کد خبر: ۲۱۷۲۸۶
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۷
«تجارت آنلاین» اثرات گام‌های جدید برای رونق بازار سرمایه را بررسی کرد
در سال‌های گذشته بازار سرمایه با نوسانات متعددی مواجه شد. دولت گذشته درصدد بود که سرمایه‌گذاران جدید را به بازار جذب کند اما در سال 99 بعد از رکوردشکنی‌های پیایی شاخص بورس به یکباره از میانه تابستان روند نزولی و خروج سرمایه‌های بزرگ از این بازار کلید خورد.

خروجی بسته حمایتی برای بورس

گروه اقتصاد کلان: در سال‌های گذشته بازار سرمایه با نوسانات متعددی مواجه شد. دولت گذشته درصدد بود که سرمایه‌گذاران جدید را به بازار جذب کند اما در سال 99 بعد از رکوردشکنی‌های پیایی شاخص بورس به یکباره از میانه تابستان روند نزولی و خروج سرمایه‌های بزرگ از این بازار کلید خورد. دولت سیزدهم اما یکی از وعده‌هایش بازگشت اعتماد بورس بود تا جبران مافات گذشته شود. با این وجود با گذشت بیش از 14 ماه از دولت سیزدهم هنوز گام موثر و معنا داری برای رونق بازار و جلب رضایت سرمایه‌گذاران برداشته نشده است. در این شرایط کارشناسان امیدوارند بسته حمایتی اخیر سازمان بورس بتواند بخشی از موانع و چالش‌های پیش رو را حل و فصل کند.

به گزارش «تجارت آنلاین»، در بسته ۱۰بندی حمایت فوری از بازار سرمایه مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکت‌های تولیدی بزرگ کشور دیده می‌شود. در چند سال گذشته حمایتی از سوی دولت از بازار سرمایه مشاهده نشده است. در دولت و مجل هم به گفته‌ها اکتفا شده و در زمینه تقویت بازار و بازدارندگی و جلوگیری از ریزش‌های متعدد، فعلا شاهد اقدام عملی نبودیم. به اعتقاد کارشناسان اکنون ارزش بازار سرمایه چه به لحاظ ریالی و چه به لحاظ دلاری بسیار کاهش پیدا کرده و این اجحاف مضاعفی است که به سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه شده است. فعالان بازار سرمایه معتقدند این بسته جدید، بسته قابل تاملی است. اما برخی موارد آن مثل بیمه کردن جسته و گریخته در سال های گذشته نیز انجام شده است. بیمه کردن سهام باید بر اساس ظرفیت ناشران و منابعی که دولت اختصاص می‌دهد انجام شود و به این صورت نباشد که فقط گفته و یکسال دیگر محقق شود. بلکه از الان به بعد و به صورت عملی در بازار سرمایه ثابت شود که انجام این کار مقدور است. علی سعیدی - عضو اسبق شورای عالی بورس - نیز معتقد است انتشار اوراق تبعی به عنوان بیمه سبد سهام می‌تواند همانند تجربه سال ۱۳۹۱ در روند بازار تاثیر مثبت بگذارد و باید این اوراق به طور هدفمند و قابل قبول اجرایی شود. وی همچنین توصیه کرد که باید با استفاده از ابزارهای انگیزشی و حمایتی در بازار، غیرحرفه‌ای ها را به شکل غیرمستقیم به خرید سهام ترغیب کرد. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به بسته ۱۰ بندی حمایت از بازار سرمایه، به انتشار اوراق تبعی اشاره کرد و افزود: انتشار اوراق تبعی به عنوان بیمه پرتفوی سهامداران در شرایط کنونی می‌تواند مطلوب باشد، زیرا تجربه انتشار اوراق تبعی در سال ۱۳۹۱ توانست تا حدودی بازار را سامان دهد.
به گفته او، سرمایه‌گذاری افراد غیرحرفه‌ای یا انفرادی در بازار سهام باید به صورت غیرمستقیم شکل گیرد، چراکه افرد مطلع و متخصص باید به بازار سهام ورود کنند و غیرحرفه‌ای‌ها باید به صورت غیرمستقیم وارد بازار شوند تا متضرر نشوند. در واقع بهتر است، سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای یا مردم عادی را با ابزارهای انگیزشی و حمایتی در قالب صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا سبدگردان‌ها وارد بازار شوند. اما یک کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: بازار سهام پویاست و زمانی که قیمت‌ها در نقطه جذابی قرار می‌گیرند، مکانیزم‌های ذاتی بازار فعال شده و فعالان مختلف به بازار ورود می‌کنند؛ اکنون نیز پس از ریزش‌های ۲ سال اخیر، قیمت سهام از جذابیت‌های لازم برخوردار است و این موضوع از چشم فعالان بازار دور نمی‌ماند. حمیدرضا جیهانی به بسته حمایتی سازمان بورس اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های بسته حمایتی سازمان بورس این است که انتشار اوراق تبعی بیمه سهام می تواند از هیجاناتی که توسط سهامداران خرد و افراد با سبد دارایی کمتر از ۱۰۰میلیون تومان در بازار ایجاد می‌شود، جلوگیری کند. این کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه اشخاص حقیقی که پرتفوی (سبد سهام) تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان دارند بیش از ۹۶ درصد از کدهای حقیقی فعال در بازار سرمایه را شامل می شوند، افزود: براساس تصمیم جدید حمایتی، مقرر شد تا از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و فریز کردن سهام به واسطه این اوراق به مدت یک‌سال، سررسید اعمال یک‌ساله با ۲۰ درصد بالاتر از ارزش سبد فعلی تعریف شود. وی اضافه‌کرد: این بدان معناست که سهامداران حقیقی با ارزش سبد سهام زیر ۱۰۰ میلیون تومان می‌توانند این اوراق را خریداری کنند و تا یک‌سال بعد از این ظرفیت استفاده کنند که اگر سهام‌شان دچار ریزش شد یا سود کمتر از ۲۰ درصد را شامل شد، سال آینده این اوراق اختیار فروش را اعمال کنند. جیهانی ادامه‌داد: سهامداران خرد از این طریق سبد سهام خود را بیمه می‌کنند و اگر سبد آنان تا سال آینده بیشتر از ۲۰ درصد رشد کرده باشد، می‌توانند بدون اعمال اختیار فروش از منافع آن استفاده کنند. وی یادآور شد: یکی دیگر از بندهای بسته حمایتی دولت از بازار سهام، انتشار اوراق تبعی فروش بر روی سهام صندوق های با درآمد ثابت است، به طوری که مطابق امیدنامه آن‌ها ۱۰ تا ۱۵ درصد دارایی این صندوق ها شامل سهام ۴۰ تا ۶۰ درصد شامل سپرده های بانکی و ۴۰ درصد شامل اوراق خزانه دولتی است. این کارشناس ارشد بازار سرمایه عنوان‌کرد: نکته این است که صندوق‌های با درآمد ثابت حدود ۴۳۰هزار میلیارد تومان دارایی دارند و اوراق تبعی که از طریق بسته حمایتی منتشر می شود و سررسید آن در یکسال بعد مبلغ ۴۰ همت پیش بینی شده، معادل ۱۰ درصد ارزش صندوق های با درآمد ثابت است به این ترتیب این طرح بیمه سهام برای صندوق ها می تواند چالش و نگرانی مدیران دارایی آن ها را مرتفع کند. وی توضیح داد: با توجه به کاهش ارزش پرتفوی دارایی، بعضی از صندوق های با درآمد ثابت برای پاسخگویی به کسانی که می خواهند یونیت‌های خود را ابطال کنند به سراغ فروش پر ریسک ترین دارایی خود یعنی سهام می روند که در همین زمینه طرح بیمه سهام به چالش کنونی صندوق پایان می دهد.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار