کد خبر: ۱۲۴۵۶۹
تاریخ انتشار: ۰۲ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۷
رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه دانشگاه آزاد اسلامی ، با انتقاد از اقدام غیرقانونی و غیرمعمول بقایی دردفتر روزنامه شرق، پوشش خبری این روزنامه را سیاسی ، تحریک‌کننده و مغایربااخلاق و اصول حرفه ای دانست.

به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاری فارس، اکبر نصراللهی رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتگوی زنده اینستاگرامی با تسلیت مجدد درگذشت سردبیر روزنامه جام جم اظهار داشت:‌ کار رسانه ای  در شرایط امروز با توجه  بحران های جاری  بویژه در مطبوعات بسیار سخت و ایثارگرایانه  است؛ بنابراین حمله به دفتر رسانه ها به هر دلیلی که باشد، سختی و تلخی کار را بیشتر می‌کند. 

نویسنده کتاب راهنمای پوشش خبری اقدام آقای بقایی در روزنامه شرق تعرض به ساختار قانونی ، حقوق روزنامه نگاران  و مغایر با مواد 3/6/30 و 31 قانون مطبوعات،غیرمعمول و غیرقابل توجیه است؛ چراکه او مثل هر فرد دیگر باید از طریق مراجع قانونی این موضوع را پیگیری می‌کرد.

وی با تشریح  پوشش خبری روزنامه شرق در مورد شایعه فرار آقای بقایی گفت : اقدام روزنامه شرق نیز در خصوص آقای بقایی به لحاظ اخلاق حرفه ای قابل قبول نیست و این روزنامه عامدانه با استفاده از تاکتیک‌های گزینشگری واژه ها و جملات و نوع جای انتشار ، سابقه خبر، تقدم و تاخر ، توازن نادرست و روش‌های دیگر  بزرگنمایی اخبار احتمالا  به دنبال بهره برداری سیاسی و جلب توجه مخاطبان از روش های ناصحیح بوده است.

نصراللهی  افزود: تکذیب خبر فرار آقای بقایی در ساعت 1/14دقیقه به نقل از وکیل وی در باشگاه خبرنگاران منتشر شده است، اما روز یکشنبه روزنامه شرق بدون ذکر منبع این خبر ، تیتر را در صفحه اول به همراه عکس آقایان احمدی نژاد و بقایی کار کرد  و متن خبر را  در صفحه دوم با مهندسی خاص به گونه ای منتشر کرد که جهت‌گیری سیاسی در آن کاملا برجسته و تحریک کننده بود.

رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: این مطلب شرق سه بخش داشت که بخش اول آن خبر شایعه فرار بقایی به خارج از کشور ، بخش دوم  بازنشر مصاحبه آقای عبدالله پور وکیل بقایی که با حذف منبع اصلی منتشر شد  و بخش سوم آن سابقه  خبر بود.

نویسنده کتاب راهنمای پوشش خبری با بیان اهمیت سابقه خبر و کاربرد آن گفت: باوجود اهمیت سابقه خبر در تسهیل و تسریع فهم مخاطب ، از آن برای بهره بردرای سیاسی و جهت دادن به خبر هم استفاده می شود و کاری که شرق کرد دقیقا مصداق آن است یعنی شرق یک سوم از خبر را به سابقه جرایم آقای بقایی و تکرار میزان حبس، جریمه  و جرم اختصاص داده است.

نصراللهی همچنین  با تشریح اهمیت و ظرفیت تیتر در جلب توجه مخاطبان و جذب آن تصریح کرد: نخستین ارتباط مخاطب با مطبوعات صرفنظر از اسم و اندازه و رنگ روزنامه با ‌تیتر برقرار می شود بنابراین در تیتر باید با کلمات ، کوتاه ، ضربی ، پرمعنا  و کمی ابهام خاکریز توجه مخاطب را فتح  و او را  به خواندن متن ترغیب کرد. باوجود این  اندازه ابهام تیتر در مطبوعات نباید زیاد و گمراه کننده  و همانند روزنامه های زرد باشد.

نویسنده کتاب اصول خبرنویسی افزود: مشخص است بسیاری از مردم  فقط به خواندن تیتر بسنده کنند و متن خبر را نمی‌خوانند اما شرق به جای زدن تیتر "تکذیب خبر فرار بقایی" باوجود صراحت مصاحبه وکیل  وی ، در صفحه اول از عکس و تیتر پرابهام و همراه عکس طیف سیاسی بقایی(احمدی نژاد) استفاده کرد و متن را در صفحه دیگر روزنامه کار کرد.

وی با اشاره به این موضوع که رسانه ها باید بهترین راه برای جذب مخاطب و بهره برداری سیاسی و اقتصادی اش انتخاب کند،‌گفت: ‌رسانه ها  نباید از هر راهی برای جذب مخاطب استفاده نکنند.

رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه با اشاره به  ادعای رسانه ها  در مورد بی طرفی ، عینیت ، حق مردم به دانستن و جریان آزاد اطلاعات گفت : واقعیت این است که  هیچ رسانه ای بی طرف  نیست، رسانه ها  ذاتا و ماهیاتا به دنبال اهداف خود از جمله بهره برداری  سیاسی هستند و شرق هم  مستثنی نیست و حق دارد از زاویه خود به موضوعات مختلف نگاه کند؛  اقدامی که روزنامه شرق کرد پیش از این به شکل های دیگر در رسانه های دیگر چپ و راست سابقه دارد. 

وی افزود:  شاید به لحاظ قانونی  و حتی عرفی نتوان ایراد چندانی از روزنامه شرق گرفت اما به لحاظ اخلاق حرفه ای ، روزنامه شرق همانند روزنامه های زرد مجاز نیست از هر راهی برای جذب مخاطب استفاده کند. این روزنامه با وجود گرایش پررنگ سیاسی روزنامه تحلیل محور  است و نباید خود را آلوده به این کار کند.

نویسنده کتاب راهنمای پوشش خبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به  مواضع  مدیرمسئول و برخی خبرنگاران شرق در توجیه پوشش خبر بقایی گفت: شرق از جمله مدیر مسئول آن  به جای پذیرش اشتباه خود تا دیروز در قالب توییت ، مصاحبه و گزارش در صدد توجیه اقدام خود پرداخته است تا اینکه سه روز بعد از حادثه  آقای غلامی سردبیر شرق ضمن تکرار مطالب قبلی پذیرفته است بین تیتر ومتن تعارض وجود داشت و حق با بقایی است اما ....

رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه در پاسخ به این پرسش که خبرنگار تا چه اندازه اجازه دارد که پایش را از گلیمش درازکند، گفت: متر ، ترازو  ، معیار و شاخص همه از جمله رسانه ها  قانون است و قانون مشخص کرده است  که رسانه تا چه اندازه پایشان را  از گلیمش دراز کنند ؛ محدوده عمل روزنامه شرق را  قانون مشخص کرده است . براساس قانون رسانه می تواند هر مطلبی را منتشر کند مگر آنکه مخل مبانی اسلام و حقوق عمومی باشد.

نصراللهی با اشاره برخی اظهارات مبنی بر طولانی و یا بی نتیجه بودن برخی پیگیری ها از مجاری قانونی گفت :گرچه پیگیری قانونی، در همه جای دنیا کمی طولانی بنظر می رسد اما  اگر قرار باشد که هر کسی که  حس می کند بهش ظلم شده و یا فرایند زمان بر است ، خودش راسا  اقدام کند، کشور را هرج و مرج  فرا می گیرد. 

وی با اشاره به افزایش امید مردم برای رسیدگی های قضایی در زمان مدیریت جدید قوه قضاییه گفت : مسئولان انتظامی و قضایی باید با ادامه اقدامات سریع و امید بخش عملا با این تفکر خطرناک که برای  احقاق حق باید هر کسی خودش باید اقدام کند ، مقابله کنند.

نویسنده کتاب راهنمای پوشش خبری در پاسخ به سئوالی در مورد بعد رسانه ای اقدام بقایی گفت: با این کار البته غیر قانونی بقایی، هم خبر زود  تکذیب شد و هم برد و گسترش آن بیش از خود خبر بازتاب داشته است .

رئیس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه در پایان با اشاره به  تلخی  و زیان پوشش خبری شرق و واکنش بقایی به آن ابراز امیدواری کرد:  این ماجرا شروع و  بهانه ای باشد تا رسانه ها اهداف سیاسی، اطلاع رسانی، سرگرمی و نظارت را  در چارچوب قانون و حفظ حریم خصوصی افراد و توجه به آموزه های اخلاقی پیگیری کنند.

انتهای پیام/

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار