کد خبر: ۲۲۷۶۲۷
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۳
سخنگوی اقتصادی دولت در نشست خبری:
خاندوزی گفت: دولت در سیاست‌های بلندمدت کنترل تورم خود توانست در پایان مردادماه نرخ رشد نقدینگی را به ۲۶.۹ درصد کاهش دهد و امید داریم که شاهد تحقق هدف گذاری رشد نقدینگی ۲۵ درصدی را باشیم؛ بنابراین برخی نگرانی‌ها درباره تورم و چاپ پول جایی نخواهد داشت.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ سیداحسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت در نشست خبری امروز (۲۱ شهریور ماه) در خصوص فرار‌های مالیاتی پزشکان از طریق کارت به کارت در مطب و مصوبه وعده کاهش مالیات این قشر توسط وزیر بهداشت گفت: موضوع کاهش مالیات پزشکان خبر و مساله جدیدی نیست، اما دو مساله در این خصوص قابل توجه است، اول قانون گذاری در خصوص مالیات پرداختی گروه‌ها و اقشار مختلف از جمله پزشکان و دوم مبارزه با فرار‌های  مالیاتی، که هر کدام توضیحات خاص خود را دارد.  

وی ادامه داد: در مساله مبارزه با فرار مالیاتی، از سوی سازمان امور مالیاتی همه اصناف و گروه‌های شغلی از وکلا تا پزشکان رصد و بررسی شده‌اند و  عملکرد این سازمان نشان می‌دهد که در خصوص مبارزه با فرار مالیاتی بسیار جدی‌تر از گذشته عمل کرده است.  

خاندوزی یادآور شد: اینکه برخی از پزشکان در خصوص دریافت ویزیت فقط مساله کارت به کارت و یا پرداخت نقدی را مطرح می‌کنند از آنجا که حساب‌ها توسط بانک مرکزی یکپارچه شده و توسط دولت رصد می‌شود، عملا  این راه‌ها مفری برای نپرداختن مالیات محسوب نمی‌شود، اما در خصوص مالیات پزشکان آنچه در سال ۱۴۰۲ رخ داده مربوط به مصوبه مجلس در قانون بودجه امسال بوده که در بند (و) تصریح کرده که پزشکان چه عمومی و چه متخصصین تمام وقت دانشگاه‌های علوم پزشکی از طبقه بندی که در ذیل بند (و) مستثنی شده و همان مالیات‌های ۱۰ و ۲۰ درصدی را پرداخت کنند که این مصوبه اتفاق جدیدی نیست و چندین ماه است که در حال اجراست.

سخنگوی اقتصادی دولت در بخش دیگری از صحبت‌های خود تاکید کرد: جهش‌های مکرر در اعتبارات عمرانی همزمان با پافشاری دولت بر انضباط بودجه‌ای و مالی است و تمام سخت گیری‌هایی که باید در حوزه درآمدی از سوی خزانه داری و سازمان برنامه و بودجه اعمال شود، انجام می‌شود تا از این طریق به رشد سال ۱۴۰۲ کمک کنیم.

وزیراقتصاد در ادامه به تداوم سیاست‌های کنترل تورم از سوی دولت اشاره کرد و افزود: سیاست‌های کوتاه مدت تورم متمرکز بر مساله انتظارات و کنترل بازار ارز از سوی بانک مرکزی و سایر دستگاه‌ها دنبال شده و عملکرد ۶ ماهه نخست سال نشان می‌دهد که در کنترل بازار ارز موفق عمل شده است.

خاندوزی ادامه داد: دولت در سیاست‌های بلندمدت کنترل تورم خود توانست در پایان مردادماه نرخ رشد نقدینگی را به ۲۶.۹ درصد کاهش دهد و امید داریم که شاهد تحقق هدف گذاری رشد نقدینگی ۲۵ درصدی را باشیم؛ بنابراین برخی نگرانی‌ها درباره تورم و چاپ پول جایی نخواهد داشت.

سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه هدف‌گذاری تورم از چند طریق قابل دستیابی است؛ افزود: تمرکز دولت در یکسال اخیر بر کنترل ترازنامه بانک‌هاست تا با رعایت سقف این ترازنامه‌ها نقدینگی را هم مهار کند و با این تمرکز، می‌گویم هیچ زمانی در تاریخ مدیریتی نقدینگی، دولت به اندازه امروز قادر به کنترل نقدینگی نبوده است و عملکرد ماهانه کاهش نقدینگی نیز بهترین شاهد بر این ادعاست.

وی افزود: دولت علاوه بر هدف گذاری اعلامی در ابتدای امسال، در عرصه واقعیت نیز توانسته بصورت ماهانه بر مسیر پیش بینی شده حرکت کند؛ بنابراین در این مسیر، هدف گذاری اصلی بر نقدینگی و عوامل اثرگذار بر نقدینگی است و پایه پولی موضوعیتی در مسئله مهار تورم ندارد.

وی ادامه داد: شاید در مواردی شاهد آن باشیم که نرخ رشد پایه پولی در مواردی افزایش پیدا کند. از جمله عوامل مهم اثرگذار برآن افزایش نرخ سپرده قانونی و هم چنین نرخ جریمه بانک‌هایی که از سیاست کنترل ترازنامه تخطی می‌کنند؛ بنابراین رشد پایه پولی بصورت کامل منطبق بر مسیر سیاست پولی بانک مرکزی و دولت در جهت کنترل رشد نقدینگی حرکت می‌کند.

خاندوزی همچنین یادآور شد: یکی از مهم‌ترین عواملی که در سال‌های گذشته علیرغم تلاش‌هایی که انجام شد، اما اقدام علاجی و پایه‌ای انجام نگرفت، موضوع ناترازی شبکه بانکی کشور بود؛ دولت و مجلس با پیگیری طرح بانکداری مرکزی درصدد آن هستند که دست بانک مرکزی را در نظارت به شبکه بانکی و پایبند کردن آن‌ها به سیاست‌های پولی کشور باز کنند.

وی افزود: دولت تلاش کرد در قالب فعالیت‌های خود تا حدودی ناترازی شبکه بانکی را کاهش دهد. از جمله آن‌ها می‌توان به افزایش سرمایه ۳۵ هزار میلیارد تومانی اشاره کرد.

وزیراقتصاد یادآور شد: در سال ۱۴۰۲ نیز با همکاری مجلس شورای اسلامی شاهد افزایش سرمایه ۵۰ هزار میلیاردی برای ۲ بانک بزرگ دولتی خواهیم بود که تا حدی به کفایت سرمایه این بانک‌ها کمک می‌کند. اما برخی از بانک‌ها به دلیل عمق ناکارآمدی‌های گذشته در مدیریت آن، با حجم زیادی از ناترازی مواجه هستند که این بانک‌ها خصوصی هستند.  

وی ادامه داد:، اما در حوزه بانک‌های تحت اشراف دولت، امسال  تمام بانک‌ها به سوددهی خواهند رسید. در سال گذشته فقط یک بانک دولتی زیانده بود که  امسال آن بانک نیز به مرحله سوددهی خواهند رسید.

خاندوزی تاکید کرد: تصمیم آقای رئیس جمهور و تمام اعضای دولت این است که اصلاح ناترازی‌ها و بطور خاص در ناترازی‌های بودجه و شبکه بانکی بیش از این به تاخیر نیفتد و تا آخر این دولت بخشی از آن ناترازی‌ها بهبود پیدا کند.

سخنگوی اقتصادی دولت درباره آخرین جزئیات اجرایی ماده ۲۴ قانون بهبود فضای کسب و کار گفت: این از نقاطی است که دولت کاملا هم راستا با مصوبه مجلس اصرار دارد که به سرعت این قانون را اجرایی کند، زیرا منفعت آن بیشتر متوجه فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان است.  

وی افزود: با این قانون حدود ۵۰ مقرره و مجوز و مصوبه‌ای که توسط دستگاه‌های سیاست گذار اقتصادی وضع خواهد شد، قاعده‌مند خواهد شد و دستگاه‌ها مکلفند در ایام مشخص پیش از رسیدن موعد تصمیم گیری مصوبه خود را به اطلاع فعالان اقتصادی برسانند.

وی خاطرنشان کرد: طی سه ماه گذشته جلسات متعدد برگزار شد تا تمام دستگاه‌ها به قاعده مندی مجوز‌ها و مقرره‌های خود پایبند باشند و امید است این مصوبه مهرماه در هیات دولت بررسی و ابلاغ شود تا به سمت پیش بینی پذیری بخش اقتصاد برای تولیدکنندگان نزدیک شویم.

سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به این سوال که دولت سیزدهم چه میزان از بدهی دولت قبل را پرداخت کرد؟ تاکید کرد: دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود تاکنون، در پرداخت بدهی‌های دولت گذشته قریب به ۲۹۰ هزار میلیارد تومان صرفا در زمینه اوراق تسویه کرده است. البته به بدهی اوراق مالی، باید تنخواه گردانی که در ۵ ماه پایانی دولت دوازدهم اخذ شد نیز اشاره کرد که دولت سیزدهم ۵۳ هزار میلیارد را از این بابت پرداخت کرده است.

وی با تاکید بر اینکه در مجموع بیش از ۵۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی‌های دولت قبل به همت دولت سیزدهم تسویه شد، اضافه کرد: حدود ۲۳۰ هزار میلیارد تومان از این مبلغ بدهی‌هایی است که پیش از این در حوزه تامین اجتماعی و شرکت‌های ذیل وزارت نیرو از طریق تهاتر با سازمان مالیاتی یا انتشار اوراق توسط دولت سیزدهم بازپرداخت شده است.

خاندوزی در ادامه با اشاره به وضعیت پرداخت بدهی دولت به گندم کاران گفت: دولت و گندم کاران با همتی که در سال‌های گذشته انجام دادند، سال ۱۴۰۲ را با کمترین نیاز به واردات گندم پشت سر خواهیم گذاشت. وی ادامه داد: با توجه لزوم انگیزه بخشی به گندم کاران دو اتفاق افتاد؛ رقم خرید تضمینی گندم به منظور جبران هزینه کشاورزان از ۱۳ هزار تومان به ۱۵ هزار تومان و میزان خرید تضمینی هم از حدود ۸ میلیون پیش بینی به ۱۰ میلیون تن افزایش پیدا کرد.

وی اعلام کرد: طبق آخرین آمار‌ها تاکنون ۱۰ میلیون و ۳۰۹ هزار تن خرید تضمینی به ارزش ۱۵۴ هزار و ۷۳۶ میلیارد تومان انجام شده است و حدود ۱۰۹ هزار و ۶۹۰ میلیارد تومان از این میزان به کشاورزان که معادل ۷۱ درصد آن می‌شود پرداخت شده است. وی گفت: دولت تا پایان مهرماه عمده مطالبات خود را تسویه خواهد کرد تا کشاورزان بتوانند برای سال زراعی جدید با دست باز تصمیم گیری کنند. خاندوزی درباره نرخ مورد نظر شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی نیز گفت: در جلسه این هفته مصوبه نهایی شورا برای سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ نهایی می‌شود.

وی در ادامه همچنین در خصوص وام‌های خرد بدون ضامن توسط بانک‌ها اظهار کرد: آنچه که بانک مرکزی اعلام کرده و باید رعایت شود مصوبه‌ای است که در پایان سال ۱۴۰۰ مصوب و ابلاغ شد و بانک‌های دولت مکلف به رعایت و اجرای این مصوبه هستند از این جهت که اگر کارکنان و حقوق بگیران و مستمری بگیران به بانک‌ها برای وام‌های خرد مراجعه می‌کنند، چون پرونده حقوق آن‌ها در آن بانک قرار دارد، نیازمند ارائه ضامن جدید نیستند که در این خصوص تخلفاتی نیز صورت گرفته و بازرسی وزارت اقتصاد پیگیر این مساله که توسط مردم منعکس هم می‌شود، هست و در مواردی هم با بانک خاطی برخورد قاطع تا حد برکناری مدیران متخلف نیز شده است.  از رسانه‌ها نیز درخواست می‌کنم تا در این خصوص دولت را یاری کنند تا این مصوبه اجرا شود، اما اینکه بانک‌های خاصی شرایط ویژه دیگری برای پرداخت این وام‌ها تعریف می‌کنند در صورتی که مغایر با مصوبه‌های دولت باشد قابل پذیرش نیست و ما از بانک مرکزی می‌خواهیم تا این موارد را بررسی و رسیدگی کند چرا که در دایره مصوبه‌ای که در سال ۱۴۰۰ برای وام‌های خرد ابلاغ شده هنوز هیچ تغییر و یا عقب نشینی را نداریم.

سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: امروز ۵۰ درصد صادرات ما به بریکس و ۵۳ درصد واردات ما از این کشورهاست و کشور‌های عضو این پیمان با علم به تحریم ایران، ما را پذیرفته اند بنابراین نه تنها نگرانی از تحریم‌ها برای تعاملات با بریکس و شانگ‌های نداریم بلکه این اقدامات پیام مهمی بر تحریم ناپذیر بودن ایران است.

خاندوزی اضافه کرد: طی دو سال اخیر ۱۴ درصد تبادلات تجاری خود با بریکس را افزایش داده ایم و عضویت در بانک بریکس به تداوم رشد ۴ درصدی مبادلات تجاری کمک می‌کند اخیرا بین ایران و چین کفتگو‌هایی مطرح شده تا تجارت ۳ جانبه و چندجانبه برای تسویه مالی داشته باشیم که نشان می‌دهد در ابتدای مسیر هستیم و در سال‌های آینده تعاملات گسترده تری خواهیم داشت.

خاندوزی در خصوص میزان رسوب کالا‌های اساسی در انبار‌های بنادر اظهار داشت: تا ۱۹ شهریور امسال ۴ میلیون و ۸۷۵ هزار تن کالا‌های اساسی تخلیه شده، در حال تخلیه یا موجود در انبار‌های بنادر کشور است که این رقم سال گذشته ۶ میلیون تن بود، این میزان موجودی انبار‌های ۱۳ بندر کشور ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن را شامل می‌شود که در مدت مشابه سال گذشته ۴ میلیون تن بود.

وی ادامه داد: در ۵ ماهه پارسال حدود ۱۴۵ بخشنامه تجاری و گمرکی به درخواست وزارت صمت و جهاد کشاورزی صادر شده که این شاخص در سال جاری به ۹۵ بخشنامه کاهش یافته است.

سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: در زمینه ترخیص کالا‌ها مشکل جدی و اساسی نداریم هفته گذشته هم شخص معاون اول رئیس جمهور بازدیدی از بنادر جنوبی داشت تا مشکل رسوب کالا‌های اساسی سریع‌تر برطرف شود.

خاندوزی درباره تامین ارز صادرات و واردات کالا‌های اساسی گفت: رییس جمهور دستور داده تا اولا بانک مرکزی محور همه تبادلات ارزی باشد ثانیا مرکز مبادله ارز و طلا مرجعیت بیشتری داشته باشد ضمن اینکه تقاضای کالا‌های صنعتی و معدنی کالا‌های اساسی و دارو با هماهنگی بانک مرکزی انجام شود تا در کنار پیمان سپاری ارزی ساماندهی بازار ارز با جدیت بیشتری ادامه یابد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین زمان بازگشت ارز صادراتی به ۸۰ روز کاهش یافته و تا کنون ۲۳ میلیارد دلار ارز مورد نیاز دستگاه‌ها تأمین شده است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار