارد، می توان نشانه های منفی که روزهای قبل در بازار آشکار شدند را خیلی جدی نگرفت و تنها به این دقت کرد که ارزش معاملات خرد چه روندی را طی می کند. اکنون که بورس در یک روند صعودی کوتاه مدت قرار دارد، طبیعی است که ورود و خروج پول و قدرت خریداران و فروشندگان نوساناتی داشته باشد اما همه این ها درصورت بالا رفتن ارزش معاملات خرد، خنثی می شود. با این حساب برای بازار امروز می توان آغازی متعادل را متصور شد و با توجه به تعداد برابر نمادهای مثبت و منفی، انتظار داشت که دوباره بازار به سمت بالا حرکت کند اما این حرکت رو به بالا درصورتی تداوم خواهد داشت که ارزش معاملات خرد نیز افزایش یابد. در حالحاضر تردید در بازار زیاد است و این حس تردید تا برطرفنشدن برخی ابهامات همچنان بر سر بازار سنگینی خواهد کرد. بازار سرمایه در حالحاضر جدال میان دو گروه بدبینها و خوشبینها است که برخی روند فعلی بورس را موقتی میدانند و برخی دیگر آن را آغاز یک حرکت جدید برای بازار ارزیابی میکنند. اما برخی از تحلیلگران بر این باور هستند که بازار از نظر تکنیکالی در سطحی قرار دارد که میتواند برگردد و حداقل یک برگشت مقطعی و موقت و رو به بالا داشته باشد، اما نکته مهم در این است که در شرایط فعلی باید اعتماد سرمایهگذاران به بازار بازگردد، زیرا هنوز دست و دل بسیاری از فعالان بورسی به خرید نمیرود که دلیلش همین بیاعتمادی سرمایهگذاران به رفتار دولت است.
این موضوع در حالی به بزرگترین چالش بورس تهران بدل شده که بررسی رفتار دولت حاکی از تلاش برای برطرفکردن بیاعتمادی به این بازار است. بر این اساس تا وقتی چنین وضعیتی حاکم است در عینحال که بازار سرمایه از نظر قیمتی در سطوح ارزندهای قرار دارد، نمیتوان انتظارات تغییر یا رشد چشمگیری از بازار داشت.