نماینده مردم سقز و بانه در گفت و گو با تجارت تشریح کرد؛

گروه اقتصاد کلان - کورش شرفشاهی: هنگامی که تحریم مطرح می شود، محدودیت را به دنبال دارد و این محدودیت به اندازه ای شدت می گیرد که در وهله اول نمی توانیم نفت و محصولات تولیدی کشورمان را صادر کنیم و هنگامی که با مشکلات فراوان موفق می شویم کالایی را صادر کنیم، بازگرداندن ارز ناشی از صادرات برایمان مشکل آفرین می شود. نکته مهم این است که نمی توانیم خودمان را محصور کنیم و باید به هر طریق ممکن هم نفت و دیگر تولیداتمان را صادر کنیم وهم نیازهای کشور را وارد کنیم تا به استکبار ثابت کنیم که نتوانسته در تحریم ها و تهدیدهایش موفق شود. اما متاسفانه درگیر سومدیریت هستیم. امروزه بیشتر کارشناسان و صاحب نظران اعتقاد دارند که تحریم ها تاثیر زیادی در اقتصاد کشور ندارد و آن مقدار که بی تدبیری به زیان کشور است، تحریم های آمریکا موثر نیست. یکی از مواردی که می تواند در دور زدن تحریم ها اثر خوبی داشته باشد، بازارچه های مرزی است. اگر تیم اقتصادی دولت درست عمل می کرد، می توانستیم بسیاری از تولیدات کشورمان را از طریق بازارچه های مرزی صادر کنیم و هر آنچه نیاز داریم از همین طریق وارد کنیم. اما نه تنها از این فرصت استفاده نکردیم بلکه برخورد چکشی با کولبرانی کردیم که ابزار خوبی برای دور زدن تحریم ها بودند. نتیجه آن شد که هم اقتصاد را باختیم، هم به جان کولبران افتادیم و جان آنان را تهدید کردیم و هم بهانه ای به دست مدعیان حقوق بشر دادیم تا برخورد با کولبران را دلیلی برای برگزاری جلسات و نشست های خبری حاشیه ساز در رسانه های معاند کنند. در این رابطه با محسن بیگلری نماینده سقز و بانه و عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت وگو کردیم.

  • فرصت طلایی بازارچه های مرزی

    وی با ابراز تاسف از نادانی و سومدیریت که باعث تشدید بحران های کشور شده است گفت: از روزی که ترامپ برجام را امضا نکرد، با ابزار تحریم به جنگ کشورمان آمد و هر از چند گاهی بخشی از اقتصاد کشورمان را تحریم کرد به نوعی که برای صادرات و وارد کردن بسیاری از کالاهای مورد نیاز کشورمان مشکل داشتیم.

    بیگلری با اشاره به اینکه برای دور زدن تحریم ها ناچار شدیم شرکتهای صوری بسیاری تاسیس کنیم تا بتوانیم هم کالا صادر کنیم و هم نیازهای کشورمان را وارد کنیم و ارز را به کشور بازگردانیم گفت: درصدهای کلانی به دلالان و شرکتهای واسطه ای دادیم که این درصدهای دلالی باعث شد تا کالای وارداتی چندین برابر قیمت واقعی گران تر به دست مردم برسد.

    وی با اشاره به اینکه بارها بر استفاده از ظرفیت داخلی تاکید شده و رهبری نیز بر این امر صحه گذاشته اند گفت: یکی از این ظرفیت های داخلی بازارچه های مرزی است و امروز که در تحریم به سر می بریم، بهترین فرصت بود که از بازارچه های مرزی که با استفاده از توان کولبری فعالیت می کردند، برای دور زدن تحریم ها استفاده کنیم.

    نماینده سقز و بانه با ابراز تاسف از اینکه به جای استفاده بهینه از ظرفیت بازارچه های مرزی به ویژه بازارچه های کول بری، راه دیگری رفتیم که صددرصد اشتباه بود گفت: به جای آنکه کالاهای مورد نیاز کشور را از بازارچه های کولبری تامین کنیم و کالاها را از این طریق خریداری کنیم، دولت بدون کار کارشناسی این بازارچه ها را تعطیل کرد.

  • چالش بازار خودرو

    وی با اشاره به چالشهای زیادی که ناتوانی در واردات کالاها به کشورمان تحمیل شد گفت: یکی از بارزترین چالشها، گرانی قیمت خودرو داخلی بود و یک باره شاهد بودیم که خط تولید خودرو داخلی تعطیل شده یا کاهش تولید داریم، صدها هزار خودرو در انبارها خاک می خورد و قیمت هم روز به روز در نتیجه ناتوانی عرضه در برابر تقاضا رشد چشمگیری داشته است.

    بیگلری با یادآوری اینکه با ورود دستگاه قضا، ایران خودرو و سایپا به صراحت اعلام کردند که به دلیل ناتوانی در تامین چند قطعه و محدودیت در واردات، خودروها کامل نشده و در انبارها خاک می خورند گفت: این درحالی است که می توانستیم با استفاده از توان همین بازارچه های مرزی و با هدایت فرمانداری ها، گمرک یا هر روش دیگری یا از طریق ستاد اقتصادی استان این مشکل را برطرف کنیم.

    وی با اشاره به اینکه کولبران بدون محدویت و مشکل می توانستند قطعات مورد نیاز خودروسازان را وارد کنند گفت: می توانستیم یک دستگاه مسوول را مامور کنیم تا به کولبران ماموریت بدهند که به آن طرف مرز بروند و فلان قطعه را وارد کنند، بدون آنکه ردپایی برجای بگذارند یا آمریکا بخواهد شرکت یا کشوری را به دلیل ارتباط تجاری با ایران تحریم یا تهدید کند. عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ...

    تاکید کرد: کولبران می توانستند بدون آنکه این همه چالش برای صنعت خودروسازی کشور به وجود بیاید؛ هر قطعه ای که مورد نیاز کارخانه های خودروسازی یا دیگر بخش ها مانند دارویی، کالاهای اساسی، کارخانه های تولیدی یا هر مورد دیگری است، با استفاده از ظرفیت کولبری وارد کشور کنند. اما دولتمردانی که کارشکنی را بهتر از کارگشایی می دانند، به جای استفاده از این ظرفیت، بازارچه های مرزی را بستند.

    • عملکرد اشتباه دولت

      وی با ابراز تاسف از اینکه عملکرد دولت به اندازه ای اشتباه بود که هیچ جور نمی توان آن را توصیف و توجیه کرد گفت: تصور کنید که در یک سالن قرار دارید و آتش سوزی رخ می دهد. در این شرایط به دنبال بهترین، مطمعن ترین و سریعترین راه فرار می گردیم. بنابر این اگر راهی پیدا کردیم، باید از آن راه فرار استفاده و البته آن را بزرگتر کنیم تا هم دود خارج شود و هم کسانی که جانشان در خطر است، بتوانند راحت از آن خارج شوند و حتی باید آن را تبدیل به در کنیم تا در آینده در صورت نیاز یا بروز خطرات جدید بتوانیم از آن استفاده کنیم. اکنون نیز تحریم ها مانند آتشی است که کشور را تهدید می کند و بازارچه های مرزی راه فرار خوبی برای فرار از این آتش کینه و دشمنی استکبار بود اما دولت با ندانم کاری، بازارچه های کولبری را تعطیل کرد.

      بیگلری با ابراز تاسف از وجود افراد ندانم کار و ناآگاه در تیم دولت گفت: معلوم نیست چگونه این قبیل تصمیمات غیر کارشناسی چگونه از سوی آقایان گرفته می شود و اجرا هم می کنند.

      وی با تاکید بر اینکه درد را می دانیم و راهکار آن هم مقابل دیدگانمان است اما نابودش می کنیم گفت: اقایان می دانند که صدها قلم کالای مورد نیاز کشور را می خواهیم که باید وارد شود. بنابر این آنها را دسته بندی و هر کدام را اولویت بندی می کنیم، حتی برای آنهایی که در اولویتهای مهمتر هستند، ارز دولتی هم تعیین می کنیم و می دانیم که کشورهای دیگر برای فروش این کالاها تحت فشار هستند بنابر این بدون آنکه بهانه ای به دست آمریکا بدهیم، باید با روشهای خاص این کالاها را به کشور وارد کنیم.

      نماینده سقز و بانه در مجلس با تاکید بر اینکه کولبران با تجار و بازرگانان دیگر کشورها ارتباط خوبی دارند گفت: اکنون سوال من از مسوولان این است که چه اشکالی داشت با کولبران به توافق می رسیدیم و از توان آنان برای تامین کالاهای مورد نیاز کشور استفاده می کردیم؟ بدتر اینکه امروز باید تاسف بخوریم که این مهم اتفاق نیفتاده است.

    • بی توجهی به ظرفیت بازارچه های مرزی

      وی افزود: بارها با مسولان در این زمینه مذاکره کردیم و اهمیت بازارچه های مرزی و توانایی کولبران را به آنها توضیح دادیم و تفهیم کردیم و آقایان نیز پس از آنکه بارها با آنان جلسه گذاشتیم، موافقت کردند که بازارچه مرزی بانه را بازگشایی کنند و علاوه بر آن بازارچه مرزی سیف سقز را نیز بازگشایی کنند و به همین دلیل با طرف مربوطه در کردستان عراق و مسوولان سلیمانیه عراق مذاکره کردیم و در همه موارد به توافق رسیدیم، اما اکنون بیش از سه ماه از مذاکرات ما می گذرد و هنوز هیچ حرکتی صورت نگرفته که باعث اجرای این توافق بشود و همچنان بی توجهی به ظرفیت کولبران و بازارچه های مرزی ادامه دارد.

      بیگلری با اعلام اینکه اکنون وضعیت معیشتی کولبران بسیار سخت شده است گفت: معیشت مردم در مناطق مرزی به مرز هشدار رسیده زیرا تنها منبع درآمد آنان که از فعالیت بازارچه های مرزی بود، تعطیل شده و این بازارچه را همچنان بسته نگه داشته اند.

      وی با اعلام اینکه برای رفت و آمد مسافر در منطقه مرزی قول مساعد داده بودند گفت: قرار بود تسهیلاتی فراهم شود تا هم عراقی ها بتواند به سادگی به بازارچه بانه بیایند و هم ایرانی ها بتوانند بدون مشکل به بازارهای عراق بروند که از طرف عراقی ها مشکلی نیست اما در این مورد هنوز از طرف ایران اتفاق خاصی نیفتاده است.

      نماینده سقز و بانه با تاکید بر اینکه رفتار مسوولان ایرانی جای گلایه مندی زیادی دارد گفت: به ما فعال شدن منطقه آزاد را قول دادند و قرار بود راه اندازی شود که در این خصوص هم کار به کندی صورت می گیرد. یکی از این مناطق آزاد، متعلق به بانه و مریوان بود که در آن خصوص هم تعلل کردند و سرعتی در آن خصوص نداشتند که این بی توجهی جای تعجب و گلایه دارد.

      وی وضعیت بیکاری کردستان را وحشتناک توصیف کرد و گفت: کولبری در کنار بازارچه های مرزی در ایجاد اشتغال بسیار راهگشاست. اگر بازارچه های مرزی و کولبری بدون مشکل فعال بود، بسیاری از مردم مرزنشین سرگرم مشاغل مرتبط در این زمینه می شدند.

    • بیکاری گسترده در بازارچه های مرزی

      بیگلری با اشاره به اینکه اکنون شهر بانه 110 هزار جمعیت دارد گفت: حدود 100 پاساژ و 12 هزار مغازه در بانه وجود دارد و در هر مغازه حداقل دو نفر مشغول کار هستند. از سوی دیگر ماشین های باری و مسافربری نیز از درآمد ناشی از کولبری و بازارچه مرزی نفع می بردند که اینها نیز بیکار شده اند.

      وی با ابراز تاسف از اینکه امروزه بیش از نیمی از کسبه و بازاریان بانه در مرز ورشکستگی قرار دارند گفت: رگ حیاتی تمامی این افراد به بازارچه های مرزی وابسته بود که اکنون قطع شده است.

      عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه اکنون آقایان آمار بیکاری را 12 درصد اعلام می کنند گفت: به هیچ وجه این رقم درست نیست و آمار بیکاری در کردستان بسیار بالاتر از این حرفهاست و اگر واقع بین باشیم، میزان بیکاری در کردستان بیش از 40 درصد است.

      وی با اعلام اینکه کولبری نیز درآمد زیادی ندارد گفت: درآمد مردم باید به اندازه ای باشد که از خط فقر بالاتر باشد و بتوانند با آن زندگی خوبی داشته باشند. اینکه فردی در یک محله بقالی کوچکی داشته باشد که پفک بفروشد و نان بخور و نمیری به دست بیاورد، که مفهوم درستی از کار نیست.

      بیگلری با تاکید بر اینکه بارها با مسوولان مرتبط با اشتغال و اقتصاد و بازارچه های مرزی و کولبران مذاکره کردم گفت: تمامی چالشهای منطقه کردستان را با آمار و ارقام به آقایان توضیح دادم، اما گوش شنوایی در دولت نیست.

      وی با اشاره به اینکه وقتی دولتمردان در جلسات می نشینند و آمارها را می شنوند، وخامت اوضاع را قبول می کنند گفت: متاسفانه هچ اقدام مثبتی انجام نمی دهند و به همین دلیل به دولت روحانی نمره قبولی نمی دهم.

      نماینده سقز و بانه گفت: وقتی نماینده مجلس که با تک تک مردم در تماس است و چالشها را می داند و می بیند و این واقعیت های وحشتناک را به دولتمردان منتقل می کند، مسوولان باید در آن مورد به سرعت تصمیم گیری کنند، نه آنکه پس از گذشت یک سال هنوز خودشان سرگردان هستند و کار اجرایی انجام نداده اند.

      وی افزود: هنگامی که کشور در شرایط تحریم و تهدید قرار دارد، نیاز به دور زدن تحریمها داریم و بازارچه های مرزی راهکار بسیار خوبی است، انتظار داشتیم نهایت در مدت یک ماه در این خصوص تصمیم گیری شود، نه اینکه یک سال از این ماجرا بگذرد و آقایان در خواب باشند.

      بیگلری با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم یک نفر را مقصر معرفی کنیم، کار درستی نیست گفت: اگر بخواهیم واقع بین باشیم، تیم اقتصادی دولت باید به عنوان مقصر اصلی محاکمه شود. مگر تیم اقتصادی دولت از ماجرا خبر ندارد و اهمیت بازارچه های مرزی را نمی داند. بنابر این وقتی آنها می دانند که چقدر بازارچه مرزی کارگشاست و آن را تعطیل می کنند، باید مورد بازخواست قرار گیرند و محاکمه شوند. زیرا تنها علیه مرزنشینان و کولبران کارشکنی نمی کنند، بلکه علیه اقتصاد کشور اشکال تراشی می کنند و در قالب این کارشکنی ها به خنجر دست شمر تبدیل شده اند.

 

پشت پرده کاهش صادرات به عراق

نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت:در فرایند تدوین، نماینده اتاق در کمیسیونهای مربوطه حضور داشت و نظرات بخش خصوصی را اعلام کرد اما ای کاش قبل از اینکه نسخه نهایی به صحن علنی برود به صورت عمومی منتشر میشد تا متخصصان و ذینفعان بتوانند در آن خصوص اظهارنظر کنند. حسین سلاحورزی در گفتوگو با ایلنا در خصوص قانون تجارت و نحوه تصویب آن در صحن علنی مجلس گفت: قانون تجارت قبلی در زمان پهلوی اول نوشته شده بود و اصلا جوابگوی نیاز امروز نبود زیرا نسبت به آن زمان، مسائل جدید و ابهامات بسیاری اضافه شده است فلذا تدوین یک قانون تجارت مدون، جامع و هماهنگ با موضوعات روز به خصوص در بحث تجارت الکترونیک برای کشور لازم بود.

 

بسته بندی نامناسب معضل صنایع دستی

رئیس اتحادیه فروشندگان صنایع دستی و اشیاء قدیمی گفت: هم اکنون صنایع دستی در اشتغال زایی تاثیرگذار است، این در حالی است که با موانعی در بازار دست و پنجه نرم میکند.

محمد عبداللهی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وضعیت کنونی بازار صنایع دستی در بازار اظهار کرد: تامین کالا و مواد اولیه از جمله لعاب، رنگ و سفال گری نمونهای از این موارد است.

رئیس اتحادیه فروشندگان صنایع دستی و اشیاء قدیمی بیان کرد: هم اکنون بسته بندی در صنایع دستی در بازار مناسب نیست و این موضوع میتواند رقابت را در بازارهای جهانی کمتر کند؛ بنابراین میطلبد که این مهم بهبود یابد.

 

تحول تجارت با ظرفیت های غرب کشور

سرپرست سازمان توسعه تجارت کشور گفت: استان های واقع در منطقه سه کشور شامل ایلام، کرمانشاه، همدان و لرستان ظرفیت های نهفته ای در صادرات دارند که می توانند تجارت خارجی کشور را توسعه داده و متحول کند.

حمید زادبوم در نشست تخصصی آمایشی منطقه سه کشور افزود: تجارت خارجی به ویژه در منطقه سه و سهم این استان ها باید افزایش یابد.

وی افزود: عراق ۴۰ میلیارد دلار واردات دارد که سهم ما ۲۵ درصد است و ظرفیت های دیگر کشورها بیشتر از سهم ایران است. زادبوم گفت: صادرات ما به ۱۵ کشور همسایه و هند و چین ۴۴ میلیارد دلار بوده که نیازمند بازنگری است.

در دیدار رئیس سازمان دامپزشکی ایران و مالزی راه های توسعه همکاری ها ی دو طرف مورد بررسی قرار گرفت. به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی، دکتر علیرضا رفیعیپور در این دیدار اعلام کرد: ایران آمادگی لازم برای انعقاد توافقنامه با مالزی را در حوزه های بهداشت دام و دامپزشکی دارو و واکسن و نهادههای دامی دارا میباشد. وی از موافقت نهایی کشور مالزی برای واردات محصولات لبنی ایران قدردانی کرد و اعلام داشت: ایران امادگی استفاده از تکنولوژی های توسعه یافته در زمینه واکسن های دام و طیور از مالزی را دارد.

ریس دامپزشکی مالزی نیز اعلام کرد: در بازرسی های انجام شده توسط تیم کارشناسی مالزی از ایران زیر ساخت های بهداشتی ایران مطلوب ارزیابی شده و بر این اساس مجوز واردات محصولات لبنی از ایران صادر شد.

رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق تهران تشریح کرد؛

گروه تجارت: یک مقام مسئول با اشاره به تبدیل چین به عنوان شریک اول تجاری ایران گفت: عدم پذیرش صادرات ریالی به عراق،افزایش هزینه نقل و انتقال پول، کاهش سختگیری چین در تجارت با ایران عامل این جایگزینی بود.

محمد لاهوتی در گفتگو با مهر با اشاره به قرار گرفتن نام کشور چین به عنوان اولین شریک تجاری ایران در ۵ ماهه ابتدای سال جاری و رفتن عراق به رتبه پس از این کشور، گفت: به طور سنتی طی چند سال اخیر، بازار عراق، افغانستان و کشورهای CIS از جمله شرکای اصلی تجاری ایران قرار گرفتهاند و صادرات به این کشورها رونق گرفته که بر همین اساس، طی سنوات گذشته همواره روند به این صورت بوده که خریدار وجه را پرداخت کرده و کالای خریداری شده را تحویل گرفته است؛ اما اکنون با توجه به ضرورت برگشت ارز حاصل از صادرات و الزام صادرکنندگان به بازگشت ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور، این روند اندکی متفاوت شده است.

رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران افزود: بر این اساس نظر به نیاز ارزی کشور؛ بانک مرکزی، صادرکنندگان به کشورهای عراق و افغانستان را که تا پیش از دستورالعملهای ارزی سال گذشته، وجه صادرات خود به این کشورها را به صورت ریالی دریافت میکردند، مکلف نموده تا صادرات خود را با دریافت ارز خارجی انجام دهند و در کنار آن، بخشنامهای را ابلاغ کرد که بر مبنای آن، رفع تعهد ارزی صادرات ریالی تنها تا پایان شهریور ۹۷ پذیرفته شده است؛ ضمن اینکه اصرار بانک مرکزی به بازگشت ارز صادراتی باعث شد که دغدغهها و نگرانیهای بسیاری برای صادرکنندگان به این دو بازار باوجود آید. وی تصریح کرد: در این میان، کاهش صادرات به عراق و افغانستان، دقیقاً اتفاقی که پیشبینی میشد در تجارت خارجی با این دو بازار رخ دهد؛ البته این تنها، نتیجه سختگیری بانک مرکزی در مورد صادرات غیرریالی به این دو کشور نیست؛ بلکه به نظر میرسد چند فاکتور سبب شده تا صادرات به این کشورها کاهش یابد و چین جایگزین عراق بعنوان شریک اول تجاری ایران شود.

لاهوتی با بیان اینکه هم اکنون در آمار مشاهده میشود که صادرات به عراق کاهش یافته و البته به اعتقاد مسئولان سازمان توسعه تجارت ایران، کارتهای بازرگانی اجارهای در این بازارها مورد استفاده قرار میگیرند که آمار آن در اختیار سازمان توسعه تجارت ایران و گمرک است و بهتر است این دو نهاد اعلام کنند که چه مقدار از این کارتها، در تجارت با این بازارها به کار رفته است؛ اما به موازات آن، عدهای از صادرکنندگان، جابجایی بازار انجام دادهاند و به جای اینکه به بازار عراق ورود داشته باشند، سایر بازارها را برای صادرات کالاهای خود انتخاب کردهاند که نقل و انتقال پول در آنجا راحتتر باشد؛ پس اینکه فقط ممنوعیت فروش ریالی از سوی بانک مرکزی، دلیل کاهش صادرات به عراق و افغانستان باشد، صحیح نیست. وی اظهار داشت: به عبارت دیگر، توقف صادرات ریالی به عراق و افغانستان، به عنوان فاکتور اصلی تنزل عراق به رتبه دوم شریک تجاری ایران مطرح نیست؛ چراکه به هر حال اگرچه درست است که صادرکننده، ریال در ازای فروش کالای خود دریافت میکند؛ ولی اگر ارز هم دریافت کند و خریدار افغانی و عراقی حاضر به پرداخت دلار به ازای خرید کالای ایرانی باشد، اما اشکال اصلی در زیرساختها و روابط بانکی نه چندان خوبی است که بین ایران و این دو کشور وجود دارد؛ ضمن اینکه صرافیهایی که مورد تائید بانک مرکزی باشند و هزینه منطقی و قابل تحملی را به صادرکنندگان برای نقل و انتقال وجوه حاصل از صادرات به این دو کشور، اعلام نمایند، بسیار اندک هستند. رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: اگر امروز صادرکنندهای، ارز خود را در عراق تحویل یک صرافی مورد تائید بانک مرکزی بدهد، از زمانی که وجه را تحویل میدهد تا زمانی که صرافی بتواند ارز را در سامانه نیما ثبت و رفع تعهد ارزی صادرکننده را انجام دهد، بیش از دو هفته زمان صرف میشود و هزینه بالایی نیز به صادرکننده تعلق میگیرد، که عملاً برای صادرکنندگان مقرون به صرفه نیست؛ چراکه صادرات به آن میزان سودآور نیست که قرار باشد چنین هزینهای به صادرکننده تحمیل شود.

وی اظهار داشت: کنفدراسیون صادرات ایران بارها و بارها در جلسات مختلف به این موضوع و مشکلات تبعی آن اشاره و اعلام کرده که این بازار برای صادرات کشور، بازارهای بسیار مهمی است و حفظ این بازار برای کشور در شرایط تحریم، بسیار حائز اهمیت است؛ بر همین اساس، با توجه به اهمیت این بازارها خوب است که هر چه سریعتر یک کانال بانکی یا صرافی بین عراق و ایران، توسط بانکهای مرکزی دو طرف یا صرافیهای مجازی که امروز تعداد آنها نیز بسیار کم است، شکل گرفته و تعداد صرافیهایی که در این بازارها کار میکنند، افزایش یافت. لاهوتی گفت: بر اساس برآوردها، به نظر میرسد که از ۶۵۰ صرافی مجاز، حدود ۲۵۰ صرافی مجاز اجازه فعالیت در این بخشها را دارند ولی بیشتر آنها، صرافیهای بانکی هستند و عملاً صرافیهای بخش خصوصی در این بازارها، اجازه فعالیت ندارند که همین امر باعث شده که بازار رقابتی ایجاد نشود و رقابت شکل نگیرد، ضمن اینکه هزینه نقل و انتقال از طریق صرافیها بالا است و صادرکنندگان امکان استفاده از این روش را برای رفع تعهد ارزی ندارند؛ پس یکی از دلایل مهم کاهش صادرات به عراق و افغانستان، همین مسائل است.

وی ادامه داد: سومین عاملی که در آمارهای تجارت خارجی ۵ ماهه ۹۸ جلب توجه میکند، تنزل امارات از رده دوم بازارهای هدف صادراتی به رتبه چهارم است؛ در حالی که با توجه به اینکه امارات شریک اول تجاری ایران بوده است، این کاهش رتبه موضوع مهمی است.

 

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران بر لزوم بازنگری در ماده ۱۱ قانون هوای پاک برای توسعه ظرفیت صنایع در استان تهران تاکید و اظهارکرد: بیتردید برای تک رقمی کردن نرخ رشد بیکاری در سطح استان تهران با موانعی روبرو هستیم که از مهمترین آن می توان به ماده ۱۱ قانون هوای پاک اشاره کرد.

محمد امامی امین در گفت و گو با ایسنا در تشریح چشم انداز توسعه و افزایش ظرفیت صنایع در استان تهران اظهارکرد: در سال جاری بیش از ۹۰ درصد مراجعات صاحبان صنایع به من به عنوان معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران برای افزایش ظرفیت و توسعه صنایع بوده است که این نوید دهنده بهبود اوضاع در حوزه تولید است. در حقیقت امروز بازار داخلی توجه خوبی به کالای تولید داخل دارد و حال تولید در سطح استان تهران در مقایسه با گذشته بسیار بهتر شده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان گفت: بازبینی مجدد در زمینه واگذاری واحدهای تولیدی به صورت صد درصد یا سهام حداکثری به افراد حقیقی و حقوقی خارج از قواعد سازمان خصوصیسازی را خواستاریم. به گزارش تجارت به نقل از خبرگزاری ایسنا، فرامرز نیکسرشت در جلسه شورای اداری استان که با حضور رئیس قوه قضائیه برگزار شد، اظهار کرد: امروز یک واحد در استان داریم که صاحب آن در یک فرآیند 29 واحد صاحب برند را خریداری کرده و همه را به خاک سیاه نشانده است.

وی تصریح کرد: باید یکبار بازبینی شود که این شخص با چه اهلیتی آمده و واحدهای برنددار به وی واگذار شده است، در حالیکه ما هر کاری برای وی انجام دادهایم، اما باز هم واحد راه نیفتاده است؛ متاسفانه امروز شاهد این هستیم که سهامداری وارد عمل شده و واحد را به خاک سیاه مینشاند.

سرمقاله

بهاءالدین حسینی هاشمی

کارشناس بانکی

براساس اصول اقتصاد، نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی تابعی از عرضه و تقاضای پول است. زمانی که تقاضا برای کالایی زیاد شود، قیمت ها رشد می کند و زمانی که تقاضا کاهش پیدا کند، قیمت ها کاهش پیدا می کند. درباره پول هم چنین اصل اقتصادی مصداق دارد. زمانی .....که تقاضای پول در بازار زیاد شود، نمی توان قیمت ها را پایین آورد چراکه پیامد اصلی رشد تقاضا، رشد قیمت هاست. از سوی دیگر نرخ سود تابع عامل دیگری به نام تورم است. نرخ بهره بین بانکی در سطح تورم است یا فاصله یک تا 2 درصدی با آن دارد. اکنون سوال این است که چطور از سود بانکی 15 درصدی می گوییم درحالیکه نرخ تورم بیش از 30 درصد است و سوال دیگر اینکه آیا اصلاح نظام بانکی منوط به تغییر سود سپرده است؟ طی سال های گذشته عدم اداره بانک ها با ضوابط و مقررات تعیین شده، تحمیل تکالیف زیاد به آن ها و عدم نظارت زمینه ناکارآمدی این بخش را فراهم کرده است. دولت و بانک مرکزی در دوره های متوالی وظایف سنگینی را بر دوش بانک ها گذاشتند و حرکت و پویایی را از آن ها سلب کرده اند. در این بین استقلال بانک مرکزی را می توان به عنوان یک عامل موثر در کارآمدی بانک ها در نظر گرفت چراکه این استقلال زمینه ممانعت از سواستفاده دولت یا شرکت های دولتی از بانک ها را فراهم می کند. بانک مرکزی مستقل می تواند از دست اندازی به منابع بانک ها به منظور جبران کسری بودجه جلوگیری کند و زمینه ساز هدایت نقدینگی به بخش خصوصی شود، یعنی بخشی که از نقدینگی برای توسعه اقتصاد کشور استفاده کند نه اینکه به تورم بیفزاید. بانک مرکزی مستقل می تواند مانع تحمیل تکالیف غیراصولی به بانک ها شود. تا تحقق این نکته اثرگذار راه طولانی در پیش است چراکه کمتر بانک مرکزی در دنیا از دولت مستقل به شمار می رود و استقلال آن به اندازه ای است که بتواند جلوی دولت را در سواستفاده از نظام بانکی بگیرد.

منبع: اتاق تهران

یادداشت

مسعود یوسفی

روزنامه نگار

در نگاه اول، واقعه کربلا آکنده است از خبرهای دردناک از جنگ و قطع سر و دست و پا و قطعه قطعه شدن بدن های مطهر اباعبدالله و یاران با وفای آن حضرت در آن نیمروز داغ و هول انگیز و پس از آن به اسارت درآمدن آل الله و مصائب بسیاری که پس از آن متحمل شدند اما ......در همان هنگام بود که زینب سلام الله علیها در مجلس ابن زیاد حاکم کوفه، خطاب به آن ملعون فرمود: « جز زیبایی ندیدم». اگر چه امروزه برخی از محققان معتقد هستند که در جلسه مناظره حضرت زینب (س) و ابن زیاد چنین عبارتی از قول آن حضرت آورده نشده و تنها در « لهوف ابن طاوس» به عبارت مورد نظر اشاره رفته است که آن را هم برگرفته از حالات ذوقی و عرفانی صاحب لهوف دانسته اند، حتی اگر چنین چیزی هم صحت داشته باشد، با غور و بررسی واقعه عاشورا و نیز اتفاقاتی که در طول 1400 سال گذشه باالهام از این حماسه الهی و ماندگار رقم خورده است زیبایی های بسیاری را می توان از بطن آن استخراج نمود و همچون یک منشور رنگارنگ جلوه های زیبای گوناگونی از انسانیت، عشق، ایثار، فداکاری، عزت، هدایت و تربیت را در آن دید. به عنوان آخرین نمونه از این جلوه های زیبا باید از آیین شیرخوارگان حسینی یاد کرد که از 17 سال پیش و تنها در یک نقطه از تهران پاگرفت و طی این سال ها بر دامنه و وسعت آن افزوده شد تا این که روز گذشته در بیش از 5 هزار نقطه از ایران و 40 کشور از سراسر جهان برگزار شد. اهمیت این همایش بزرگ و شورانگیز که با حضور پرشور مادران و نوزادان و اطفال معصوم آن ها و با مداحی زیبا و دل انگیز مداحان اهل بیت بر پا می شود در جهت گیری تربیتی آن است. به طور حتم اگر این مراسم به همین ترتیب و بر اساس آموزه های عاشورا و محرم و با الهام از منویات سرور آزادگان جهان، آن هنگام که جناب علی اصغر، نوزاد شش ماهه خود را بر سر دست گرفتند ادامه پیدا کند می توان امیدوار بود که نسل های آینده ایران و فرزندان و نوادگان شیعه و مسلمانان جهان و ای بسا پیروان سایر مذاهب بیش از پیش با آموزه های حیات بخش حسین بن علی (ع) آشنا شوند و از مظاهر شرک و کفر و بردگی خلاصی یابند و به رستگاری نائل شوند.