کد خبر: ۱۰۹۷۱۵
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۹:۲۲
نقش دعا و تضرع به درگاه الهی در ماه مبارک رمضان - بخش نخست



هدیه آقاپور
 کرونا، این ویروس وحشی، جان بسیاری از آدم‌ها را گرفت، خانواده‌هایی را داغ‌دار کرد و کسب و کار‌هایی را به مرحله ورشکستگی انداخت اما میان این همه بدی این ویروس یک ویژگی مثبت داشت و آن هم این بود که دل‌ها را متوجه ذات اقدس الهی کرد، کسی چه می‌داند شاید شاه کلید برون رفت از این وا نفسا همین دل‌های شکسته باشد.
دلی که شکست قطعا دست به دامن دعا می‌شود و دعا  از جمله رفتارهای زیبایی است که اهل‌بیت (ع) آن را به ما آموختند و حتی می‌توان از آن با تعبیر سلاح مومن نام برد که در بسیاری اوقات با دعا کردن ـ با توجه و اخلاص ـ به سرعت بسیاری از معضلات پس زده می‌شود و گشایش‌هایی نیز ایجاد می‌شود.
در روایات متعددی بیان شده که دعا نقش موثری در تغییر سرنوشت و مقدرات و قضای الهی دارد و در هیچ حالی نباید از تاثیر دعا مایوس شد و آن را بی‌فایده و اثر
دانست.
در چندین روایت تاکید شده که دعا حتی قضای محکم و مبرم الهی را بر می‌گرداند و تغییر می‌دهد.
مثلا در روایتی از امام صادق(ع) چنین آمده است : إِنَّ الدُّعَاءَ یَرُدُّ الْقَضَاءَ وَ قَدْ نَزَلَ مِنَ السَّمَاءِ وَ قَدْ أُبْرِمَ إِبْرَاماً مسلما دعا قضایی را که از آسمان نازل شده و محکم و استوار گشته بر می‌گرداند . الکافی ج ۲ ص ۴۶۹
همچنین امام سجاد علیه‌السلام  در حدیثی فرمودند:«الدُّعاءُ یَدفَعُ البَلاءَ النّازِلَ وَما لَم یَنزِلْ
دعا، بلاى نازل شده و نازل نشده را دفع می‌کند.»
بهار قرآن فرصتی برای دفع بلا
در ماه مبارک رمضان آمارهای منفی اجتماعی مانند بزهکاری، دزدی، قتل و سایر جرم‌های اجتماعی به حداقل کاهش می‌یابد و این نشان می‌دهد که این ماه مبارک تأثیر شگرفی برروی روحیات و خلقیات افراد دارد و معنویت بیش از گذشته در جامعه حاکم می‌شود.
باید از این معنویت جاری و ساری در ماه مبارک رمضان بهره جست. اکنون برخی از خانواده‌ها داغدار هستند یا برخی مردم دغدغه معیشتی دارند و بسیاری هم از شرایط خانه نشینی کلافه شده اند، بنابراین می‌طلبد تا آدمی به خودش بیاید و به سوی خالق خود روی گرداند.
کرونا فقط یک ویروس و مسئله پزشکی ساده نیست؛ اکنون این بیماری ابعاد مختلفی از زندگی انسانی را درگیر خود کرده و در حال روشن کردن و یادآور ساختنِ ابعادی فراموش شده از وجود و درون انسان‌هاست.
در هیاهوی جست‌و‌جوی راهکارهای پیشگیری و درمان از بیماری که بی‌شک نباید از آن چشم پوشی کرد، گویی جامعه در حال حرکت به همان جایی است که انسان، قدرتی فراتر از خود را می‌یابد و می‌فهمد باید به درگاه و مقامی بالاتر از آنچه فکر می‌کند، برود.
آیت‌الله محسن مجتهد شبستری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با گزارشگر کیهان می‌گوید: «یکی از وسائل ارتباط بندگان با خداوند متعال، دعا و نیایش است.»
وی ادامه می‌دهد: «دعا علاوه بر موضوعیت آثار روانی، آثار اجتماعی و معنوی دارد، انسان برای تقویت اراده و برطرف کردن ناراحتی‌ها به تکیه گاهی احتیاج دارد، دعا چراغ امید را در دل انسان روشن می‌کند و مردمی که دعا و نیایش را فراموش کنند با عکس‌العمل‌های نامطلوب روانی و اجتماعی مواجه خواهند شد. به تعبیر یکی از روانشناسان معروف فقدان نیایش در میان ملتی برابر با سقوط آن ملت است اجتماعی که احتیاج به نیایش را درخود کشته است معمولاً از فساد مصون نخواهد بود.»
آیت‌الله شبستری می‌افزاید: «دعا یک نوع عبادت و خضوع و بندگی است همان طوری که همه عبادات اثر تربیتی دارند دعا نیز چنین اثری خواهد داشت. امام صادق علیه السلام فرمودند؛ پیش خداوند متعال جایگاهی هست که نمی‌شود به آن‌جایگاه رسید مگر با دعا و نیایش، همچنین آیات متعدد قرآنی درباره دعا نازل شده است از جمله آنها این آیه است که خداوند می‌فرماید؛ پیغمبر به آنها بگو اگر دعای شما نباشد مورد اعتنا قرار نمی‌گیرید.»
عضو تشخیص مصلحت نظام تصریح می‌کند: «بنابراین در شرایط فعلی و شیوع بیماری کرونا باید با عمل به دستورات و راهنمایی‌های مسئولین مربوطه حتی الامکان همه تلاش کنند تا از این بیماری پیشگیری شود و سپس به معالجه و درمان بپردازیم و در ضمن این اقدامات ادعیه و توسلات انسان‌های پاک و صالح و امدادهای غیبی کمکمان خواهد کرد مخصوصاً در ماه مبارک رمضان و شب‌های قدر این موضوع اهمیت ویژه‌تری می‌یابد.»
وی تاکید می‌کند: «در این شب‌های رمضان نباید از دعای افتتاح و دعای ابوحمزه ثمالی غافل شویم. دعای افتتاح در افطارها و دعای ابوحمزه ثمالی در سحرها باید مورد توجه همه قرار گیرد، بنابراین هم رعایت نکات بهداشتی لازم است و هم دعا که هر دو در کنار هم باید دیده شود.»
آیت‌الله شبستری خاطرنشان می‌کند: «لازم است از کار درمانی کشور و همچنین نیروهای مسلح و تمام کسانی که به نحوی کمک می‌کنند قدردانی کنیم و از مردم خیری که مساعدت‌های مختلفی را به خانواده‌های مستمند داشتند و به رهنمودهای رهبرمعظم انقلاب لبیک گفته و با همدلی و کمک‌های مومنانه به میدان آمدند کمال سپاسگزاری را داریم و فراموش نشود ماه رمضان ماه احسان و صدقه بوده و در این شرایط انفاق بسیار لازم است.»
دعا سلاح مومن است
ماه رمضان ماه خودسازى و تصفیه روح است.
 خداوند همه اسباب کار را در این ماه براى پالایش روح و روان از آلودگى هاى گناه فراهم نموده و با لطف و رحمت مخصوص خویش همه درها و راه‌ها را در راستاى تهذیب نفس و صفاى باطن و تکامل معنوى گشوده است. فرصت بسیار خوبى براى انسان‌ها است تا در کنار این سفره بزرگ و متنوع رحمت الهى بنشینند و با انواع غذاهاى روحى، روح و روان خود را تقویت کنند.
 رمضان ماه استجابت دعاهاست و دعای مسلمین جهان در این ماه باید دفع بلای ویروس منحوس کرونا باشد.
وقتی در شرایطی مثل کرونا با یک ویروس عالم‌گیر، طاقت سوز و نفس گیر روبه‌رو می‌شویم و علم پزشکی و امکانات پزشکی پاسخگوی این مقدار نیازها، اضطراب‌ها و بهم ریختگی‌های بشر نیست، عاقلانه این است که انسان دلش را به وعده‌ها و قدرت الهی گرم کند و دعا دقیقا یک بارانداز روحی است که وسط تشویش‌ها و اضطراب‌ها می‌تواند انسان را به آرامش، امید و نشاط و پویایی برساند.
حجت‌الاسلام احد آزادیخواه نماینده مردم ملایر و عضو کمیسیون فرهنگی در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با گزارشگر کیهان می‌گوید: «این طبیعت که می‌بینیم یک ماوراءالطبیعه‌ای هم دارد، فیزیکی که می‌بینیم یک متافیزیکی هم دارد، این مخلوقاتی که می‌بینیم یک خالقی هم دارند، این معادلات ظاهری که در حوزه سیاست اقتصاد، امنیت، فرهنگ و رسانه می‌بینیم یک فرا معادلاتی هم دارند و آن قدرت لایزال الهی است.»
وی ادامه می‌دهد:«ماه رمضان ماه توسعه ارتباط با همان متافیزیک و ماوراء طبیعه است ماه اثبات بندگی است و سازمان ملل، شرق، غرب و همه قدرت‌ها در حوزه امکان می‌گنجد و دعا انسان را از حوزه امکان عروج می‌دهد و به حوزه واجب الوجود خدا می‌رساند.»
حجت‌الاسلام آزادی خواه تاکید می‌کند: «ما هر چقدر بتوانیم با زبان دعا و تضرع در ماه ضیافت الهی باخدا سخن بگوییم به مرحله درست عرفانی نزدیک خواهیم شد.»
نماینده مردم ملایر تصریح می‌کند: «همه انسان‌ها با هر نیتی از سازمان ملل گرفته تا صهیونیست‌ها، شرق، غرب، استکبار جهانی و ملت مظلوم همگی تدبیر می‌کنند اما تقدیر فقط و فقط دست خداوند است و تقدیر الهی گاهی با زبان یک مادر داغدیده یا یک فرزندی که پدر و مادرش در این خونریزی‌های ظالمانه مستکبرین به شهادت رسیده خیلی از معادلات را تغییر می‌دهد و تقدیر الهی از هر تدبیری بالاتر است.»
وی خاطر نشان می‌کند: «اگر انسان‌ها بتوانند با زبان دعا و تضرع با خداوند سخن بگویند می‌‌توانند تقدیر الهی را بر اساس آنچه که به صلاح است تغییر دهند، بنابراین اسلحه مومن همین دعا کردن هاست و با این سلاحی که در اختیار داریم می‌توانیم جنگ دشمن علیه خودمان را مدیریت کنیم و دشمنان را از پای در بیاوریم.»
دعا؛ راهی مهم
به سمت دلدادگی عاشقانه
دعا در نقطه مقابل بن بست‌ها است و شاهراهی است به سمت فراخی بی‌نظیر و دلدادگی عاشقانه؛ در عین حال که بعد از آن آرامش، انسان کم‌کم سر از نیایش در می‌آورد؛ یعنی دعا که بیان نیازهای ما به درگاه حضرت حق، کم‌کم برای ما انس ایجاد می‌کند و آرامش حاصل از دعا، ما را به گرایش به خدای متعال و شوق او متمایل می‌کند و کم‌کم سر از نجوا و نیایش در می‌آوریم.
 بنابراین دعا ریسمان و عروه‌الوثقی محکمی است که انسان را از مرداب محاسبات صرفا مادی خارج می‌کند و کم‌کم او را در بیکرانه رابطه با خدا قرار می‌دهد و انسان را به ‌دارالقرار می‌رساند.
دوگانه مذهب، بهداشت
و فتنه کرونایی دشمن
از دیرباز دعا و نیایش به درگاه پروردگار، در میان تمام ادیان و مکاتب بشری وجود داشته است؛ به طوری که تمام مکاتب و نحله‌های انسان، در اموری مانند بیماری و گرفتاری‌ها از آن استفاده می‌کردند.
 اما بعد از انقلاب صنعتی و ورود تکنولوژی به زندگی بشر، تا اندازه‌ای تأثیر دعا، کمرنگ‌تر دیده شد و تا بدان جا که تأثیر دعا در سلامتی و مسائل فیزیکی را منکر شدند. اما در سال‌های اخیر دوباره دانشمندان، بر این اعتقاد مهر تأیید زده‌اند که تأثیر دعا در سلامتی و بیماری‌ها بسیار زیاد است. به طوری که برای اثبات این ادعا، پژوهشگاه‌ها و مراکز خاصی را به این منظور تأسیس کرده‌اند.
نکته جالب این است که هر روز این دانشمندان به دستورات اسلام در رابطه با دعادرمانی و تأثیرات آن مهر تأیید زده و موجب شگفتی بسیاری از صاحب نظران غربی شده‌اند.
البته ناگفته نماند ایجاد دوگانه مذهب و بهداشت یکی از ابزارهای تبلیغات و عملیات روانی علیه ایران اسلامی از سوی رسانه‌های معاند فارسی زبان بود که هم سو با مقابله با کرونا در ایران، اعتماد و آرامش مردم را از همان روزهای آغاز شیوع این بیماری هدف گرفت.
این عملیات به این شکل بود که با وجود اینکه غالب روحانیت بر رعایت بهداشت تاکید دارند تلاش کردند تا با تقطیع سخنان برخی علما این‌گونه القا کنند که عامل انتشار کرونا افراد مذهبی در قم هستند که راه مقابله با این ویروس را دعا می‌دانند!
جالب اینجاست که پس از همین فتنه‌گری‌ها عکسی از مقامات آمریکایی از جمله «مایک پنس» معاون ترامپ که از سوی او به ریاست ستاد مبارزه با گسترش ویروس کرونا در آمریکا منصوب شده است منتشر شد که افراد حاضر در آن جمع دست به دعا شدند.
پس از آن منابع خبری اعلام کردند؛ درجلسه ستاد مقابله با ویروس کرونا در کاخ سفید، اعضای این ستاد به ریاست «مایک پنس» معاون ترامپ برای دفع بلای کرونا از سر آمریکا دعا کردند.
در نهایت می‌توان گفت کسانی که ندانسته و جاهلانه در مقابل دعا شبهه می‌کنند و تردیدهایی را مطرح می‌کنند، از حقیقت چنین ظرفیتی غافلند و عمدتا کسانی هستند که این لذت را نچشیده و با رفتارهای توام با گناه توفیق این حال خوب را از خود سلب کرده اند؛ اینکه انسان خود و ضعف‌هایش را در برابر خداوند متعال مرور کند، عین قدرت و قوت است، عجزی است عین شکوه و عظمت و انسانی که ضعف خود را در برابر خداوند ببیند و متذکر شود قطعا روحش در این مسیر متعالی خواهد گردید.
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار