همايش مالي اسلامي‌در آستانه برگزاري

رئيس انجمن مالي اسلامي‌با اشاره به همايشي که قرار است در اين حوزه برگزار شود گفت: جلساتي که اساتيد بازارهاي مالي اسلامي‌ايران و مالزي با هم برگزار کرده‌اند براي بررسي اختلاف نظرها و ايجاد تجارب مشترک است.

به گزارش ايسنا، علي صالح آبادي در نشست خبري گفت: يکي از اهداف ما در انجمن مالي اسلامي‌اين بود که پايگاه جامعي از کتاب و مقالات در حوزه مالي اسلامي‌به وجود آوريم. به همين دليل سايتي ترترب داديم که بيش از ۳۰۰ کتاب، مقاله انگليسي و نشريات بين المللي در آن موجود است که فعالان بازار سرمايه در حوزه مالي اسلامي‌مي‌توانند از آن بهره ببرند.


مشغول طراحي سياست‌هاي جديد پولي هستيم

رئيس کل بانک مرکزي گفت: درحال حاضر درخصوص سياست‌هاي پولي در دوران تحريم مشکلي نداريم و مشغول طراحي يک‌سري سياست‌هاي جديد هستيم. عبدالناصر همتي در گفت‌وگو با ايلنا،‌ در مورد راه‌اندازي سوئيفت اروپايي که از ماه‌ها پيش مطرح شده است، گفت: همکاران ما در حال بررسي اين موضوع هستند و ما هم در حال بررسي هستيم و نتيجه را به زودي اعلام خواهيم کرد. رئيس کل بانک مرکزي اظهار داشت: در خصوص سياست‌هاي پولي مشکلي نداريم و يک حالت عادي بر قرار است. وي ادامه داد: در حال حاضر هم مشغول طراحي يک‌سري سياست‌هاي جديد هستيم که به محض آماده شدن آن‌ها را بيان خواهيم کرد.


اقتصاداسلامي‌وعلم اقتصاد تفاوت ندارند

يک اقتصاددان با بيان اينکه تفاوتي بين اقتصاد اسلامي‌و علم اقتصاد نيست، بر لزوم تربيت اقتصادي کودکان و دانش آموزان تاکيد کرد. به گزارش مهر، عادل پيغامي‌در نشست تربيت اقتصادي در دانشگاه تهران، اظهار داشت: اگر دايره واژگان کودکان ما در سواد عمومي‌درست نباشد، در جامعه پذيري دچار مشکل مي‌شوند به گونه‌اي که در آينده با دانش آموزاني مواجه مي‌شويم که اگر مستندي در رابطه با مسائل اقتصادي ببينند نمي‌توانند متوجه مطالب مطرح شده در مستند شوند و يا در بهترين حالت با فهم عمومي‌خود ترجمه مي‌کنند.

وي افزود: ۹۹ درصد مخاطبان ما کارآفريني را برابر با اشتغالزايي مي‌دانند که درست نيست.

اعلام بانک‌هاي مشمول تسويه

با صدور اوراق تسويه خزانه

معاونت نظارت مالي وزارت اقتصاد اسامي‌بانکهاي داراي بدهي و فاقد بدهي به بانک مرکزي جمهوري اسلامي‌ايران در مورد افزايش سقف مجاز تسويه بدهي بانکها به بانک مرکزي تا پايان سال 1395 از طريق صدور اوراق تسويه خزانه نوع دوم را اعلام کرد. به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از شادا، خزانه داري کل کشور وزارت امور اقتصادي و دارايي، طي نامه‌اي به ادارات کل امور اقتصادي و دارايي استانهاي اين وزارتخانه، اسامي‌بانکهاي داراي بدهي و نيز فاقد بدهي به بانک مرکزي جمهوري اسلامي‌ايران در مورد افزايش سقف مجاز تسويه بدهي بانکها و موسسات اعتباري غير بانکي به بانک مرکزي تا پايان سال 1395 از طريق صدور اوراق تسويه خزانه نوع دوم را اعلام کرد.

جديدترين قيمت ارز مسافرتي

يورو مسافرتي روز گذشته در بانک‌ها حدود ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان عرضه شد که نسبت به روز قبل از آن تغيير محسوسي نداشته است.

به گزارش ايسنا، شعب ارزي بانک‌ها در صورت تکميل بودن مدارک مسافران، تا ۵۰۰ يورو براي سفر به کشورهاي همسايه و مشترک‌المنافع و تا سقف ۱۰۰۰ يورو به ساير کشورها ارائه مي‌کنند که نرخ آن در شعب ارزي بانک‌ها ۱۳ هزار و ۶۶۹ تومان است. اين نرخ نسبت به هفته گذشته حدود ۵۰۰ تومان کاهش داشته است. همچنين تا ساعت ۱۴ ديروز (۶ آذر)، نرخ خريد دلار بدون تغيير نسبت به روز قبل از آن در شعب ارزي بانک‌ها ۱۱ هزار و ۵۷۸ تومان است. از سوي ديگر، نرخ خريد يورو در شعب ارزي بانک‌ها نيز نسبت به روز شنبه تغيير محسوسي نداشته و بانک‌ها ديروز هر يورو را ۱۳ هزار و ۱۲۶ تومان خريداري کردند. نرخ خريد هر پوند انگليس نيز در بانک‌ها ۱۴ هزار و ۸۳۷ تومان اعلام شده است. روز قبل از آن نرخ خريد دلار در بانک‌ها ۱۱ هزار و ۵۷۸ تومان و يورو ۱۳ هزار و ۱۳۶ تومان بوده است.

فراخوان اولين دوره جشنواره رسانه‌اي برکت

فراخوان اولين دوره اين جشنواره رسانه‌اي برکت در سه بخش حل مسئله‌ي محروميت با گروه‌هاي مردمي، حل مسئله‌ي محروميت با نهادها و سازمان‌ها و بخش ويژه‌ي پيشرفت منتشر شد. به گزارش تجارت به نقل از دبيرخانه جشنواره رسانه‌اي برکت، جشنواره رسانه‌اي برکت که با شعار "رسانه‌ي مسئول، رسانه‌ي حل مسئله" آغاز به کار کرده است ضمن تاکيد جدي بر نقش رسانه‌ها در فرآيند حل مسئله، يکي از مهمترين شاخص‌هاي آن براي ارزيابي آثار رسانه‌اي را نقش آفريني آنها براي حل مسئله مي‌داند. رقابت آثار رسانه‌اي در اين جشنواره در سه بخش اشاره شده، در قالب‌هاي: کمپين،برنامه تلوزيوني، گزارش خبري تلويزيوني، گزارش خبري راديويي، گزارش خبري مکتوب، مستند، فيلم کوتاه، کليپ، موشن گرافيک‌و انيميشن، گرافيک [پوستر]، عکس، موسيقي و سرود برگزار مي‌گردد. علاقه‌مندان به حضور در جشنواره‌ي رسانه‌اي برکت تا تاريخ 20 آذر 1397 فرصت دارند با مراجعه به سايت
barekatfestival.ir نسبت به ثبت نام و ارسال آثار رسانه‌اي خود اقدام نمايند. اين جشنواره توسط مرکز اطلاع‌رساني ستاد اجرايي فرمان حضرت امام (ره) از 27 تا 30 آذرماه برگزار خواهد شد.

ارزيابي کارشناسان از قيمت نفت در سال آينده نشان مي‌دهد

گروه اقتصاد کلان: کمتر از 10 روز ديگر لايحه بودجه سال ۱۳۹۸ از سوي دولت به مجلس تقديم مي‌شود. با توجه به نقش عمده بهاي نفت در تهيه و تدوين بودجه ايران از يک سو و اعمال تحريم‌هاي نفتي آمريکا عليه کشورمان از سوي ديگر کارشناسان و تحليلگران تفسيرهاي مختلفي در خصوص پيش‌بيني قيمت نفت ارائه مي‌دهند. به گزارش تجارت به نقل از ايسنا، در اين راستا پيش‌بيني اکثر کارشناسان درباره قيمت هر بشکه نفت در سال آينده حداقل ۵۵ و حداکثر ۷۰ دلار است.

لايحه بودجه سال ۱۳۹۸ از سوي رئيس جمهوري در ۱۴ آذرماه و در زمان قانوني به مجلس تقديم مي‌شود. بررسي روند تدوين لايحه از اين حکايت دارد که از نيمه تيرماه کارهاي ابتدايي آن در دستور کار سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است؛ از جمله تعيين خط مشي‌ها و سياست‌ها، تشکيل کارگروه بودجه‌ريزي مبتني بر عملکرد و تهيه گزارش‌هاي اقتصادي لازم براي تدوين لايحه بودجه ۱۳۹۸ قرار است تا ۱۲ آذرماه چاپ شده و روحاني در ۱۴ آذرماه لايحه را به مجلس ارائه کند.

بر اين اساس، بودجه سال آينده با توجه به تحريم‌هاي احتمالي نفتي در شرايط خاصي تدوين مي‌شود. همانطور که چندي پيش نوبخت - رئيس سازمان برنامه و بودجه - آن را مورد اشاره قرار داد و گفت که بودجه سال بعد بر اساس شرايط سخت آماده مي‌شود. به گفته وي، بودجه سال ۱۳۹۸ با توجه به شرايط پيش‌رو و تحريم‌هاي احتمالي براي شرايط سخت از لحاظ درآمدهاي نفتي و ساير درآمدها تدوين مي‌شود تا بتواند پاسخگوي هزينه‌ها به ويژه هزينه‌هاي اجتناب‌ناپذير بوده و آن را مديريت کند؛ در عين حال که شرايط مناسب و خوش‌بينانه را هم مد نظر دارد.

  • تصميم دولت چيست؟

نوبخت هم‌چنين هفته گذشته در حاشيه جلسه هيات دولت در پاسخ به پرسش خبرنگاري درباره پيش‌بيني دولت براي قيمت نفت در بودجه سال ۹۸، خاطرنشان کرده بود: قطعا در اين باره پيشنهاداتي مطرح شده و منابعي در قانون پيش‌بيني شده است اما همه دستگاه‌هايي که قيمت نفت را پيش‌بيني مي‌کنند، براي سال ۱۳۹۸ يا ۲۰۱۹ ميلادي، حداقل نرخ ۷۰ دلار را پيش‌بيني کرده‌اند اما خيلي کمتر از ۷۰ دلار براي بودجه سال آينده پيش‌بيني کرده‌ايم تا اگر با منابعي بيش از آن مواجه شويم، براي ساير مخارج از آن استفاده کنيم.

  • نگاهي به تحولات بازار نفت

اين درحالي است که بازار نفت طي شش ماه گذشته و با خروج آمريکا از برجام دستخوش تغييرات بسياري شده است. رييس جمهور آمريکا اعلام کرد که قصد دارد ميزان صادرات نفت ايران را به صفر برساند و همين موضوع باعث نگراني بازار جهاني شد؛ به‌طوري که قيمت جهاني نفت به يک باره افزايش يافت و همين موضوع باعث شد زودتر از همه صداي اعتراض آمريکا بلند شود؛ زيرا اين افزايش قيمت بيش از همه براي آمريکا و متحدانش سهمگين بود. ترامپ براي حل اين التهاب از ديگر توليدکنندگان اوپک از جمله عربستان درخواست کرد که توليد خود را افزايش دهند. از سوي ديگر به ذخاير استراتژيک خود دست برد تا خلاء احتمالي نفت ايران را در بازار جبران کند. با اين حال با اين‌که آمار ماهانه اوپک همواره از افزايش توليد اعضا حکايت مي‌کرد، قيمت نفت هم‌چنان در صدر و در محدوده ۸۵ دلار مي‌تاخت.

درنهايت رييس جمهور آمريکا که به باور بسياري از کارشناسان با بازار نفت ناآشنا بود، اعلام کرد که صادرات نفت ايران را به صفر مي‌رساند. ولي وي چند روز قبل از آغاز تحريم‌هاي نفتي، به هشت مشتري نفت ايران معافيت داد. البته به اين شرط که اين هشت کشور طي شش ماه واردات نفت از ايران را به صفر برسانند. البته باز هم بسياري از کارشناسان بر اين باورند که ترامپ ناچار به تمديد معافيت‌ها بعد از شش ماه خواهد شد، زيرا بسياري از کشورها نمي‌توانند کمبود نفت ايران را جبران کنند.

اتفاقي که بعد از معافيت آمريکا رخ داد، اين بود که تنش‌هاي سياسي در بازار کاهش يافت و بازار حس کرد با مازاد عرضه روبه‌روست. اين موضوع قيمت نفت را تا ۷۰ دلار کاهش داد. کاهش قيمتي که تيشه به ريشه توليدکنندگان بزرگ نفت از جمله عربستان مي‌زند. به همين دليل درحال حاضر زمزمه کاهش توليد از سوي اعضا به گوش مي‌رسد.

حال ايران در اين شرايط آشفته بازار بايد درباره قيمت نفت تصميم بگيرد تا بودجه سال آينده را بر اساس آن پايه ريزي کند. در اين راستا ايسنا، با چند تن از کارشناسان بازار نفت به گفت‌وگو نشست تا پيش‌بيني آن‌ها از قيمت جهاني نفت در سال آينده در جويا شود.

  • بازار در پيش‌بيني قيمت نفت گيج شده است

در اين راستا، سيد مهدي حسيني - کارشناس ارشد حوزه انرژي - تحولات پيش‌آمده را باعث گيج شدن بازار و سخت شدن پيش‌بيني قيمت نفت دانست و گفت: به نظر من اگر به درستي عمل کنيم، تحولات مثبتي در بازار جهاني رخ خواهد داد و تحولات مثبت به اين معني است که قيمت نفت متعادل باشد. در حال حاضر اختلافاتي بين عربستان و آمريکا درباره قيمت و عرضه نفت پيش آمده است، روسيه حداکثر عرضه را دارد و اين مسائل باعث ايجاد نوسانات در بازار مي‌شود و بازار گيج مي‌شود که تحولات آينده را چگونه پيش‌بيني کند.

وي ادامه داد: اين‌که عرضه کاهش پيدا کرد يا افزايش و اين‌که عرضه ايران چقدر خواهد شد، مسائلي است که بازار نمي‌تواند پيش‌بيني کند. عربستان به دليل مساله خاشقچي با آمريکا بازي مي‌کند و اعلام کرده است که توليد خود را کم مي‌کند، اما به نظر من اين کار را نمي‌کند، زيرا همراهي آمريکا عليه ايران براي عربستان از اهميت بيش‌تري برخوردار است. از سوي ديگر اگر در يمن صلح شود، اثر زيادي روي بازار نفت دارد، زيرا يمن توليدکننده نفت و يکي از مسائل پيچيده خاورميانه است.

اين کارشناس ارشد حوزه انرژي قيمت ۶۰ دلار را براي بودجه سال ۱۳۹۸ منطقي دانست و افزود: تصور من اين است نرخ ۶۰ دلار ممکن است منطقي باشد. البته درحال حاضر قيمت نفت کم‌تر از ۶۰ دلار است و عده‌اي پيش‌بيني کرده‌اند به زير ۴۰ دلار هم خواهد رسيد اما به نظر من اين قيمت تندروي است، درحالي که تحولات بازار به اين ميزان تند نيست. به‌طور کلي رقمي‌بين ۵۵ تا ۶۰ دلار منطقي است، مگر اين‌که دولت بخواهد محافظه‌کارانه عمل کند.

  • حرکت قيمت نفت روي قيمت ۷۰ تا ۷۵ دلار

اين درحالي است که سيدغلام‌حسين حسنتاش، ديگر کارشناس ارشد حوزه انرژي بر اين باور است که قيمت نفت در سال آينده در محدوده ۷۰ تا ۷۵ دلار در نوسان خواهد بود. وي به ايسنا توضيح داد: پيش‌بيني من درباره قيمت نفت ۷۰ تا ۷۵ دلار است. البته فکر مي‌کنم قيمت نفت براي بودجه ايران حدود ۷۰ دلار منطقي است. ضمنا متوسط پيش‌بيني حدود ۲۰ مرجع معتبر شامل بانک‌ها و موسسات معتبر بين‌المللي هم قيمت ۷۵ دلار براي نفت برنت است.

  • قيمت مناسب نفت براي بودجه ۹۸، ۵۵ تا ۶۰ دلار است

از سوي ديگر ديگر کارشناس اين حوزه، قيمت ۸۰ دلار را براي نفت در سال آينده دور از ذهن دانست و توضيح داد: فکر نمي‌کنم قيمت نفت در محدوده ۸۰ دلاري که طي ماه‌هاي قبل به آن رسيده بود، باقي بماند. با توجه به اين‌که براي سال آينده مازاد عرضه در بازارهاي جهاني پيش‌بيني مي‌شود فکر مي‌کنم قيمت نفت براي بودجه بين ۵۵ تا ۶۰ دلار قيمت منطقي خواهد بود. مرتضي بهروزي‌فر ادامه داد: اگر بودجه برروي قيمت بالاي نفت بسته شود و قيمت جهاني نفت کاهش يابد، کشور با کسري بودجه مواجه خواهد شد اما اگر بودجه با قيمت پايين بسته شود و قيمت جهاني نفت بالا رود، مي‌توان درباره مازاد آن تصميم‌گيري کرد. براي سال آينده با دو مشکل مواجهيم؛ در سال‌هاي گذشته فقط موضوع پيش‌بيني قيمت نفت بود اما امسال علاوه بر پيش‌بيني قيمت، موضوع پيش‌بيني حجم صادرات با توجه به تحريم‌هاي آمريکا نيز مطرح است.

کارشناس بازار سرمايه تشريح کرد؛
گروه بورس: کارشناس بازار سرمايه در باره وضعيت بازار سرمايه گفت: سهام برخي شرکت‌هاي بورسي به محدوده جذاب قيمت براي خريد نزديک شده است. ايمان مقدسيان در گفت و گو با ايرنا افزود: از مهمترين عوامل رشد بورس در ماه‌هاي گذشته رشد بهاي ارز بوده است؛ ارز به عنوان محرک قدرتمند براي بورس به شمار مي‌رود که رشد آن همواره بازار را تحت تاثير قرار مي‌دهد. وي ادامه داد: البته بايد توجه داشت که مبناي محاسبه نرخ ارز براي شرکت‌هاي بورسي، نرخ اعلام شده در سامانه نيماست اما برخي از اهالي بازار سرمايه به اشتباه نرخ ارز در بازار آزاد را ملاک قرار مي‌دهند. اين کارشناس بازار سرمايه افزود: در هفته‌هاي اخير با کاهش نرخ ارز در بازار و نزديک شدن آن به نرخ سامانه نيما، نگراني‌هايي در ميان فعالان بازار سرمايه شکل گرفت که ناشي از تحليل اشتباه در محاسبه مبناي ارز بوده است. مقدسيان تصريح کرد: نرخ ارز در بازار آزاد ارتباطي به درآمد شرکت‌هاي بورسي ندارد، زيرا آنها بايد درآمد ارزي خود را در سامانه نيما به فروش مي‌رساندند. وي گفت: کاهش قيمت نفت در بازارهاي جهاني عامل ديگر در افت شاخص بورس در روزهاي اخير است. اين کارشناس بازار سرمايه با بيان اينکه قيمت سهام و بهاي نفت، همواره همبستگي داشته‌اند، افزود: افت شديد قيمت نفت به محدوده بشکه‌اي 60 دلار براي سرمايه گذاران غيرقابل پيش‌بيني بود و آنها انتظار اين حجم از افت قيمت را نداشتند. مقدسيان ادامه داد: عامل موثر ديگر در کاهش شاخص بورس، ابهام در ميزان فروش و درآمدزايي شرکت‌ها پس از تحريم‌ها بوده به طوري که اکنون اين پرسش ايجاد شده است که آيا اين شرکت‌ها موفق به فروش محصولات خود به ميزان پيش‌بيني شده خواهند شد؟ وي خاطرنشان کرد: اين نگراني از يک سو مربوط به افزايش هزينه‌هاي مربوط به حمل و نقل و حق بيمه بوده و از سوي ديگر ناشي از ناتواني در فروش و صادرات محصولات شرکت‌هاست.

اين کارشناس بازار سرمايه گفت: کاهش قيمت نفت از يک سو بر کل اقتصاد کشور تاثير مي‌گذارد و از سوي ديگر مي‌تواند به طور ويژه شرکت‌هاي مرتبط با صنعت نفت مانند پالايشگاه‌ها و پتروشيمي‌ها را تحت تاثير قرار دهد. مقدسيان با بيان اينکه به نظر مي‌رسد اين کاهش قيمت‌ها موقتي بوده و به زودي شاهد برگشت شاخص بورس خواهيم بود، گفت: بسياري از شرکت‌ها در محدوده جذاب قيمتي قرار دارند که نشان مي‌دهد افت شاخص پايدار نخواهد بود. اين کارشناس بازار سرمايه اضافه کرد: همچنين برخي شرکت‌ها نيز در روزهاي اخير گزارش‌هاي خوبي درباره عملکرد ماهانه خود ارائه کردند که باعث افزايش خوشبيني نسبت به بهبود بازار شده است. وي درباره چشم‌انداز بازار سرمايه و انتشار گزارش‌هاي 9 ماهه شرکت‌ها نيز گفت: شرکت‌هاي بزرگ بر مبناي گزارش ماهانه و فصلي حرکت مي‌کنند که بخش عمده آنها از نوسانات نرخ ارز تاثير مي‌گيرند، اما بقيه شرکت‌ها، تاثير چنداني از نوسان نرخ ارز نمي‌پذيرند. اين کارشناس بازار سرمايه اضافه کرد: بسياري از شرکت‌ها محصول خود را در داخل به فروش مي‌رسانند اما مبناي ارزش گذاري آنها بر اساس نرخ ارز است، بنابراين اين تحريم بر آنها تاثير منفي ندارد. وي اضافه کرد: اگرچه شماري از کارشناسان منتظر انتشار گزارش‌هاي 9 ماهه شرکت‌ها هستند، اما به نظر مي‌رسد برخي شرکت‌ها اکنون به نقطه جذاب خريد رسيده‌اند و نيازي به منتظر ماندن براي گزارش‌هاي جديد وجود ندارد.