به گزارش
تجارت آنلاین به نقل از فارس؛محمدعلی باغستانی رئیس سازمان حفظ نباتات در حاشیه مراسم افتتاحیه بیست و نهمین نشست کمیسیون کنترل ملخ صحرایی در جنوب غرب آسیا و جشن پنجاهمین سالروز این نشست در تهران که در سازمان حفظ نباتات برگزار شد، در مورد استفاده از ماده اتفون برای زودرس شدن گوجه فرنگی گفت: از این ماده در بعضی از سایتهای خبری با عنوان سم سرخ نام برده شده، در حالی که این ماده سم نیست و به عنوان یک آفتکش کاربرد ندارد.
وی افزود: برای تسریع در رسیدگی برخی میوههای کال از این ماده استفاده میشود و این ماده در اصل به عنوان یک هورمون رشد یا پیری به کار گرفته میشود و در هنگام استفاده گازی به نام گاز اتیلن تولید میکند که باعث تسریع در رسیدگی میوه میشود.
باغستانی با بیان اینکه نام تجاری این ترکیب نهایی است، گفت: این ترکیب برای زودرس شدن میوههای دیگر نیز مانند موز مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا واردات موز معمولا به صورت کال انجام میشود و گاز اتیلن باعث تسریع در رسیدگی میوه میشود.
وی افزود: هر ترکیب شیمیایی که در کشور مصرف میشود، باید در هیأت نظارت بر سموم به ثبت برسد و بر اساس آن اجازه مصرف داده شود.
باغستانی اظهار داشت؛ با توجه به اینکه ترکیب اتفون و ترکیبات مشابه آن بعضا در کشور به ثبت نرسیده است، گفت: درخواست سازمان حفظ نباتات مبنی بر این است که اجازه استفاده از این ترکیب اول به ثبت برسد و بررسی شود که آیا این ماده تأثیرات منفی بر روی سلامت انسان دارد یا خیر.
رئیس سازمان حفظ نباتات اظهار داشت: در دنیا از این ترکیب برای زودرس شدن میوه کال استفاده میشود، ولی در ایران مرجع قانونی مجوزی برای استفاده از آن نداده است.
وی افزود: چون پیشبینی میشد که امسال ممکن است برخی از مزارع گوجهفرنگی را با هورمون اتفون تیمار کنند، سازمان حفظ نباتات نامهای به سازمان دارو و غذا نوشته و تقاضا کردهایم که آنها به صورت علمی استفاده از این ترکیب را در محصولات کشاورزی مورد بررسی قرار دهند.
وی افزود: استفاده از این ترکیب به حوزه کشاورزی مرتبط نمیشود، زیرا مربوط به مسائل بهداشتی و سازمان بهداشت و درمان و یا به عبارتی سازمان غذا و دارو مرجع تشخیصدهنده استفاده از این ترکیب در محصولات کشاورزی هستند.
وی افزود: در سایت EPN استفاده از این ترکیب توصیه شده و حتی برای ریزش برگهای پنبه نیز از این ترکیب استفاده میشود. رئیس سازمان حفظ نباتات اظهار داشت: تاکنون جوابی مبنی بر تأیید استفاده از ترکیب مذکور برای زودرس شدن گوجه فرنگی و یا موز از سازمان بهداشت و درمان به ما اعلام نشده است، اما ما به استانها و شبکه حفظ نباتات در استانها اعلام کردیم تا اطلاعرسانی شود که این ترکیب تا زمان پاسخ وزارت بهداشت و درمان استفاده نشود.
وی گفت: ترکیب اتفون به صورت عام و کلی استفاده نمیشود بلکه به صورت لکهای مورد استفاده قرار میگیرد و معمولا چینهای اول و دوم توسط کشاورزان استفاده نمیشود.
باغستانی اظهار داشت:این هورمون تسریعکننده پیری است و وقتی در چینهای اول و دوم مورد استفاده قرار گیرد باعث ریزش برگهای گوجهفرنگی میشود و به همین دلیل در چین سوم از آن استفاده میشود.
وی در ادامه در مورد استفاده از واکس در سیب گفت: واکس جزء آفتکشها نیست و در دنیا برای نگهداری و افزایش طول مدت نگهداری محصولات کشاورزی از قبیل سیب مورد استفاده قرار میگیرد.
رئیس سازمان حفظ نباتات اظهار داشت: واکس ترکیبی پارافینی است و روزنه سطح پوست سیب را مسدود میکند، تا سیب تنفس کمتری و مانع نفوذ هوا به درون محصول شود. وی افزود: واکس دوره ماندگاری سیب را افزایش میدهد و از لحاظ طبیعی روی سلولهای سیب نوعی واکس وجود دارد.
وی در مورد استفاه از این ترکیب بر روی سیب و سایر میوهها گفت: وزارت بهداشت و درمان مرجع تشخیصدهنده استفاده از این ماده است و من نمیتوانم در این مورد نظری بدهم.