کد خبر: ۱۳۹۲۶
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۱:۴۰
توقیف یک کشتی باری با پرچم مارشال از سوی ایران، افزیش قیمت کالاهای اساسی در بازار، افتتاح حساب پیش فروش مسکن، اعلام نرخ سود تسهیلات و سپرده از مهمترین اخبار اقتصادی در این هفته بود.
   به گزارش تجارت آنلاين به نقل ازمهر، در هفته ای که گذشت توقیف یک کشتی باری در آبهای خلیج فارس از سوی ایران به صدر اخبار جهان آمد. این کشتی باری که متعلق به شرکت مرسک دانمارکی است به دلیل آنچه بدهی به یک شرکت ایرانی گفته می شود، متوقف شده و به بندر شهیدباهنر بندر عباس منتقل شد.
 
پس از آن سازمان بنادر و دریانوردی بیانیه ای را به این شرح اعلام کرد: در تاریخ هشتم اردیبهشت ماه جاری یک کشتی متعلق به خطوط کشتیرانی مرسک (MAERSK ) براساس حکم دادگاه حقوقی تهران توقیف و به لنگرگاه بندر شهید باهنر در بندرعباس منتقل و متوقف شد.
 
در این بیانیه می خوانیم: حکم صادره بر اساس دعوای حقوقی یک شرکت خصوصی به نام شرکت فرآورده های نفتی پارس طلائیه علیه شرکت  کشتیرانی مرسک لاین صادر شده است. این دعوی در دادگاه‌های حقوقی در سال‌های اخیر طرح و پس از طی مراحل دادرسی، ‌ اخذ دفاعات طرفین و تجدیدنظر خواهی، حکم مذکور توسط دادگاه صالحه صادر و شرکت مرسک براساس حکم قطعی قابل اجرا، ‌ محکوم به پرداخت خسارت مالی در حق خواهان شده است.
 
در این بیانیه تصریح شده است: این حکم برابر رویه معمول و در چارچوب قوانین و مقررات بین المللی و داخلی به سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع حاکمیتی امور دریایی ابلاغ و توسط نیروهای عملیاتی اجرا شده است. این موضوع صرفاً جنبه حقوقی داشته و مرتبط کردن  آن با مسائل سیاسی، ناشی از عدم اطلاع از مقررات و محتوای پرونده مربوطه است.
 
سازمان بنادر و دریانوردی در این خصوص به هیچ وجه ذینفع نبوده و دعوایی علیه شرکت یاد شده مطرح نکرده است، همچنین با توجه به ماهیت قضایی امر و با عنایت به اینکه شناور توقیف شده هم اکنون در اختیار مراجع قضایی است، آزادی آن هم صرفاً برابر حکم قضایی امکان‌پذیر است. این سازمان همواره همت خود را صرف اجرای دقیق قوانین و مقررات داخلی و بین المللی کرده و در چارچوب استانداردهای جهانی تسهیلات لازم برای پذیرش ایمن  خطوط کشتیرانی را فراهم داشته است و در موضوع فوق نیز امیدوار است با همکاری طرف‌های ذینفع موضوع به سرعت فیصله پیدا کند.
 
در این رابطه مرضیم افخم سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: این اقدام درچهارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران و مطابق با مقررات و رویه های بین المللی انجام شده است و امیدواریم مطابق رویه های مشابه پس از حل و فصل بدهی مالی، کشتی یاد شده رفع توقیف شده و به مسیر خود ادامه دهد.
 
افخم با اظهار اینکه توقیف کشتی بر اساس حکم قبلی دادگاه و به درخواست شاکی خصوصی صورت گرفته است گفت : کشتی مذکور متعاقب توقیف به بندر شهید باهنر در بندرعباس منتقل شده و کلیه  ۲۴ خدمه آن که از اتباع کشورهای مختلف هستند و در سلامت کامل بسر می برند و محدودیتی در ارائه خدمات کنسولی به ایشان وجود ندارد.
 
تکانه‌های قیمتی کالاهای اساسی دربازار
 
بسیاری از کالاهایی که تا پیش از آغاز سال جدید، به یک قیمت مشخص عرضه می‌شدند، اکنون با همان بسته‌بندی عرضه می‌شوند، اما مقایسه وزن دو کالای پیش از عید و بعد از عید با هم نشانگر کاهش وزن کالا است،   این در حالی است که وزن درج شده بر روی کالاها به صورت رسمی کاهش یافته است، اما قیمت ثابت مانده و بنابراین ممکن است مصرف‌کنندگان بدون توجه به این عامل، خرید خود را انجام دهند و متوجه تغییر وزن هم نشوند.
 
نکته حائز اهمیت این است که برخی از این تولیدکنندگان، در پایان سال گذشته، تخفیف‌های چشمگیری را برای کالاهای خود در نظر گرفته بودند که این سئوال را در ذهن ایجاد می‌کرد که مگر تولید یک کالا چقدر سودآور است که بتوان حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از قیمت را به یکباره پایین آورد اما گویا تولیدکنندگان در حال آماده شدن برای ماراتن افزایش قیمت در سال جدید بودند؛ اگرچه در ظاهر، نه بسته بندی تغییر کرده و نه کالا گران شده است.
 
اما به هرحال خانوارها به درستی این تغییرات را حس کرده و در فروشگاه‌ها راجع به آن حرف می‌زنند، این در حالی است که تولیدکنندگان کمتر شناخته‌شده‌ای هم تازه به بازار ورود کرده و تلاش دارند تا مشتری جلب کنند و به نوعی قیمت‌شکنی کنند اما به هرحال بخشی از مردم به این موضوع توجه داشته و از برندهای تازه وارد کمتر خرید می‌کنند و برخی دیگر هم فاکتور قیمتی برایشان مهم است و بنابراین چندان توجهی به برند ندارند.
 
بازگشت بزرگترین مشتری نفتی ایران در آفریقا به میز مذاکرات
 
همزمان با سفر وزیر انرژی آفریقای جنوبی به تهران دور جدید مذاکرات نفتی با بزرگترین مشتری نفتی ایران در قاره آفریقا آغاز شد. دور جدید مذاکرات نفتی تهران – ژوهانسبورگ، با چانه زنی‌های بیژن زنگنه وزیر نفت ایران و تینا جومت پترسون وزیر انرژی آفریقای جنوبی پشت درهای بسته به میزبانی وزارت نفت برگزار شد.
 
گمانه زنی ها نشان می دهد از سرگیری صادرات نفت خام ایران به پالایشگاه های آفریقای جنوبی پس از لغو کامل تحریم‌ها مهمترین محور مذاکرات وزرای نفت و انرژی دو کشور در تهران بوده است.
 
به گزارش مهر، تا پیش از تحریم‌های بین‌المللی آفریقای جنوبی با واردات به طور متوسط ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام از ایران، بزرگترین مشتری نفتی شرکت ملی نفت ایران در آفریقا و نهمین خریدار بزرگ نفت صادراتی ایران در جهان بود.
 
آمارهای رسمی حاکی از آن است که تا پیش از افزایش تحریم‌ها، آفریقای جنوبی حدود ۲۵ درصد از نفت وارداتی خود را از طریق ایران تامین می‌کند و این کشور قاره سیاه، جزء یکی از مشتریان قدیمی نفت خام صادراتی ایران است.
 
با افزایش فشارهای بین‌المللی توسط آمریکا و اتحادیه اروپا و مشکلات متعدد در نقل و انتقال منابع ارزی حاصل از فروش نفت خام ایران توسط بانک‌های خارجی، صادرات نفت خام ایران هم به آفریقای جنوبی با مشکلاتی روبرو شده است.
 
افزایش تقاضای اروپایی برای پرواز به ایران
 
محمد خداکرمی معاون سازمان هواپیمایی کشوری در گفتگو با مهر در خصوص ایجاد خطوط پروازی جدید و یا افزایش خطوط پروازی بین ایران و سایر کشورها، گفت: با توجه به وزن جمعیتی کشور ما، شرکتهای خارجی تمایل به پرواز به ایران را دارند که در حال حاضر با ورود یک ایرلاین جدید آلمانی به ایران، سقف پروازی به ۱۴ پرواز در هفته افزایش یافته که تقریبا ظرفیت پر شده است.
 
خداکرمی به امضای یادداشت تفاهم بین ایران و پرتغال برای ایجاد مسیر پروازی اشاره کرد و گفت:  یک ایرلاین یونانی هم به دنبال راه اندازی ۳ پرواز هفتگی بین ایران و آتن است، همچنین شرکت آلیتالیا به دنبال افزایش پرواز به ۵ پرواز در هفته است. وی افزود: ترکیش ایرلاین هم درخواست افزایش پرواز را داده و شرکت ایرآسیا هم به دنبال افزایش پرواز بین ایران و مالزی است، زیرا الان پرواز در این مسیر در اختیار شرکت‌های ایرانی است.
 
معاون سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه شرکت‌های بزرگ اروپایی هم به ایران پرواز دارند، بیان کرد: در حال حاضر شرکت هواپیمایی لوفتانزا ۸ پرواز در هفته به ایران دارد و تاکنون درخواست‌های زیادی برای افزایش پرواز به صورت شفاهی از سازمان بوده اما نامه مکتوبی از این شرکت‌های بزرگ نداشتیم.
 
وی در خصوص مسیر پروازی بین ایران و آمریکا، اظهار داشت: از قاره آمریکا ایرلاینی به ایران نمی آید، البته برای این مسیر طولانی هر شرکتی هم نمی تواند پرواز داشته باشد اما در ایران دو شرکت هستند که آمادگی پروازهای طولانی را دارند. خداکرمی تصریح کرد: به هر حال تعدادی از مسافران ما برای آمریکا هستند و توسط شرکت‌های دیگر اروپایی و منطقه خلیج فارس جابه‌جا می‌شوند، بنابراین این تقاضا وجود دارد.
 
افتتاح حساب امانی پیش فروش در بانک مسکن
 
در حالی که سازندگان مسکن با طرح حساب امانی پیش فروش ساختمان، مخالف هستند، وزیر راه و شهرسازی از افتتاح این حساب در بانک مسکن خبر داد تا براساس این طرح، پیش خریداران واحدها پول‌هایشان را به این حساب واریز کنند و انبوه سازان بنابر پیشرفت پروژه، پول را از بانک دریافت کنند.
 
هرچند که سازوکار این طرح هنوز مشخص نیست اما اجرایی شدن آن از سوی دولت حتمی به نظر می‌رسد، موضوعی که با انتقاد انبوه سازان مواجه شده و آنها معتقدند این طرح پیش فروش مسکن را در کما می‌برد.
 
در این باره وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است که افتتاح حساب‌های امانی در بانک مسکن برای مدیریت پیش فروش ساختمان راه‌حل بسیار ساده‌ای است و این موضوع سال‌هاست که در کشور دغدغه است. به گفته وی پرونده‌های زیادی در دادگاه‌ها و محاکم درباره کلاهبرداری در زمینه پیش فروش ساختمان مفتوح است ولی این راه‌حل ساده را سال‌هاست که اجرایی نکرده‌ایم.
 
در واقع طرح حساب امانی پیش فروش موجب می‌شود که انبوه سازان با پیشرفت پروژه، پول از بانک دریافت کنند که این موضوع مستلزم این است که یک نظارت از سوی بانک بر پروژه انجام گیرد تا با در نظرگرفتن پیشرفت ساخت و ساز، پول متقاضیان به انبوه ساز پرداخت شود که این یکی از موارد مورد انتقاد انبوه سازان است.
 
گزارش وزارت کار از دلایل ترک کار در ایران
 
براساس گزارش جدید وزارت کار درباره دلایل ترک کار در ایران نشان می دهد طبق آمارهای موجود، از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفری که در سال ۹۲ ترک کار کرده اند، یک میلیون و ۱۰۰ هزارنفر مرد و تنها ۱۲۰ هزار نفر زن بوده اند. این موضوع می تواند بی ارتباط با میزان حقوق و دستمزد مردان و در نتیجه تلاش آنها برای کسب موقعیت های بهتری در بازار کار باشد.
 
پایین بودن درآمد در طول سال های اخیر یکی از مهم ترین دلایل ترک شغل در ایران محسوب می شود که در کنار برخی دیگر از دلایل از جمله تعطیلی دائمی محل کار، فصلی بودن کار، موقتی بودن کار، جا به جایی محل کار، تحصیل و یا آموزش، اخراج و یا تعدیل نیروی کار وجود دارد.
 
به گزارش مهر، همچنین بروز مسائل خانوادگی، مهاجرت‌ها، بازنشستگی، به پایان رسیدن دوران خدمت وظیفه، کهولت سن و بیماری از دیگر دلایل ۱۳ گانه ترک کار در ایران است. براساس آمارهای موجود در سال ۹۱ مجموعا یک میلیون و ۵۶۱ هزار و ۳۵۱ مورد ترک شغل در ایران به ثبت رسید.
 
علاوه بر این، در سال ۹۲ تعداد یک میلیون و ۱۸۷ هزار و ۸۴۳ مورد ترک شغل دیگر نیز در ایران به ثبت رسیده است. می توان گفت موقتی بودن شغل‌ها در ایران دلیلی محکم تر از میزان حقوق و دستمزد برای افرادی است که نسبت به ترک شغل خود اقدام کرده اند به نحوی که در سال ۹۲ تعداد افرای که به دلیل پایین بودن حقوق ها کار خود را ترک کرده اند ۱۹۰ هزار نفر بوده و افرادی که به دلیل موقتی بودن کار، شغلشان را ترک کرده اند ۲۹۲ هزارنفر بوده است.
 
اعلام نرخ سود تسهیلات و سپرده
 
براساس مصوبه شورای پول و اعتبار حداکثر نرخ سود سپرده‌های بانکی (یکساله) ۲۰ درصد تعیین شد، همچنین براساس مصوبات دیگری، نرخ سود تسهیلات مشارکتی ۲۴ درصد، نرخ سود تسهیلات عقود مبادله ای ۲۱ درصد، نرخ سود اوراق مشارکت ۲۱ درصد، نرخ سود تسهیلات لیزینگ ۲۱ درصد، نرخ سود تسهیلات مسکن از محل صندوق پس انداز ۱۴ درصد و از محل اوراق حق تقدم ۱۶ درصد و نرخ سود تسهیلات مسکن مهر درخصوص قراردادهاي جديد ۱۱ درصد مصوب شده است.
 
محمدرضا پورابراهیمی عضو ناظر شورای پول و اعتبار در گفتگو با مهر درباره مصوبات امروز شورای پول و اعتبار گفت: براساس یکی از مصوبات شورا نرخ سود سپرده های بانکی با کاهش ۲ درصدی از ۲۲ به ۲۰ درصد کاهش یافت.
 
وی درباه تصمیمات شورا برای نرخ سود تسهیلات بانکی اظهارداشت: نرخ سود تسهیلات بانکی برای عقود مشارکتی ۲۴ درصد و نرخ سود عقود مبادله ای ۲۱ درصد تعیین شده است، بر این اساس نرخ سود عقود مشارکتی که پیش از این ۲۸ درصد بوده است، با ۴ درصد کاهش همراه شد و نرخ سود عقود مبادله ای با کاهش یک درصدی از ۲۲ به ۲۱ درصد رسید.
 
وی با اعلام اینکه این ارقام براساس نرخ تورم ۱۵ درصد تعیین شده است، افزود: همچنین کاهش نیم واحد درصدی نرخ ذخیره قانونی بانکها نزد بانک مرکزی نیز به تصویب رسید که این کار منجر به افزایش منابع بانک مرکزی خواهد شد و ظرفیت اعطای تسهیلات را هم بالا می برد.
 
تولید قزل آلا در خطر است
 
ارسلان قاسمی در گفتگو با مهر در واکنش به اظهارات رئیس سازمان شیلات کشور مبنی بر افزایش ۱۰ تا ۱۲ درصدی تولید ماهی قزل‌آلا طی سال‌جاری اظهارداشت: افزایش ۱۰ تا ۱۲ درصدی تولید، برنامه‌‌ای است که شیلات پیش‌بینی کرده اما مواردی وجود دارد که تحقق این برنامه را با مشکل مواجه می‌کند.
 
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان همچنان با بیماری وی اچ اس (VHS)درگیر هستند و هنوز این بیماری ریشه‌کن نشده است، اضافه کرد: از سوی دیگر تولیدکنندگان درگیر ناهماهنگی‌های که در این زمینه در سازمان دامپزشکی وجود دارد، هستند ضمن اینکه سازمان دامپزشکی هنوز نپذیرفته که منبع این بیماری تخم چشم زده آلوده‌ای بوده که وارد شده و از زیر بار مسئولیت خود شانه خالی کرده است.
 
قاسمی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان همچنان به دنبال تامین خسارتی هستند که به آنان وارد شده است، افزود: بخشی از این خسارت را باید سازمان دامپزشکی طبق ماده ۵ قانون دامپزشکی بپردازد، بیمه و ستاد حوادث غیرمترقبه نیز هر کدام باید بخشی از آن را بپردازند ضمن اینکه سیستم بانکی نیز باید با تولیدکننده‌ها مساعدت و همکاری کند.
 
پرداخت مطالبات ذرت کاران
 
صفایی با بیان اینکه خرید تضمینی گندم توسط شرکت بازرگانی دولتی انجام می‌شود و سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز با این شرکت همکاری می‌کند، افزود: تا امروز ۳۴۰ هزارتن گندم از کشاورزان در سراسر کشور خریداری شده که عمده این خرید مربوط به استان خوزستان است ضمن اینکه بانک عامل این خرید بانک کشاورزی است و تاکنون پرداخت مطالبات کشاورزان به هنگام بوده است.
 
وی در مورد وضعیت سیلوها گفت: با کمبود سیلو مواجه نیستیم، کشور مازاد بر نیاز سیلو دارد و معمولا اکثر سیلوها با تولید داخلی پر نمی‌شوند. رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در مورد مطالبات ذرت‌کاران افزود: همه مطالبات ذرت‌کاران تسویه شد.

برچسب ها: توقیف ، کشتی ، بنادر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار