علی بیگدلی
تحلیلگر مسائل اروپا
چندی پیش ایلان ماسک به صورت کاملاً غیر ادبی و غیرحرفهای به انتقاد از اقدامات کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس پرداخت و حتی اعلام کرد که حزب کارگر این کشور که حالا قدرت را در دست دارد، باید کنار برود و محافظکاران روی کار بیایند. این دخالت غیر اخلاقی ..ایلان ماسک را نمیتوان تنها سخنان وی قلمداد کرد بلکه باید گفت که او بازگو کننده موضع دونالد ترامپ بوده و رئیسجمهوری آمریکا چندان راضی نیست که انگلیس توسط حزب کارگر که تفکر سوسیالیستی دارد، اداره شود. مساله این است که ایالات متحده خود از دامان انگلیس متولد شده اما رئیسجمهوری فعلی این کشور نظر کاملاً متفاوتی در خصوص دامه فعالیتهای حزب کارگر در انگلیس دارد. این اظهارات ترامپ از سوی نخستوزیر انگلیس چندان جدی گرفته نشد اما رفته رفته ابعاد جدیدی از این تفکر ترامپ نمایان شد؛ به گونهای که او فهمید نظر ایالات متحده در خصوص برخی مسائل قطعی است.
به عنوان مثال ترامپ گفته که کانادا همانند ایالت پنجاه و یکم آمریکا به حساب میآید و همین مساله موجب شده تا نخستوزیر انگلیس هم با توجه اینکه اشتراکات بسیار عمیقی از حیث شکلی و ماهوی میان انگلیس و کانادا وجود دارد، از این مواضع ترامپ احساس ترس کند. به نظرم مواضع فعلی لندن در خصوص سیاستهای ایالات متحده را باید حاوی ترس و یک نگرانی مشخص از دیدگاه ترامپ در قبال اروپا دانست. معتقدم خروج انگلیس از جمع کشورهای اتحادیه اروپا و یا به بیان سادهتر اجرای برگزیت آن هم در شرایط پیچیده نظام بینالملل غلط بود و در این راستا تعداد زیادی از کارگرها هم آواره شدند که این موضوع میتواند به نفع ایالات متحده قلمداد شود. از سوی دیگر اعمال تعرفههای سنگین علیه کانادا و اروپا هم میتواند باعث شود که به هم ریختگی در کشورهای قاره سبز بیشتر شود و از سوی دیگر حالا انگلیس مدعی شده که آماده اعزام نیروهای نظامی به اوکراین است.
اینکه این طرح انگلیس در مورد اوکراین قابل اجرا است و خروجی آن چه خواهد بود، هنوز هیچ اطلاع کافی از آن در اختیار نیست اما به هر ترتیب باید منتظر بود و دید که وزرای خارجه آمریکا و روسیه در عربستان قرار است چه اقدامی انجام دهند و اساساً قرار است پرونده اوکراین به کدام سو برود.